dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63914.118$

OSB’DE ARSA “RANTINI” KALDIRDIK


OSB’DE ARSA “RANTINI” KALDIRDIK
Çarşamba Sohbetleri...
Narin

 

Malatya Ticaret Sanayi Odası (TSO)'da, Nisan 2018'de yapılan seçimleri o kazanıp başkanlık koltuğuna oturunca yönetim de yıllar sonra değişti. Göreve gelişinin henüz birinci ayında ise iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 15 kişilik yönetim kuruluna girdi. 1975 Malatya doğumlu Oğuzhan Ata Sadıkoğlu'ndan söz ediyoruz. Gençliğiyle, dinamik bir performansın sergileyen Sadıkoğlu ve kurmayları, komiteleri aktif ve çalışır hale getirip dev projeleri bir bir hayata geçirirken, alkışı da hak ediyor...

 

Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya'da dünyaya gelmiş, eğitim hayatını burada tamamlamış ve bu topraklarda büyümüş biri... Malatya'ya hizmet etmek, iş dünyasının problemleri çözmek ve geçmişte yaşanan olumsuzlukları bir an önce unutturmak için mücadele ediyor. Girişimci kimliğiyle aldığı hatırı sayılır destekler, ekibiyle birlikte hepsini planladığı ve birçoğunu hayata geçirmek istediği projelerle, Malatya'yı marka ve gözde bir şehir yapma gayretinde...

        Malatya TSO, uzun süredir beklenen atılımı onun yönetimiyle gerçekleştiriyor. Bu noktada laf değil, rakamlar söze giriyor! Bugün Malatya Organize Sanayi Bölgeleri (OSB)'lerde, halihazırda yaklaşık 230 fabrika bulunuyor. Nisan 2018'den bu yana 17 işletmede, kısa bir sürede 4 bin 800 kişilik yeni istihdam oluştu. 1. OSB'de, 1988'de fiilen kurulduğundan beri çalışan kişi sayısı stabildi. Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ile birlikte bu rakam yüzde 25 artarak 22 Bin rakamına ulaştı.  Hedef ise yakın gelecekte 40 bin...

 Sadıkoğlu'nun ajandası o kadar dolu ki... Küçük işletmelere ilişkin planlarından OSB'deki yeni adımlara; Nemrut'a, Malatya'dan ulaşım sağlanmasından Malatya'ya yakışır bir fuar oluşturma projesine; yurt dışı ticaretten kadınlara yönelik girişimlere; üniversite-sanayi iş birlikteliğinden kente yakışır bir borsa hayâline kadar, birçok hususta görüşlerini paylaştı. Malatya Time Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci-yazar Murat Çetin sordu, Malatya TSO Başkanı Sadıkoğlu yanıtladı...

1_228

ÜMİT EDİYORUZ Kİ, CUMHURBAŞKANIMIZ
MALATYA'YA ÖZEL İLGİ GÖSTERECEK

Cumhurbaşkanımıza sunduğumuz dosya özellikle; OSB'nin istimlak bedellerinin ödenmemesi nedeniyle, yeni gelen sanayicilere yer tahsisinde zorlandığımızla ve bu problemin çözülmesiyle ilgiliydi. Diğer taleplerimiz; OSB'deki arıtmanın yetersizliği, uçak seferlerinin artırılması ve yeni terminal binası, kayısının devlet dairelerince alınması, Nemrut'a Malatya'nın da ulaşabilmesi, Kuzey Çevreyolu ve YHT'ye ilişkindi...

Malatya TSO olarak, 8 Eylül'de Malatya'ya gelen Cumhurbaşkanımıza bir dosya sundunuz. İçeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Başarı veya başarısızlığımızın kriteri bize göre; Malatya'daki tüccarın ve sanayicinin işlerini ve vizyonlarını geliştirmek, sanayiyle ilgili ciddi yatırımları çekmek, şehrin sesi olmaktır. İhracat rakamlarını, istihdam sayılarını artırabiliyorsak, sanayiyi biraz daha canlandırabiliyorsak, esnafımız-tüccarımız için yol gösterici olabiliyorsak, kayısımızın şehir dışında ve yurt dışında katma değerli hale gelebilmesi için çaba gösterebiliyorsak başarıyı da sağlayacağımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanımıza verdiğimiz dosya özellikle; Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nin istimlak bedellerinin ödenmemesi nedeniyle, yeni gelen sanayicilere yer tahsisinde zorlandığımızla, dolayısıyla bu problemin çok gecikmeden çözülmesiyle ilgiliydi.

        Tarımla uğraşan köylülerin, organize sanayi arıtmasının yetersizliğinden dolayı rahatsızlıkları var. Arıtmanın 100 trilyon gibi bir bütçesi var, onu istedik. Ayrıca; uçak seferlerimizin artırılmasını ve terminal binamızın Malatya'ya yakışır bir halde yenilenmesine ilişkin... Özellikle Nemrut'un turizm alanında büyük etkisi vardı. Geçmiş dönemdeki turist sayısına göre çok büyük düşüş var. Nemrut'a, Malatya'nın da ulaşılabilir bir hale gelmesi için Gümrük Bakanımız'dan taleplerde bulunduk. Keza; kayısının devlet dairelerince alınmasıyla ilgili...

 Sayın Cumhurbaşkanımız'a, Kuzey Çevreyolu'nun ivedilikle bitirilmesini gerektiğini ifade ettik. Tamamlanınca lojistik anlamında hem Malatya'ya bir nefes olacak hem trafiğimizi rahatlatacak hem de işletmelerimizin daha kolay lokasyonlarda ticaret yapmasının önünü açarak şehrin rahatını sağlayacak. Yüksek Hızlı Tren (YHT)'nin Malatya'ya gelmesiyle ilgili derdimizi dile getirdik. Bunların hepsini gündeme getirdik. Ümit ediyoruz ki, Sayın Cumhurbaşkanımız kendi himayelerinde Malatya'ya özel ilgi göstererek, söylediğimiz girişimler için Malatya'yı destekler.
 

