dore okulları
Malatya
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    35.36
  • ALTIN
    2510.5
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66362.15$

Portakal yerken herkes aynı hatayı yapıyor! Portakal doğru nasıl yenir?

Portakal yerken herkes aynı hatayı yapıyor! Portakal doğru nasıl yenir?
C vitamini deposu olan portakal kış aylarının vazgeçilmez zengin bir meyvedir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kalp sağlığını korumak ve sindirim sistemini desteklemek için oldukça faydalıdır.
Narin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik "Solunum yolu enfeksiyonları, grip ve Covid-19’a karşı vücuda etkin olarak destek verdiği düşünülen C vitaminini doğal kaynaklardan, yeterli ve doğru şekilde almak oldukça önemli. Kışın sağlık deposu portakal, günde bir orta boy tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacımızı neredeyse karşılıyor. İçerdiği yüksek C vitaminin yanı sıra, potasyum, folik asit ve sitrat ile hücre hasarını engelliyor, bağışıklık sistemini destekleyerek mikroorganizmalara karşı vücudu koruyor. Ancak portakaldan en yüksek faydayı alabilmek için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor” diyor.

Çelik, portakalı yeme kurallarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Portakalı hemen tüketin

Portakal, özellikle vitaminler içerisinde en dayanıksız olarak bilinen C vitamininden oldukça zengindir. İçerisindeki vitamin düzeyi havadaki oksijen ile etkileşime girerek aktivitesini kaybeder. Portakalın soyulması, kesilmesi, ezilme veya kurutma gibi işlemlere maruz kalması bu durumun başlıca sebeplerindendir. Bu nedenle portakalı yemeden hemen önce soymanız, bıçakla kesmeden mümkün olduğunca dişlerinizle parçalayarak tüketmeniz faydalı olacaktır.

ortakalın daha faydalı olması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Portakalın suyunu sıkmak yerine, bütün olarak tüketmek daha faydalıdır. Portakalın posası, lif bakımından zengindir ve bu nedenle sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca, portakalın suyunu sıkmak, C vitamininin bir kısmının kaybolmasına neden olabilir.

  • Portakalın beyaz kısmını da tüketmek gerekir. Portakalın beyaz kısmı, C vitamini ve lif bakımından zengindir.

  • Portakalı hemen tüketmek gerekir. Portakal, C vitamini bakımından zengin bir meyvedir ve C vitamini, ısıya ve ışığa maruz kaldığında bozulabilir. Bu nedenle, portakalın hemen tüketilmesi, C vitamininin daha fazla fayda sağlamasına yardımcı olur.

  • Portakalı taze olarak tüketmek gerekir. Portakalın dondurulması, C vitamini içeriğinin azalmasına neden olabilir.

Portakal, hem tek başına hem de diğer meyve ve sebzelerle birlikte tüketilebilir. Portakal, kahvaltıda, ara öğünlerde veya atıştırmalık olarak tüketilebilir. Ayrıca, portakal suyu, meyve salatası, smoothie ve kek gibi farklı tariflerde de kullanılabilir.

Portakalın faydalarından yararlanmak için günde 1-2 adet portakal tüketilmesi önerilir.

Posası ile birlikte yiyin

Portakalın suyunu sıkıp içmek yerine, posasıyla tüketin. 1 bardak meyve suyu için 3-4 adet portakal kullanılması aldığınız karbonhidrat miktarıyla birlikte kalori içeriğini de artıracaktır. Üstelik C vitamini kaynağı olduğu düşünülerek kahvaltı sofralarında kışın sık sık yer verilen taze sıkılmış portakal suyunun C vitamini içeriği ezilme gibi işlemler nedeniyle düşündüğümüzden daha azdır. Portakalın sadece suyunu içmek; uzun süre tokluk veren, kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlayan ve bağırsaklarımızdaki bakteriler için iyi bir besin olan posanın da atılmasına yol açar. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmeniz vücuda yararının daha etkin olmasını sağlayacaktır. Sıklığına ve miktarına dikkat ederek taze sıkılmış meyve suyunu tüketebilirsiniz ancak 1 porsiyon portakalın suyu 1 çay bardağına eşit olduğu için aşırıya kaçmayın.

Kaynak: haberturk.com.tr

Derleme: malatyatime.com

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!