dore okulları
Malatya
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63783.549$

Sadıkoğlu: Burası Malatya burada iş var


Sadıkoğlu: Burası Malatya burada iş var
Cumhurbaşkanlığı himayesinde başlatılan 'Burası Türkiye Burada İş Var' İstihdam Seferberliği 2019'unun tanıtım toplantısı yapıldı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA 

İstihdam Seferberliği 2019 tanıtımı ve İstihdam teşvikleri ile ilgili bilgilendirme toplantısı Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitler Meclis Salonunda gerçekleştirildi. 

TOPLANTIYA KATILANLAR

Toplantıya Malatya Valisi Aydın Baruş, MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, İş-Kur İl Müdürü Vahap Toman, SGK İl Müdürü Ayten Kara, sivil toplum kuruluşu başkanları, çok sayıda işveren ve basın mensupları katıldı.

1002_529

“TEŞVİKLERDEN HER KESİMİN YARARLANMASINI SAĞLAMALIYIZ”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğinde başlatılan İstihdam Seferberliği 2019 tanıtımı ve İstihdam teşvikleri ile ilgili bilgilendirme toplantısında konuşan İş-Kur İl Müdürü Vahap Toman: “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan 2019 yılı istihdam seferberliği kapsamında yeni istihdam teşviklerimizi anlatmak üzere toplandık. Bu teşviklerin her kesime ve her alan yayılması önem arz etmektedir. Bu sürece dahil olmamız ve işsizlerin bizlerden beklentilerini karşılamamız gerekmektedir. “ dedi.

1005_107

İŞ DÜNYAMIZA 8 FARKLI TEŞVİK SUNULUYOR”

Daha sonra söz alan TOBB Yönetim kurulu üyesi ve MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu başlatılan seferberlik ile işsiz insan sayısının düşürülmesi ve işadamlarının ülke ekonomisine katkı sunmasının amaçlandığını açıkladı. Sadıkoğlu, "Bizde 'Burası Türkiye Burada iş var' sloganı ile başlatılan kampanyaya Malatya olarak 'Burası Malatya, Burada İş var' diyerek destek veriyoruz. Bu seferberlik kampanyası ile birlikte iş dünyamıza 8 farklı teşvik sunuluyor. Bizde burada tüm iş dünyasına çağrıda bulunuyoruz. Gelin teşviklerden yararlanın ve ülke ekonomisine destek olun. Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında da açacağımız seferberlik masası ile bu konuda işverenlere destek sunacağız. Bu teşvikler konusunda şirket sahipleri ve yöneticileri kadar muhasebecilere ve şirketin insan kaynakları yöneticilerine de büyük görevler düşüyor. İstihdam teşviklerinin iyi anlaşılması ve uygulanması konusunda sizlerden hassasiyet bekliyorum. 2017'deki istihdam seferberliğinde kamu-özel sektör olarak ele ele verdik ve 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. Kamu-özel sektör el ele verirse yapılmayacak şey yoktur. Ülke çapında her işverene sesleniyoruz. Türkiye'nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam seferberliği 2019'a katılın, bu tarihi istihdam seferberliklerinden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun, hem de Türkiye'nin geleceğine katkıda bulunarak kazanan siz olun. Dünün en çok kazananları, Türkiye'ye yatırım yapanla, Türkiye'de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da bugün Türkiye'ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. Aklınıza takılan bir konu olursa Malatya Ticaret Odası'na ulaşabilirsiniz" şeklinde konuştu. 

1004_189

 “YAPILAN SALDIRILARI BERTARAF ETMEK İÇİN İSTİHDAMA ÖNEM VERMELİYİZ”

Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bir taraftan terörle mücadele ederken bir taraftan da ekonomik saldırılara karşı mücadele ettiğini belirterek, bugün gerçekleştirilen terör saldırılarını kınadı. Yeni Zelanda'da Müslüman kardeşlerimize vahşi bir saldırı düzenlendi. Onlarca Müslüman kardeşimiz hayatını kaybetti. Kendilerine Allah'tan rahmet, bu saldırıyı yapan zihniyeti de lanetliyoruz. Öte yandan Malatya şehit haberi ile sarsıldı. Malatyalı Ramazan Önal kardeşimiz şehit düştü. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Ülkemiz ekonomik saldırı altında. Şehitlerimizin yapmış oldukları fedakârlığı ödeyemeyiz. Bu ülkede huzur ve güven içinde yaşamamızı sağlayan şehitlerimize borcumuzu değişik yollarla ödeme yollarımız olabilir.  Bu yollardan biri de yapmış olduğumuz işi en iyi şekilde yapmak ve ülkenin büyümesine katkıda bulunmaktadır. Ülkemize diz çöktürmek isteyen güçler ülkemizi ekonomik anlamda da diz çöktürmek istiyorlar. Bunun üstesinden gelmenin yolu hepimizin elimizi taşın altına koymasıdır. İnsanların işsiz kalması için elinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Özel sektör olarak bize yapılan bu saldırıları bertaraf etmek için istihdama önem vermeliyiz. İş dünyası gerçekten elini taşın altına koydu. Ülkemizin güçlenmesine katkı sağlayalım. Kazancınızı muhtaç olan insanlarla paylaşmak konusunda gayretlerinizi biliyoruz. Bunun için de teşekkür ederim. İnşallah 2019 yılında da bu çalışmaların devam edeceğine inanıyorum. Allah helal ve bol kazançlar versin. " ifadelerine yer verdi. 

1006_57

BARUŞ, VERİLECEK DESTEKLER İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Vali Baruş, bugün iş dünyasına sunulacak teşviklerin anlatılması için bir araya geldiklerini belirterek, verecekleri destekler için işverenlere teşekkür etti. 

1007_32

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

SGK ve İş-Kur yetkilileri tarafından İstihdam Seferberliği 2019 kampanyası ile ilgili kapsamlı bilgiler verildi.  

2019 yılı SGK İstahdam Seferberliği kapsamında uygulanan teşvikler.

1- Teşviklerden Geriye Dönük Yararlanma
2- Yeni İstihdama Ücret Desteği (3 ay) (Mayıs 2019'a kadar)
3- Yeni İstihdamın SGK Primine, Vergisine Destek (en az 12 ay) 
4- Kısa Çalışma Ödeneği
5- Asgari Ücret Desteği 
6- Düzenli Ödemeye Devamlı Destek
7- Kalkınmaya İlave Destek
8- Önce İşbaşı Eğitim Sonra İstihdam Desteği
9- İhtiyacınıza Uygun Nitelikli İşgücü Eğitimine Tam Destek

2019 yılında uygulanacak olan 9 ana başlıktaki Tüm Teşvikler

1. Teşviklerden Geriye Dönük Yararlanma

5 aya kadar geriye dönük teşvikten yararlanma imkanınından yararlanıp Geriye Dönük Teşvikten Yararlanma Başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru tarihinden geriye yönelik cari ay hariç en fazla 5 aya kadar geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişiklik talepleri dikkate alınacak.

5 aya kadar geriye dönük teşvik'tan yararlanma Şartları

Geriye dönük teşvik başvurularında cari aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin SGK'ya gönderilme süresinin son gününe kadar yapılan başvurularda, cari aya ilişkin talepler dikkate alınmayacak.

SGK Teşvik Hesaplama Programı Teşvikmatik 

Teşvikmatik ile sorgulama sonucunda raporlanan Teşvik Başvurularında gerekli tüm işlemleri yine Teşvikmatik aracığılı ile SGK'ya online bildirim yapabilirsiniz.

Teşvikmatik SGK Teşvik Hesaplama Programını lisanlı olarak satın alabilir veya Teşvik Danışmanığı yaparak ek bir gelir sahibi olabilirsiniz. 

Teşvikmatik TSGK eşvik Hesaplama Programı hakkında daha fazla bilgi için burayı tıklayarak Teşvikmatik sayfamızı ziyaret edebilir tanıtım sayfamızda bulunan irtibat telefonlarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

2. Yeni İstihdama Ücret Desteği (3 ay)

7166 sayılı kanun ile uygulamaya konulan Üç ay Ücret Desteğinde : Sigortalı, işyerinde 2018 yılı ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilmesi şartı ile 30 Nisan 2019 tarihine kadar sigortalı işe girişi yapılmış her ilave istihdam için ücreti, vergi ve SGK Primlerini devlet ödüyor.

