Ramazan Ayında Diş Sağlığınızı Korumanın Püf Noktaları
Ramazan ayı, oruç tutanların sağlık rutinlerinde önemli değişiklikler yapmasını gerektiren bir dönemdir. Bu özel dönemde, su tüketiminin azalması ve farklı beslenme alışkanlıkları, diş sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkilere yol açabilir. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Eylül Mercan Arslan, Ramazan ayında artabilecek diş sorunlarına karşı alınması gereken önlemleri ve şekersiz sakızın önemini vurguluyor.
SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ
Dt. Arslan, Ramazan ayında azalan su tüketiminin diş çürükleri, diş eti problemleri ve ağız kokusu gibi istenmeyen sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. İftar ve sahur arasında su tüketimini artırmanın, bu problemleri önlemede kritik bir rol oynadığını vurguluyor.
ÇAY VE KAHVEYE DİKKAT
Ayrıca, çay ve kahvenin vücuttan su atılımını artırarak diş sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Dt. Arslan, bu içeceklerin tüketiminin mümkün olduğunca sınırlandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu dönemde alternatif olarak bitki çayları tercih edilebilir.
AĞIZ BAKIMININ ÖNEMİ
İftar ve sahurdan sonra diş fırçalamanın yanı sıra, diş ipi kullanımının ve alkolsüz ağız gargarasının önemine değinen Dt. Arslan, dil bakımının da ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu uygulamalar, diş çürüklerinin ve ağız kokusunun önlenmesinde etkili olacaktır.
İFTAR SONRASINDA ŞEKERSİZ SAKIZ ÇİĞNEYİN
Oruçluyken azalan çiğneme fonksiyonu nedeniyle tükürük salgısının azaldığını belirten Dt. Arslan, iftar ve sahur arasında şekersiz sakız çiğnemenin tükürük üretimini artırarak çürük oluşumuna ve ağız kokusuna karşı koruma sağladığını ifade ediyor.
SÄ°GARA BIRAKILMALI
Sigaranın diş eti sağlığını olumsuz etkilediğini ve genel sağlık üzerinde zararları olduğunu belirten Dt. Arslan, Ramazan ayını sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirmeyi öneriyor.
DOKTOR KONTROLÜNÜN ÖNEMİ
Ramazan ayında diş hekimi kontrolünden geçmenin, olası bir rahatsızlığın önlenmesinde büyük önem taşıdığını söyleyen Dt. Arslan, diş etlerindeki kanamanın diş eti rahatsızlıklarının ilk belirtisi olabileceğini ve bu durumda mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerektiğini vurguluyor.
Ramazan ayında, su tüketiminin artırılması, çay ve kahve tüketiminin azaltılması, düzenli ağız ve diş bakımının yapılması, şekersiz sakız çiğnenmesi ve sigaranın bırakılması gibi önlemlerle diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyerek, bu özel ayı sağlıkla geçirmeniz mümkün.
HABER MERKEZÄ°-MALATYA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- Uyuşturucu Çetesi Çökertildi! Malatya’da 537 Sentetik Ecza Hap ve 40 Bin TL Ele Geçirildi
- Malatya’da Pazarcı Esnaflarına Destek Toplantısı: Çözüm Önerileri Masada!
- Büyükşehir Meclisi’nde İmar Planları Görüşüldü: Yeni Kararlar Alındı!
- Malatya'da Vefat Edenler
- Erken Emeklilik İçin Son Fırsat! Doğum ve Askerlik Borçlanmasında Zam Yolda!
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.