dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2324.4
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70850.81$

Öğretmenlik hayat boyu öğrenmedir!


Öğretmenlik hayat boyu öğrenmedir!
Narin

İlim ve Bilimin kurucusu olan medeniyetimizin izinde olan tüm öğretmenlerimizi saygıyla selamlıyorum.

Bugün Perşembe sohbetlerimizin konuğu bir ilim adamı, öğretmenlik mesleğini kendisine hayat felsefesi edinmiş hayatını eğitime adamış Ali TOPALOĞLU ile görüşüp röportaj yaptık.  Öğretmenler gün öncesi yaptığımız bu sohbette kendisini ve bu mesleğe olan bakış açısını iyi değerlendirme fırsatı buldum.

 * ÖNCELİKLE SİZLERİ TANIYALIM. KENDİNİZDEN BİRAZ BAHSEDER MİSİNİZ?

1978 Elazığ-Ağın doğumluyum ancak çok uzun süredir Malatya'da yaşıyorum. 2000 yılında İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Mezuniyet öncesinde de sonrasında da sürekli eğitim dünyasının içindeydim. Öğretmenliği, kesinlikle üniversiteden mezun olunca başlanacak bir meslek olarak görmedim. Bu nedenle üniversite yıllarında öğrencilere ders vermeye başladım. Öğretmenlik, benim için sadece bir iş bir meslek olarak değil bu alanda en iyi yerlere gelmeyi istediğim bir hayal haline geldi. Şu anda İntegral Eğitim Kurumları'nın hem kurucu müdürlüğünü yapıyor hem de matematik öğretmenliğine devam ediyorum. 

*ALİ BEY,  HAYAT HİKAYENİZDEN EĞİTİME GİDEN SÜREÇ HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Eğitimci bir babanın çocuğu olarak hayalleri bambaşka olan biriydim ve babamın da isteği üzerine bayrağı ben devraldım diyebilirim.  İşin teorik kısmı bir yana sahada öğrencilerle iç içe olmak ayrı bir şey. Ben öğrencilerle mesleğimin ilk yılından itibaren hep yakın olma gayreti içinde oldum. Onları anlamak ve ona göre öğrencilere yaklaşmak çok önemli.  Yaklaşık 20 yıldır bu mesleğin içinde olan biri olarak kişinin kendini asla sınırlandırmamasına inanıyorum. Genç yaşlardan itibaren kendi ayakları üzerinde durabilen biri oldum.  Çalışmaya inanınca; zorluklarla baş edebilmeyi, soğukkanlı olabilmeyi ve hayatın her alanında risk alabilmeyi, risk alırken de bakış açımı genişletip sağlam adımlar atmayı öğrendim.  Bu söylediklerim aslında benim hayat akışımın düzgün gitmesini sağlayan önemli noktalar oldu.

* ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ SİZİN PENCERENİZDE NASIL GÖRÜNÜYOR?

Şu günlerde daha çok "iyi ki" diyorum bu meslek için. Çünkü birilerine bir şey öğretmekten ziyade birçok farklı hayatı görüp o hayatlara destek olabilmek bu mesleği güzelleştiriyor. Bir öğretmen olarak siz bir çocuğa sadece formüller öğretmiyorsunuz aslında. Onlardan da çok fazla şey öğreniyorsunuz. Eee bakıyorsunuz sizi idol olarak görenler oluyor. Bir diğer taraftan hayatınızda iz bırakmış öğretmenleri düşünüyorsunuz. O zaman anlıyorsunuz iyi bir öğretmen bir çocuk için büyük bir şans. Benim penceremden öğretmenlik bir ülkenin yapı taşıdır.

*HAYAT BOYU ÖĞRENME KAVRAMI VE SİZİ BAŞARIYA GÖTÜREN UNSURLAR NELER OLMUŞTUR?

