Malatya
02 Temmuz, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    38.77
  • EURO
    43.89
  • ALTIN
    4143.5
  • BIST
    9.391
  • BTC
    102916.45$

Sadıkoğlu: Mart Ayı ihracatı yaklaşık 30 milyon dolar oldu


Sadıkoğlu: Mart Ayı ihracatı yaklaşık 30 milyon dolar oldu
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)’nın Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı.Daha sonra yönetim kurulunun bir aylık çalışmalarını sinevizyon eşliğinde meclis üyelerine anlatan Başkan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya'nın ihracat rakamlarını ilişkin de bilgiler verdi.

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)'nın Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)'nın Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu'ndaki toplantıya, Meclis Başkanı Hasan Özkan, meclis divanı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MTSO yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri ile basın mensupları katıldı.

ÖZKAN'DAN MECLİS ÜYELERİNE TAVSİYE: SEMİNERLERDEN FAYDALANIN

Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Hasan Özkan 31 Mart seçimlerinin vatana millete hayırlar getirmesini temenni ederek, gündem maddeleri hakkında bilgiler verildi. Özkan: “Odamızın akredite olması için bazı çalışmaların yapılması lazım. Bu anlamda personelimiz ve meclis üyelerimiz Ankara'da çeşitli çalışmalara katılıyor. Meclis üyelerini bu konuda yapılan çalıştaylara katılmalarını rica ediyorum. Ayrıca sizleri TOBB'nin yaptığı seminerlere katılamaya davet ediyorum. Bu seminerler oldukça fayda sağlamakta. Seminerlerden arkadaşlarımın da faydalanmasını isterim' dedi.

1002_242

TOBB'DAN 590 BİN TL CİVARINDA KATKI

Meclis Başkanı Hasan Özkan, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasına yeni katılan iki üyeyi kutlayarak, gündeme alınan yeni bir maddeyİ oylamaya sundu. Mevcut oda hizmet binasının tadilatı için TOBB'den maddi destek istenilmesine yönelik madde oy birliği ile kabul edildi. 8 yönetim kurulu üyesi tarafından imzalanan söz konusu madde için TOBB, Malatya Ticaret Odası'na 590 bin TL civarında tadilatta kullanılmak üzere katkı sağlayacak.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, sosyal ve hizmet alanlarında üyelerine daha kaliteli hizmet sunabilmek adına Oğuzhan Ata Sadıkoğlu tarafından bizzat yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye Odalar Borsalar Birliğinden tadilat ve tefrişat işlerinde kullanılmak üzere 590 Bin TL. destek oy birliği ile kabul edildi. Süreç içerisinde emeği geçen Başkan Sadıkoğlu açıklamasında, “Mevcut TSO binamızın maalesef eksikleri vardır. Fiziki şartların iyileştirilmesi gerekiyor. Engelli arkadaşlarımızın binamız içerisinde asansörlere binmesi sıkıntı yaratmakta, bunun için asansörlerde bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Yine binamızın bir kaç eksiği mevcut. Bu eksiklerin giderilmesi için çalışmalar yapacağız. Gelen insanlara daha şeffaf hizmet verebilmek adına çalışmalar yapacağız. Bu anlamda TOBB tarafından odamıza 590 bin TL'lik inşaat yardımı sağlandı. Bu anlamda Yönetim Kurulumuz ve üyelerimiz adına TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyorum.” dedi.

GÜNDEM MADDELERİ OKUNDU

Genel sekreter Remzi Yaşar tarafından okunan Mart ayı mizanı oy çokluğu ile kabul edildi. Bir önceki toplantıya dair alınan kararlar okunarak, oylamaya sunuldu.

Daha sonra yönetim kurulunun bir aylık çalışmalarını sinevizyon eşliğinde meclis üyelerine anlatan Başkan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya'nın ihracat rakamlarını ilişkin de bilgiler verdi. 

“ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ TANITILDI”

Ürün takip sistemi ile ilgili toplantı gerçekleştirdik diyen Başkan Sadıkoğlu; "Ürün takip sisteminin geçerli olduğu medikal sektöründe çalışan üyelerimizin tamamı devlete satış yapabilmek için ürün takip sistemini aktif bir şekilde kullanıp ihale süreçlerinde çok önemli olan unsurları belirterek, buradaki yetkililer üniversiteden gelen başhekimlerimiz ve doktorlar ile beraber bu toplantıyı gerçekleştirdik" diye konuştu. 

