dore okulları
Malatya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2411.0
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66235.93$

O depolar altın değerinde


O depolar altın değerinde
Narin

 

HABER MERKEZİ- MALATYA TİME

 SÖYLEŞİ-MURAT ÇETİN

 Malatya'nın en önemli geçim kaynağı olan kayısıyla ilgili bakanlığı döneminde önemli adımlar atıldığını söyleyen Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Bülent Tüfenkci, “Tarım ticaretinde lisanslı depolar çok önemli. Kayısı için soğuk hava depolarının yapılması noktasında ön ayak olduk.  Şimdi de çok şükür bugün itibariyle ihale şartnamesi çıktı” dedi. Malatya Time'a özel açıklamalarda bulunan Tüfenkci, “İzmir'deki firmayla da konuştum iyi bir firmanın bunu alarak tamamlanmasını istiyoruz” dedi.

KAYISI DEPOSUNA FAİZSİZ KREDİ İMKÂNI

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayında depo ihalesine çıkacağını anlatan Tüfenkci, “Buraya konulan ürünler sağlıklı şartlarda korunacak. Bankalara teminat gösterildiğinde faizsiz kredi alma imkânı doğacak. Ürünlerin kira bedelini çiftçi konumunda devlet ödeyecek. Depoya getirmek için nakliye desteği verilecek. Laboratuvar kontrollerini devlet destekleyecek” diye konuştu.

9005_9

 KAYISI BORSADA İŞLEM GÖRECEK

Ürün İhtisas Borsası'nın kurulduğunu hatırlatan Tüfenkci, “ Şimdi aktif olarak faaliyete geçecek. Borsada da kayısının işlem görmesini sağlayacağız. Kayısınız var, sadece belgeyi yanınızda taşıyarak ticaretinizi yapacaksınız. Laboratuvarda kayıt altına alınacağı için hilesi hurdası da olmayacak. Siz aldığınızda yatırım amaçlı da kalabilir. Eğer bu depolar yapıldığında Toprak Mahsulleri Ofisine yüklenerek alım yapmasına sağlayacağız” şeklinde konuştu.

 "KAYISININ SAHİBİ YOK"

Kayısı kooperatifçiliğine vatandaşların yanaşmadığını belirten Tüfenkci, "Bir hafta boyunca koorparatifçilikten sorumlu müdürleri Malatya'ya gönderdim,  ilçe ilçe gezdiler. Geçmişte kötü bir birlik tecrübesi olduğu için kimse bu işe yanaşmadı. Birlikleri devlet kurmaz. Vatandaş kurar, zaman zaman eleştiriyorlar ama kayısının sahibi yok. Üretilen ürünün sahibi üreticilerdir. Siyasetçiler ancak tıkanan mekanizmayı açar” dedi.

9006_6

 MALATYALILAR YANAŞMADI

İl Başkanıyken 5 kişiyi  kayısı taban fiyatı belirlensin, üreticinin ürünü değerlendirilsin diye, köyleri dolaştırıldığını anlatan Tüfenkçi,”Koorpartif kurun dedik 3 gün sonra 'Aman başkanım bu işi bizden al' diyorlar. Kooperatif kurunca belli bir ürünü kooperatife vermeyi kabul edecek kayısı bahçesi olacak, her ortak belli bir ürünü hasat döneminde teslim etmeyi kooperatife taahhüt edecek. Kâğıt üzerinde de olunmayacağı için düzgün birlik oluşturmak lazım. Bakanlığım döneminde 1 hafta kamp kuruldu. Hiçbir Malatyalı yanaşmıyor denildi." şeklinde konuştu.

 Tüfenkçi konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

BEN ÖNCÜLÜK EDERİM

"Bu kadar üretici, ihracatçı var. Toplanın ben öncülük edeyim, ama kendi paraları, ürünleriyle ellerini taşın altına koymaları lazım. Malatya'da kayısıdan ekmek yiyen büyük iş insanları var. Çok iddialı bir şey söyleyeceğim; iş insanları bir araya gelsin entegre tesis kuralım. Desteği alıyor, 6. bölge teşvikleri, kalkınmadan stratejik anlamda destek verebiliriz. Ama hiçbir iş adamı yanaşmıyor."

