dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2325.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70443.01$

Sadıkoğlu: Dış ticaret destek ofisimizi açtık


Sadıkoğlu: Dış ticaret destek ofisimizi açtık
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)’nın Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME

 Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)'nın Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu'ndaki toplantıya, Meclis Başkanı Hasan Özkan, meclis divanı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MTSO yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Açış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Hasan Özkan, “1 yıllık süreci tamamladık. Gelecek yılımızın bu seneden daha çok verimli olmasını diliyorum. Bu arada mahalli seçim rüzgârı esiyor. 31 Mart'a kısa bir süre kaldı. Seçimlerin memleketimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

1003_22

 TOPLANTILARDAN BİRİ ÇANAKKALE'DE YAPILACAK

Genel sekreter Remzi Yaşar tarafından okunan Şubat ayı mizanı oy çokluğu ile kabul edildi. Bir önceki toplantıya dair alınan kararlar okunarak, oylamaya sunuldu. 2018 yılının kesin hesapları görüşüldü ve oy çokluğu ile kabul edildi. Ayrıca kabul edilen kararlardan biri de önümüzdeki aylarda yapılacak toplantılardan birin de Çanakkale'de gerçekleştirilmesiydi. Daha sonra yönetim kurulunun bir aylık çalışmalarını sinevizyon eşliğinde meclis üyelerine anlatıldı. Anlatımı gerçekleştiren MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, faaliyetler ile ihracat rakamları hakkında da bilgiler verdi.

1002_27

 “BURASI MALATYA, BURADA İŞ VAR”

 “21 Ocak'ta gerçekleştirilen TOBB Türkiye ekonomi Şûrası'nda cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulunmuştu.” diyerek konuşmasına devam eden Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Cumhurbaşkanımızın bu çağrısının ardından hazine ve maliye bakanımız, aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanımız ve TOBB başkanımız 2 hafta boyunca yoğun bir şekilde çalışarak istihdam teşviklerini hazırladılar. Bunlara yönelik yasal düzenleme de hızla meclisten geçti ve resmi gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 25 Şubat 2019 tarihinde TOBB başkanımızın ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanımız, oda ve borsa başkanlarımız ile TOBB sektör meclisi başkanlarımızın katılımıyla “Burası Türkiye, burada iş var” sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 Kampanyası başlatıldı. Biz de Malatya olarak “Burası Malatya, burada iş var” sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 Kampanyası'na desteğimizi verdik. Geride bırakmakta olduğumuz Mart ayı içerisinde MTSO'nun ev sahipliğinde, İŞKUR ve SGK il müdürlükleri ile birlikte vali Aydın Baruş'un katılımıyla İstihdam Seferberliği 2019 tanıtım toplantımızı gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz bu tanıtım toplantısının daha fazla verim alabilmek ve işverenlerimize daha kapsamlı sunum yapılması için TOBB genel sekreter yardımcısı Cengiz Delibaş beyi davet ettik. Ve Sayın Delibaş bizlere teşviklerin nasıl hazırlandığını ve neleri kapsadığını ayrıntılı bir şekilde anlattı.” ifadelerini kullandı.  

1005_8

 "BÖLGE TİCARET ODALARIYLA İSTİŞARE TOPLANTILARI YAPIYORUZ"

TOBB Dayanıklı Tüketim Malları Toplantısı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi olması sebebiyle “TOBB Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Toplantısı”nı gerçekleştirdiklerini söyleyen Sadıkoğlu, “8 Van Kapıköy Gümrük Kapısı Açılışı TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Ticaret Bakanımız sayın Ruhsar Pekcan hanımefendiyle Van Kapıköy Gümrük Kapısının Açılışını da gerçekleştirdik. Asya Ve Anadolu'yu birbirine bağlayan bu kapı Ortadoğu ve Orta Asya ticaretimizin gelişmesi ve hızlanması için önemli rol oynayacaktır. Gıda Komitesi Bölgesel İstişare Toplantısı, gıda komitemizin üyeleri geçtiğimiz aylarda Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası da yapılan bölgesel istişare toplantısına katılmıştı. Aynı toplantının devamı niteliğinde olan istişare toplantısına Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'ndan gelen meclis ve komite üyelerini ağırladık. Sektörün sorunlarını bölgesel bazda ele aldık. Bölgesel kalkınmanın birlik ve beraberlikten geçtiğini düşünerek bölgesel istişare toplantılarımız kararlılıkla diğer komitelerimizde de devam edecektir.” dedi.

