dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2301.7
  • BIST
    9075.66
  • BTC
    71302.75$

Özlemim doğduğum yerdir…


Özlemim doğduğum yerdir…
Hayattan Kareler...
Narin

 

Yüksel AKCA

Bu hafta “Hayattan Kareler” köşemizin konuğu Batı Karadeniz Bölgesinden Fatma (Dursun) Marmara 1963 yılı Bolu ili Göynük ilçesinde doğmuş. Fatma  hanım  ilk ve orta öğrenimini Göynük'te tamamlayan 1982 yılında İstanbul Haydarpaşa Sağlık Meslek lisesinden mezun olan. 1993 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim fakültesinde 1982-2005 yılları arasında görev yaptı ve 2005 yılında emekli olan Marmara 2003-2004 yıllarında özel resim dersleri vermiş. İzmir / Buca Halk Eğitim merkezinden sertifika alan, BGSD üyesi olan Fatma (Dursun) Marmara çeşitli yerlerde karma ve kişisel sergiler açan (Rasime-der) derneği kütüphaneler zincirinin Bolu Temsilcisi olan Fatma Marmara, Bolu/ Karacasu ve Bolu/ Göynük-Ekinciler köyünde kütüphaneler açılmasını sağladı.

BOFSAD üyesidir ve 2012 yılında aldığı fotoğraf eğitimi ile fotoğrafçılığa başladı karma fotoğraf sergilerine katıldı.

Bir süre bayanlara yönelik, ahşap, toprak ve boncuklarla (sandık, tepsi, sehpa, dekoratif çiçek, küp yapımı) çalışmalar konusunda kurs verdi.

Bolu'da günlük yayın yapan gazetede köşe yazarlığı, birçok yerlerde makalesi ve röportajları bulunan Fatma Marmara'yla röportajımıza buyurunuz.

1002_267

  Fatma Marmara, çocuk yaşlarda resme olan sevginiz, doğaya olan aşırı tutkunluğunuz sizi resme mi yöneltti? Bolu'nun sizin bu sevginize katkısı ne oldu?

 Evet, Daha küçük yaşlardayken evin penceresine, balkona oturur resim yapardım. Renk renk boyalarımla birlikte olmak, etrafımda gördüğüm her şeyin resmini yapmaktan büyük keyif alırdım. Ortaokul resim hocam ise bu sevgimin üzerine daha da çok katkılar sağladı. Minnetle anıyor, saygıyla ellerinden öpüyorum. Doğayı çok seviyorum ve büyük bir hayranlıkla izlemeye devam ediyorum. En büyük ilhamı doğadan alıyorum. Bolu'muz da tabiatın cömert davrandığı bir yer. Tüm güzellikler ve özellikler burada mevcut. Sanata sanatçıya ilham veren bir doğaya sahip...

1003_209

 Birçok hoca ile çalışma yaptınız, kızınız resim öğretmeni, birlikte ülkemizin birçok il ve ilçelerinde karma ve kişisel sergiler açtınız. Bir annenin gözünden kızınız ile aynı sergilerde olmak nasıl duygu?

 Değerli hocalarla birlikte çalışmalar yaptım. Buradan onlara teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Yurdumuzun birçok il ve ilçesinde çok sayıda kişisel ve karma sergiler açtım. Kişisel sergilerimin birkaç tanesinde kızımın resimlerinden oluşan bir köşe hazırlamıştım. Daha sonra iki sergimiz, bunlar: Bolu ve Urfa sergileri, kızım Nehir Marmara ile birlikte açtığımız Anne ve Kızı Resim Sergilerimiz. Müthiş duygulandım, kızımın başarılarıyla, onun çalışmalarına gösterilen beğeni ve ilgiyle gururlandım. Kızımın heyecanını, coşkusunu izlemek apayrı bir güzellikti. Bu kelimelerle ifade edilemeyen, bir annenin yaşayabileceği en güzel duygu…

1004_108

 Eserleriniz rengârenk köy evleri, gelincik tarlaları, tarihi dokuları anlatmaya çalışıyorsunuz hayallerinizi resimlerinize ne kadar yansıtıyorsunuz. "Sanatçılar hassas insanlardır” derler siz de öyle birisiniz diyebilir miyiz?

