dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2308.9
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70687.85$

Patent hakları tamamen değişti!


Patent hakları tamamen değişti!
Markiz Patent Genel Müdürü Orhan Eriman, Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı’nın ilk dört bölümünde yer alan 112 maddesinde yapılan değişikliğe ilişkin Malatya Time'a açıklamalarda bulundu.
Narin

Malatyalı hemşerimiz Markiz Patent Genel Müdürü Orhan Eriman, Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın ilk dört bölümünde yer alan 112 maddesinde yapılan değişikliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Patentlerin tek tek inceleneceğini anlatan Eriman, kanun kapsamında Türk Patent Enstitüsü'nün ismi de Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değiştiğini açıkladı. 

HABER MERKEZİ – ÖZEL

Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın ilk dört bölümünde yer alan 112 maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Sözkonusu tasarının hayatımıza getireceği değişiklikleri Malatyalı hemşerimiz Markiz Patent Genel Müdürü Orhan Eriman anlattı. Yayın ve ret kararlarına itiraz sürelerinin kısaldığını belirten Eriman, markaların resmi bültende yayın süresinin 3 aydan 2 aya düşeceğini anlattı. 22 Aralık tarihi itibariyle kanunun kabul edildiğini açıklayan Eriman, yeni kanunun mevcut 4 ayrı KHK'nın yerini alacağını söyledi.

PATENTLER TEK TEK İNCELENECEK

Yeni kanunla birlikte tüm patent başvurularının inceleneceğini aktaran Eriman, “İncelemesiz patent devri bitti. Tüm patent başvuruları incelemeli patent şeklinde olacak. Marka sahibinden yazılı muvafakatname (consent letter) alınması şartıyla aynı marka, aynı ürün ve hizmetler için bir başka firma adına da tescil edilebilecek. Avrupa'daki uygulamalarda olduğu gibi, yayınlanan bir markaya itiraz eden firma / şahıs söz konusu markayı kullandığını ispatlayamazsa itirazın ret edilmesi söz konusu olabilecek” diye konuştu.

ENSTİTÜ GİTTİ KURUM GELDİ

Kanun kapsamında Türk Patent Enstitüsü'nün ismi de Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değişti. Öte yandan Endüstriyel Tasarım tescil başvuruları için de yenilik araştırması yapılacak. Böylece halka mal olmuş tasarımların tescilinin önüne geçilecek.

MAHKEMEYE GİTMEDEN İPTAL GELİYOR

Faydalı modellere yenilik araştırmasının zorunlu hale getirileceğini kaydeden Eriman, “Böylelikle yıllardır piyasada bulunan buluşların haksız yere koruma altına alınması sorunu ortadan kalkacak” dedi. Eriman diğer değişiklikleri şöyle sıraladı: “Yayınlanan Patent ve Faydalı Modellere gelen itirazların Türk Patent Enstitüsü tarafından değerlendirilmesi zorunluluğu getiriliyor. Böylelikle, haklı itirazlar neticesinde Patent ya da Faydalı Model başvuruları konu mahkemeye gitmeden Türk Patent Enstitüsü nezdinde iptal edilebilecek. Patentlerde tescil sonrası itiraz hakkı getiriliyor. Böylelikle mahkemelere gitmek yerine belge yayınından sonraki 6 ay içinde üçüncü kişiler tescile itiraz edebilecek"

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!