19 Temmuz, 2026, Pazar
  • DOLAR
    42.26
  • EURO
    49.07
  • ALTIN
    5726.6
  • BIST
    10.641
  • BTC
    103068.32$

Okul Saldırılarının Arka Planındaki Karmaşık Süreçler Masaya Yatırıldı

Okul Saldırılarının Arka Planındaki Karmaşık Süreçler Masaya Yatırıldı
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve İletişim Başkanı Burhanettin Duran, dijital çağın getirdiği risklere karşı toplumsal seferberlik çağrısında bulundu. Bakan Tekin, teknolojiyi mahkûm etmek yerine çocukları güvenli bir öğrenme iklimine yönlendirmeyi hedeflediklerini belirtirken; Burhanettin Duran, 15 yaş altı çocukların sosyal medya erişimine dair yeni yasal düzenlemelerin önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen "Dijital Çağda Güvenli Toplum: Riskler ve Çözümler Paneli", devletin zirvesini ve eğitim dünyasını bir araya getirdi. Panelde konuşan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çocukların fiziksel olarak evde olmalarına rağmen zihinsel olarak küresel bir şiddet evreniyle temas kurabildiklerine vurgu yaptı. Bakan Tekin, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta yaşanan okul saldırılarında hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmasında, okullardaki güvenlik ve huzur ortamının asli görevleri olduğunu belirtti.

GELENEKSEL GÜVENLİK TEDBİRLERİ YETERLİ DEĞİL

Bakan Tekin, günümüzdeki değişimlerin hızına dikkat çekerek, okul saldırılarının sadece fiziksel güvenlik önlemleriyle çözülemeyecek kadar karmaşık olduğunu ifade etti. Meseleyi geniş bir perspektifle ele aldıklarını söyleyen Tekin, şu değerlendirmede bulundu: "Bizim arayışımız, teknolojiyi mahkûm etmekten ziyade çocuklarımızın teknolojiyle kurduğu ilişkileri bir istikamete kavuşturmak, onları güvenli ve ahlaklı bir öğrenme iklimine yöneltebilmektir. Çocuklarımız belki kendi odalarında oturuyor ama zihni, dünyanın öbür ucundaki bir şiddet anlatısına, bir öfke grubuna, bir yalnızlık kültürüne, bir intikam fantezisine, bir sahte aidiyet vaadine temas edebiliyor. Eskiden çocuklarımızın hâlini büyük ölçüde yüzünden, arkadaş çevresinden, okul içindeki davranışlarından, evdeki tavırlarından çözümleyebiliyorduk ama bugün çocuklarımızın gündelik hayatı gözümüzün önünde akarken onları etkileyen içeriklerin, seslerin, sembollerin ve telkinlerin önemli bir kısmı bizim göremediğimiz bir alanda şekilleniyor."

MAARİF MODELİ İLE İYİ İNSAN PROFİLİ HEDEFLENİYOR

Eğitim politikalarının merkezine insanı koyduklarını belirten Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile dijital okuryazarlığı ve millî değerleri önemsediklerini dile getirdi. Ailelerin sürece dahil olmasının önemine değinen Bakan, "Ebeveyn Okulu" gibi projelerle velilere rehberlik etmeye devam edeceklerini ekledi.

YENİ YASAL DÜZENLEMELER VE DİJİTAL SINIRLAR

İletişim Başkanı Burhanettin Duran ise dijital dünyayı bir "anarşi ortamı" olmaktan çıkarmanın bir millî güvenlik meselesi olduğunu vurguladı. Meclisten geçen yeni yasa ile 15 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımına yönelik sınırlamalar getirildiğini hatırlatan Duran, ailenin en güçlü kalkan olduğunu belirterek şunları söyledi: "Çocuklarımızın ve gençlerimizin ekran başında geçirdiği zaman sadece bir oyalanma hâli olarak görülemez. Karşısında durduğu ekran onun düşünce dünyasına, duygularına, davranışlarına, arkadaşlık ilişkilerine ve hayatı algılama biçimine doğrudan etki etmektedir. Bağın zayıfladığı noktada ekran güçlenir. Ailenin sustuğu yerde algoritmalar konuşur."

KAYNAK: MEB 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!