3 AY ÜCRET DESTEĞİNDE TEŞVİK MİKTARI

Ücret Desteği 3 ay boyunca Aylık kişi başına 2.021 TL. Üç Aylık 6.063 TL Teşvik kazancı. Ücret Desteği ile birlikte 3 ay Prim ve Vergi Desteği AYlık Kişi Başı 1.113 TL 3 Aylık toplam Vergi ve SGK Prim Teşviki kişi başı 3.339 TL 

3 AY ÜCRET DESTEĞİ İŞVERENE MALİYETİ

Üç ay ücret teşvikinde işveren maliye yok! 3 aylık Tüm vergi ve SGK Primi masraflarını devlet tarafından karşılanıyor.

9 AYDAN 18 AYA KADAR VERGİ VE SGK PRİMLERİNİ DEVLET ÖDÜYOR.

Ücret Desteği devamında Devamındaki 9-15 Ay, kadın, engelli, 18-25 arası erkekler için 18 ay tüm vergi ve SGK Primlerini devlet ödüyor.

Vergi ve SGK Prim Teşvikinde Destek Miktarı

9 ay SGK Prim ve Vergi Desteği Aylık Kişi başı 1.113 TL Teşvik, Toplamda 9 ay 10.017 TL Vergi ve SGK Prim Teşvik Kazancı sağlıyor.

3 AY ÜCRET ve 9 AY VERGİ VE PRİM TEŞVİKİ ŞARTLARI

• 1 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 arasında işe alınanlar için geçerli
• 3 ay ücret desteğine karşılık işe alındıkları tarihten itibaren toplam 9 ay istihdam etme zorunluluğu var
• İşe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalı olmamak
• 2018'de işyeri çalışan sayısının en düşük olduğu aydaki çalışan sayısına ilave olarak işe başlatılması gerekiyor

7166 SGK Prim Teşvik Son Tarihi 30 Nisan 2019.

3- Yeni İstihdamın SGK Primine, Vergisine Destek (en az 12 ay) 

Her ilave istihdam için 12 ay Kadın, engelli, 18-25 arası erkekler için 18 ay süreyle SGK primlerini ve vergiyi devlet karşılıyor.

DESTEK MİKTARI

Tüm Sektörlerde 12 ay Kadın, engelli, 18-25 arası erkekler için 18 ay aylık kişi başına aylık 1.113 TL. PRİM+VERGİ DESTEĞİ sağlanıyor. İMALAT VE BİLİŞİME 12 ay Kadın, engelli, 18-25 arası erkekler için 18 ay aylık kişi başına aylık 2.712 TL PRİM+VERGİ DESTEĞİ (İmalat ve Bilişim Sektöründe *Aylık ücreti 6.822 TL'ye kadar olanlar için 2.712 TL'ye kadar teşvik verilmektedir.)

12 AY VERGİ ve SGK PRİM TEŞVİK ŞARTLARI

• İşe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalı olmamak
• İşyerinin 2018 yılı ortalama çalışan sayısına ilave olarak çalıştırılması 

12 AY VERGİ ve SGK PRİM TEŞVİK ŞARTLARI TEŞVİK SÜRESİ

31 Aralık 2020'ye kadar geçerlidir.
 

4. İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği

Kısa Çalışma Ödeneği'nde Ekonomik sebeplerle; İşyerinde çalışma sürelerini geçici olarak azaltmak durumda kalan işverenlere, 3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanlarının ücreti devlet karşılıyor. Kısa Çalışma Ödeneğinde 3 AY ÜCRET İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Kısa Çalışma Ödeneği Teşvik uygulamasından yararlanmak için işverenib İŞKUR'a başvuru yapması gerekiyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Hesaplaması

Son 12 Ay Asgari Ücretle Çalışan için Kısa Çalışma Ödeneği Desteği;

Son 12 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması : 2.558 TL.
Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı : 1.535 TL.
Damga Vergisi Kesintisi: 11,65 TL.
Ödenecek İşsizlik Ödeneği Destek Miktarı: 1.523 TL.

Son 12 Ay 4.000 TL ile Çalışan için Kısa Çalışma Ödeneği Desteği;

Son 12 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması : 4.000 TL.
Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı : 2.400 TL.
Damga Vergisi Kesintisi: 18,22 TL.
Ödenecek İşsizlik Ödeneği Destek Miktarı: 2.382 TL.

