dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63637.997$

Siyaseti kapıda bırakacağız!


Siyaseti kapıda bırakacağız!
Her Perşembe bir önemli ismi Malatya'nın vitrinine çıkarıyoruz. Murat Çetin'in konuğu Adil Gevrek idi..
Narin

ÖZEL RÖPORTAJ / VİTRİN 44

Malatya Time, bir yeniliğe daha imza atıyor. Bundan sonra her hafta Perşembe gününe özel bir köşemiz olacak. Gündem Malatya ismiyle, her hafta siyaset, spor, kültür-sanat ve sivil toplum örgütleri bazında bir ünlümüzü konuk edeceğiz. Bu haftaki konuğumuz, Yeni Malatyaspor'daki başarılı başkanlık sürecine Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği (MASTÖB)'ndeki Genel Başkanlığı'nı ekleyen Adil Gevrek oldu. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen olağan genel kurul neticesinde MASTÖB Genel Başkanı Sıfatını taşımaya devam devam eden Adil Gevrek'le gayet nezih bir ortamda konuşma imkanı bulduk. Adil başkan, mütevazi kişiliğine yakışan bir olgunlukla bizi karşıladı. Gayet sıcak ve samimi bir şekilde geçen sohbetimizi Gündem Malatya ismiyle paylaşmaktan onur duyuyoruz.

RÖPORTAJ: MURAT ÇETİN

MASTÖB'ün önceki genel başkanı Bekir Alyüz'ün rahatsızlığı sebebiyle gidilen bir olağanüstü kongreyle genel başkanlık koltuğuna oturan Adil Gevrek, yaklaşık 8 aylık bu görevin ardından yeniden aynı genel başkan seçilmişti. İlk sorumuz da seçilmesiyle ilgili oldu. “Yaklaşık 8 aylık bir MASTÖB Genel Başkanlığı sürecinin ardından yeniden seçilmenizle ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?” şeklindeki soruya Adil Gevrek, kongrenin hem Malatya'ya hem de MASTÖB'e hayırlı olması dileğini ileterek cevap vermeye başladı. Adil Gevrek, “Sizin gibi Malatya'yı tanıyan insanların malumu olduğu üzere, 8 aylık yönetimimizde önemli işlere imza attık. Öncelikli olarak Kadın Kolları ve Gençlik Kolları'nın yapılanmasıyla ilgili çalışmalara ağırlık vermiştik. Gençlik Kolları'nın tabana yayılmasıyla ilgili özel gayret sarf ettik. Bunda da önemli oranda başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Kadın Kolları ve Gençlik Kolları'nın olması MASTÖB'e ayrı bir değer kattı. Ayrıca İstanbul Anadolu yakasındaki şubemizin de açılışını gerçekleştirdik. Bunlardan başka önemli toplantılarımız oldu. Bu toplantılar ağırlık olarak seçim çalışmaları üzerineydi. Bütün siyasi partileri, bütün adayları ve bütün sivil toplum örgütlerimizi bir araya getirmenin gayreti içinde olduk. Bildiğiniz gibi seçimlerde de önemli sayıda Malatyalı Milletvekilimizi Meclis'e göndermiş olduk. Malatyalıların birlik ve beraberliği adına büyük işler yaptığımızı düşünüyorum. Böylesine yoğun bir çalışmanın sonucunda emaneten devraldığımız görevimiz gereği MASTÖB'ü kongreye hazırladık. Kongremize çok ciddi bir katılım vardı. Ramazan ayında bulunmamıza rağmen, hatta pazar günü olmasına rağmen büyük bir katılım sağladık. Yaz ayında olmasının katılımı olumsuz etkileyeceğini dahi düşünüyorken, büyük bir katılımla kongremizi gerçekleştirdik. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımız da oldu. Bu vesileyle yeniden bizi bu göreve layık gören üyelerimize teşekkür ediyorum. Önümüzde şimdi daha uzun bir zaman var. 8 ay gibi kısa bir zamanda başardıklarımızı görünce, önümüzdeki bu uzun zaman zarfında yapmayı planladığımız projelerimizi daha rahat hayata geçirebileceğimiz için ayrı bir mutluluk yaşıyorum.” ifadelerini kullandı.

