dore okulları
Malatya
02 Mayıs, 2025, Cuma
  • DOLAR
    38.55
  • EURO
    43.88
  • ALTIN
    4035.0
  • BIST
    9.176
  • BTC
    96987.509$

Osmanlı Kültüründen Gelen Bir Lezzet! Köz Ateşinde 5 Saat pişiyor.

Osmanlı Kültüründen Gelen Bir Lezzet! Köz Ateşinde 5 Saat pişiyor.
Osmanlı dönemine kadar uzanan ve yörük kültürünün bir lezzeti olan ‘kuzu kelle’ günümüzde de vazgeçilmez haline geldi. Osmanlı mutfağında da ayrı bir yere sahip olan közde kuzu kelle, Konya'da vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaya başladı.
Narin

Türk yemek kültüründe geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanan ve yörük kültürünün bir lezzeti olan ‘kuzu kelle’ günümüzde de vazgeçilmez haline geldi. 16. yüzyılda Abdal Mehmet Külliyesi’nde okuyan öğrencilere ikram edilen ve Osmanlı mutfağında ayrı bir yere sahip olan, közde kuzu kelleyi dede mesleği fırıncılığı 50 yıldır sürdüren Mustafa Ortaabacı da haftanın belirli günlerinde müşterileri için hazırlıyor. Yıkanan kuzu kelleler akşam saatlerinde köz haline gelen fırının ateşine sürülüyor ve 5 saat boyunca pişiriliyor. Fırından çıkartılan kuzu kelleler, piştiği tepsi içerisinde sabaha kadar dinlenmeye bırakılıyor. Sabahın erken saatlerinde vatandaşlara sunulan közde kelle, kemiklere fayda konusunda büyük rol de üstleniyor.

“EN AZ 5 AŞAMADAN GEÇTİĞİ İÇİN KELLE BİRAZ ZAHMETLİ”

Mustafa Ortaabacı, “Kuzu kelleyi biz de güvendiğimiz, bildiğimiz üretim noktalarından getiriyoruz. İş yerimize getirdikten sonra büyük bir leğene ıslatıyoruz. Kellede bulunan pis kanın gitmesi için su haznelerinin içerisinde 15 dakika yıkayarak tekrar dinlendiriyoruz. Daha sonra fırına sürüyoruz. Fırında en az 4 buçuk 5 saat meşe odununun közünde olmak şartıyla daha sonra gece pişiyor ve sonrasında kellelerimizi çıkartıyoruz. Dinlenme aşamasının ardından satır ile ortadan ikiye bölerek bakır kazan içerisinde su buharı aşamasını yapıyoruz. Öğlen gelen müşterilerimize servis ediyoruz. En az 5 aşamadan geçtiği için kelle biraz zahmetli” dedi.

“GÖZÜNDE, BEYNİNDE, YANAĞINDA, DİLİNDE AYRI BİR LEZZET VAR”

Kellenin birçok vitamin içerdiğini belirten Ortaabacı, “Hani derler ya gözünün bebeğini yiyeyim, gözünde ayrı bir lezzet var, beyninde ayrı, yanağında, dilinde ve bunların hepsini birleştirdiğin zaman ayrı bir damak lezzeti oluyor. Kellenin doyuruculuğu o yönden. Özellikle uzun yol şoförlerimiz yiyor. Bunun nedeni de tok tutması. Kelleye o yüzden talebimiz fazla biz çorbasını da yapıyoruz. Kahramanmaraş’ta salçalısını yapıyorlar. Biz burada undan ilk 1800’lü yıllarda yapılan eskiden annelerimizin yaptığı gibi yapıyoruz bu şekilde tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

Kuzu kelle, yüksek besin değeri ve çeşitli sağlık faydaları ile bilinen bir sakatattır. Kuzu kellesi, protein, kollajen, B vitaminleri, çinko, demir ve fosfor gibi önemli besin maddelerinin iyi bir kaynağıdır.

Kuzu kellesinin başlıca faydaları şunlardır:

  • Kemik ve kas sağlığını destekler: Kuzu kellesi, kemik ve kasların yapı taşları olan protein ve kolajen bakımından zengindir. Bu besin maddeleri, kemiklerin güçlü ve sağlıklı kalmasına, kasların onarılmasına ve büyümesine yardımcı olur.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kuzu kellesi, B vitaminleri ve çinko bakımından zengindir. Bu besin maddeleri, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gereklidir.

  • Kansızlığı önler: Kuzu kellesi, demir bakımından zengindir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Bu nedenle, demir eksikliği olan kişiler için kuzu kellesi tüketmek faydalı olabilir.

  • Sindirim sistemini destekler: Kuzu kellesi, sindirimi kolaylaştıran kolajen ve protein bakımından zengindir.

  • Cilt sağlığını destekler: Kuzu kellesi, kolajen bakımından zengindir. Kolajen, cildin esnek ve nemli kalmasına yardımcı olur.

Kuzu kellesi, aşırı tüketilmediği takdirde sağlıklı bir besindir. Ancak, kuzu kellesi yüksek kalorili ve yağlı bir besin olduğu için, aşırı tüketimi kilo alımına neden olabilir. Ayrıca, kuzu kellesi, kolesterol açısından da zengin bir besindir. Bu nedenle, kolesterolü yüksek olan kişilerin kuzu kellesi tüketirken dikkatli olması gerekir.

Kuzu kellesi, çorba, pilav, güveç ve salata gibi çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Kuzu kellesi satın alırken, taze ve kaliteli olmasına dikkat etmek gerekir.

Kuzu kellesinin faydalarından yararlanmak için, haftada 1-2 kez 1-2 çorba kaşığı kuzu kellesi tüketimi yeterlidir.

Kuzu kelle, yüksek besin değeri ve çeşitli sağlık faydaları ile bilinen bir sakatattır. Kuzu kellesi, protein, kollajen, B vitaminleri, çinko, demir ve fosfor gibi önemli besin maddelerinin iyi bir kaynağıdır.

KAYNAK: Cnnturk.com.tr

DERLEME: Malatyatime.com

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!