dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63012.537$

Şiddetli deprem! Ölü ve yaralılar var


Malatya il merkezinde büyük çapta hissedilen deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün Elazığ olduğu ve çevre illerden de hissedildiği bildirildi.
Narin

12_50

HABER MERKEZİ-MALATYA 

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 20.55'te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedildi. Deprem çevre iller ile Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Adıyaman, Erzincan, Şanlıurfa, Tokat, Mardin, Kayseri, Siirt, Muş, Hatay, Osmaniye, Adana ve Samsun'da da hissedildi.

 

 12_53

BARUŞ İNCELEMELERDE BULUNDU 

Malatya Valisi Aydın Baruş, merkez üssü Elazığ Sivrice olan ve Malatya'da da hissedilen 6.8'lik depremde Malatya'da şu ana kadar 5 kişinin yaşamını yitirdiğini 91 kişinin ise yaralandığını söyledi.Malatya Valisi Aydın Baruş, 6.8'lik depremin ardından Doğanyol ilçesine giderek incelemelerde bulundu.

"1 KİŞİ ENKAZ ALTINDA"
Burada açıklamalarda bulunan Vali Aydın Baruş, depremde şu ana kadar 5 kişinin öldüğünü 91 kişinin de yaralandığını ifade etti.
Baruş, “Şu anda Doğanyol ilçesi Gökçe Mahallesindeyiz. Burada iki binada göçük var arkadaşlarımız çalışıyor. 1 kişi enkazın altında. Canlı emaresi yok betonarme olduğu için çalışmalar zor ilerliyor. Şu ana kadar 5 kişi öldü. Bunların hepsi de Doğanyol'da. Burada eski binalar var. Başka can kaybı bildirilmedi. Doğanyol'da 40'a yakın yaralı var, 3 kişinin durumu ağırdı onları helikopterlerle Turgut Özal Tıp Merkezine sevk ettik. Tedavi altına alındılar. Pütürge'de 50'ye yakın yaralı var 1 yaralı da Kale'de var. Toplamda 91 yaralımız var. Mahallelerimizdeki okul binalarını açtık. Vatandaşlar oraya gidebilir. Pütürge ve Doğanyol'da yaşayan vatandaşlarımız için çadır nakilleri başladı kurmaya başlayacağız. Havalar soğuk olduğu için ısınma konusunda gerekli talimatları verdik. Güveli yerler oluşturduk. Merkezlerde yeteri kadar toplanma yerleri var. Barınma sıkıntısı çekmeyeceğiz. Vatandaşlarımız endişeye kapılmadan riskli binalara girmesinler sağlıklı binalara gitsinler. Barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımız muhtarlara müracaat etsinler” diye konuştu.

13_45

14_28

12_54

13_46

 ÖTE YANDAN 100 CİVARINDA VATANDAŞ HASTANEYE BAŞVURDU

Deprem sonrasında Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine deprem ile ilgili yaklaşık 100 civarında vatandaş başvurdu.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Prof. Dr. Erdal Aktürk, yaptığı yazılı açıklamada, “Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, acil servisine deprem ile ilgili yaklaşık olarak 100 civarında hasta başvurdu.
Bunlardan çoğu depremden korkan kişilerden oluşmaktadır ve basit yaralanmalardır. Şu an ciddi veya hayati tehlikesi olan hasta başvurusu olmamıştır.
Acil servis tüm durumlara karşı boşaltıldı, tüm uzmanlar ve hastane personeli göreve hazır beklemektedir. Ayrıca,yoğun bakım ve ameliyathaneler hazır bekletilmektedir” dedi.

13_44

MALATYA İL GENELİNDE PANİK HAKİM

Malatya genelinde de hissedilen depremde vatandaşlar panikle dışarı çıktı. Evlerini terk eden vatandaşlar artçı sarsıntılar ihtimali üzerine sokakta ve araçlarında bekleyişlerini sürdürüyor. Deprem sonrası otomobilleriyle ana caddelere çıkan vatandaşlar, il genelinde trafik yoğunluğuna neden oldu.Deprem nedeniyle dışarı çıkan vatandaşlar, yaşadıkları panikten ötürü geceyi dışarıda geçireceklerini belirtti.

12_51

MALATYA'DA VATANDAŞLAR GECEYİ ARAÇLARINDA GEÇİRİYOR

Elazığ'daki deprem komşu şehir Malatya'da büyük sarsıntıya neden olurken, vatandaşlar soğuk havada geceyi dışarıda geçiriyor.
 Havanın soğuk olması nedeniyle Malatya'da vatandaşlar akaryakıt istasyonlarına akın ederek, araçlarına yakıt alıp, otomobillerin kaloriferini yakarak otomobillerinde oturuyorlar.