FAALİYET RAPORU İÇİN YAPILAN ELEŞTİRİYE CEVABI

Adil Gevrek bu sözlerini dinlerken, diğer yandan anlatılanları tartıyorduk. Gerçekten de MASTÖB 8 ay içinde önemli işler yapmıştı. Bu kadar kısa sürede bunları başarıyor olmak önemli bir adımdı. Adil beye kongredeki bazı eleştirileri hatırlatmak istedik. Kongrede Faaliyet Raporu okunurken, “Faaliyet Raporu değil, Yeme-İçme Raporu” tarzında bir eleştiri vardı. Adil Başkana bunu sorduk. Acaba kendisi bu eleştiriye ne karşılık verecekti?

“Elbette yaptığımız toplantılarda ikramlar olacaktır. Biz büyüklerimizden böyle gördük. Gelen misafire bazı ikramlarımız elbette olacaktır” diye cevap vermeye başlayan Adil Gevrek, “Gelen misafire ikram etmek bizim örfümüzde adetimizde vardır. Ayrıca Peygamber Efendimiz de misafirlerine ikramlarda bulunurmuş. Misafire ikram etmek sünnettir. Bence kongremizdeki bu yemek eleştirisi tamamen bir bahaneden ibarettir. “Sırf yemek için biraraya gelmişiz” diye bir şey yoktur. Biraz önce de bahsettiğim gibi ikramda bulunmak sünnettir. Söz konusu toplantılar istişare toplantılarıydı. Malatyalıların birlik ve beraberliği adına neler yapılabilir diyerek toplantılar tertip ettik. İnanıyorum ki bu birlik ve beraberliği büyük oranda da sağladık. MİAD, MEV ve MADEF gibi kuruluşlarımızla birlikte hareket etmeye başladık. Eğer konumuz Malatya ise herkesle biraraya gelip oturup konuşmamız gerekir. Atılacak adımlar istişare edilir. Son 8 ayda bunu başardık. Olumlu tepkilerle karşılaştık elbette bazı çatlak sesler çıkacaktır. Dikkat ettiyseniz o konuya orada cevap bile vermek istemedim” şeklinde konuştu.

“KONGREDE 60 DERNEK  VAR” DENİLDİ

Adil Gevrek'in cevapları geliyor bizim de soruların ardı arkası kesilmiyordu. Yine kongredeki bir hadiseyi sorma ihtiyacı hissederek, “Hasan Özbey, kongrede yaptığı konuşmada, “60 tane dernek başkanı var” demişti. Hasan Özbey'in bu sözleri kongredeki kalabalığın üye olmadığı manasınageliyor. En azından böyle yorumlanabilir. Siz bu eleştiriye ne diyorsunuz?” dedik.

Adil Gevrek, bu tür eleştirilerin doğal olduğunu belirterek, “Orada üye olan hemşerilerimiz vardı. Derneklerimizin başkan ve yönetim kurulu üyeleri vardı. Özel ve tüzel kişiliklerin büyük bir çoğunluğu kongremize iştirak etmiştir. Elbette orada misafirlerimiz de olacaktı. Kısaca şunu söyleyebilirim salonda bulunanların yüzde 95'i üyelerimizdendir. Bir kaç tane eksik derneğimiz olabilir. Orada elbette farklı algılamalar olabilir. Ben de pek bu algıya katılmıyorum. Hasan bey aday olduğu için böyle konuşmuş olabilir. Bu arada kendisinin aday olmaması yönünde bir telkinimiz olmamasına rağmen adaylıktan çekilmiştir. Kendisine bu konuda teşekkür ediyorum. Hatırlayacağınız gibi önceki kongremizde 300-350'ye yakın katılım sağlanmıştı. Bu seçimde de aynı katılım vardı. Zaten 500 üyemiz varken 300-350 olması yüzde 80 demektir. Bunların yanında elbette misafirler olacaktır. Sonuçta her kesimden insanımızı kongrelerimize davet ediyoruz.

