dore okulları
Malatya
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2421.7
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    57368.16$

'Takdir edilmek, şevkimizi arttırıyor'


'Takdir edilmek, şevkimizi arttırıyor'
Narin

 

Malatya Time Yayın Grubu'nun Battalgazi Dergisi bu ay da dopdolu. Battalgazi'deki gelişmeleri yakından takip eden Malatya Time, Batalgazi belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı konuk etti. İlçedeki yatırımlar ve gelecekle ilgili planlamalar hakkında Malatya Time Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin'e açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Battalgazi'yi Malatya'nın, bölgenin ve hatta Türkiye'nin çekim merkezi haline getirmek için çalışmalarımıza son sürat devam ediyoruz. Bugüne kadarki çalışmalarımızla herkesin takdirini toplamış durumdayız. Sadece hemşerilerimizin değil, ülkemizin büyük bir kesiminin takdir ettiğini görüyor ve gururlanıyoruz. Bu durum, şevkimizi daha da artırıyor. Yeni hizmetler için projeler üretmeye devam ediyoruz” dedi.

666_8

 SÖYLEŞİ: MURAT ÇETİN

 Sayın Başkan öncelikli olarak bize vakit ayırdığınız için teşekkür etmek isterim. Battalgazi'ye yapılan yatırımlar ve hizmetlerle ilgili bilgileri almadan önce, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğiniz Azerbaycan ziyaretini sormak isterim. Bu ziyaretinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?

 Sizin de belirttiğiniz gibi Azerbaycan'a gitme imkanı bulduk. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Üyesi ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva'nın davetiyle gerçekleştirdik bu ziyareti. Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile birlikte Sayın Ganire Paşayeva'nın eşlik ettiği bir dizi görüşmelerde bulunduk. Görüşmelerimizin yanı sıra geziye de katıldık. Bildiğiniz gibi Türkiye-Azerbaycan dostluk ilişkileri sarsılmaz ve sağlam temellere oturmuştur. Bu görüşmelerimizin ilçemize katkısı büyük olacaktır. Önümüzdeki günlerde yaptığımız görüşmelerin Azerbaycan-Battalgazi dostluk ilişkilerini daha da güçlendireceğini göreceksiniz.

 Sayın Gürkan, ilçenin üst yapısıyla ilgili çalışmalarınız hakkında neler söylemek istersiniz?