KÜÇÜK İŞLETMELERİMİZİ DE
BÜYÜTMEYİ AMAÇLIYORUZ

Yaklaşık 15 yıldır OSB'de istimlak bedeli ödenmedi. Dolayısıyla arsaları iş insanlarına veremiyorsunuz. Bu problemi aşmak için ne tür adımlar attınız?

Yaşananlardan, siyasilerimizin hepsinin de haberi var. Geldiğimizden beri Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, Sayın Mustafa Varank ile 4 kere toplantı yaptık. Ödemelerle ilgili destek olmalarını istedik. İlgilenseler de haliyle biraz zaman alıyor. Özellikle Cumhurbaşkanımıza verdiğimiz dosyada bunu da ifade ettik ki, umutluyuz. Bakanlarımız Malatya'ya geldiğinde, konuyu gündeme getiriyoruz ve durumu arz ediyoruz. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcımız Dr. Nureddin Nebati, Malatya'ya gelince konuyu dile getirdik. Destek olmalarını arzu ettiğimizi söyledik. Görüşlerimiz devam ediyor. Sanayicilerimiz rahatlayacak. Yeterli sayıda arsa tahsisi yapacağız. Sınırlı sayıda arsamız olduğu için öncelikle istihdama, proje üretmelerine, katma değerli yatırım olup olmadığına bakıyoruz. Kişilere göre, ahbap-çavuş ilişkisi içinde arsa vermiyoruz! Arsaları 5'er dönüme böldürdük. Tekstil ve yoğun emek sektörü ya da teknolojik yatırım yapabilecek küçük işletmelerimize 5'er dönüm arsa vererek onları da büyütmek için gayret gösteriyoruz. Bunun da sözünü veriyorum.

OSB'DE AHBAP-ÇAVUŞ İLİŞKİSİNİ
VE ARSA RANTINI KALDIRDIK

Geçmişteki eksikliklerin hepsini biliyoruz. OSB'de 1 dönümü kapatanlara, 35 dönümü, tarla-bahçe gibi kullandırmışlar! Yüzde 70'i kapatabilecek şekilde, nitelikli yatırım yapanlara, diğerlerinden aldığımız arsaları veriyoruz. Artık gerçek ve doğru kişiler geliyor. OSB'de ahbap-çavuş ilişkisini ve arsa rantını kaldırdık. Yurt içi ve yurt dışı toplantılarında “6. Bölge” teşviklerimizden bahsediyoruz.

İstihdam rakamlarını artırmanın formülü nedir?

Malatya halkı bilsin ki biz gerçekten samimiyiz. Geçmişteki eksikliklerin hepsini biliyoruz. OSB'de 1 dönümü kapatanlara, 35 dönümü, tarla-bahçe gibi kullandırmışlar! Yüzde 70'i kapatabilecek şekilde nitelikli yatırım yapanlara, diğerlerinden aldığımız arsaları veriyoruz. Ancak yatırım olmazsa geri alacağımızı hatırlatıyoruz. Haliyle artık gerçek ve doğru yatırımcılar geliyor. Onlarla ciddi anlamda ilgilenen bir odayız. OSB'de ahbap-çavuş ilişkisini ve arsa rantını ortadan kaldırdık.

 Yurt içi ve yurt dışı toplantılarında “6. Bölge” teşviklerimizden bahsediyoruz. İstifade ettiklerinde ne kadar kârâ geçeceklerinin rakamsal boyutlarını ortaya koyuyoruz. VIP seviyesinde karşıladığımız yatırımcılara OSB'yi gezdirip, teknik altyapı hazırlayacağımızın sözünü veriyoruz. Tüm sıkıntılarıyla ilgilenebileceğimizi ifade ediyoruz. TSO olarak, personel altyapısını da yüklendik. İstanbul'da yoğun emek-iş gücü olan sektörlerde hemşerilerimizi bir araya getirerek onlara Malatya'daki avantajları sağlayıp “yatırım” çağrısında bulunacağız. Görev süremiz içerisinde bu rakamları da 30 yılda yapılanlara getirme gayretimiz var. “En kötü ihtimalle yüzde 70'ini yakalarız” diye düşünüyorum.

30 SENEDE YAPILANIN EN AZ
YARISINI, 4 YILDA YAPACAĞIZ

Biz, 17 işletmede (LC Waikiki firmamız ile yine bir tanesini imzaladık) sadece bir yılda 4 bin 800 istihdam rakamını yakaladık. Malatya TSO, OSB'yi kurduğundan beri (Bu, Malatya'da organize sanayiyi kuran Abdurrahman Yavuz'dan itibaren başlayan bir süreç) çalışanların sayısı bugün 230 fabrikada toplamda 22 bin 500 kişiye ulaştı. 4 senelik görev süremizde hedefimiz; 30 yılda yapılanı, 4 yılda gerçekleştirmek.
Yer tahsisi ve teşviklere ilişkin destek vereceğinizi açıkladığınız iş insanları, yatırım davetinize yanıt veriyorlar mı?

Sadece kayısıyla ilgili değil, her sektörden farklı insanlar geliyor. Özellikle Malatyalı iş adamlarımızdan yurt dışında, şehir dışında başarılı olanlarla konuştuğumuzda ve buradaki  teşvikleri anlattığımızda, kendilerine önayak olduğumuzda buraya yatırım yapıyorlar. Kayısıda da yeterince işletme var; ama yeni entegre pozisyonunda açılabilecek gelişmeler olduğunda yine destekçi oluyoruz. Hem Avrupa Birliği (AB) fonlarında hem Fırat Kalkınma Ajansı (FKA)'da hem de Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'de onların önünü açabilecek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bugün OSB'lerde toplam 230'a yakın fabrika var. Eski yönetim, OSB'de görevi biz seçildikten 7-8 ay sonra bıraktı. Dolayısıyla 8 ay sonra OSB'ye müdahale etme hakkını gördük. İstifa edemedikleri için biz yönetemiyorduk. Bu süreçten sonra da özellikle şehir dışında ve şehir içinde kendini büyümeye adapte etmiş birçok işletmeyi buraya getirdik ve onlara arsa tahsisi yaptık.