SEÇİMLERDE DİĞER KURUMLARA ÖNCÜLÜK ETTİK

Kongreye iştirak eden milletvekillerini görünce MASTÖB'ün son seçimdeki etkisini sormak geçmişti içimizden. Dolayısıyla Adil Gevrek'e bu konuda ne söylemek istediğini sorduk. Adil Gevrek, yerel seçimlerde, MADEF, MİAD ve

MEV gibi kuruluşlarla istişare toplantıları yaptıklarını hatırlatarak bu sorumuza cevap verdi. Adil bey cevabın devamında, “Bir çatı kuruluş olarak MASTÖB'ün zemini siyasilere mesaj verilebilecek en güzel yerdi. Siyasilere baskı unsuru oluşturabilecek toplantılar tertip ettik. Bu toplantıların organizatörlüğünü MASTÖB yapmıştır. Hiçbir siyasi partiyi ayırmadan hareket etmeye çalıştık. Ak Parti, CHP, MHP, HDP ve diğer bütün partilere eşit mesafede durmaya gayret gösterdik. Burada bir örnek vermek gerekirse, Esenler şubesinin yaptığı bir organizasyonu gösterebilirim. Esenler Şubemiz Malatyaspor'un şampiyonluğunu kutlaması vardı. Oraya Meclis'e giren veya girmeyen her partiyi davet ettik. Birliği ve beraberliği sağlamak için herkes davetliydi. Bunun öncülüğünü MASTÖB yapmıştır ve yapmaya devam edecektir. Sivil toplum örgütü siyaset üstü olmalıdır. Biz buna dikkat ediyoruz. Buna dikkat ederken bazı farklı algılamalar olabiliyor. Bizim üyelerimizin içinde Ak Parti'liside MHP'lisi de, CHP'lisi de vardır. Esenler Şubesi için çok ciddi eleştiriler yapıldı. İftiraya varacak eleştiriler oldu. Ufak tefek hatalarımız olabilir ama bu hataları sebep göstererek yıkıcı olmaya çalışmak yanlıştır. Malatyalıların Esenler'deçok büyük bir nüfusu vardır. Ayrıca Esenler iktidar partisine daha çok verilen bir yerdir. Biz bunun gibi ucuz hareketlerde bulunmadık. Takdir edersiniz ki, nüfusumuzun çok fazla olduğu Esenler'de organizasyonlarımız da fazla oluyor. Bizi bunun için eleştirenler oldu. Niye hep Esenler'de organizasyon yapılıyormuş. Bizi eleştirmelerinde sıkıntı yok. Eleştirecekler ama yapıcı eleştiriler olsun. Yıkıcı eleştiriler hiç kimseye fayda getirmez. Üç beş kişi söyledi diye Esenler şubesini kapatalım mı? Esenler Şubesi'nin bir hatası varsa, düzeltilmesi için elimizden gelen gayreti gösteririz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” ifadelerini kullandı.

YÖNETİM KURULU LİSTESİYLE İLGİLİ ELEŞTİRİLER…

Kongre sonrası yeni yönetim kurulunun ağırlıklı olarak mevcutlar arasından seçildiğiyle ilgili bir eleştiri vardı. Bu eleştiriyi kendisine ilettiğimiz Adil Gevrek, gayet samimi bir şekilde, “İş yapmak isteyen, mevcut yönetim kurulu üyelerimizden daha çok çalışacağına inanan herkese kapımız açıktır” şeklinde konuştu. Yönetim kurulundaki isimlerin büyük bir kısmının aynen kalmasını ise şöyle açıkladı: “Biz gençlerimize her zaman güveniyoruz. Her zaman onların arkasındayız. Yeni isimlerin ve gençlerin MASTÖB'de daha çok yer alması için çalışıyor ve destekliyoruz. Biraz önce de belirttiğim gibi Gençlik Kolları ve kadın Kollarını aktif hale biz getirdik. Tabana daha çok yayıldık. Bakıldığı zaman Kadın kolları ve gençlik kollarına önem verdiğimizi herkes görecektir.  Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızın her biri çok değerli ve iyi işler başaran insanlardır. Bu arkadaşlarla çok büyük işler yaptık. Bu arkadaşlarımız, genel merkezimizin alınmasında büyük emeği geçmiştir. 1 buçuk trilyonluk yeri bu arkadaşlarla birlikte aldık. Bu insanlar çalışıyorken, işleyen bir sistem varken fazla değişikliğe gitmemizin yerinde olmayacağını düşündük. MASTÖB'e gerçekten gelip hizmet edecek ve çok daha iyi hizmet edecek insanlar varsa gelip bize başvursunlar. Bunları da değerlendiririz. Her zaman bu insanlara kapımız açıktır.”