 Belediye olarak bu sene rekor düzeyde asfalt çalışması yaptık. Belediyemiz tarafından ilk olarak Konkasör Tesisi ve ardından da Asfalt Plenti kurularak hizmette verimlilik artırıldı. Battalgazi ilçesi genelinde yapılan asfalt çalışmaları, altyapısı tamamlanan ve yeni açılan imar yollarının asfaltlanması ile birlikte yoğun şekilde çalışarak büyük bir kısmını bitirdik. Asfalt çalışmaları bütün Battalgazi sathına yayılmış bir şekilde 102 mahallenin bütün sokaklarında, hatta bahçe yollarında çalışmalar bitmek üzere. Yapılan asfalt çalışmalarında Battalgazi Belediyesi bir rekora daha imza attı. Türkiye rekoruna imza attı. Şu ana kadar 4 bin 500 km'nin üzerinde asfalt dökülmüştür. Bu da Cumhuriyet tarihinde bir ilçedeki Türkiye rekorudur. 102 mahallenin bütün sokakları, caddelerinden tutunda bahçe yollarına kadar yapıldı. Büyük bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında geçtiğimiz ay, Beydağı, Bahçelievler, Kadıçayır ve Hacıhaliloğlu çiftliği mahallelerinde sıcak asfalt çalışmasının yanı sıra birinci kat sathi kaplama asfalt çalışması da gerçekleştirdik. İlçemizde asfaltsız yol bırakmama hedefiyle çalışmaları yürütüyoruz. Ekiplerimiz, altyapısı biten, kaldırım düzenlemesi yapılan ve yeni açılan imar yollarında asfalt çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda Beydağı Mahallesi'nde 15 sokakta birinci kat sathi kaplama asfalt çalışması yapılırken, Hacıhaliloğluçiftliği Mahallesi'nde 2 sokakta birinci kat sathi kaplama asfalt çalışması gerçekleştirdik. Kadıçayır Mahallesi'nde altyapısı tamamlanan 10 sokakta ve Bahçelievler Mahallesi'nde 3 sokakta sıcak asfalt çalışmalarını sürdürüyoruz. Biz hizmetlerimizi yaparken, vatandaş memnuniyetini esas alarak hareket ediyoruz. Vatandaşımız da memnuniyetini her vesileyle dile getiriyor. Bu durumda bize gurur kaynağı oluyor.  Geçtiğimiz günlerde, Buğday Pazarı'nda bulunan Minibüs Durakları ile Akpınar'da bulunan Esnaf İş Hanı'nda çalışmalarını yerinde inceledik. Minibüs duraklarında toplam 61 dükkan var. işyerlerinin dış cephelerinin giydirilmesi ve meydan düzenlemesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde yapılan ihale ile birlikte yer teslimi yapıldı. Yapılan çalışmalar ihalede belirlenen esaslara göredir. Şehrimizin güzelleşmesi anlamında, şehrimizin meydan hüviyetindeki bu mekanın düzgün ve intizamlı olması anlamında da, hem Malatya açısından, hem burada çalışanlar açısından, hem de buranın esnafı ve müşterisi açısından önemli bir kazanım olacağına inanıyorum. Toygar Mahallesi'nin Mollalar ve Kıraçlar küme evleri yolunun 5 km'lik sıcak asfalt serimini de yaptık.

66666_1

 Belediye Meclisi'nin çalışmaları ne durumda?