1006_4

 ÜYELERE YÖNELİK PROGRAMLAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Yapılan toplantı ve etkinliklerle ilgili meclise bilgi veren Oğuzhan Ata Sadığkoğlu,

  1. Komite (İletişim Bilgisayar Teknoloji) Toplantısı Odamızın üyeleriyle bir araya geldik ve çeşitli istişarelerde bulunduk. 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Günü kapsamında, odamız personeli, Fırat Kalkınma Ajansı personeli ve çevremizdeki kurumların kadın personelinin, günün kutladık. Değerli meclis üyesi arkadaşlarım, Eğitim Akademisi Programları kapsamında üyelerimize yönelik düzenlediğimiz programlardan biraz bahsetmek istiyorum. Üniversite sanayi işbirliği +1 Modeli Toplantısı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık'ın anlatımlarıyla meslek liselerinin önemi ve nitelikli eleman gücünün nasıl artırılacağını ve öğrencilerin uygulamalı eğitim almasının önemini anlatan toplantımızı da gerçekleştirdik. Fırat Kalkınma Ajansı ve odamız ile birlikte organize ettiğimiz ihracatın geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız sonucunda bugün ilk 10'a girdiğimiz Afrika pazarında, ihracat rakamlarımızı daha da artırabilmek için Dış Ticaret Ataşesi Gökhan Üsküdar tarafından üyelerimize bilgilendirmeler yapıldı. Ayrıca Türk Amerikan İş Adamları Derneği(Taba),MİAD ve odamız ev sahipliğinde ortaklaşa düzenlenen Amerika'da Türk Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasına yönelik bilgilendirme toplantımızı, MÜSİAD eski Başkanı sayın Ali Bayramoğlu'nun konferansını da gerçekleştirdik. Ekonomimizin 2023 hedeflerine ulaşması noktasında ve dünya pazarındaki yerimizin yukarılara taşınması için ihracatımızın artırılmasının kaçınılmaz olduğunu bir kez daha yinelemiş olduk.” ifadelerini kullandı. 

1008

“BAKANIMIZDAN, ÖĞRENCİLERİMİZ ADINA SÖZ ALDIK”

Milli Eğitim Bakanı Malatya Ziyareti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un Malatya ziyaretindeki sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirilen istişare toplantısına da katıldıklarını belirten Sadıkoğlu, “Sayın Bakanımızla görüşmelerimiz sırasında, Hasan Akbudak İMKB Mesleki ve Teknik Lisesi öğrencilerinin kendi imkanlarıyla geliştirmiş olduğu tamamen yerli üretim olan Hologram Teknolojisinin tanıtımını yaptık. Öğrencilerimiz adına destek sözü aldık. Görev başlangıç süresinde şehri marka şehir yapmanın, şehrimizde bölgeye hitap eden birçok faydalı kurum ve kuruluşun olması gerektiği bilinciyle, hem ilimize hem de bölgeye faydalı olacağını düşündüğümüz Avrupa Ülkelerine(Schengen Vizesi) Vize Ofisi açma gayretlerimiz sonucu, Almanya Büyükelçiliği Vize Bölüm Başkanı Jörg Fürstenau''un yetkilileri, odamız bünyesinde ofis açmak için sizi ziyaret etti. Önümüzdeki süreçte vize ofisinin odamızın hizmet binasında çok yakında hizmet vermesi için çalışmalarımız, büyük bir gayretle devam edecektir.” şeklinde konuştu. 

1009

MALATYA'NIN İHRACAT RAKAMLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in istatistiklerine göre Malatya'nın Şubat Ayı ihracat tutarı yaklaşık 30 Milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, 2018 yılındaki 28 Milyon dolarlık ihracat rakamına göre yüzde 7,3 artış, 2019 Ocak ayına göre ise yüzde 5,8 artış anlamına gelmektedir. TİM'in verilerine 18 göre, Türkiye'nin Şubat ayında ihracat artış oranının yüzde 2,82 olduğu göz önüne alındığında Malatya'nın Şubat ayında Türkiye ortalamasının üstünde bir artış oranına sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. İhracattaki artışın ilerideki aylarda da devam etmesi en büyük temenni ve beklentimizdir. Bununla birlikte, 2019 yılı iki aylık toplam ihracatımız geçen yılın 2 aylık toplam ihracatına göre yüzde 1,3 düşmüştür. İnşallah önümüzdeki aylarda bu kayıpları telafi edecek şekilde ihracatımız artacaktır. Bunu sağlamak için oda olarak Dış Ticaret Destek Ofisimizi kurmuş bulunmaktayız. Şubat ayındaki ihracatımızın kalem bazında değerlendirmesini yapar isek, karşımıza şöyle bir tablo ortaya çıkıyor; ihracatımızdaki en önemli kalem yine kayısı ve mamulleri ihracatıdır. Şubat ayında kayısı ve mamulleri ihracatı 2018 Şubat ayına göre yüzde 8 artarak 13,6 milyon dolar gerçekleşmiştir. Şubat Ayında Malatya'nın diğer önemli bir ihracat sektörü ise 11,1 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olmuştur. Bu sektördeki ihracat artışı yaklaşık yüzde 28 ile büyük bir oranda artış meydana gelmiştir.” ifadelerini kullandı.  