 “İNSAN HAYALLERİ İLE YAŞAR VE HAYALLERLE GERÇEKLERE ULAŞIR”

Doğa ve doğada ki yaşantıyı çok seviyorum. Doğanın sakinliği ayrı bir huzur veriyor. Tüm yaratılan canlılara ayrı ayrı saygı duyuyorum. Bir çiçeği koparamayıp, yerde ki canlıya basmamak üzere adımlarıma dikkat edecek kadar. İnsan eliyle doğaya verilen her zarar beni çok derinden etkiliyor. Doğanın korunması gerektiğine inanıyor ve savunuyorum. Güzelliğinde, renklerinde, kokusunda, sesinde kendimi buluyorum ve bunlar da tablolarıma yansıyor. İnsan hayalleri ile yaşar ve hayallerle gerçeklere ulaşır. Sanata ve sanatçıya da etkisi büyüktür. Sanatın her dalında da bu böyledir. İlham aldığınız yer, kişi ve kurduğunuz hayallerle ortaya birçok eser çıkar. İçinde bulunduğunuz anla onun ötesini, ilerisini birlikte görmektir. Ben de resimlerime gördüklerimle birlikte hayallerimi de ekliyorum. Evet, çok hassas ve duygusalım. 

1005_67

 “Biz nasıl yüzlerce yıl önce yapılan tablolardan o zamanın yaşantısını görebiliyorsak, gelecek kuşaklar da bu resimlerde bizim yaşadığımız anı görecekler” diyorsunuz bir yazınızda siz de tablolarınızda bu yaşantıyı halkımıza ne kadar yansıtıyorsunuz?

 Bizden sonraki kuşaklarımız, belki bizim kadar şanslı olmayacaklar ve bu güzellikleri göremeyecekler ya da çok azını görebilecekler. Ben eserlerimde gelecek kuşaklara yaşadığımız ortamı da aktarmayı hedefliyorum. Nasıl asırlar önce yapılan ve günümüze ulaşan eserlerden biz o dönemi görebiliyorsak, bizden sonra ki nesillerde bu günü görsünler istiyorum. Bu düşüncemi de yazdığım yazılarımla da sık sık dile getiriyorum. Çektiğim fotoğraflarla ve yaptığım resimlerimle de göstermeye, anlatmaya çalışıyorum.

1006_28

 Anadolu gezisine çıkıp resim yapmak için fotoğraf çekiyorsunuz. Fotoğraflara bakıp resim yapmak daha mı cazip geliyor size?

 Fotoğraf çekmek benim için ayrı bir tutku. Ayrı bir uğraşı alanım. Fotoğraflardan da faydalanıyorum tabi. Ama o ortamda olup resim yapmak, bu bambaşka bir duygu ve orada resim yapmak daha cazip benim için.

1007_12

 ÖZLEMİM DOĞDUĞUM YERDİR…

 Bolu'yu fırçanızla ne kadar övüyorsunuz? Çektiğiniz fotoğrafların, tablolarınızda nasıl ete kemiğe büründüğünü anlatır mısınız?

 Gazete ve dergiler de yazdığım köşe yazılarımda kendimi kaptırıp başlarım güzeller güzeli Bolu'muz diye ve devam ederim. Bu duygularım çektiğim fotoğraf karelerinde ve yaptığım tablolarda da görsel anlatıma dönüşür. Bolu Göynük doğumluyum. Yıllarca çalışma hayatına bağlı olarak diğer illerde yaşadım, bunun 16 yılı İzmir de geçti. Oralara yerleşmek yerine buraya, özlemini çektiğim, sevdiğim, cennetten bir köşe olan Bolu'ya geldik ve yerleştik.

1008_9

 Fotoğraf sanatına ve Resim'e nasıl bir destek beklersiniz?