 Geçtiğimiz ayki Belediye Meclisi toplantısında imar ile ilgili gündem maddeleri görüşüldü. Başkan Vekilimiz Zafer Kırçuval başkanlığında, Battalgazi Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, imar ile ilgili 14 gündem maddesi görüşüldü. Yapılan görüşmenin ardından imar ile ilgili gündem maddelerinden bazıları İmar Komisyonu görüşü doğrultusunda oy birliği ile kabul edilirken, bazıları ertelendi, bazıları da İmar Komisyonu'na havale edildi. Meclisimizin, Eylül ayı olağan toplantısı 5 Eylül 2018 Çarşamba günü saat 14.00'de gerçekleştirilecek.

 Saygıdeğer başkanım, ilçemizin en büyük miraslarından biri olan Arslantepe'yle ilgili değerlendirmelerinizi de almak isteriz.

 Geçtiğimiz günlerde, Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane ve Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman ile bir araya geldik. Arslantepe Höyüğü'nün artık UNESCO Dünya Kültür Mirası kalıcı listesinde yer alması gerekiyor. Bu medeniyeti sadece Malatya, Battalgazi ve Türkiye ölçeğinde sınırlandırılıp, hapsetmemizde doğru değil. Arslantepe höyüğünün artık dünya kültürel mirası listesinin içinde olması gerektiği konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu konuda bizler belediye olarak Kültür Bakanlığımız ve Kültür Müdürlüğümüz ile kazı ekibinin başkanı Marcella hanımın, diğer yol arkadaşları ile birlikte buranın alan planını yapılmasında, alan yönetiminin oluşmasında, bunlar ile ilgili dokümanların ilgili yabancı dillere çevrilmesi, onları kitapçık haline getirilmesi ve bakanlığa müracaat etme aşama sürecini geçirdik. Burası bildiğiniz gibi kültür mirasımız olan Arslantepe Höyüğü UNESCO kültürel miras listesinin aday listesinde yer alıyordu, biz bunun asıl listeye geçmesi gayreti içerisindeyiz. Bize düşen ilgili dokümanları hazırlayıp Kültür Bakanlığına sunduk. Geçtiğimiz günlerde Göbeklitepe'nin kültürel miras listesinin aday listesinden kalıcı listesine alınması ve bu süreç içerisinde her halde Ekim veya Kasım gibi döneminde de yine bu höyük ile ilgili, yaşanmış medeniyetlerle ilgili bir öneri daha çıkacak, tek öneri kabul ediliyor bildiğim kadarıyla. Biz o tek önerinin sadece Arslantepe'nin olmasını istiyoruz. Bu konuda Marcella Hanımın, kazı ekip başkanımızın, müzedeki yetkili arkadaşlarımızın, Kültür İl Müdürümüzün ve bizim Kültür Sosyal İşler Müdürlüğümüzün bu konuda yoğun bir çalışma içerisinde. Gerekli diplomatik anlamdaki kulis faaliyetlerinin de diğer bölümde yürütülerek biran evvel dünya kültürel miras listesine girmesi ve Malatya'daki bu medeniyet merkezi olan Arslantepe'nin sadece Türkiye'de değil, dünya insanlarının ortak malı ve mirası olduğunu, bunları bütün dünyaya tanıtılabilme noktasında elimizden gelen bütün gayreti takım halinde yapıyoruz. En kısa süre içinde Arslantepe'nin taçlandırılması için el ele vererek bunu yerine getirmek için gayret ediyoruz.

