dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2433.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    63815.84$

Seçimin kapalı olmasını istiyoruz


Seçimin kapalı olmasını istiyoruz
Toptaş'tan seçimlere ilişkin flaş talep
Narin

MALATYA TİME / ÖZEL

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (MESKKK)'nin önümüzdeki Cumartesi günü yapılacak kongresinde adaylığını açıklayan Ramazan Toptaş, Malatya Time'a özel açıklamalarda bulundu. Malatya Time Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin'in sorularına cevap veren Ramazan Toptaş,  “20 yıllık esnafım. Ayrıca geçen seçimde Berberler ve Kuaförler Odası'nın başkanlığına seçildim. Dolayısıyla esnafın sıkıntılarını yakinen bilen biriyim. MESKKK'de bazı işlerin yanlış yürütüldüğünü görerek bu seçimde aday olduk.” ifadelerini kullandı.

ÇITAYI YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUM

Berberler ve Kuaförler Odası Başkanlığı görevini yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğünü aktaran Ramazan Toptaş, “Geldiğim günden beri çıtayı yükseltmek için çalışıyorum. Koltuğa oturan değil çalışan bir başkanım. 2 yıl içerisinde 7'ye yakın etkinlik yaptık. Üyelerimizin uygulamalı eğitimler almalarını sağladık. Bu eğitimleri geleneksel hale getirdik. Bu yıl 12 Ocak'ta İstanbul ve İzmir gibi illerden eğitmenler getirerek, Malatya'daki kuaförlerimize eğitimler verdirdik. Bu eğitimlerin amacı erkek berberi ve kuaförlerin görmediği işleri yapmalarını sağlamaktı. Diyarbakır, Mardin ve Van gibi illerle istişareler yaparak bu organizasyonu yaptık. Üyelerimize bire bir eğitim verildi. Geçen yılki çalışmamızın üzerine hemen bu yıl birebir uygulamalı eğitimi de vermiş olduk. Çok güzel ve verimli organizasyondu. Üyelerimizin kesim ve modelleriöğrenmelerini sağladık.” şeklinde konuştu.

AÇIKLAMA YAPMA İHTİYACINI BİLE HİSSETMEDİLER

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı için aday olmasının sebebini de söyleyen Toptaş, “Bizim Berberler ve Kuaförler Odası başkanlığı görevine geldiğimiz günlerde yaşadığımız bir sıkıntı vardı. MESKKK kaynaklı bu sıkıntıları mali genel kurulda dile getirdim. Esnafımızın sıkıntısına çare bulunmasını istedim. Biz sıkıntılarımıza çare bulamadık. MESSKKK'da çalışanından başkanına kadar her alanda bir sorun var. Bu kurum, kredi vermemek için elinden geleni yapıyor. Evrakları çoğaltıyorlar. Bunların azaltılmasını istedik. Ancak sıkıntılarımıza çözüm bulamadık. Mesela bir erkek berberi arkadaşımız kooperatiften 30 bin liralık bir kredi istiyor. Kooperatif ise bu kredinin verilmemesi için ellinden geleni yapıyor. Esnafa faizsiz kredi, açıklaması yapıldığında, 3 bin 500 liralık bir kesinti vardı. Bakanımızın açıklamasında faizsiz kredi olacağı söylenmişti. Bu kredi açıklandığı zaman “Esnaf ve Kefalet eliyle verilecek” denildi. Orada herhangi bir açıklama yapılmadı. 3 bin 500 liranın neden alındığını bize açıklama ihtiyacı bile hissetmediler. 3 bin 500 lira alıyor, bunun 1000 lirasını masraflara diyorlardı. Kalan 2 bin 500 lirayı ipotek altına alıp 3 yıl sonra iade edeceklerini söylüyorlardı. Bu aradaki paranın nasıl bir zorlukla kazanıldığını biliyorlar mı? Biz olaya müdahale ettik. Bakanımız sayın Bülent Tüfenkçi geldiği zaman konuyu oda başkanlarımızdan birianlattı kendisine. Dile getirilen bu sıkıntı sebebiyle Bakanımız Ankara'ya dönünce bunun neticesini bize bildireceğini söyledi. Diğer illerden de Bakanımıza bu kesintiyle ilgili şikayetler gitmiş. Sayın bakanımız daha sonra buradaki bir oda başkanımızı arayarak bu kesintinin 500 liraya düştüğünü söyledi. Biz burada aday olmasaydık 3 bin 500 liralık kesinti devam edecekti. Biz esnafımız için elimizi taşın altına koyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE NEREDEYDİNİZ?