 1007_1

 

SADIKOĞU: “DIŞ TİCARET DESTEK OFİSİMİZİ AÇTIK”

Sadıkoğlu konuşmasında "Dış ticaret destek ofisini açtık. İhracatın olduğu bir şehirde geçmişten bugüne olması gereken ve ihracatçının önünü açan, ihracat yapmayan üyelerimize ihracatı yapmaları için yol gösteren yön gösteren bir ihracat destek ofisi olması ivedilikle önemli olduğu için geldiğimiz ilk günlerden beri bu ofisi açmak için gerekli yazışmaları TİCARET BAKANLIĞIMIZ ve TÜRKİYE ODALAR BORSALAR BİRLİĞİ ile yaptık. Geçen hafta Dış Ticaret Ofisini taraflar onayı ile resmen MALATYA TİCARET VE SANAYİ ODASI bünyesinde açtık. Malatya'mıza, ihracatçımıza hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonra tüm üyelerimiz ihracatçılarımız Dış Ticaret Ofisimizden aşağıda belirttiğim konulardan destek alabilir. Umut ediyorum ki görev süremiz içerisinde Malatya'nın ihracat rakamlarını en üst seviyeye taşır, Malatya ihracatta hak ettiği yere gelir. "ifadelerini kullandı.

DIŞ TİCARET DESTEK OFİSİ NEYİ AMAÇLIYOR?

Dış ticaret destek ofisinin amaçları hakkında maddeler halinde bilgiler veren Sadıkoğlu şöyle konuştu: 

"İl bazında ihracat rakamlarının arttırılması

Ticaret Bakanlığı tarafından verilen teşviklerini ihracat firmalarına anlatılması

Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen ülkelere proje ve fuar destekleri

 Yurtdışı ofis, kira, istihdam ve danışmanlık destekleri,

 Pazar araştırma, reklam tanıtım destekleri

 Seminer ve konferans destekleri

 Teknik eğitim destekleri,

 Ur-ge ve Hiser destekleri

 Şirketler için bireysel danışmanlık destekleri,

 Küresel Tedarik zincir desteği

 İhracata yönelik Kdv ve Vergi destekleri

 E-ticaret Sitelerine üyelik destekleri

 Serbest Bölgelerde Kurulan Firmalara ve buradan İhracat yapan firmalara devlet desteği

 Firmaların yurt dışında kendilerini tanıtma imkanı vermek,

 Firmanın kendi pazarını geliştirme olanağı sağlaması Ticaret bakanlığımız ile sürekli istişarelerde bulunarak üyelerimize ihracatın artırılması ve yeni ihracat yapacak üyelerimizin teşvik edilmesi için düzenli olarak bilgilendirmeler odamız tarafından sağlanacaktır." açıklamalarında bulundu. 

"DIŞ TİCARET OFİSİMİZ MALATYAMIZA HAYIRLI UĞURLU OLSUN"

Şubat ayındaki ihracatımızın kalem bazında değerlendirmesini yapar isek karşımıza şöyle bir tablo ortaya çıkıyor; İhracatımızdaki en önemli kalem yine kayısı ve mamulleri ihracatıdır. Şubat ayında kayısı ve mamulleri ihracatı 2018 Şubat ayına göre yüzde 8 artarak 13,6 milyon dolar gerçekleşmiştir. Şubat ayında Malatya'nın diğer önemli bir ihracat sektörü ise 11,1 milyon dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü olmuştur. Bu sektördeki ihracat artışı yaklaşık yüzde 28 ile büyük bir oranda artış meydana gelmiştir.

 

1004_7

Haber: Sevgi Sulubay

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!