 Biz, 17 işletmede (LC Waikiki firmamız ile yine bir tanesini imzaladık) sadece bir yılda 4 bin 800 istihdam rakamını yakaladık. Malatya TSO, OSB'yi kurduğundan beri (Bu, Malatya'da organize sanayiyi kuran Abdurrahman Yavuz'dan itibaren başlayan bir süreç) çalışanların sayısı bugün 230 fabrikada toplamda 22 bin 500 kişiye ulaştı. 4 senelik görev süremizde hedefimiz; 30 yılda yapılanı, 4 yılda gerçekleştirmek (Bu süreç zarfında Malatya'mıza hizmet eden tüm Başkanlarımıza teşekkür ederim…) Şu anda yüzde 25'lik bir artış yakaladık. Malatya'ya minimum 20 bin istihdam sağlayacak yatırımları getiriyoruz. 22 bin yerine 40 bin kişi çalışırsa Malatya ekonomisi de canlanır. Çünkü akaryakıttan gıdaya dek, harcama kalemleri oluşacak. 4 senelik görev süremizde hedefimiz; 30 yılda yapılanın, en kötü ihtimalle yarısından fazlasını gerçekleştirmek. Bunu; ekonomik sıkıntılara, faiz oranlarının yüksekliğine ve piyasanın yatırım yapma trendinde olmamasına rağmen, kişisel çabalarımızla, insanları buraya davet ederek, onlarla ilgilenerek, doğru adamlara doğru yerleri tahsis ederek başaracağız. Bu hızla giderse, özellikle istimlak bedelleri ödenir ve böylece önümüz açılırsa, düzgün reel yatırımcıların gayretleriyle de belki de bir dönemde amacımıza ulaşacağız.


NEMRUT'A, MALATYA'DAN DA ULAŞIM
SAĞLANMASINI ARZU EDİYORUZ

Valimiz ile beraber, tur operatörlerinin sahiplerine, burada gezilebilecek yerlerin olduğunu gösterdik. Bölge ticaret odası başkanlarıyla görüşüyoruz. Özellikle Adıyaman, Elazığ ve Malatya olmak üzere, turiste, paket servisi gerçekleştirmeliyiz. Çünkü gelen insanlar, 1 hafta kalmak istiyor. Harput'tan inip, Malatya'ya gelecek, buradan Adıyaman'a geçecek. Her ilin tek başına hareket etmesi doğru olmaz.

Turizmi canlandırmak adına neler yapıyorsunuz? Bölge şehirleri ile birlikte hangi konularda ortak hareket edilebilir?

Turizmi canlandırmak için Nemrut'a, Malatya'dan da ulaşımının sağlanmasını arzu ediyoruz. Bu durum, kendiliğinden potansiyel oluşturacak. Bu konuyu da sürekli gündeme getiriyoruz. Bakanlarımıza ve belediye başkanlarımıza iletiyoruz. Bugün turist sayılarında çok ciddi düşüş var. Valimizle beraber, tur operatörlerinin sahiplerine, burada gezilebilecek yerlerin olduğunu gösterdik. Malatya'ya turist getirmeyle ilgili gayretlerimiz oldu. Valimizin de bu noktada çok ciddi emeği var. Bölge ticaret odası başkanlarıyla görüşüyoruz. Özellikle Adıyaman, Elazığ ve Malatya olmak üzere, gelen turiste paket servisi gerçekleştirmeliyiz. Harput'tan inip, Malatya'ya gelecek, burada gezip Adıyaman'a geçecek. Her ilin tek başına hareket etmesi doğru olmaz. Çünkü turist, burada 1 hafta kalmak istiyor. Lokasyonları bağlarsak, insanlar 2-3 ili gezdiğinde hem tatmin olacak hem de turizme katkı sağlayacağız. Bizim ‘Levent Vadisi' gibi bir yerimiz var. Eski Malatya'daki tarihi doku, bizim için avantaj. Yine Aslantepe Höyüğü'müz var. Buradan Nemrut'a da çıkış yaptığımız sürece, turistin zihninde iz bırakacağımıza inanıyoruz.

MALATYA'YA YAKIŞIR BİR FUAR
ALANI OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Malatya TSO'nun bütçesi, ancak personel maaşına ve onların idaresine yeterli oluyor. Belediyemizin bize yer tahsis etmesi suretiyle, Malatya'ya yakışır bir fuar alanı oluşturma arzumuz var. Yurt dışından alıcıları, buradaki satıcılarla bir araya getirirsek bu alanda bölgenin en çok rağbet edileni oluruz. Ayrıca, aynı kayısı gibi tekstilde de marka şehir olmak istiyoruz.

Fuarcılığın Malatya'ya yakışır bir hale gelmesi için izleyeceğiniz yol haritanızdan bahseder misiniz?

Fuar şu an tamamen Fuarcılık A.Ş. tarafından yapılıyor. Belediyemizin bize yer tahsis etmesi şartıyla, Malatya'ya yakışır bir fuar alanı oluşturma arzumuz var. Uluslararası standartlara ulaşırsak, Malatya'nın ticaretini de geliştiririz. Dünyayı gezdik, Kayseri, Gaziantep, İnegöl ve İstanbul gibi ulusal anlamda fuar yapan illeri analiz ettik. Yurt dışından alıcıları, buradaki satıcılarla bir araya getirebilecek bir fuar oluşturursak, bölgenin fuar alanı olmaya da namzet oluruz. Malatya'da tekstil ciddi anlamda büyüyor. Kayısıdaki gibi tekstilde de marka şehir olmak istiyoruz. Gaziantep'te halı, Kayseri'de mobilya nasıl anılıyorsa Malatya'da da tekstilde anılmayı düşünüyoruz. Projeksiyonumuzu buna göre hedefliyoruz. Projelerimizi yazmak suretiyle belediyelerimizle bu konuda iş birliğinde olmayı düşünüyoruz. Ancak TSO'nun bütçesi, ancak personel maaşı ve onların idaresine yeterli oluyor.