Şu anda 700 civarında bir başvurunun bulunduğunu aktaran Ramazan Toptaş, “Biz daha önce “Neden kesiyorsunuz? diye sorduğumuz zaman bize cevap verilmemişti. Bakanımıza konu açılınca dediler ki “Biz gerekli çalışmaları yaptık” Ben de şimdi “Daha önce neredeydiniz?”diye sorarım. Bizim çalışmalarımız neticesinde prosedür nasıl aşağıya çekildi? Şu anda Bin 500 lira kesinti yapılıyormuş. Demek ki düşüyormuş.” şeklinde konuştu.

SEÇİMİN OLUP OLMADIĞINI ÜYELERİMİZ BİLMİYOR

Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin kamuoyu önünde hemen hemen her gün tartışıldığını, bütün medya organlarında haberlerinin çıktığını söyleyen Ramazan Toptaş, “İş Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı seçimine gelince tam tersi oluyor. Kimsenin seçimden, kongreden haberi yok. Bu kooperatifin bin 500 tane üyesi var. Daha önce seçimler yapılmış 100-150 kişiyi bile bir araya getirmemişler. Üyelerin haberi bile yok. Şimdi biz seçim çalışmalarımızı yaparken üyelerimizin yanına gidiyoruz bize “Buranın da mı seçimi var? diye soruyorlar. Üyeyi bilgilendirmezseniz nereden bilecek seçim var mı yok mu. Bizden öncekinde aday yokmuş. Ancak ondan öncekinde bir tane aday varmış. Burada iki tür oylama yapılıyor. Açık oylama ve kapalı oylama yapılıyor. Aday yoksa açık oylama yapılabilir sesim çıkmaz. Ancak aday varsa açık oylama olmaz kapalı olması lazım. Bin 500 kişiyi sayarken o elleri nasıl havada tutacaksınız? Biz de kapalıya götürmek için elimizden geleni yapacağız. Burası esnafın kooperatifidir. Biz bu kooperatifi ileri götürmek için çalışacağız. Biz kredi alacak esnafa kefilsiz sadece ipotekle kredi vereceğiz. Biz evrak işlerini asgariye düşüreceğiz.” dedi.

HEM KEFİL, HEM DE İPOTEK İSTİYORLAR

Şu ana kadar yaklaşık bin kişiyi ziyaret ettiklerini belirten Toptaş, “Yoğun bir ilgi gördük. Hemen hemen herkesten aynı sıkıntıyı duyduk. Kefil bulamamaktan şikayetçiler. İpotek verdiğin halde dünyanın evrakını istiyorlar. Alınacak 30-40 bin liralık kredi için 100-200 bin liralık ipotek veriliyor. Daha da kefil istiyorlar. Esnafımızın büyük bir kısmı sıkıntıdadır. Ekonomik bir durgunluk var. İşlerin olmamasından dolayı insanlar kredi talebinde bulunuyor. 30 bin liralık faizsiz kredi küçük esnaf için çok büyük bir imkandır. Bu imkanı da kullanmak için bu kadar çok evrak istemek yanlıştır.” şeklinde konuştu. 

ESNAFIMIZI KOOPERATİFİNE SAHİP ÇIKSIN

Seçim çalışmalarının dar bir vakte sıkıştığını aktaran Ramazan Toptaş, “Daha önceki seçimler Mart ayında yapılıyordu. Bu seçim tarihini biraz daha öne çektiler. Ayın 30'unda seçim yapılacak. Yine de bizim için sıkıntı yok. Esnafımız yeter ki oraya gelsin gerekeni yapsın. 30 Ocak'ta Saat 11'de Kongre ve  Kültür Merkezi'ndeki Kemal Sunal Toplantı Salonu'ndakongremize herkesi bekliyoruz. Gelip oylarını kullansınlar. Biz genç ve dinamik bir ekiple bu göreve talibiz. Esnafımızın bize oy verip vermemesi önemli değil, önemli olan kooperatiflerine sahip çıkmalarıdır.” ifadelerini kullandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!