Malatya
30 Temmuz, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    40.58
  • EURO
    46.92
  • ALTIN
    4337.8
  • BIST
    10.487
  • BTC
    117959.96$

SMS ile yapılan tebligat geçersiz sayılacak


SMS ile yapılan tebligat geçersiz sayılacak
Bir işçi-işveren anlaşmazlığı davasında emsal bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi; duruşma gününün SMS olarak bildirilmiş olmasının tebligat yerine geçmeyeceğine hükmetti.

HABER MERKEZİ-İSTANBUL 

Bir fabrikada ustabaşı olarak çalışan işçi, ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek kovulunca İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu.

Ustabaşı, ihbar tazminatı, ücret alacağı ile bir kısım işçilik alacaklarının davalılardan tahsilini talep etti.

Davalı iddiaları reddederken; mahkeme, davanın açılmamış sayılmasına karar verdi.

‘SMS İLE YAPILAN TEBLİGAT GEÇERSİZ’

Duruşma gününün kendisine SMS (kısa mesaj) olarak bildirildiği belirten davacı, kararı temyiz etti.

Devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de emsal nitelikte bir karar verdi.

Kararda, SMS ile yapılan tebligatın geçersiz olduğuna dikkat çekildi.

Kararda; hukuki dinlenilme hakkının, bilgilenme/bilgilendirme, açıklama yapma, yargı organlarınca dikkate alınma ve kararların gerekçeli olması gibi hususları içerdiği hatırlatıldı.

BİLGİLENDİRME HAKKI 

Bilgilenme hakkının yargılamanın içeriğine dair tam bir bilgi sahibi olmanın yanında, gerek karşı tarafın gerekse de yargı organlarının dosya içeriğine yapmış oldukları işlemleri öğrenmelerini kapsayacağı vurgulandı.

KARARDA ŞÖYLE DENİLDİ: 

“Davanın tarafları ile vekillerinin davaya ilişkin işlemleri öğrenebilmesi için tebligatın usulüne uygun olarak yapılması, duruşma gün ve saatinin kendilerine bildirilmesi gerekmektedir. Duruşma günü ile tebligatın yapıldığı tarih arasında makul bir süre olmalıdır. Aksi takdirde tarafların hakları kısıtlanmış olur. 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nda geçerli ve usulüne uygun tebligatın ne şekilde yapılacağı belirlenmiş olup, kısa mesaj (SMS) geçerli bir tebligat usulü olarak düzenlenmemiştir.

KABUL EDİLEMEZ

Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesinde 'muhatabın bilgilendirilmesi' başlığı altında asıl tebligat işlemini haber vermek adına sadece muhataba hatırlatmada bulunmak amacıyla sunulan bir hizmet olarak gösterilmiştir. Bu itibarla, davacı vekiline duruşma gününün kısa mesaj yoluyla bildirilmiş olması geçerli ve usulüne uygun tebligat olarak kabul edilemez.

BOZMA KARARI 

Duruşma gününün tebliğ işlemlerinin yasal mevzuat çerçevesinde yöntemince yapılmadığı görülmekle, dosyanın işlemden kaldırılmasına ve sonrasında üç ay içinde yenilenmeyen dosya hakkında davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!