dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.7
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70878.42$

Minibüsü alan Malatya'yı geçemedi!...


Minibüsü alan Malatya'yı geçemedi!...
Narin

Malatya'da AK Parti cenahı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan 7'inci Olağan Kongre vesilesi ile Malatya'ya gelecek diye günlerdir epeyce hazırlıklar yapıldı.

Billboardlar hazırlanarak, “Hoş geldiniz Cumhurbaşkanım” afişleri nüfusun kalabalık olduğu birçok noktaya asıldı, toplantı ve tören yerlerine itinalı düzenlemeler getirildi, birinci sınıf güvenlik önlemleri, kaliteli bir organizasyon derken, Başkan Gürkan ve milletvekillerinin  candan, yürekten Başkan Erdoğan'ı iyi bir şekilde karşılamak için harekete geçtiklerine tanık olduk. Hatta öncesinde Dede Korkut Parkında kavgası dahi yapıldı bu ziyaretin vs.

Malatya kamuoyunda varlığı ve konumu önümüzdeki günlerde de en çok konuşulacak konulardan biri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Malatya'ya teşrifi sırasında yaşandı. Zannediyorum ki mefhum olay önümüzdeki günlerde daha çok konuşulacak gibi gözüküyor.

Ne var ki “delinin biri kuyuya taş atar elli akıllı çıkaramaz” diye bir söz vardı ya hani, işte tam aynısı…
Soy isimlerimizin de aynı olduğu Malatya Minibüsçüler ve Umumi Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce'nin bir grup minibüsçüyle beraber pazar günü Başkan Erdoğan ile karşılaştığında sarf ettiği ‘Eve ekmek götüremiyoruz' sözleri, günlerdir yapılan o güzelim karşılama merasimini, Malatya'ya yakışır misafirperverlik ruhunu, siyasilerin Erdoğan tarafından gayretli görülmesi meselesini, il ve ilçe teşkilatların el birliği ile gösterdikleri hassasiyet, psikolojik iyi niyet algılarını hepsini ziyan etti.

Tabiri caizse bir çuval inciri berbat etti Sayın İnce…

Tamam, Başkan Erdoğan “eve ekmek götüremiyoruz” sözlerine karşı sert bir tepki göstermedi, kendi üslubunca incitmeden uygun cevap verdiği halde üstelik bir de çay ikramında bulundu.
Ev sahibi olarak burada karizmayı aleyhte yerle yeksan ettik. Malatyalı olarak mahcup oldum/utandım.
Ben ise yazımı yazmak için bugün konunun netleşmesini bekledim, hem bu konuda hassas olan kamuoyuna hem de bizzat Mesut İnce'nin olayın yaşandığı an ile sonra takınacağı tavrın ne olacağını görmek için biraz zamana ihtiyaç olduğu yönünde beklemem gerektiğini düşündüm.

Sonra işin içine Sözcü Gazetesi girdi, daha sonra İsmail Saymaz... Oda TV benzeri diğer marjinal yapılar dahil olunca işin rengi değişti. Haliyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Malatya ziyaretleri arasında en kötüsü geçen pazar günkü ziyareti idi diye düşünemeden edemiyor insan.
Tüm bunlar yaşanırken Malatya kamuoyu adına Malatya siyasileri ve Mesut İnce'ye bir kaç soru yöneltmek istiyorum.

–İlk soru: Siyasilerin Malatya ile ilişkisine dair olsun. Mesut İnce daha önceki süreçlerde “eve ekmek götüremediklerine” dair serzenişlerini sizlere herhangi bir proje, dosya-metin, arzuhal veya şifayen birebir görüşmede sundu mu? Şayet sundu ise acaba ilgilenmediğiniz için, önemsemediğinizden mi Erdoğan ziyaretinde ilk fırsatta tüm siyasileri bir nevi ezip geçerek sıkıntısını dile getirdi?
Ülkemiz mevcut yasa ve yönetmelikler ast-alt hiyerarşik zincir yapısıyla devam eder. Eğer Malatya siyasileri Mesut İnce'nin iletmiş olduğu sorunlara duyarsız kalınmış, muhatap olunmamış ise Başkan Erdoğan'ın şehrimize ziyaretinin negatif bir konuşmayla başlamasının bilimum suçluları siyasilerdir. Yok, Mesut ince durup dururken o gün birden ortaya çıktı, bir açıklama yapma zorunluluğu hissetti ise işin içinde bir provakitizm rengini aramak muhtemeldir. Yani, Mesut ince bu hareketiyle topyekûn Malatya siyasilerine savaş açmıştır demektir.

–İkinci soru: Malatya'da yaşayan, Malatya'mızın merkezi sorunlarını ilk elden bire bir takip eden birisi olarak şehir geneli minibüs durakları, indi bindi sayısı, minibüslerin aldığı yolcu kapasitesi, aldıkları ücretler olarak eve ekmek götüremeyecek kadar durumun mamafih vahim olduğunu söylemek şehrimize saygısızlık olur. Zaten, şehrin siyasi, kültürel, sosyolojik ve yanlış yönetimsel sorunlarını bizzat yazılarımızda dile getiriyoruz. Ama çok şükür o kadar ölümcül değil. Kâr rakamları düşmüş olabilir, mevcut masraflar katlanmış, bizleri kurtarmıyor denilir fakat bu oran eve ekmek götüremeyecek klik bir zemindedir iddiası yanlış bir terminoloji olur. Acaba Mesut İnce önümüzdeki süreçler için siyasete göz kırpıyor… Doğal, radikal ve muhalif bir çıkışla Malatya kamuoyu ve muhalif siyasi mecraları etkilemek adına kendini bu şekilde takdim ediyor, “buradayım” mesajını veriyor diyebilir miyiz?