TÜRKİYE'NİN KURTULUŞU
YURT DIŞI TİCARETTE

Ürettiğimiz ürünü yurt dışına satınca hem pazarda tıkanıklık yaşanmayacak hem de ülkemiz için ciddi manada döviz kazanımı olacak. “Dış Ticaret Birimi”ni geliştirmek için “Schengen Vizesi Ofisi” açtık. İnsanların vizyonunu genişletmek, yurt dışındaki alıcıları buraya getirerek fabrikaları gezdirmeye çalışıyoruz. Üyelerimizin, internet kanalıyla yurt dışı pazarlara açılabilekleri bir zemin oluşturmayı hedefliyoruz.

Bünyenizde “Dış Ticaret Birimi” kurdunuz. Malatyalı iş insanlarına, ABD'deki yatırım imkânları, Afrika ve Kazakistan pazarlarını anlattığınız toplantılarınız oldu. Peki! İhracatı geliştirmede hangi planları uygulamaya koyacaksınız?

Yurt dışı ticaretinin, Türkiye'nin kurtuluşu olduğuna inanıyoruz. Ürettiğimiz ürünü yurt dışına sattığımızda, hem pazarda tıkanıklık olmayacak hem de ülkemiz için ciddi manada döviz kazanımı olacak. Gümrük başmüdürlükleri ile görüşüp, konferans ve seminerler verdirerek, sıkıntı yaşadıklarında üyelerimizin önünü açabileceğimizi ifade ettik. Birinin bilgisini başkasına vermeyen bir gizlilik anlaşması olan, ISO gibi kalite belgesi olan uluslararası nitelikte gümrük müşavirleri ofisleri açtırıyoruz. “Dış Ticaret Birimi”ni geliştirmek adına “Schengen Vizesi Ofisi” açtık. İnsanların vizyonunu genişletmek, yurt dışı fuarları ve yurt dışındaki alıcıları buraya getirerek fabrikaları gezdirmeye çalışıyoruz. Yakın geçmişte, Arap iş adamlarını da misafir ettik. Organizeyi gezdiriyoruz. Önümüzdeki bir yıl, yurt dışı fuarlar konusuna ağırlık vermek istiyoruz. Malatya firmalarının kendini temsil edebilecekleri fuarları gezmelerini ve direkt katılımcı olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.

 Geçen dönem Malatya ihracatta 3. sıraya oturdu. 1.liği Kilis, 2.liği Osmaniye aldı. İhracat geçen yıla oranla yüzde 44 arttı. Bunda, geldiğimizden beri yaptığımız çalışmaların etkisi çok. Kayısının haricinde, hayvansal ürünlerin ve tekstil sektörünün de rakamları büyüdü. Rakamları, Malatya'nın çıtasının üstüne çıkarmak istiyoruz. Bugün Gaziantep'in ihracatı 10 milyar dolardan fazla. Belki bir Gaziantep olamayabiliriz; ama en kötü ihtimalle yüzde 30-40 artış sağlarız. Bu yüzden insanların, ürünlerini ihracata yönelik olarak hazırlamasını sağlıyoruz.

ÜYELERİ, MASRAF YAPTIRMADAN
YURT DIŞINA ENTEGRE EDECEĞİZ

Geldiğimiz günden bu yana, 36 tane toplantı ve seminer yapmışız ki, hâlâ devam ediyoruz. Bunlar insanların bakış açısını genişletiyor. Yurt dışı fuarlarına katılarak ve sektör insanlarının buraya gelmesini sağlayarak dış ticaretin önünü açacağız. Seyahatlerin yüzde 50'sini KOSGEB ödeyecek. Sanayicilerimize ve işletme sahiplerine çok fazla yük olmayacak. UR-GE projelerini yazmaya da tekstille başladık.

Malatyalı sanayici ve iş insanlarının, yurt dışındaki yatırımlarla ilgili bilgilendirilmesi amacıyla ne tür programlara ağırlık veriyorsunuz?

Geldiğimiz günden bu yana 36 tane toplantı ve seminer yapmışız ki, hâlâ devam ediyoruz. Bunlar insanların bakış açısını da genişletiyor. Örneğin; Kazakistan Büyükelçisi'ni ağırladık. Fırsatlardan bahsettik. Önümüzdeki bir yılda yurt dışı fuarlarına katılarak ve sektör insanlarının buraya gelmesini sağlayarak dış ticaretin önünü açacağız. Yurt seyahatlerin yüzde 50'sini KOSGEB ödeyecek. Sanayicilerimize ve işletme sahiplerine çok fazla yük olmayacak. Ayrıca, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projeleri başlattık. Özellikle Gümrük Bakanlığımızın desteği var. İhracatçı birçok firmanın birlikte oluşturduğu projeleri, yurt dışı gezileri ve misafirleri buraya getirme seyahatlerine katılım oranının yüzde 70'ini devlet destekliyor. O projeleri de yazmaya tekstille başladık, diğerleriyle devam edeceğiz. Daha önce odamızda bu tür faaliyetler yoktu. Üyelerimizi, fazla masraf olmadan yurt dışına entegre etmeye çalışıyoruz. Bunda da başarıya ulaşacağımıza eminiz.