 Kent Müzesi'yle ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğunu anlatır mısınız?

 Bizim arzuladığımız kent, marka kent değil, kimlikli kent olmasıdır. Belediyemize devredildikten sonra restorasyon çalışmalarına başlanılan Osmanlı Padişahı Abdülhamit Han döneminde yapılan ve kentte uzun yıllar redif asker alma yeri olarak işlev gören tarihi binanın restorasyon çalışmalarında sona geldik. Askerlik Şubesi bildiğiniz gibi 0smanlı döneminin son mimari örneklerinden birisi. Sadece yapısal anlamda taş mimarinin yanında ahşap mimari ve diğer işlev anlamında da önemli bir binamız. Bu binanın Kent Müzesi olması noktasında Milli Savunma Bakanlığı ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesi içinde bize devri gerçekleştirildi. Devri gerçekleştirildikten hemen sonra Koruma Kurulu'ndan gerekli resüsitasyon, restorasyon ve rölöveler çıkartılarak ilgili kurulda onaylatılarak ihale süreci başladı. İhale süreci sonrası yapım ve restorasyon işlemleri başladı. Restorasyon çalışmalarında son aşamaya geldik. Çevre düzenlemeleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Öyle tahmin ediyorum ki bu ay sonunda bu çalışmalar bitirilerek iç dizayn ile ilgili, müze olgusu ile ilgili gerekli çalışmalar yapılacak. Burası kafeteryası, oturma alanları, kütüphanesi ile halkımızın hizmetine açılacaktır. Bu tarihi binaların korunması noktasında Battalgazi Belediyesi olarak gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Müzelerin hareketli yerler olması gerekiyor. Malatya'da Kültür Bakanlığı'na bağlı bir müzemiz vardı, pek işlevsel anlamda da hareketli değildi. Biz, müzeleri aktif hala getireceğiz, orada böyle soğuk bir rüzgarın estiği değil de, sıcak bir rüzgarın estiği kafeteryasının olduğu, kütüphanesinin olduğu, günlük gazetelerin olduğu, çayını, kahvesini içtiği, aynı zamanda dinlenip rahatladığı, görsel olarak ta fakında olmadan bilgi birikimi ve farkında olmadan öğrenme olgusunun zihinlere kalıcılık oluşturulması noktasında gayret ediyoruz. Gerek Zanaatlar Müzemizde olsun, gerek Mahalle Müzemizde olsun, gerek Hamam Müzemizde olsun, gerek burada ki Kent Müzemizde olsun bu formata dikkat ediyoruz. Yani insanları sıkan bir format yerine onun içeriğini ifade eden ve onu topluma anlatabilecek görsel ve fotoğrafik bir anlamda da hafızada kalıcı olması konusunda da gayretimiz var. Özellikle Çınar Park'taki yaptığımız çalışmalardaki medeniyet duvarı diye tabir ettiğimiz duvarda da dikkat ederseniz rölyefler ile yaptığımız çalışmalara vatandaşımız pek ilgi göstermedi. Orda da büyük bir medeniyet vardır. Ama hemen fotoğrafik anlamda sinema ve ses sanatçısı bölümüne büyük bir ilgi ve alaka var. Dolayısıyla vatandaşın algısına hitap edebilecek ve kalıcı iz olması noktasındaki çalışmalarımızı müzelerde de devam ettiriyoruz.