–Üçüncüsü: Yaptığım bazı araştırmalar doğrultusunda ortalama Malatya'da bir minibüs hattı fiyatı 1 milyon ila 2 milyon arası değişebiliyor. (Durak ve güzergaha fiyatlar değişken…) Yani bu gün şehir merkezinde bir minibüs hattı sahibi olmak isteyen minimal 1 milyon TL paranın sahibi olması gerekiyor. 1 milyonu olan kişi ya da kişiler orta sınıfın üstü kimselerden oluştuğuna göre; eve ekmek götüremiyoruz tezi her hâlükârda gerçeklerle örtüşmemektedir. O halde Mesut İnce bilinçli olarak Ak partili siyasileri karşısına aldı. İllerde siyasi rakip olacağının ilk sinyalleri… Aldı fakat bu kez konu ulusal boyuta ele alınınca (minibüsçü tabiriyle söyleyelim) geri vites yaptı/yapmak zorunda kaldı. Soru şu: İnce tezinin arkasında neden durmadı? İnce, Malatya'da tüm Ak Partili siyasileri karşısına alacak kadar iddialı bir çıkış sonrası görünen tablo şimdiden siyasete 1-0 yenik başlaması gibi kısır bir monologoji ile sonuçlanmasıdır… Bu stabil hamle İnce'nin çıtasını yükseltmek yerine bence bitirdi. Söz ağızdan çıkar bir kere. Madem konuştun geri vites yapmayacaktın. Sonuçlar ne olursa olsun katlanacaktı. Velhasıl kaş yapayım derken iki gözünü yerinden çıkardı.

–Dört ve son soru: Malatya'mızı temsilen siyasilerin vatandaşın hayat standartlarının bayağı düştüğünü kabul etmeleri elzemdir artık. Başta bu konuda hem fikir olmalıyız. Tarım pasifize edilmişse, hayvancılık yapmak imkansız ise, zengin-fakir arasında korkunç bir uçurum farkı var ise, siyasilere ulaşmak-derdini-maruzatını anlatmak zor hale gelmişse, Mesut İnce'nin bir oda Başkanı olarak sıkıntısını dile getirmekteki duygu ve düşünceler konusunda empati yapmanız gerekecektir. Yani gerçekten ortada bir sorun var ve bu sorunların temeli, öngörüleri nelerdir? İnsanlar sesini yükseltiyorsa, kötü giden bir ekonominin sonuçlarına, sonuçlarından çözümüne ulaşmak lazım. Mesut İnce şayet gırtlağına kadar dolmuş ve temsil ettiği camianın içinde bulunduğu sorunların merkezini teşkil edecek bir açıklamayı başkan Erdoğan ile paylaşacak olmasının, belki de oturduğu makamın elinden gitmesini dahi göze almış kadar illeri gidebiliyorsa, temelinde yatan sosyolojik çözülmeyi/kırılmayı/yıkımı araştırmak gerekmez mi?

Tabii işin bir de doğrudan Mesut İnce'nin bizzat odasının genel probleminden söz edilebilir. Ancak genelde tartışmanın siyaset zemininde işe yarayan – yıpratıcı bölümü “iktidara yakın” olduğu için ona yoğunlaşılıyor, Sözcü Gazetesi ve İsmail saymaz bu yüzden konuya balıklama atladı ama belki de asıl tartışılması gereken husus, kendi aramızdaki tutarsızlıklardır. Ardından şehrimizin veya ülkemizin ekonomik sorunları!

Önce Mesut İnce'nin kendisini nerede konumlandırdığı meselesi çok önemli. Siyasilerin de neyi kimi temsil ettiklerinin farkında olmaları… Onun içindir ki o noktada iki taraf içerden birçok eleştiriler alacaktır. AK Parti çizgisinin bütünü… Biz tüm bunları tartışaduralım, gündemi bu kısır döngülerle öldürelim, içerden birbirimizi yiyelim, birleri de atı alıp Üsküdar'ı geçsin. Sözü günümüze ve mevcut olaya uyarlamak gerekirse aslında minibüsü alan Malatya'yı geçemiyor. Çünkü şartlar çok değişti. Son diyeceğim bence hepimiz önce Malatyalılaşalım… Ondan sonra bir çaresine bakarız sorunlarımızın. Erdoğan'ını da Malatya'ya geldiği için pişman etmeyelim. Neticede her gün gelmiyor ki Malatya'ya.

Onun içindir ki yukarıda bahsi geçen sorulara verilecek cevaplar Malatya'mızın geleceği adına çok kıymetlidir. Bir daha Malatya imajının ulusal basına malzeme edilerek heba edilmemesi, siyasilerin onca çabaya rağmen çuvallamaması için…

Vesselam/saygılarımla…

TİMUR İNCE

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!