2_191

ÜYELERİMİZE ‘YOL GÖSTERİCİ'
OLMAYA ÇALIŞIYORUZ

TSO'ların bütçe açısından direkt bir desteği yok; ama yol gösterici olmaya çalışıyoruz. Teknokent'teki teknoloji ile ilgili gayret eden yatırımcılarımızı motive ediyoruz. Yeni web sitesi kanalıyla, üyelerimiz buraya uğramadan, oda kayıt ve yetki belgeleri internet üzerinden alacak. Seminerlere ve toplantılara gelemeyenlerin, internet üzerinden canlı takip edebilmelerini ve kendimizi ifade edebileceğimiz bir altyapı oluşturuyoruz.

Teknolojik dönüşüm ve “Dijital Oda” hamlesiyle, Malatya TSO'da yeni bir dönem başladı. Bu hamleyle birlikte neler değişecek?

TSO'ların bütçe olarak direkt bir desteği yok; ama yol gösterici olmaya çalışıyoruz. Girişimcilerin taleplerini önemsiyoruz. Özellikle Teknokent'teki teknolojiyle ilgili gayret gösteren yatırımcılarımızı motive ediyoruz. Geçmiş dönemde, İstanbul Ticaret Odası (İTO)'nun yüksek bir maliyetle yaptırdığı web sitesini biz Teknokent'te çok makul fiyatlara mal ettik. Buraya uğramadan, oda kayıt ve yetki belgeleri internet üzerinden alınacak ki, ödemeler de gerçekleştirilebilecek. Üyelerimizin rahat edebilecekleri, kendine ait bir platform oluşturup ürünlerini açılımlı bir şekilde fotoğrafıyla sergileyebilecekleri uygulama. Bize bilgi akışı sağladığında, yurt dışındaki sitelere entegre edilen web sitemize bağlantı yaptırıp onları alıcılarla buluşturacağız. Yani, yurt dışı pazarlara kolayca açabilecekleri bir zemin oluşturuyoruz.

 1 yıllık bir sürede daha aktif ve vizyonel projelere imza atıyoruz; ama bazen basında göremiyoruz. Bu nedenle, seminerlere ve toplantılara gelemeyenlerin internet üzerinden canlı takip edebilmeleri ve kendimizi ifade edebileceğimiz bir altyapı oluşturuyoruz. Çünkü toplantılarımızdan istifade etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Herkese anında ulaşmayı düşünüyoruz.

OSB'LERDEKİ ATIL MAKİNELER
GİRİŞİMCİ KADINLARA VERİLECEK

Girişimcileri, hangi noktalarda destekliyorsunuz?

Genç girişimcilerin bizden taleplerini karşılamaya gayret göstereceğiz; ama direkt OSB'ye yatırım yapma imkânı bulamayabilirler. Onlarla bir araya gelip, motivasyonlarını artıracak toplantılar gerçekleştiriyoruz. Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) ve Genç Girişimciler Kurulu (GGK)'yı oluşturduk. Belediyemiz aracılığıyla yer tahsisi sağlanarak OSB'de kullanılmayan makineleri Pütürge'de, evlerinde oturan kadınlara götürerek tekstil ve konfeksiyon sektöründe İŞKUR aracılığıyla proje üretip, onları hayata kazandıracağız. GGK için de hem Teknokent'te hem KOSGEB Müdürümüzle ciddi diyaloğumuz var. Yönlendirdiğimiz gençlere destek veriliyor.

ZİRAATTA, SANAYİDE VE TARIMDA
ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİNE İNANIYORUZ

Üretimi kaliteleştirip vizyonu genişletmek için üniversiteleri, tarımda ve sanayide işin içine dâhil etme projeniz mevcut. Hangi iş birlikteliklerine imza atıyorsunuz?

Hem İnönü Üniversitesi hem de Turgut Özal Üniversitesi ile protokoller imzaladık. Önümüzdeki süreçte KOSGEB-üniversite-sanayi iş birliğini belgeleyen projeler olacak. Mezun arkadaşları staj görmesi için organize sanayilere yönlendirip teoriği ve pratiği birleştirebilecekleri bir altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca ilgili bölümlerdeki yetkili kişilerin, işletmelerle ilgili problemleri tez veya doktora konusu yaparak ve akademik başarısını sanayiye yansıtarak öğrenciye not vermesini sağlamak istiyoruz. Üniversiteler şehirlerde ışık gösterici. Ziraatta, sanayide ve tarımda üniversite iş birliğine inanıyoruz. Toplantılar yapmak suretiyle onları da sahaya dahil edeceğiz. Bu anlamda her iki rektörümüz de gayret gösteriyor. Ortak paydamız Malatya. Biz burada köprü görevi görüyoruz.

ASIL HEDEFİMİZ, MALATYA'DAN
DİREKT İHRACAT YAPMAK

İhracatçılarımızın önünü biraz daha açmak için Mersin TSO ile “Kardeş Oda” olduk. Onların politikalarından fikir alıyoruz ve Mersin'den ihracat gerçekleştiren üyelerimizin yaşadığı sıkıntılara da müdahale edebiliyoruz. Gönül ister ki, her şey buradan gümrüklensin ve ihracat rakamlarımız Malatya'da gösterilsin. Böylece Malatya hem vergiden faydalansın hem de buradaki gümrüğümüz aktif hale gelsin...

Malatyalı ihracatçılar özellikle Mersin Limanı'nı kullanıyor. Bu kapsamda Mersin TSO ile “Kardeş Oda” protokolü imzalandı. Bu imza, size hangi kapıları açacak?

Mersin Ticaret Odası ile ciddi anlamda kontağımız var. Mersin'den bize ulaşıp sıkıntılarını aktaran bütün hemşerilerimizle ilgileniyorlar. İhracatçılarımızın önünü biraz daha açmak için “Kardeş Oda” olduk. Mersin'de ihracatçıları görüp, gözlemlemek adınaydı.. Diyaloglarımız devam ediyor. Hem Mersin TSO'nun ihracatla ilgili politikalarından fikir alıyoruz hem de Mersin'den ihracat yapan üyelerimizin yaşadığı sıkıntılara müdahale edebiliyoruz.