1003_187

“ÜNİVERSİTELER İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ”

Sadıkoğlu: "İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay ile birlikte İnönü Üniversitesi'nde istişare toplantısı gerçekleştirdik. Ticaret ve Sanayi Odaları aslında yön göstericidir. Ülkelerin çoğunda gözlemlediğimiz sanayinin, tarımın, ziraatın, çiftçiliğin gelişmesinin en önemli etkenlerinden birisi üniversitenin yol gösterici olmasıdır. Dolayısıyla Avrupa'da ve ülkemizin gelişen çeşitli illerine baktığımızda işin içerisinde üniversiteler aktif. Rektörlerimizle her zaman ilişki içerisindeyiz. Onların sadece öğrenci yetiştirmekle ilgili bir sorumluluklarının olmadığını bunun yanı sıra sanayicimizin, esnafımızın ve tarımla uğraşan insanlarımızın önünü açabilmek için yol gösterici olmalarını arzu ediyoruz. Gelişen teknolojik şartlarda yol göstericilere her zaman ihtiyaç duyulur. Bun anlamda Rektörümüz ile güzel çalışmalar içerisindeyiz. Önümüzdeki süreçlerde ticaret odamız üniversitelerde iş birliği içerisinde olacak. Sanayi, ziraat ve tarım konularını bu işin içerisine dâhil etmeyiz planlıyoruz. Bu konuda ciddi anlamda yol alacağımıza inanıyorum." açıklamalarına yer verdi. 

 “ÜRETİCİ İÇİN KENEVİR BİR FIRSAT OLABİLİR”

Kimya Kenevir Çalıştayı hakkında bilgi veren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu;" Kimya Kenevir Sanayisi ile ilgili bir çalıştay yaptık. Kayısı bizim için çok önemli. Bu anlamda kayısı komisyonu için çalışmalarımıza başlamıştık. Kayısıdan sorumlu bir yönetim kurulu üyemizi bu işe tahsis edeceğiz.  Kayısı ile ilgili ciddi çalıştaylar yapmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda bunun gayreti içerisinde olacağız. Yurt içinden ve yurt dışından bu işten anlayan, işin hem pazarlama hem üretim kısmında bir altyapı oluşturacağız. Kayısının pazarlanması konusunda da yine yurt dışının vizyonuna uygun, Hollanda'daki Çiçek Borsası gibi bir borsanın oluşmasını arzu ediyoruz. Burası Malatya ve kayısının başkenti. Dolayısıyla Malatya'dan yurt dışına kayısı ihracatı yapmak için bir alan oluşturmamız lazım. Pazar burada belirlenmeli, fiyat aralıkları burada oluşturulmalı, gündemi Malatya'nın belirlemesi gerekiyor. Bununla birlikte kayısının yanında bir alternatif olarak görülen Kimya Kenevir Sanayi için bir çalıştay gerçekleştirdik. Kenevir üretimi yapmak için hükümet tarafından 19 ile izin verildi. Kenevir hakkında ciddi bir çalıştay yaptık. Sorunlarının tamamının takipçisi olacağız. Üretici için kenevir bir fırsat olabilir. Kenevirin birçok kullanım alanı bizlere fırsatların fazlalığını da gösteriyor. Bunun için gerekli çalışmaları da devam ettireceğiz."

1004_94

“TARIM FUARI GENİŞLETİLMELİ”

"Tarım Fuarının Malatya'ya yakışması için Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ile ciddi anlamda istişareler ettik. Önümüzdeki dönemlerde bu fuarların tamamen genişletilmiş, yurt içi ve yurt dışı menşeili firmaların buraya katılımını sağlamak suretiyle bölgeyi hitap edebilir bir konuma gelmesini arzu ettiğimizi Başkan Gürkan'a ifade ettik. Bugüne kadar bu anlamda hizmet yapanlara teşekkür ediyoruz ancak Malatya'da daha vizyonel, ürün standı açanların da, gelen insanların da istifade edebileceği alanlar yaratmamız lazım. Gelişmiş ülkelerde fuarcılığa verilen önem çok önemli. Bu anlamda ticaret odası olarak bu çalışmalarda rol almayı arzu ediyoruz. Fuarın geliştirilmesi gerekiyor. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu alanda varlığımızı ispat edeceğiz."