 Sayın başkan, hizmetlerinizi genel çerçevesini çizebilir misiniz? Yani belediyecilik anlamında nasıl hareket ettiğinizi anlatabilir misiniz?

 Battalgazi Belediyesi olarak belediye hizmetlerimizi 5 temel esas üzerinde gerçekleştiriyoruz. Belediyecilik anlayışımızla ilgili şunları söyleyebilirim. 5 temel ilkelerden birincisi katılımcı belediyeciliktir. Yani yol haritamızın ve yön pusulamızın oluşmasını toplumla istişare sonucunda belirleyen bir yaklaşım anlayışımız var. Burada sosyal taraflar diye tabir ettiğimiz, sendikalar, meslek kuruluşları, işçi sendikaları olsun, kanaat önderleri ve yerel önderler ile bu konuları beraber koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Diğer bir belediyecilik anlayışımız sosyal belediyecilik. Toplumun dertleri ile hemhal olmak, onların sıkıntılarını giderme konusunda gerekli faaliyet ve aktivite içinde bulunma noktasında bu çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kültürel belediyecilik, kültürel mirasımızın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması anlamındaki çalışmaları, yani kültürü anlatırken sadece bir tarihi eserler olgusu içerisinde değil, kültür geniş çaplıdır, maddi ve manevi bütün değerler kültür öğesi içerisinde değerlendirilir. Bu anlamda da kültürel belediyecilik ile toplumun tarihinden gelen, geleceğe devam eden ve bugünde yaşayan bütün maddi ve manevi değerleri kültürel değerler olarak değerlendiriyoruz. Ve belediyecilik anlayışımızı da bu temel üzerinde yürütüyoruz.  Çevre dostu belediyecilik ve yeşili korunması noktasında da şehrimizin daha yaşanılır,  daha yeşil, kişi başına düşen yeşil alanlarının genişletilmesi ve orman arazilerinin daha ağaçlandırılarak artırılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Belediye olarak da bu konuda milyonlarca ağaç diken bir belediyeyiz ve Yeşil Kuşak Projesi gibi hayata geçirme gayreti içerisinde olan ve Millet Bahçeleri ile taçlandırılan bir projenin önderliğinde çalışmalarımız devam ediyor. Hizmet belediyeciliği noktasında da tabii ki vatandaşlarımızın günlük cari ihtiyaçlarının giderilmesi,  yoldur, çevre düzenlemesi, parktır, ağaçlandırmadır, kaldırım çalışmaları, bordür çalışmaları işlerinde hizmet belediyecilik olarak değerlendiriyoruz. Biz bunları belirtirken de insanın biyolojik, sosyal bir varlık olduğunu, insanın ihtiyaçlarına uygun bir yapı formatında onlara hizmet götürmeyi kendimize şiar edindik. Bugüne kadar belki hükümetler programı oldu ama, partilerin hiç bir zaman için yerel yönetimler programı olmadı. Sadece AK Parti bu konuda yerel yönetimler programı hazırladı. Katılımcı belediyecilik anlayışı kapsamında sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, kanaat önderleri ve yöre halk ile istişare ederek, hizmette yol haritasını belirledik. Sosyal belediyecilik kapsamında, Hayır Çarşısı'nı hizmete sunarak ihtiyaç sahibi vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladık. Ramazan ayında İftar Çadırı'nda vatandaşların iftarlarını yapmaları için hizmet sunduk. İşlevsel yönüyle Türkiye'nin en modern Engelsiz Yaşam Merkezi'ni hizmete sunduk. Vatandaşların daha rahat ortamda zaman geçirebilmeleri, spor yapabilmeleri ve sosyal etkinlikleri gerçekleştirebilmeleri adına Sosyal Yaşam Merkezi'ni de kısa bir süre sonra hizmete sunacağız. Kültürel belediyecilik alanında belediyemiz birçok ilki gerçekleştirdi. Düzenlenen Kervansaray Buluşmaları Anadolu'da uluslararası etkinlikler bakımında ilk sıralarda yer aldı. Kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması noktasında Eskimalatya Yaşam Müzesi başta olmak üzere, Tahtalı Hamam Müzesi ve Zanaatkatlar Müzesi ile birlikte birçok mahallede Mahalle Müzeleri'ni hayata geçirdik. Çevre dostu belediyeciliği alanında da önemli hizmetleri hayata geçirdik. Yeşil Kuşak Projesi'nde önemli mesafeler alındı. Orduzu Galip Demirel Çınar Park ile İspendere İçmeleri gibi devasa projeleri Malatya'ya kazandırdık. Yüz binlerce fidanı toprakla buluşturulduk. Amacımız, daha yeşil bir Malatya oluşturmaktır. Hizmet belediyeciliği noktasında ilk olarak Konkasör Tesisi ve ardından da Asfalt Plenti'ni hizmete sunarak Battalgazi ilçesinde asfaltsız yol bırakmadık. Süreç içerisinde araç parkını her zaman güçlendiren ve yenileyen bir belediyeyiz. 40 bin metre kare kapalı alanı olan Battalgazi Belediyesi Hizmet Binası ile DSİ 92. Şube Müdürlüğü Hizmet binasını 14 ay gibi kısa bir süre içerisinde hizmete sunduk. Geçtiğimiz günlerde belediyemiz tarafından eski Buğday Pazarı'nda bulunan Minibüs Durakları'ndaki yeniden düzenleme çalışmalarını tamamlandık. Toplumumuzun diğer bütün kesimlerinde olduğu gibi minibüsçü esnafımız da bizim için önemlidir. Orada bulunan durak metruk bir haldeydi. 70'e yakın dükkan kendi haline terk edilmiş bir şekildeydi. İnsan yaşadığı yerle mütenasiptir. Yaşadığı yere uygun bir davranış geliştirir. Yaşadığı yerin temiz, düzenli olması, orada yaşayan kişilerin yaşayış ve davranış biçimlerini de belirler. Biz buna çok dikkat eden bir yönetici olarak her gittiğim yerde temizliğe, düzen ve tertibe çok dikkat ederim. Burada metruk halde bulunan minibüs durağımızın durumu Minibüsçüler odamızın başkanı tarafından iletildikten sonra bizlerin yaptığı keşifler neticesinde ilgili müellif firmaya işi verdik. 2 ay gibi kısa sürede çatı, tuğla, boya, badana, yağmur olukları, panjurlar, kapı giriş ve doğramaları ile ilgili genel anlamda bir çalışma yaptılar. Bu çalışmaların esnafımıza ve vatandaşımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