 Gönül ister ki, bütün ihracatlarımızın tamamı buradan gümrüklensin ve ihracat rakamlarımız Malatya'da gösterilsin. Malatya hem vergiden faydalansın, hem de buradaki gümrüğümüz aktif bir hale gelsin. Asıl hedefimiz, Malatya'dan direkt ihracat yapmak. Mersin haricinde İskenderun Limanı ile de görüşüyoruz. Konteyner başına 150-200 dolar gibi indirimler almaya gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki süreçte limanın yetkililerini ve lojistikçileri davet edip, toplantılar yapacağız. İhracatçılarla da buluşturacağız. 2-3 kere bir araya gelip, özel fiyatlar aldık. Burada gümrüğünü yapıp, sadece limanını kullanabileceğimiz bir hale getirmek istiyoruz.

İCRAATLARIMIZI BASİTLEŞTİRMEK
İÇİN OLUMSUZ HABER YAPTILAR!

“Schengen Vizesi Ofisi” için bizimle birlikte birçok il başvurdu. Kayseri olacaktı; ama bizim baskımızla Malatya'ya getirdik. Yer tahsisi yaptık. Geçici ofis kuruluyor. Belirli bir süre izleyecekler. Müracaatların yeterli olduğuna kanaat getirirlerse kalıcı olacak. Yaptığımız işleri basitleştirmek adına olumsuz haberler yapanlar vardı! Oysa ki, bu hizmetlerin hepsi Malatya'ya yönelik. Talepler dolmazsa bir dönem sonra kapanır.

Malatya ve çevre illerden Ankara veya İstanbul'a gitmeden, Malatya'dan “Schengen Vizesi” işlemleri artık kolaylıkla yapılabiliyor. Bu girişim, kente ilk aşamada hangi faydaları sağladı?

Biz bunu, yaklaşık 6-7 ay gibi bir sürede gerçekleştirdik. Bizimle eş zamanlı olarak birçok il başvurdu. Lokasyon olarak Diyarbakır'a ve Adana'ya da verildi. Kayseri olacaktı; ama bizim çabamızla vize ofisini Malatya'ya getirdik. Yer tahsisi yaptık. Yetkililer geçici ofis kuruyor. Belirli bir süre izleyecekler. Her il aynı şekilde değerlendiriliyor. Müracaatların yeterli olduğuna kanaat getirirlerse, geçici ofisten kalıcı ofise döndürecekler. Böylece şu anki fiyat farklılığı ortadan kalkacak. İş adamımız, Gaziantep'e ya da Ankara'ya gidip vizeyle uğraşmayacak.

 Hatta Almanya'da yaşayan çocuklarını görmek isteyenler, vizelerini buradan alma imkânını yakalayacak. Dolayısıyla, halkımıza da hizmet getirmiş olduk. Konaklama, kayısı alma, gezme noktasında Malatya'yı marka şehir yapmak istiyorsak, özellikle Bingöl, Tunceli, Elazığ, Adıyaman, Elbistan ve Sivas gibi yakın yerlerden insanların Malatya'ya gelip gitmesini sağlamalıyız. Yaptığımız işleri basitleştirmek adına vize ofisiyle ilgili de olumsuz haberler yapanlar vardı! Oysa ki, bu hizmetlerin hepsi Malatya'ya yönelik.. Yarın talepler dolmazsa buradaki ofis bir dönem sonra kapanır. Dolayısıyla sahip çıkılmalı. Benim üzerime düşen, vize ofisini getirmekti. Malatya'ya dışarıdan insan çekmek için de gerekli. Kalıcı hale dönüşmesi çok önemli. Halkımızın buradan başvurmasını arzu ediyorum.

MALATYA TSO KİMLİK KARTI
İLE İNDİRİMLİ ALIŞVERİŞ

Tabela fiyatlarında yüzde 38'e yakın düşüş yaşandı. Ayrıca üyelerimize, Malatya TSO kimlik kartları vereceğiz. Bunları gösterdikleri, anlaşmalı olduğumuz akaryakıt istasyonlarında, otellerde, restoranlarda, pastanelerde, hastanelerde; günlük yaşam alanlarında yüzde 10-15-30 oranında iskonto alacaklar. Bize müracaat eden “İndirime ben de dahil olurum” diyenleri de sistemin içerisine dahil edeceğiz.

Ticaret erbabı esnafın, iş dünyasının ve iş insanlarının Malatya'daki iş akışlarını hızlandırmak, prosedürlerin daha az işleyerek önlerini açmak için gerçekleştirdiğiniz icraatlarınızdan söz eder misiniz?

Göreve geldiğimizde, Eski Büyükşehir Belediye Başkanımız Hacı Uğur Polat ile görüştük. Kendisinden tabela fiyatlarımızın düşürülmesini, esnaf ve sanayici adına istedik. Kendileri de yüzde 38'e yakın bir indirime giderek üyelerimize katkı sağlamaya çalıştı. Yakın zamanda faaliyete geçireceğimiz bir projemiz daha var. Üyelerimize, Malatya TSO kimlik kartları vereceğiz. Bunları gösterdikleri, anlaşmalı olduğumuz akaryakıt istasyonlarında, otellerde, restoranlarda, pastanelerde, hastanelerde, aklınıza gelebilecek günlük yaşam alanlarında yüzde 10-15-30 oranında iskonto alacaklar. Bize müracaat eden “İndirime ben de dahil olurum” diyen üyelerimizi de sistemin içerisine dahil edeceğiz. Onların adreslerini de çeşitli kanallardan deklare edeceğiz.