“ORMANCILIK DAHA FAZLA GELİŞEBİLİR”

"Mobilya ve Orman Ürünleri Meclis Başkanlığı görevini de aynı zamanda yürütüyorum. Dolayısıyla ikisini birleştirerek, sektörün problemleri ile ilgili, fırsatlarla ilgili ve önümüzdeki süreçte sektörü neyin beklediği ile ilgili konuları gündeme aldık ve görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ticaretteki bu durağanlık mobilya ve orman ürünlerine de yansıyor. Bu anlamda eksiler var. Ülkenin dövizi dışarıya gidiyor. Ormancılık daha fazla geliştirilebilir. Yetkilileri buraya davet ettik. Bu sektörden yurt dışına giden paranın Türkiye'ye zararı olduğunu buradaki fırsatları değerlendirmemiz gerektiğini de gündeme aldık."

 “MALATYA TURİZMİ CANLANMALI”

"TÜRSAB ve Malatya tanıtım toplantısı yapıldı. Bizim turizmde de yol almamız gerekiyor. Malatya turizm anlamında geçmişten geriye gidiyor. Geçmiş dönemlerde Nemrut Dağını gezen birçok turiste rastlamışsınızdır. Bugün sektörün canlanılması gerekiyor. Büyük tur firmalarını davet ettik ve burası hakkında bilgiler verdik. Malatya, Elazığ ve Adıyaman'ı kapsayan tur paketlerinin düzenlenmesi gerektiğini ifade ettik. Malatya ve çevre illere katkı sağlaması adına güzel projeler yapılabilir. Turizmin Malatya'da canlanması için elimizden gelen katkıyı sunacağız. Malatya'nın gastronomi anlamında da çeşitli özellikleri olduğunu gösterdik. Gastronomi ile ilgili yemeklerin öne çıkıp reklamının yapılması gerekiyor. Malatya'da gastronomi ile ilgili de ciddi faaliyetler yapılmalı. Böylece Malatya'ya bir hareketlilik sağlanabilir."

 “MTSO OLARAK YATIRIMLARA DUYARSIZ KALMIYORUZ”

"İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde hasta ve yakınlarının yararlanacağı Mehmet Şahin Nalbant Konukevi düzenlenen tören ile hizmete açıldı. 4 yıldızlı bir oteli aratmayan konukevini gidip görmenizi tavsiye ediyorum. Bu anlamda iş adamı Mehmet Şahin Nalbant'a da çok teşekkür ederim. Kendisi buraya önemli bir hizmet kazandırdı. Buradaki başarı öykülerini görmek de bizleri memnun ediyor. Malatyalı olup Malatya'yı unutmayan bu değerli insanları burada ağırlamak istiyoruz. Bu insanları buraya getirip birer plaket vererek, kendilerine değer verdiğimizi ve sahip çıktığımızı göstermek istiyorum. Önümüzdeki süreçlerde bir meclis toplantısında kendilerini burada ağırlamak istiyoruz."

 “MAKAMLARI İŞGAL ETMİYORUZ, ÜRETİYORUZ”

"Belediye Başkanlarımıza hayırlı olsun ziyaretleri gerçekleştirdik. Büyükşehir, merkez ilçe belediye başkanlarımıza hayırlı olsun ziyaretleri gerçekleştirdik. Kendileri ile istişarelerde bulunduk. Buralarda sadece makamları işgal etmek için durmuyoruz. Bizlere oy veren insanların samimiyeti ve duyarlılığını bizlerde hizmet vererek taçlandırmamız gerekiyor. Belediye başkanlarımız görevlerine başladı. Başkanlarımız birlikte yol yürüyeceğimiz, ticaretten anlayan insanlar. Burada toptancı, harfiyatçılar, matbaacılara site yapmayı düşünüyoruz. İcra noktası belediyemiz... Belediye başkanlarımızla bu fikirlerimiz paylaştık. Önümüzdeki süreçte belediye başkanlarımıza bu konu ile tekrar görüşmeler yapacağız. Sektördeki paydaşların aynı alanda hizmet vermesini ve kendilerini ispat etmelerini sağlamak adına çalışmalar gerçekleştireceğiz."