DİVAN BAŞKANLIĞI, MEYDAN OKUMA MIYDI?

MASTÖB kongrelerinde Bilgin Akbal'ın ismini sıklıkla duyarız. Bu kongrede de aynı şekilde Bilgin Akbal, konuşmuş ve konuşulmuştu. Hatırlanacağı gibi Bilgin Akbal, 2010 yılında yapılan kongrede usulsüzlükler olduğunu mahkemeye taşımıştı. Mahkeme de usulsüzlük olduğuna hükmetmişti. Usulsüz kongre sonrası Genel Başkan seçilen Celal Karahan'ın son kongrede divan başkanı olmasındaki amacın ne olduğunu merak ediyorduk. Ayrıca kongre sırasında “Celal Karahan'ın divan başkanı olması bir meydan okumadır” şeklinde iddialar konuşulanlar arasındaydı. Bunları da dile getirerek Adil Gevrek'in görüşlerini istedik.

Adil Gevrek, bir meydan okumanın söz konusu olmadığının altını çizerek cevabını vermeye başladı: “Orada bir oylama yapılmıştır ve divan başkanı Celal bey olmuştur. MASTÖB ailesinde böyle bir meydan okumaya kimsenin tenezzül edeceğini düşünmüyorum. Bir rövanş gibi algılayacak kimse de yoktur. Kimse de buna tenezzül etmez. Bu kurumun içinde bir hata varsa içimizde düzeltmeye çalışalım. Burada meseleleri Bilgin beyin veya Celal beyin meydan okuması olarak algılamak yanlıştır. Bildiğiniz gibi MASTÖB kongrelerinin divan başkanlığını önceki genel başkanlarımızdan biri yapar. Daha öncekileri sayın Ahmet Karaaslan yapmıştır. Bu kongremizi de eski genel başkanımız olarak sayın Celal Karahan yapmıştır. Divan Başkanlığına Celal Bey'in seçilmesinin tek sebebi de budur. Düşüncemiz tamamen bu şekildedir. Farklı algılanmış olabilir ama kesinlikle art niyetimiz yoktu.”

Adil Gevrek'in sözünün burasında hemen bir soru daha yönelttik. “Kongrede Bilgin Akbal usulen yapılan bazı eleştiriler öne sürdü. Sayın Akbal'ın bu eleştirileri bazı isimleri hayli rahatsız etti. Bu eleştiriler sizi de rahatsız etti mi?” şeklindeki sorumuza Adil Gevrek, “Kesinlikle kendisinden herhangi bir rahatsızlığım olmamıştır. Bunu özellikle üstüne basarak söylemek isterim. Bilgin beyin çıkıp konuşması ve hataları dile getirmesinden memnuniyet duyarım. Bilirim ki sayın Akbal, yapılan yanlışları düzeltmek adına konuşmaktadır. Biz de bu eleştirileri dinleriz, yaptığımız bir yanlış varsa düzeltme yoluna gideriz. Biliyorsunuz, orada Nurettin beyi de sabırla dinledim. Orada Nurettin beye müdahale etmeye kalkışan arkadaşlarımı da engelledim. Eleştiri güzel şeydir. Ben eleştiriye açık bir insanım. Eleştiri olacak ki daha iyisin, daha güzelini bulalım. Yanlışlarımız hatalarımızı görüp düzeltmek için çok güzel bir fırsattır bunlar. Yapıcı eleştirilerin daima olmasını istiyorum. Gerek kongrelerde gerekse başka toplantılarda böyle konuşmalar hatalarımızı düzeltmek için iyi birer fırsattır.”

