dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2426.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64230.47$

Sahte bal şüphesine 8 adımda son verin! Hakiki bal nasıl anlaşılır? Dolapta donuyor, ateşte yanmıyorsa…


Sahte bal şüphesine 8 adımda son verin! Hakiki bal nasıl anlaşılır? Dolapta donuyor, ateşte yanmıyorsa…
Yenen gıdada uygulanan sahteciliğin revaçta olduğu son dönemlerde balın hakikisini anlamak pekte mümkün olmuyor. Vücuda sunduğu onlarca faydanın yanı sıra kahvaltıların vazgeçilmez besin öğesi olan bal sahte olduğunda nasıl anlaşılabilir? İşte o yöntemler…
Narin

Balın gerçek olup olmadığını anlamak doğru yaşam kalitesini benimseyebilmekte ve vücudun sağlıklı hale gelmesinde büyük önem taşıyor. Gıda terörü özellikle son dönemlerde sahteciliği ön plana çıkarıyor. Konuyla ilgili Nurbal Şifa Merkezi çalışanı Fatih Üstündağ sahte balın ayırt edilebilmesi için püf noktaları paylaştı.

Sağlığa faydası saymakla bitmeyecek olan bal yüzyıllarca bozulmadan saklanabilir. Hakiki balı anlayabilmek şifasından yararlanabilmek için denenebilecek işte o pratik tüyolar…

1.KRİSTALİZE HALE GELİR!

Piyasada satışı yapılan sahte balı anlayabilmek için evde uygulanabilecek pratik taktikler denenebilir. Gerçek olan balın şekerlenmesi doğal bir olay olarak gerçekleşir. Balın kendisini koruyabilmesi için ürettiği bu özellik en geç 1 yıl içerisinde kristalize hale gelerek kendini belli eder.

Doğal ilaç olarak sofralarda yerini bulan şifa kaynağı vitamin ve mineral dengesi ile yaşamsal kaliteyi artıran balın faydaları sağlamakla bitmiyor. Ancak bal sahteciliği nedeniyle vücuda alınabilecek her türlü vitamin ve mineral etkisini yitiriyor.

2.BALIN KIVAMINI TEST EDİN!

Gerçek balığı anlayabilmek için kaşık ile test etme yöntemi kullanılabilir. Bunun için kaseye alınan balın içerisine daldırılan kaşık uzatılır. Akışkan bir kıvam aldığı fark ediliyorsa bu onun gerçek olduğu anlamına gelir.

3.DOLAPTA 1 AY TUTARAK GÖZLEMLEYİN!

Tüketilecek olan bal eve alındığında anında dolapta saklanmalıdır. Buzdolabında 1 ay boyunca bekletilen bal kremsi ve tereyağı kıvamına ulaşırsa tüketilen balın gerçek olduğu anlamına gelir.

4.1 YIL DETAYINA DİKKAT!

Gerçek bal zamanla donar ve şekerlenir. En geç 1 yıl içerisinde kristalize hale gelir. İçerisine glikoz şurubu ya da esans malzeme eklenerek satışa sunulan sahte bal hiçbir zaman kristalize kıvamı erişemez.

5.KOKU, RENK, TAT TESTİ!

Balın renginden sahte olup olmadığı anlaşılabilir. Daha çok sarı ve beyaz renkte olanlar tercih edilir. Kokusu üzerinden balın hakiki olup olmadığı da test edilebilir. Gerçek olan balın kıvamı daha yoğun ve katı şekildedir.

6.GENİZDE YANMA ETKİSİ!

Balın daha keskin bir şeker tadı bulunur. Gerçek bal genizde hafif yanma etkisi oluşturur. Doğru muhafaza teknikleri ile nemden uzak bir ortamda ömür boyu bozulmadan kullanılabilir.

7.SU TESTİNİ DENEYİN!

Gerçek bal ve sahte balığı anlamak için su yöntemi denenebilir. Bir bardak suyun içerisinde bir tatlı kaşığı konduğu anda gerçek olan bal hemen dağılmaz. Sahte bal suyla etkileşime geçerek dağılır.

8.ATEŞE DAYANIKLIDIR!

Gerçek balı anlayabilmek için ateşe dayanıklı olup olmadığına bakmak yeterli oluyor. Gerçek balın ateşe değdiği anda kolay kolay yanmaması gerekiyor.

Ağıza alınan bir kaşık balın yoğun tadı en az 15 saniye damakta kalıyorsa bu onun gerçek bal olduğu anlamına gelir.

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!