Başarı dediğimiz şey kişiden kişiye göre değişen bir hayal aslında.  Benim başarı çizgim ve derecelendirmem üst çıtalarda olduğu için kendimi sınırlandırmamayı tercih ediyorum. Hayatta, tembelliğe dair bir yer olmadığının farkındayım. Elbette yorgunluklar oluyor ancak o yorgunlukları dahi doğru kontrol edebildiğim sürece, hayatın getireceklerine açık olabildiğim sürece, başarılı olacağımı biliyorum. Tabi hayat boyu öğrenme dediğimiz olaydan hiç kopmamak gerekli. Her insandan bir şey öğreneceğimin farkında olarak onları dinliyorum, okuduklarımı analiz ediyorum. Çizgilerle ve kalıplarla kendimi sınırlamıyorum. Bilginin nerden geleceği belli olmaz o yüzden kendimi olabildiğince gelişmelere açık tutuyorum. Zaten öğretmenliğin temeli de önce öğrenmekten geçiyor. Ancak unutmamak gerekir ki hayat denilen alan teorik bilgilerin pek işlemediği bir yer. O yüzden öğrenilen bilgileri pratiğe dökmek hem eğitim hayatınızı hem sosyal hayatınızı başarıya doğru götürüyor.

*EĞİTİM KONUSUNDA MALATYA İLE ALAKALI DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?

Malatya kendini geliştiren ve gelişime açık bir şehir. Halk burada yeniliklere kapalı değil aksine doğru ve düzgün işleri fazlasıyla destekliyor. Bu nedenle eğitim konusunda da çok daha iyi yerlere geleceğine eminim. İnsanlar eğitimcinin ne demek olduğunu son yıllarda daha fazla gördü. Artık bilinçsiz bir veli topluluğu yok. Bu nedenle çocuklarına gerçekten emek veren ve samimiyetlerine inandıkları öğretmenleri her daim el üstünde tutuyor. Öyle ki kimi aileler tüm çocuklarını aynı öğretmene teslim edecek kadar onlara güveniyor. Bu nedenle Malatya'nın eğitim açısından bilinçli olduğuna ve ilerleyen yıllarda daha fazla bilinçleneceğine inanıyorum.

* YAPTIĞINIZ BU MESLEKTE, ŞEHRİMİZE KATTIĞINIZ VE KATACAĞINIZ HAYALLERİNİZ VAR MI?

Dediğim gibi bu meslekle ilgili hayaller bitmez. Niye bitmez? Çünkü sadece tek bir gruba hitap etmiyorsunuz. Anaokulu çağındaki çocuklardan tutun da üniversite öğrencilerine kadar geniş bir topluluk var karşınızda. Bu insanların beklentileri ve geleceğe dair umutları da bizlerin hayalleri oluyor ve ona göre adımlar atıp yatırımlar gerçekleştiriyoruz. İntegral Eğitim Kurumları olarak şu anda hem lise öğrencilerine hem ortaokul öğrencilerine eğitim veren toplamda 6 kurumumuz var. Malatya'da yıllarını geçirmiş öğretmenlerin oluşturduğu, branşlarındaki başarıları tartışılamaz bir kadroya sahip olmak Malatya eğitim dünyası için önemli bir adımdır. Bundan sonra da sahip olduğum bu ekiple çok çok daha iyi işlere adımızı yazdıracağımıza emin olabilirsiniz.

 * SON OLARAK EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ NELER VAR?

Öncelikle tüm meslektaşlarıma bu zorlu yolda başarılar diliyorum. Ardında da hayata hazırlanan tüm gençlerimizin bizleri gururlandıracak başarılara imza atmalarını umut ediyorum. Teşekkür ederim.

 ALİ TOPALOĞLU İLE İLGİLİ TESPİT ETTİĞİM HUSUSLAR;

Kendisi hakikaten bu mesleği büyük bir özveri ile yapıyor, bu mesleği yaparken mutlu olduğunu gözlemledim, değişime ve gelişime çok açık bir insan, karşısında oturan sohbet eden insanın yaşına bakmadan her insanı sonuna kadar dinleyen ve her insandan bir bilgi öğreneceğini düşünen bir yapıya sahip.

Türkiye'de eğitimi çok yakından takip ediyor ve öğrencilerin öğrenme konusunda zorlandığını gördüğü zaman hemen bir formül geliştirerek yeni bir rol model ile zor olan her işin üstesinden gelmeye çalışıyor, öğrenci merkezli bir eğitim düşüncesine sahip ve en büyük başarının öğrencinin iç dünyasına girerek başaracağına inanıyor, hayalleri çok fazla ve her öğrencisinin de hayali olması gerektiğini düşünüyor ve onları hayal etmeye sevk ediyor.

Kendisine bu yolda başarılar diler ve öğretmenliği aşk ile yapan tüm öğretmenlerimize selam ederim.

 M.SAİT OBUZ

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!