dore okulları
Malatya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2409.6
  • BIST
    10267.09
  • BTC
    63510.94$

Şahnahan Deresi zehir saçıyor


Şahnahan Deresi zehir saçıyor
Adeta arap saçına dönen Şahnahan Deresi'ndeki atık su sorunu, Malatyalıları canından bezdirdi. Bazı vatandaşlar atık suyun kirliliği nedeniyle hayvanların telef olduğunu belirtti. Çocukların hastalığının arkasında da sözkonusu derenin kirliliği nedeniyle çocukların hastalandığı da iddia ediliyor.
Narin

HABER MERKEZİ - MALATYA 

Şahnahan Deresi'nin atık su sorunu Malatyalıları isyan ettirmeye devam ediyor. Atık su kirliliği bir türlü giderilemeyen derenin kirlilik oranını son yıllarda iyice artması nedeniyle bazı hayvanların telef olduğu iddia edildi. Öte yandan çocukların da aynı kirlilik nedeniyle hastalandığı öne sürüldü.

SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atık suyunun kanala verilmemesi yönünde tedbir kararı aldığını söyleyen Şahnahan sakinlerinden Davut Şimşek, "Şahnahan Deresi'nden akan suy içilebilecek kadar temiz ancak atık suyun karışması nedeniyle ciddi kirlilik oldu" dedi. Sözkonusu suyun insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Şimşek, "Hayvanların öldüğü, çocukların rahatsızlandığı herkes tarafından biliniyor. Bize verilen söz bu sorunun çözüleceği yönündeydi ama kısmen bir çözüm bulundu sanırım. Bu su sulamada da kullanılıyor. Ağaçlarımız kuruyor. Biz bu yetiştirdiğimiz ağaçların meyvesini yiyoruz, sebzesini yiyoruz. Bu su ile sulanan meyve, sebze Battalgazi'den tüm Malatya'ya gidiyor. Burada boru yetersiz diye biliyoruz. 1. Organize'nin suya karışan bir borusu var. Bu boru küçük. Bu 400'lük suyun debisi ise daha yüksek" şeklinde konuştu.

YAŞAM DURUYOR
Organize Sanayi bölgesindeki arıtma kapasitesinin yetersizliği nedeniyle zehirli suların Şahnahan Deresi'ne karıştığı belirtilirken, bakır, kurşun ve cıva gibi canlı yaşamına doğrudan tehdit içeren karışımlar taşıyan zehirli su nedeniyle köylü, ağaçlarının kuruduğunu, hayvanlarının telef olduğunu, çocuklarının hastalandığını iddia ediyor.

15 YILDIR PİS SU AKIYOR
Atık sudan dolayı hayvanların telef olduğunu, çocukların hastalandığını iddia eden Şahnahan sakini Ali Bedir ise "Benim burada kahvehanem var. Burası normalde bir mesire alanı ama artık kimse gelmiyor. Aşağı yukarı 15 yıldır buraya pis su akıyor. Gereken her yere söyledik ama kimse ilgilenmiyor. Komşunun inekleri öldü, çocukları hep rahatsızlandı. Buraya pikniğe gelen çocuklar vardı, suda yakaladıkları balığı yedikten sonra rahatsızlandılar" şeklinde anlattı.

"SORUN BORULARDA OLABİLİR"
İddiaların odağındaki 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Vahap Erdem ise konuyla ilgili açıklama yaparak iddiaları kesin bir dille yalanladı. Tesisin

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uzak izleme sistemiyle 24 saat izlendiğini belirten Erdem, "Herhangi bir eksiklik durumunda bize verilen enerji teşvikleri kesintiye uğrar. Burada yaşanan sıkıntı 1. Organize Bölgesi'nin bize gönderdiği baypas borularında yaşanıyor olabilir. Yani 24 bin metreküp bizim, 24 bin metreküp de 1.Organizenin kapasitesi. Burada kapasite fazlası olan suyu 1. Organize bize gönderiyor. Biz de bu suyu arıtarak gönderiyoruz. Yani eğer 1. Organize kapasiteyi aşıyorsa bu suyu da bizim tesisimize verebilir" diye konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!