Son 12 Ay 7.000 TL ile Çalışan için Kısa Çalışma Ödeneği Desteği;

Son 12 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması : 7.000 TL.
Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı : 3.838 * TL.
Damga Vergisi Kesintisi: 29,13 TL.
Ödenecek İşsizlik Ödeneği Destek Miktarı: 3.808 TL.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150'sini geçemez. 2019'da brüt asgari ücret 2.558 TL'dir


5- Asgari Ücret Desteği 

2019 yılı Asgari Ücret Desteği uygulaması;

ÇALIŞAN SAYISI 500'ün altında olan işyerleri için 2019 yılı 12 ay boyunca aylık kişi başı 150 TL. ÇALIŞAN SAYISI 500 ve üzerinde olan işyerleri için 2019 yılı 12 ay boyunca aylık kişi başı 101 TL. olarak uygulanmaktadır.  

2019 Yılı Asgari Ücret Desteği Şartları

• Toplu iş sözleşmesi uygulanmayan işyerlerinde 3.060 TL'nin altında ücret alanlar, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde 6.090 TL'nin altında ücret alanlar için uygulanacaktır.
• 2018 yılında en az işçi istihdam edilen aydaki sigortalı sayısının altına düşmemek şartıyla 2019 yılında uygulanacaktır.

6- Düzenli Ödemeye Devamlı Destek (5 Puanlık Destek)

Düzenli Prim Ödemesinde SGK primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmı devlet tarafından karşılanıyor.

DESTEK MİKTARI

İşveren Hissesinde 5 puan olarak uygulanıyor.

7- Kalkınmaya İlave Destek

Kalkınmada öncelikli 51 ilde ve 2 ilçede; Sigortalıların SGK primlerine 5 puanlık indirime ilave olarak, 5 puanlık desteğe ilaveten artı 6 puan olarak teşvik kazancı sağlıyor.

8. Önce İşbaşı Eğitim Sonra İstihdam Desteği

2019 yılında İşbaşı Eğitim Programı ile; 

• Katılımcılara 3 ay süreyle aylık 2.021 TL, Öğrenciler için 1.516 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 1.010 TL devlet tarafından ödenecek.

• İmalat sanayi ve bilişim sektörlerinde süre 6 ay uygulanıyor. İmalat sanayi ve bilişim sektörlerinde aylık 2.021 TL. 6 ay boyunca toplam 12.126 TL.

• Siber güvenlik, kodlama, yenilenebilir enerji vb. mesleklerde 18-29 yaş arası gençler için 9 ay süreyle uygulanacak ve aylık 2.210 TL ödenecek.

• STRATEJİK ALANLARDA İşbaşı Eğitim Program desteği aylık 2.210 TL olmak üzere 9 ay toplam 19.890 TL. olarak ödeniyor.

• İşbaşı Eğitim Programlarında Katılımcıların genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalıkları primleri devlet tarafından karşılanacak.

• 2-5 yaş arası çocuğu olan imalat sanayide işbaşı eğitim programına katılan kadınlara ilave olarak aylık 400 TL çocuk bakım desteği verilecek.

Önce İşbaşı Eğitim Sonra İstihdam Desteği şartları? Önce İşbaşı Eğitim Sonra İstihdam Desteğinden hangi işverenler yararlanacak?

• En az 2 sigortalı çalışanı olan işverenler yararlanabilir
• İşverenler çalışan sayısının yüzde 30'una kadar katılımcı talep edebilir.
• İşvereninin yüzde 50 istihdam taahhüdü verme ve katılımcıları en az program süresi kadar istihdam etme zorunluluğu var.
• Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlenir.


9. İhtiyacınıza Uygun, Nitelikli İşgücü Eğitimine Tam Destek

İstihdam seferberliği kapsamında AÇSHB il TOBB arasında MEGİP anlaşması gereğince, Oda-Borsalar ve İŞKUR il müdürlükleri aracılığıyla mesleki eğitimler düzenlenecek. Düzenlecek kurslar, teorik ve pratik eğitim olarak 8 aya kadar sürebilecek. Nitelikli işgücü işverenlerin talepleri doğrultusunda oluşturulacak eğitim programı ile yetiştirilecek.

Nitelikli İşgücü Eğitimi ile KURSİYER başına aylık 2.021 TL destek sağlanacak. Toplam kişi başı destek miktarı 16.168 TL.

MALATYA TİME/ Sevgi Sulubay

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!