9007_5

 MALATYALI MİLLETVEKİLİ KAYISIYLA İLGİLENİYOR

"Karadeniz'de Fiskobirlik  taban fiyat belirliyor. Taban fiyatım bu diyor, 18 lira tüccar alıyorsa ona ver, yoksa ben alırım diyor. Devlette çok yardım etmiyor. Onun ticaretini yapıyor. Paketleme yapıyor, yağ yapıyor, lisanslı fındık deposu var. Değerlendiriyorlar bunları. Biz bir araya gelemiyoruz. Milletvekilleri, il başkanları tüm arkadaşlarımız siyasetçilerimiz kayısıyla yakından ilgileniyor. Ama bu birliği siyasetçiler kurmayacak. Veya ticaretini yapmayacak, üretimini yapmayacak. Belediyenin şirketleri üzerinden para bulunabilirse ortak bir şey yapılabilir ama işin erbabı lazım."

TESCİL BELGESİNİN TANITIMI YOK

 "Avrupa'da coğrafi tescil belgesini aldık. Kayısıda bu belge yeteri kadar tanıtılmıyor. Hangi ihracatçı kullanıyor. Ticaret odaları veriyor. Kayısı birlik kurulursa en az yüzde 25 üzerine çıkar. Gün kurusu 20 liradan gidiyor. 1. kalite ortalama gidiyor rekolte beklenenin altında çıktı kayısı fiyatları önümüzdeki günler artabilir. Bu sene çok iyi çok şükür."

8004_13

 YÜZDE 80'İ TAMAM

"Malatya Turgut Özal Hastanesi özellikle sağlık alanında Türkiye'nin markası oldu. Karaciğer enstitüsü başlı başına bir değer, Onkoloji de faaliyete geçerse bölgemizde ve Türkiye'de yüz akı bir yer olacak. Yanık tedavisinde bölgenin bir numarası, çocuk yanıkta ise Türkiye'nin bir numarası. Bu kapasitede yatak olan başka merkez yok. Bunun için Ahmet Kızılay'a teşekkür ediyorum. Geldiği günden beri merkezi ilerletme noktasında büyük gayretleri oldu. Onkoloji hastanesinin inşaatı yüzde 80'nin üzerinde tamamlandı. Ödenekte 20-25 milyonluk eksiğimiz vardı. Cumhurbaşkanlığı ile görüştükten sonra eylül ayında gönderileceği söylendi. Ondan sonra fiziksel olarak tamamlanmış olacak. Teşrifleri kalıyor, bu sene bitirirsek 2020 başında hizmet vermeye başlayacak. Kadro ihtiyacı için maliyeyle görüşeceğiz. Böyle bir merkezin Malatya'ya kazandırılması bizi mutlu ediyor."

 DİYARBAKIR'DAN SONRA MALATYA'DA

"Turgut Özal Üniversitesinin de öğrenci sayısının artırması, kapasite yükseltmesi temennimiz. Bundan sonraki hedefimiz bir vakıf veya özel üniversiteyi Malatya'ya kazandırmak, için girişimlerimize başladık. Mevcut bir strateji belirlememiz lazım yeni veya getirilmesi konusunda izinlerin çıkması lazım, bu konuda gayret göstermeliyiz. İnşallah 20-25 gün sonra kadın doğum hastanemizi de hizmete alacağız. Malatya sağlıkta farklı noktaya getirdi. Hiperbarik tedavisi için yerini hazırladık makinası geldi. Hizmete açacağız ve Türkiye'nin önemli merkezi olacak. Doğuda Diyarbakır'da var başka yer yok. Tedavisi masraflı olan bir durum."

9009_5

 SEFER SAYILARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

"Özellikle THY başkanı ve genel müdürü ile görüştük ciddi baskı yaptık bayramdan sonra bizlerle teknik toplantı yapacaklar. Onlar şunu söylüyorlar; Boeing'deki sıkıntıdan dolayı 27 uçağın yerde yatmasından dolayı yaşandığını belirttiler. Bu sorun sadece bundan dolayı değil saatleri de sıkıntılı ve Malatya'ya konulan sefer sayısı da Malatya'nın potansiyelini yansıtmıyor. Ankara ve İstanbul seferlerinden Elazığ üzerinden uçmak zorunda kalıyorlar. Malatya'nın yolcu potansiyelini yansıtmıyor. Seferleri artırmamız lazım. Bütün arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor."

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!