dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.02
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9090.13
  • BTC
    69908.05$

Parlakpınar “veto” etti!


Parlakpınar “veto” etti!
Zerdeçal koronavirüsü engeler mi? Zerdeçal ile ilgili sosyal medyada ortaya atılan koronavirüsü engelliyor iddiaları baharatın piyasada yok satmasına sebep oldu. Uzmanlar ise zerdeçalın baharat olarak kullanılmasını tedavi amaçlı kullanımında ise hekimlere başvurulmasını öneriyor.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Dünyaya yayılan ve Türkiye'de de ölümlere neden olan koronavirüs salgınına karşı ülke genelinde tedbirler artırılıyor. Koronavirüs salgınından korunmak için vatandaşlar bağışıklığı kuvvetlendiren bitkisel ürünlere yöneldi. Son günlerde sosyal medyada zerdeçalın virüse iyi geldiği hakkında yapılan paylaşımların sonrasında bitkiye olan alaka de arttı. C ve D vitamini özelliği olan zerdeçalın kilosu, koronavirüs salgınına iyi geldiği söylentilerinin sonrasında iki katına yükselerek 40- 50 TL'den alıcı bulmaya başladı. Baharatçılar ve bitkisel ürün satanlar, zerdeçal satışlarının geçmişe göre 4- 5 kat artığını ifade ederken, vatandaşlar da virüsten sonra zerdeçalı günlük tüketmeye başladıklarını belirtti.

A_553

ZERDEÇAL TEDAVİ AMAÇLI KULLANILMAMALI 

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim mensubu Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, zerdeçalın baharat olarak tüketilmesinde bir problem görülmediğini dile getirdi. Fakat, zerdeçalın tedavi maksatlı ilaç olarak ya da gıda takviyesi olarak kullanımı noktasında hekim görüşünün mühim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Parlakpınar şunları belirtti: “Unutulamamalıdır ki; ilacı zehirden ayıran dozudur. Zencefilgiller ailesinden olan zerdeçal içinde yüzde 3 ile 5 oranında kurkumin benzeri maddeler içeriyor. Yüzde 3 ile 7 arasında uçucu yağlar içeriyor. Yüzde 30- 40 arasında da nişasta var. Dolayısıyla etken maddenin standardize olarak izole edilip çalışılması ve buna göre konuşulması gerekir. Şuanda bu monograflara baktığımızda bunlarla alakalı yapılmış preklinik çalışmalar, in vitro dediğimiz laboratuvar ortamında çalışmalar, deney hayvanlarında yapılan çalışmalar ve kısıtlı da olsa insan çalışmalarına esasında rastlıyoruz. Yapılan çalışmalar daha fazla ağrı kesici, iltihap giderici ve bağırsak problemlerini gidermek için hazımsızlık çözücü ve son senelerde üstünde biraz daha durulan kansere karşı etkilerini incelemek üzere kurulu. Burada çok mühim bir nokta var; bunu yapacak, bunun dozunu ayarlayacak kişi hekimdir.”

HAMİLELER, EMZİRENLER, MİDE ÜLSERİ OLANLAR ZERDEÇAL KULLANMAMALI

Zerdeçalın virüse iyi geldiğine yönelik söylemlerin tıbbi karşılığının yapılacak araştırma ile ortaya çıkarılacağını fakat bu şekilde bir analizin yapılmadığını da anlatan Prof. Dr. Parlakpınar, “Bundan dolayı kimse kendisine görev biçip, zerdeçalı tedavi maksatlı kullanmayı düşünmesin. Çünkü zerdeçalı kullanmaması gereken kişiler de var. Mesela, zerdeçalın gebelerde ve bebeklerini emziren anneler, safra kesesinde taş olanlar, mide ülseri olanların kullanılmaması gerektiğiyle alakalı bilgiler mevcut. Bizim korktuğumuz bir öbür nokta; kullanılan bitkiler ve ilaçların etkileşimidir. Tek başına bir bitkiyi kullanmak ve ilaçla beraber kullanmak farklıdır” diyerek konuştu.

DÜN SUMAK, BUGÜN ZERDEÇAL, YARIN BAŞKA BİR BİTKİ

Prof. Dr. Parlakpınar, daha önce de sumak hakkında benzer söylemlerin ortaya atıldığını hatırlatarak, “Dün sumak, bugün zerdeçal, yarın başka bir bitki. Bunlar çok konuşuluyor ve konuşulacak. Çünkü süreç uzadıkça insanların sabrı tükeniyor ve doğal olarak bir tedavi arayışı içine giriyorlar. Lütfen hekiminizin kontrolünde bunları kullanın ama gıda olarak, baharat olarak normal alışkanlıklarınızı devam ettirebilirsiniz. Vatandaşlarımızın bu tür söylentiler yerine Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun titizlikle yapmış olduğu çalışmalar neticesindeki uyarı ve tavsiyelerine uymalarını ve mümkün mertebe evde kalmaya dikkat etmelerini öneriyorum” diyerek konuştu.

SATIŞLAR 2-3 KAT ARTTI

Öte yandan şehirde baharatçılık yapan Turgay Baltacı, son zamanda koronavirüse iyi geldiğine yönelik söylentilerin sonrasında zerdeçal satışlarının önceki dönemlere oranla 2-3 kat arttığını belirtti. Baltacı, daha önce fiyatı 20-25 TL olan zerdeçalın artan talep sonrası 40-50 TL'den alıcı bulduğunu kaydetti. Baharatçılardan ve bitkisel ilaç satıcılarından alışveriş yapan vatandaşlar ise virüse iyi geldiği yönündeki bilgiler sebebiyle zerdeçal tüketimlerini artırdıklarını anlattı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!