12_52

 VATANDAŞLAR İÇİN OKULLAR AÇILDI 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Elazığ ve Malatya'da deprem sonrası geceyi dışarıda geçirmek durumunda kalan vatandaşlar için okulların açıldığını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Elazığ ve Malatya'da deprem sonrası geceyi dışarıda geçirmek durumunda kalan vatandaşlarımız için okullarımızı açtık. Yurttaşlarımızın can güvenliği için teyakkuzdayız” ifadelerini kullandı.

 

 ELAZIĞ'DA DURUM

 

13_43

DEPREMİN ARDINDAN SARSINTILAR SÜRÜYOR

Elazığ'da meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremin ardından 4,5 ve 2,9 büyükleri arasında değişen 8 sarsıntı daha meydana geldi.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından, saat 20.55'te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan ve 6,8 büyüklüğünde meydana geldiği açıklanan deprem 6,5 olarak güncellenirken, bu depremin ardından 8 sarsıntı daha meydana geldi. En büyüğü 4,5 ve en küçüğü 2,9 büyüklüğünde olan 8 sarsıntı daha kaydedildi.

14_26

KAHRAMANMARAŞ'TA DA VATANDAŞLAR SOKAĞA ÇIKTI

Elazığ'da meydana gelen 6.5 büyülüğündeki deprem Kahramanmaraş'ta da hissedildi.Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem Kahramanmaraş'ta da hissedildi. Deprem anında evlerinde olan vatandaşlar kendilerini sokağa attı. Evlerini terk eden vatandaşlar artçı sarsıntılar ihtimali üzerine sokakta ve araçlarında bekleyişlerini sürdürüyor. Deprem sonrası otomobilleriyle ana caddelere çıkan vatandaşlar, il genelinde trafik yoğunluğuna neden oldu.Deprem anı cep telefonuyla görüntüleyen bir vatandaş ise, sarsıntının şiddetini gözler önüne serdi. Eşyaların yere düştüğü evde herhangi bir yaralanma olmaz iken maddi hasar oluştu. Deprem sonrası sokak çıkan vatandaşlar ise, yaşanabilecek olası sarsıntılara karşı sokakta ve araçlarında bekleyeceklerini söyledi.

AFAD AÇIKLAMALARDA BULUNDU 

 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ilk belirlemelere göre Elazığ'da 8, Malatya'da 6 kişi hayatını kaybederken, 45 kişinin de yaralandığını bildirdi.
AFAD, Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem hakkında basın açıklaması yaptı. AFAD yaptığı açıklamada, “Elazığ ili, Sivrice ilçesinde, 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55'de 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 8 adet deprem meydana gelmiş olup, toplam artçı deprem sayısı 60'tır.
İlk belirlemelere göre, Elazığ'da 8 kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi yaralanmıştır; Malatya'da ise 6 kişi hayatını kaybetmiş, 45 kişi yaralanmıştır.
Elazığ İl AFAD ekipleri şehir merkezinde yıkılan binalara müdahale etmektedir. Maden ve Sivrice'de yıkılan binalar olduğu bilgisi alınmıştır.
Elazığ ve çevre illerde arama tarama çalışmaları devam etmektedir.
Elazığ havaalanı çalışır durumdadır. Haberleşme şebekesinde kesinti meydana gelmiştir. Güncel durumda elektrik ve doğalgaz hatlarında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Tüm çevre iller bölgeye karayoluyla bölgeye ulaşım sağlamaktadır. Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirilmiştir.
Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm afet ve acil durum yönetimi merkezleri (AADYM) aktif hale geçirilmiştir.
AFAD'ın Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Batman, Bayburt, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Iğdır, İstanbul, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Van il müdürlükleri; Jandarma Arama Kurtarma, Aksaray, Artvin, Erzurum ve Gümüşhane UMKE ile Erzurum, İstanbul ve Mersin itfaiyelerinden, toplamda 493 arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir.
AFAD Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin ve Muş lojistik depolarından bölgeye 1.689 çadır, 1.656 yatak ve 9.200 battaniye sevk edilmiştir.
Türk Kızılayı bölgeye 31 personel, 6 ikram aracı, 5 öncü haberleşme aracı ve 3 mobil mutfak TIR'ı sevk etmiştir.
Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE!
Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır.
Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır.
Gelişmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir” ifadelerini kullandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!