6666666666_1

 Güneş enerjisiyle ilgili bir projeniz vardı. Projedeki son durumu öğrenebilir miyiz?

 Hizmete sunulacak olan santral 1000 KW kurulu güce sahip olacak. Bulgurlu Mahallesi'nde kurulacak olan Battalgazi Belediyesi Güneş Enerji Santrali, hem Asfalt Plenti'nin ihtiyacını karşılayacak, hem de asfalt üretim maliyetini büyük oranda azaltacak. Yaklaşık 45 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak olan Güneş Enerji Santrali, 1000 KW kurulu güce sahip olacak. Burası bizim asfalt üretme tesislerimiz. Bu asfalt üretme tesislerimizi yerini bildiğiniz gibi geçtiğimiz dönemlerde Milli Emlak ve hazinesinde tahsis anlamında ve bu üretimi gerçekleştirme anlamında gerekli tahsisatlar yapıldı. Hemen biraz daha ilerisinde yaklaşık 45 dönüm yerin de tahsisatı Güneş Enerji Santrali kurulması noktasında yapıldı. Bizler özellikle elektrik israfı olan ve elektrikle çalışılan, işleyen yerlerimizi bu anlamda GES'in bize sunmuş olduğu kontenjan miktarındaki 1 megawatt şeklinde bir çalışma yapıyoruz. 1 megawatt güneş enerjisini buraya kurarak, buradaki elektrik masraflarını ve elektrik ihtiyaçlarını oradaki ürettiğimiz enerji ile hem elektrik parasında devleti kurtarmak, hem de çalışmadığı anda da artıya geçme olgusu anlamında çalışmaları bugün itibari ile başlatmış olduk. Tepenin düzeltilmesi ile ilgili çalışmalar iş makinalarımız tarafından yapılmakta olup, şu anda elektrik enerji üretme müsaadesi ilgili birimlerden alındı. Proje çalışmalarını ve ihale aşama sürecine geldik.  İnşallah en kısa zamanda ihale aşamasına gelerek bir an evvel üretim anlamında buranın enerjisini karşılama anlamında çalışmalar başlatılır diye düşünüyorum.

 Sayın Gürkan, İspendere'yle ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğunuzu söyleyebilir misiniz?

 İspendere İçmeleri'nde sürdürülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Son etap çalışmalarının sürdürüldüğü İspendere İçmeleri'nde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi ile otel inşaatında çalışmalar devam ederken, diğer alanlarda yapılan çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Vatandaşların şifalı sulara akın ettiği İspendere İçmeleri, Türkiye'nin en önemli şifa merkezlerinin yanı sıra geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmetlerinin uzman kadrolar tarafından verileceği ilk merkez olmakla birlikte geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında eğitim merkezi konumunda olacak. Malatya'da bir ilkin, aynı zamanda Türkiye'de rol model olması noktasında önemli bir girişimin eşiğindeyiz. Burada DAP İdaresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Üniversitemiz, Orman Su işleri Bakanlığımız ve Belediyemiz ile birlikte ortak bir proje yürütüyoruz. İnönü Üniversitesinden aldığımız bilimsel anlamda, teknik anlamda, uzman ekibi anlamdaki ekiplerimizle burada Türkiye'de bir ilk olan ve şifalı sularda uzmanlar eşiğinde gerekli tedavi metodunun geleneksel tıp olarak uygulanacağı bir merkez ihdas etmeye çalışıyoruz. İnşallah bu ihdas edeceğimiz merkez, sadece Battalgazimize değil, Malatyamıza değil, ülkemizin geneline hitap edebilecek ve Türkiye'de rol model olabilecek. Malatya'nın sağlık turizmine büyük katkı sağlayacak olan İspendere İçmeleri'nde bir taraftan çalışmalar devam ederken, diğer taraftan da şifa arayan vatandaşlar şifalı sulara akın ediyor. İspendere İçmeleri'ne ilk kez gelen vatandaşlar, artık her yıl geleceklerini belirtiyor. Belediyemiz tarafından İspendere İçmeleri'nde sürdürülen çalışmalarda yavaş yavaş sona geliniyor. Türkiye'de geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında eğitim üssü konumuna kavuşması için titiz bir çalışma yürüttüğümüz İspendere İçmeleri, sürdürülen çalışmaların tamamlanması ile birlikte bölgenin şifa merkezi olacak. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Değerlendirme Kurulu tarafından hazırlanan raporda, İspendere İçmeleri'nin özelliği bakımından kükürt, bikarbonat ve karışık termomineralli özellikleri içerdiği belirtiliyor. İspendere şifalı suyunun ayrıca ısıtılarak banyo kürü yapılması halinde, romatizmal, eklem ve yumuşak doku hastalıklarında, kronik bel ağrılarında, ortopedik operasyonlar, beyin, sinir cerrahisi sonrasında uzun süre hareketsiz kalınma durumlarında, spor yaralanmalarında, nörolojik rahatsızlıklarda tamamlayıcı tedavi olarak uygulanabilme özelliğine sahip olduğu da hazırlanan raporda belirtiliyor.