 Üyelerimizin nefes almasını sağlayacağız. Belediyelerde, bankalarda, kısaca sıkıntı yaşadıkları yerlerde, haklı oldukları konuya dair komitelerden gelen bilgiler ışığında ilgili mercilere yazı gönderiyoruz. Geçmiş dönemde, ticaret odası meclis üyeleri komite toplantısı yapmazdı. Komite üyelerinin aylık bir araya gelmesini sağladık. Orada yaklaşık 380 problem tespit ettik. İlgili makamlarla yazışmalarımızı gerçekleştirdik ve 230 civarını çözüme kavuşturduk. Bazıları için beklemedeyiz. 60-70'inin prosedürlere uymadığı belirlendi.

SADECE BİR YILDA, TAM 22
MİLYON TL'LİK PROJE YAZILDI

Teknokent, katma değerli ürün üretme adına, kuluçka merkezi gibi. Yetiştirdiğimiz şirketleri geliştirmek ve dünyada yer edinmesini sağlamak için bir arkadaşımızı yönetim kadrosuna dahil ettik. Üniversiteleri kullanarak işletmelerimizin rantabl hale gelmesini arzu ediyoruz. Fırat Kalkınma Ajansı (FKA)'ya sadece bir yılda 22 milyon TL'ye yakın proje yazdık. Bunların en büyüğü, 12 milyon TL ile sanayi kuruluşlarımıza hazırlanacak altyapı.

Malatya Teknokent-üniversite iş birliğine “TSO Akademi”yi kurarak destek verdiniz. Bu husustaki çalışmalarınızda odak noktanız nedir?

Bizim, insanların vizyonunu ve ufkunu açmamız gerekiyor. Yatırımcıların sağlıklı bir altyapıda hizmet alabileceği bir ortam oluşturmalıyız. Teknokent, katma değerli ürün üretme adına kuluçka merkezi gibi. Yetiştirdiğimiz şirketleri geliştirmek ve dünyada yer edinmesini sağlamak için bir kardeşimizi yönetim kadrosuna dahil ettik. Genç girişimcileri, Teknokent yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla entegre etme gayretindeyiz. Geliştirdikleri projeleri TOBB'a iletmek kaydıyla, sıkıntılarını bertaraf etmeye çalışıyorum. Üniversiteleri kullanarak işletmelerimizin rantabl hale gelmesini arzu ediyoruz.

 Biz geldiğimizde, Malatya TSO olarak Fırat Kalkınma Ajansı (FKA)'ya çok proje yazılmamıştı. Bir yılda 22 milyon TL'ye yakın proje yazdık. Bunların en büyüğü, 12 milyon TL ile sanayi kuruluşlarımıza hazırlanacak altyapı. OSB'ye kısa süreli mesleki eğitim verebilecek bir kampüs oluşturuyoruz. Çeşitli alanlardaki kurslarla nitelikli elemanlara kavuşulacak. Projelerimizin bütçeleri geldiğinde başlayacağız. Buraya getirdiğimiz sanayicilerin zorlanmaması, personel bulma problemi ve sıkıntı yaşamaması adına doğru bir iş yaptığımıza inanıyoruz. 4 yılda sektörüyle ilgili duayen olabilecek öğrenciler yetiştirmek adına TOBB-Malatya TSO-Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğiyle ara değil, aranan elemanlara sahip olacağız. Tamamı hem dil eğitimi alabilecek, hem de staj yapabilecek. Bunlar uzun vadeli projeksiyonlar. Büyük sanayi şehirlerin tamamı bu altyapıyı oluşturduktan sonra büyüyebilmiş. Bugüne kadar, kimse bu konuda dertlenmemiş!

TOBB YÖNETİMİNDE OLMAMIZ
MALATYA İÇİN GERÇEKTEN ŞANS

TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, Malatya'yı seven ve sempati duyan, Malatya için yeri geldiğinde fedakârlık yapan bir insan. Malatya'ya yatırımların gelmesi için TOBB'da sanayicilerimizle ve yatırım yapma arzusundaki insanlarla sürekli bir araya geliyoruz. Prosedürler ve bürokrasinin önünü tıkayan olayların yanı sıra, sanayicimizin, iş adamımızın ve üyelerimizin dertlerini bertaraf ediyoruz.

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA)'ya yazdığınız ve birçok problemlere çözüm olacak diğer projenize açıklık getirir misiniz?

“Arıtma”yla ilgili problem yıllardan beri devam ediyor. 100 milyon TL lazım. Şimdilik 6 milyon TL'lik basit bir havuz yaptık. Sorunun yüzde 60-70'ini çözebilecek bir proje yazdık. O da onayımızdan geçti. 22 milyon TL'lik projelerin hepsi onaydan geçti. Temeller atıp, aktif hale getireceğiz. Bütçeler FKA üzerinden bakanlıktan gelecek. Kayısıyla ilgili Ar-Ge yapabilecek 4 milyon liralık bir fabrika projesi yazdık. Çocuk maması, kozmetik ve ilaç sanayine ürün geliştirecek. “Kayısıyı katma değerli hale nasıl getirebiliriz?” sorusu önemli. Üretim hakkını iş insanlarımıza vererek, kayısıyı 17-18 lira bandından 100-150 TL'ye satılabilecek farklı bir mamül haline getirebiliriz.

 TOBB Yönetim Kurulu'nda olmamız, Malatya için bir şans. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Malatya'yı seven ve sempati duyan, Malatya için yeri geldiğinde fedakârlık yapan bir insan. Yatırımların gelmesi ve bahsettiğim rakamlar için TOBB'da sanayicilerimizle ve yatırım yapma arzusundaki insanlarla sürekli bir araya geliyoruz. Prosedürler ve bürokrasinin önünü tıkayan olaylarda, sanayicimizin, iş adamımızın ve üyelerimizin dertlerini bertaraf ediyoruz. Sıkıntıları Cumhurbaşkanımıza da direkt iletme fırsatına sahibiz. TOBB'un Türkiye Bankalar Birliği yönetimini getirmesi bizim talebimizdi. Bu girişimler, üyelerimizin 300-400'ünün direkt banka genel müdürleriyle muhatap alarak problemleri çözme anlamında da büyük organizasyonlar yapmamızın önünü açıyor. Malatya'ya her türlü faydayı rahatlıkla alabilmemiz, Türkiye'deki bütün TSO'ların başkanlarıyla diyalog, herhangi bir üyemizin başka bir ildeki sorununu giderme anlamında TOBB'un vizyon ciddi bir vizyonu ve ufku var. Bu noktalardan istifade ediyorum. TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyorum.

