dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2451.4
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64364.65$

Mutant virüsle mücadelede kritik önem taşıyor: “Doğal antiviral”


Mutant virüsle mücadelede kritik önem taşıyor: “Doğal antiviral”
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME

KOVID-19'la mücadele sürecinde Türkiye'de ilk kez immün plazma tedavisi uygulayan
İnönü Üniversitesi TÖTM Kök Hücre Nakli, Aferez Ünitesi ve Doku Tipleme Lab Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, plazma tedavisinin mutant virüste de etkili olduğunu açıkladı. Toplumun aşılama süreci devam ederken, mutant virüs geçirerek iyileşen kişilerden plazma alınmasının önemine dikkat çeken Erkurt, “Bu plazmalar diğer mutant virüs geçiren kişilere tanı konduktan sonraki ilk 5 gün içinde uygulanırsa, vatandaşlar yoğun bakıma düşmeden taburcu olabilir” dedi. Mutant virüs geçirip iyileşen hastaların plazma bağışı yapmaları yönünde çağrıda bulunan Erkurt, erken dönemde uygulanan plazma tedavisinin yüzde 80 başarı sağladığının altını çizdi.

A_199

VİRÜS YOĞUNLUĞUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Türkiye'nin salgın sürecinde Brezilya ve ABD'yi takip ettiğini aktaran Erkurt, “Bu ülkeler üçüncü dalgaya girmişlerdi. Biz de şu an üçüncü dalgaya girdik. Bu süreçte İngiltere vartantının daha baskın, yapılan taramalarda test sonuçlarının yüzde 80'i pozitif. Günlük vaka sayılarımızın 30 bine dayanması oldukça önemli. 1 yılı aşkın süredir Kovidle mücadele ediyoruz. Salgının en fazla pik yaptığı döneme göre vaka sayıları 5 kart arttı. Türkiye salgının pik yaptığı zamana göre, vaka sayısı açısından daha yoğun bir salgınla karşı karşıya” diye konuştu.

PLAZMA İLE YOĞUN BAKIMDAN KURTULURUZ
Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneği'nin başkanlığını da yürüten Erkurt, Salgının aşıyla kontrol altına alınabileceğini belirterek, “Ülkemizde nüfusun yüzde 10'u aşılandı. Toplumsal bağışıklık için bu rakamın yüzde 60'lara çıkması şart. Hala risk altındayız. Mutant virüsle mücadele ettiğimiz bu süreçte plazma bağışıyla yapılacak müdahaleler de kritik öneme sahip.İmmün plazma yöntemi ilk başta yoğun bakıma giden ve entübe olan hastalarda kullanıl dı. Aradan geçen 1 yıllık süreçte edindiğimiz deneyimlere göre virüs kapan kişi ilk 5 gün içinde plazma tedavisi alırsa, yoğunbakım sürecine girmeden hastaneden taburcu olabilir”şeklinde konuştu

AKCİĞERE YAYILMADAN ANTİVİRAL ETKİSİ
Plazma tedavisinin virüs akciğere yayılmadan uygulanması gerektiğine dikkat çeken Erkurt, “Sağlık Bakanlığı'nın tedavi yönergesine göre Kovid-19 tanısı konan kişilere Favipiravir isimli ilaçla antiviral tedavi başlıyor. Plazma tedavisi de tıpki Favipiravir gibi antiviral etki göstererek, vücuttaki virüsleri etkisiz hale getiriyor. Salgının başından bu yana plazma yolladığımız 1000 hastanın erken dönem uygulananlarında tedavi başarısı yüzde 80'e ulaştı” ifadelerini kullandı. Erkurt, “Tanı konan yüksek riskli hastalara Favipiravir ile birlikte plazma tedavisi uygulanabilir. Sağlık bakanımızın bahsettiği 50 milyon doz aşı gelip kullanılana kadar önümüzdeki 3 aylık kritik dönemi plazma tedavisini etkili bir şekilde kullanarak aşabiliriz” diye anlattı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!