 Sayın Gürkan, sivil toplum örgütleriyle ilişkilerinizi de öğrenmek isteriz.

 Bütün sivil toplum kuruluşlarına eşit mesafede duruyor ve her birinin fikrini alarak hizmetlerimizi yapmaya gayret gösteriyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi sivil toplum örgütleriyle sürekli irtibat halindeyiz. Hem sosyal alt yapıyı hayata geçirirken, hem de iş dünyasına göstermiş olduğumuz ilgi takdir topluyor. Vatandaşımızın hem sosyal yönünü, hem de ekonomik olarak kalkınmasını hızlandırma gayreti içerisindeyiz. Yol haritamızın oluşmasında özellikle STK'lar olsun, meslek kuruluşları olsun, sanayi kuruluşları ve sendikalar olsun, onların görüş ve önerileri bizim için manidar ve anlamlı olmuştur. Biz yol haritamızı belirlerken sosyal taraflar diye tabir ettiğimiz kuruluşlar ile hep görüş alışverişinde ve istişarelerde bulunuyoruz. Biz kendileri ile birlikte olmaktan ve birlikte çalışmaktan Malatya'nın vizyonu açısından ve geleceği açısından, yol haritasının oluşturulması açısından, sunmuş oldukları katkıları hep değerli ve olumlu bulduk. Bundan sonraki süreçte de hep birlikte çalışarak Malatya'nın daha aydınlık ve modern, çağdaş bir şehir yapısına kavuşması konusunda elimizden gelen gayreti, çabayı birlikte göstereceğiz.

 Belediyenizin sosyal hizmetleriyle ilgili ne gibi çalışmalarınız var?

 Sosyal Belediyecilik alanında Battalgazi Belediyesi önemli bir ihtiyacı daha karşılayacak. Her alanda olduğu gibi sosyal belediyecilik alanında da yaptığımız çalışmalarla dikkatleri üzerimize çekmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde yapılacak olan Kadın Sığınma Evi'nde incelemelerde bulunduk. Aşağı- yukarı Kadın Sığınma Evi'nde yapılan çalışmalarda en son aşamaya geldiğini yakinen müşahede ettik. Bu anlamda burada bu çalışmaları yürüten Kültür ve Sosyal İşleri müdürümüz olsun, başkan yardımcılarımız olsun ve ilgili firma yetkililerine teşekkür ediyorum. Bu çalışmalarında memleketimize, Malatya'mıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

 Belediye personeliyle ilgili çalışmalarınız var mı?

 Geçtiğimiz günlerde, belediyemizden emekli olan 8 personelimiz için bir plaket töreni düzenledik. Türkiye'de hiç bir belediyenin yapmadığı işleri yapıyoruz. Bunu açık söylüyorum, bunu kamudan gelen bir görevli olarak söylüyorum. Türkiye'de hiç bir belediye bizim standardımızda değil. Ve sadece 4 yılla da kıyaslamayın. Hangi belediye olursa olsun 50 yılını alın, bizim 4 yılımız, onların 50 yılını 4'e katlar. Hanlar, Hamamlar, Kervansaraylar, Kümbetler, Türbeler, Camiler, Yaşam Merkezleri, Engelsiz Yaşam Merkezleri, Rehabilitasyon Merkezleri, yani buradaki tescil edilmiş bütün eserlerimizi bitirdik. Neticede biz, bunları emekli olan o 8 personelimizle beraber yaptık. Battalgazi ailesi ile yaptık. Onlarla çalışmaktan mutlu olduğumu ifade ediyorum. Emekli olsalar da onlar bizim personelimizdir. Devlet, kendi kurumundan emekli olan personelini takip etmek durumundadır. Onun cenazesine, hastasına, iyi günde, kötü günde gidip, takip etmek durumdadır. Biz artık bu belediye ailesinin ferdi olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız. Arkadaşlarımıza da şimdiye kadar yapmış oldukları hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum, özel hayatlarında ve aile hayatlarında hepsine başarılar diliyorum. Mutlu ve huzurlu bir hayat temenni ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Ayrıca Battalgazi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü çalışanlarına yönelik düzenlenen  eğitim Battalgazi Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. İş güvenliğine büyük önem veren belediyemiz, çalışanlarının iş güvenliği ve sağlığı konusunda düzenlediği eğitim programları ile bilgilendirmeye devam ediyor.  Temel iş sağlığı ve güvenli eğitimi, iş başı yapan arkadaşlarımız ve çalışan arkadaşlarımız, çalışma esnasında başına her hangi bir meslek hastalığı ile iş kazasının gelmemesi için alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirme yapıyoruz.