ANKARA'DAKİ PROJENİN DURUMU

Önceki kongrede Adil Gevrek'in Ankara'da bir kültür kompleksi veya yurt sözü vardı. Dolayısıyla bu kongrede bununla ilgili kendisinden bir şeyler öğrenmek istediğimizi aktararak sorduk: “Ankara'daki projenin durumu nedir?”

Ankara Şube Başkanı'nın konuyla yakından ilgilendiğini belirten Adil Gevrek, “Bildiğiniz gibi Ankara şube başkanımız o konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Projeler hazırlanmış, milletvekillerimize gidilmiş ve konuyla ilgili görüşmeler devam etmektedir. Biz de yakinen konuyu takip ediyoruz. Şubemizin bu çalışmasıylagayet güzel bir projeyi hayata geçireceğimizi ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

HEM MASTÖB, HEM YENİ MALATYASPOR… ZOR OLMUYOR MU?

Programının yoğunluğunda bize zaman ayıran Adil Gevrek'eşu soruyu da sormadan edemedik: “Hem Yeni Malatyaspor'u hem de MASTÖB'ü yönetiyor olmak sizi yormuyor mu?” Ardından da ekledik: “İki görevi birden layıkıyla yerine getiremeyeceğinizi iddia edenler de var. Gerçekten ikisini birden yürütmek zor mu?”

Adil Gevrek, bu sorumuza biraz da tebessümle, “Bekir başkanın bıraktığı dönemde gerçekten de iki görevi birden yürütebilme konusunda bazı tereddütlerim vardı. Ancak aradan geçen zaman zarfında Malatyaspor ve MASTÖB'ün birbirlerini nasıl tamamladıklarını ve birbirlerine nasıl katkı sağladıklarınıgördüm. Bunu görünce ikinci kez aday oldum. Biliyordum ki her iki kurum da birbirini tamamlar niteliktedir. Hem ekonomik olarak hem de manevi olarak birbirini tamamlayan iki kurumu yönetiyor olmanın büyük avantajları var. Elbette biraz yorucu oluyor ama Malatyamıza hizmet ediyor olmak bu yorgunluğumuzu alıp götürüyor.” şeklinde cevap verdi.

MALATYA KONUŞULUYORSA, SİYASET DIŞARIDA KALIYOR

Adil Başkan'a “Malatya Time aracılığıyla Malatyalılarason bir mesajınız var mı?” diye sorduğumuzda, “MASTÖB kongresi, artık bizleri daha iyi yerlere götürecek bir oluşumun başlangıcı olacaktır. MASTÖB, Malatyalıların bir çatı kuruluşu olduğunu göstermiştir. Önceki gün MİAD'ın iftar yemeğine katılmıştım. Sizin de gördüğünüz gibi artık değişik siyasi partilerin milletvekilleri bir masada oturarak, sadece Malatya'yı konuşabiliyor. Artık siyaseti kapının önünde bırakarak sadece Malatya'nın sorunlarını ve geleceğini konuşabiliyorlar. Bunda MASTÖB'ün etkisi büyüktür. Seçim öncesi MADEF, MİAD ve MEV gibi kurumlarımıza öncülük ederek yaptığımız toplantılar meyvesini vermiştir. Hangi görüşten olursa olsun artık herkes “Söz konusu Malatya ise, gerisi teferruattır” diyebiliyor. Birlik ve beraberliği sağladık ve bunu pekiştirmek için herkesin Malatya'ya daha çok sarılması gerekiyor. Siyasilerimizin öncülüğünde sporda, iş alanında, turizmde, eğitimde ve kültürde Türkiye'nin marka şehri Malatya için çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!