 Ortaya bir eser çıkarmak, bu zorlama ile olan bir şey değildir. Sizin içinizden gelen duygular dökülür tuvallere, sayfalara, resim olur, heykele dönüşür, bir müzik olur kulaktan ruha akan, bir şiir, bir öykü olur gönüllere dolan. Duygusallık, naiflik, incelik, güzellikler vardır bu oluşlarda. Sanat ve sanatçı o nedenle özeldir, değerlidir. Ben isterim ki daha çok sahip çıkılsın bizlere ve eserlere. Öncelikle de belirtmek istediğim atanamayan binlerce resim öğretmenleri, umutsuz, çaresiz, fırçasını bırakmış elinden genç nesillerimiz ve mesleği ile ilgisi olmayan başka işlerde. Sanattan, sanatı üretmekten, yeni yetenekleri gün yüzüne çıkartmaktan uzak bırakılmış. Üstelik bu branşın eğitimini almamış başka bölüm mezunları onların yerine atanmış ve atanmakta. Bu, bu kadar kolay olmamalı ve bu kadar basite indirgenmemeli. Bir

Sanatçı kolay yetişmez. Teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

1009_8

 SERGİLERİ:

  • Haziran 2004 Hasret NURDAĞ resim atölyesi karma resim sergisi (İZMİR)
  • Haziran 2005 Çeşme Çakabey Kültür Merkezi karma resim sergisi (İZMİR-ÇEŞME)
  • 18 Kasım 5 Aralık-2005-İzmir Resim Heykel Sanat Müzesi resim sergisi (İZMİR)
  • Mayıs 2006 Manisa Sanat Festivali kişisel resim sergisi (MANİSA)
  • Mayıs 2006 Hasret NURDAĞ resim Atölyesi karma resim sergisi (İZMİR)
  • Haziran 2006 Antalya Mimarlar Odası resim sergisi (ANTALYA)
  • Temmuz 2006 Çeşme Çakabey Kültür Merkezi resim sergisi (İZMİR-ÇEŞME)
  • Kasım 2007 Antalya Müzesi kişisel resim sergisi (ANTALYA)
  • Temmuz 2009 AYKÜSAT sanat galerisi kişisel resim sergisi (BALIKESİR-AYVALIK)
  • Eylül 2010 Bahçelievler Yayla kültür sanat merkezi kişisel resim sergisi ( İSTANBUL )
  • Ekim 2010 Ressam Mehmet Yücetürk Kültür Sanat Merkezi kişisel resim sergisi (BOLU)
  • Mayıs 2011 Kültür Salonu kişisel resim sergisi GÖYNÜK- BOLU
  • Mayıs 2012 My Dream Center – Anne ve Kızı resim sergisi BOLU
  • Haziran 2012 Kültür Sanat Galerisi Anne ve Kızı resim sergisi – URFA
  • 2013 BOFSAD- BGSD İzzet Baysal'ı Anma Günleri Karma Fotoğraf sergileri AİBÜ (BOLU)
  • 2013 BGSD Atatürk'ün Bolu'ya Gelişi Karma Resim Sergisi
  • 2013 BOFSAD Hayat Fest Karma Fotoğraf Sergisi
  • 2013 BGSD-AİBÜ GSF Türkiye-Almanya Kültürlerarası Sanat Projesi Resim Sergisi (BOLU)
  • 2013 BOFSAD- AİBÜ GSF Türkiye –Almanya Kültürlerarası Sanat Projesi Fotoğraf Sergisi (BOLU)
  • 2014 BOFSAD Ben Kendim ve Kişisel Özelliklerim Kavram Fotoğrafları Karma Sergisi
  • 2014 Temmuz Atatürk'ün Bolu'ya gelişi etkinliğinde BGSD Karma Resim Sergisi ( BOLU)
  • 101_11

 KATILDIĞI ETKİNLİK VE PROJELER

-Türkiye-Almanya Kültürlerarası Sanat Çalıştayı ve Sergisi

-Ben Kendim ve Kişisel Özelliklerim (BOFSAD)

-Mevsimlik İşçiler ( TFSF)

 ALDIĞI ÖDÜLLER

  • 2013 BOFSAD- Bolu Ekspres Günün Fotoğrafı Yarışması üçüncüsü

 

 102_9

103_9

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!