“MALATYA KAYISISI” SATMAYANLAR
ARTIK “MALATYA KAYISISI” YAZMIYOR

Türkeyi'nin, Avrupa Birliği (AB)'den coğrafi tescil almış 3 ürünü var. Aydın inciri, Gaziantep baklavası ve Malatya kayısısı... "Malatya kayısısı” adı altında satılan sahte ürünlere yönelik çalışmalarınıza değinir misiniz?

Kayısının Malatya'ya ait katma değerli bir ürün olduğunu ifade etmek adına Antalya'daki ve İstanbul'daki yöresel fuarla da gideceğiz. Kayısıyla ilgili ne kadar alan varsa katılım göstermeye ve kayısının Malatya'ya ait olduğunu göstermeye gayret gösteriyoruz. “Malatya kayısısı” diye satılan ürünlerin önüne geçtik. Kayısıda etiket oyunlarına müsaade etmeyiz. Bununla ilgili 81 ildeki ilgili makamlara, cezai müeyyidenin uygulanacağı vurgusuyla belge ve yazılar gönderdik. “Malatya kayısısı” satmayanlar artık “Malatya kayısısı” yazmamaya başladı. Tescillendi; ancak bununla ilgili bir aksiyon yoktu. Komisyon kurduk, konunun peşini bırakmıyoruz. Malatya kayısısını diğerlerinden farklı kılacağız. Özel olduğunu hissettireceğiz. Fiyatının yükselmesine de katkı sağlayacağız.

MALATYA'YA YAKIŞIR BİR
KAYISI BORSASININ OLUŞMASINI ARZU EDİYORUZ

Yurt dışı alıcılar ile buradaki satıcıların buluşabileceği, fiyatların Malatya'dan belirlendiği, bu noktada Malatya'ya ve çiftçimizin emeklerine yakışan politikanın yürütüldüğü, tek ağızdan ve rakamların ayakaltı edilmediği, fiziki şartları ve gıdayla ilgili kısmındaki görünüş açısından daha sağlıklı bir yer olacak. Gıda toptancıları ve hafriyatçıları, mobilyacılar ve keresteciler ve benzer iş kollarıyla ilgili siteler kurulmalı.

Hollanda'daki çiçek borsası gibi bir kayısı borsası kurma arzunuzu da biliyoruz... Kayısı ve pazarının geliştirilmesi için hangi farklı çalışmalarınız mevcut?

Malatya Şire Pazarı'nın tamamı (arsası, tapusu), Malatya Ticaret Borsası'na ait. Dolayısıyla biz, Malatya'ya yakışır bir kayısı borsasının olmasını arzu ediyoruz. Yurt dışı alıcılar ile buradaki satıcıların buluşabileceği, Malatya'daki işletmelerin ayağına gelinebilecek, fiyatların Malatya'dan belirlendiği, bu noktada Malatya'ya ve çiftçimizin emeklerine yakışan politikanın yürütüldüğü, tek ağızdan ve rakamların ayakaltı edilmediği, fiziki şartları ve gıdayla ilgili kısmındaki görünüş açısından daha sağlıklı bir yer olacak. Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan göreve geldiğinden beri bu konuları kendisiyle konuşuyoruz. Ümit ediyoruz ki çalışmalar yapılır ve düzgün bir kayısı borsa alanı oluşturulur.

 Buğday Pazarı'nın da Malatya'ya yakışır bir hale gelmesini istiyoruz. Hedefimiz, yeni bir yer tahsis ederek düzgün bir yere taşınması. Gıda toptancıları ve hafriyatçıları, mobilyacılar ve keresteciler ve benzer iş kollarıyla ilgili siteler kurulmalı. Bu noktada, Sayın Cumhurbaşkanımızdan da finansal anlamda bizi desteklemelerini istedik. Ticaret hacminin gelişmesi için bu sitelerin fiziki şartlarını iyileştirerek orada satış yapan işletme sahiplerinin kendini rahat hissedebileceği bir ortam, nakliye ve ulaşım anlamında daha sağlıklı bir yapıya ulaşması ve şehrin ilerlemesi için bu işlerin şehrin gelişmekte olan bölgelerinde olması fikrindeyiz. Diyarbakır'dan, Bingöl'den, Tunceli'den, Malatya'ya toptan gıda malzemesi almak için de birçok insan geliyor. İşletmelerin çoğu farklı yerlerde. Toplu Pazar  oluşturabilirsek, her istenilenin bulunabileceği bir ortam olur ki, birlikte büyük bir güç sağlanır.

 

OĞUZHAN ATA SADIKOĞLU KİMDİR?

1975 Malatya doğumlu. İlk, orta ve yüksek öğrenimini memleketinde tamamladı. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu. Eğitim hayatı devam ederken, kendi şirketini kurarak ticari hayatına da ilk adımını attı. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli ticari faaliyetlerde bulundu. Mobilya, iletişim, beyaz eşya ve perakende sektörlerinde ithalat ve ihracat faaliyetlerine devam ediyor.

 2000'de Malatya TSO Meclis Üyeliği görevine başladı. 2005, 2013 yılları arasında iki dönem Yönetim Kurulu Üyesi'ydi. 2018'e kadar Meclis Üyesi'ydi. 2018'deki seçimlerde Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. İyi derecede İngilizce biliyor. Aynı zamanda, Avrupa Malatyalılar Dernekleri Federasyonu Onursal Üyesi...

 

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!