1005_60

“PROJELERDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ”

"Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları bünyesinde yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen ürünler Malatya'da İnönü Kapalı Çarşısı üzerinde açılan fuarla sergilendi. Bu anlamda bizlerin de görüşmeleri oldu. Malatya'daki ceza evlerinde farklı projeler uygulanıyor. Adalet Bakan yardımcımız ile görüştük. Bizim burada yoğun emek işgücü olan sektörlerimiz var. Özellikle tekstil ve ayakkabı sektörü gibi. Biz buradan da cezaevinden istifade etmek istiyoruz. Oradaki teçhizatı kurmak kaydıyla cezaevindeki kader mahkûmlarının iş gücünden faydalanılabilir. Adalet Bakan yardımcımız da bu projeye olumlu baktı. Umuyorum ki ileride böyle bir projeye imza atarız. Bizim yol haritamız ve ihracatımızı hem de istihdamımızı arttırmak. Bunun için alt yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Kendi başına devletin imkânlarından habersiz olarak bu işi yapmaya çalışıyorlar. Biz KOSGEB VE İŞKUR ile birlikte toplantılar düzenleyerek, bu alanda çalışanları bilinçlendirdik. Tekstilde önümüzdeki süreçte kalkınma ajansına verdiğimiz bir projemiz var. Bodrum katlarında çalışan insanların çalışma alanlarını Organize Sanayi alanlarına taşımayı hedefliyoruz. Devletin verdiği teşvikten yararlanmalarını sağlayacağız. Tekstili geliştirmeyi düşünüyoruz. Tekstilde istihdam rakamlarını yukarılara çıkaracağımıza inanıyorum."

“KAYISI VE MAMULLERİ İHRACATI YÜZDE 4.28 ARTTI”

Sadıkoğlu konuşmasının devamında, "Malatya'nın ihracat rakamlarına değinmek istiyorum. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin verilerine göre Malatya'nın Mart Ayı ihracat tutarları yaklaşık 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mart ayında ihracatlarımız kalem bazında değerlendirildiğinde, ihracatta en önemli kalem kayısı ve mamullerinin ihracatı olarak karşımıza çıkıyor. Mart ayındaki kayısı mamulleri ihracatı 2018 Mart Ayı'na göre yüzde 4.28 artarak 14 milyon olarak gerçekleşti. Hazır giyim ve konfeksiyon geliştirilebilir bir sektör. Bu sektörün 8 milyon dolarla Malatya'daki ihracatta önemli bir konumu var. Tekstil ve ham maddesi itibarıyla da Mart ayı itibarıyla 2 milyon dolar ihracat yapıldı. Bizim vizyonumuz ihracat rakamlarının geliştirilmesi. Önümüzdeki süreç için ihracatçılar ile görüşme sağlandı. Buradaki ofislerini aktif hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bununla ilgili toplantı gerçekleştireceğiz. Çoğu ihracatçımızın ihracat ofisinin nerede olduğu ile ilgili bir fikri yok. Vize ofisini buraya açmakla avantaj sağlayacağız."

“KAYISI KENTİNİN MALATYA OLDUĞUNU İSPAT EDECEĞİZ”

Sadıkoğlu "TOBB'NİN 75. Genel Kurulu 1-2 Mayıs arasında gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanımızın katılımı ile gerçekleşen olan genel kurul toplantısına buradaki meclis üyelerimizle birlikte katılım sağlayacağız. Buradaki atmosfer çok farklı. İzlenimlerimizi sizlerle de paylaşacağız. Orada çeşitli standlar kuruluyor. Biz de Malatya kayısısı standı kurarak, kayısımızı tanıtacağız. Geçmiş dönemlerde Iğdır kayısısı en iyi kayısı diye sergilendi. Bu durum bizleri üzdü. Geldiğimiz dönemde Iğdır kayısı başkenti diye ifade edilmiş. Ancak biz ciddi bir yük ve sorumluluk altına girerek Malatya kayısını ispatlayacağız." diye konuştu. 

  Öte yandan meclis üyelerine Azra Kohen'nin yazdığı Gör Beni isimli kitabı hediye edildi. Kitap okumanın yaygınlaşması için böyle bir çalışma yaptıklarına vurgu yapan Meclis Başkanı Özkan, kitap okuma bilincinin arttırılmasına işaret etti.

 Haber: Sevgi Sulubay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!