 Eğitimle ilgili çalışmalarınız nelerdir?

 Bundan bir kaç gün önce, Avrupa Birliği Erasmus Plus Programı Stratejik Ortalıklar kapsamında ‘Sosyal İçerme Aracı Olarak Dövüş Sanatları (Martial Arts as tool towards Inclusion)' ve  ‘Sports Training for ALL (ST4ALL) (Herkes İçin Spor)' isimli iki proje Avrupa Birliği Komisyonunca onaylanarak hibe almaya hak kazandı. Bu projeler ile her toplumda olduğu gibi toplumumuzda da var olan dezavantajlı grubundan özel gereksinimli bireylere yönelik bazı fiziksel etkinlik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Özel gereksinimli bireylere yönelik devlet destekleri giderek artsa da, onlar için yapılması gereken daha fazla bir şeyler olduğu, yeni yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiği düşünüldüğünden dolayı, projenin yurtdışı ortaklarıyla birlikte İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından özel gereksinimli bireylere yönelik iki farklı Avrupa Birliği projesi 2018-2020 tarihleri arasında yürütülecek. Bu projelerle özel gereksinimli öğrencilerin spor, planlı egzersiz, beden eğitimi, rekreasyon temelli fiziksel etkinlikler aracılığıyla eğitim-öğretim süreçlerine ve sosyal hayata daha fazla ve sağlıklı bir katılımının sağlanması amaçlanırken projede özgüveni, iletişimi ve öz-yeterliliği yüksek ve akran gruplarıyla rekabet edebilecek seviyede olan özel gereksinimli gençlerin topluma kazandırılması hedefleniyor. Proje uygulamalarının belediyemizin Engelsiz Yaşam Merkezi'nde yapılması ve İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ile birlikte ortak çalışmaların yapılması konusunda görüşmeler gerçekleştirildi. Bu projeler sayesinde sadece özel gereksinimli bireylerin kazanımları ön planda olmamakla birlikte, aynı zamanda toplumda özel gereksinimli bireylere karşı daha bilinçli, duyarlı yaklaşımlar ve uygulamaların önü de açılmış olacak. Spor etkinliklerine olan katılım hem fiziksel hem de psikolojik yönleri ve tedavi edici yönleri ön plana çıkacak. Fiziksel ve davranışsal olarak gelişmeyi destekleyen temel sporların bir araya getirilmesi ile dezavantajlı bireylerin sosyalleşmeleri sağlanacak ve toplumda kendilerini daha rahat ifade edebilecekler.

 Belediyenin istihdam ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

 Geçtiğimiz günlerde Battalgazi Şehit Oğuzhan Eğitim Merkezi Salonu'nda Usta Öğreticiler Derneği tarafından düzenlenen serginin açılışını yaptık. Demokrasinin kurumsallaşması ve ülkemizde aidiyet duygusunun oluşması ve de temsil ettikleri birimlerin ya da üyelerin hak ve hukukunun korunması noktasında bu tür derneklerin, meslek örgütlerinin, sendikalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın kısaca sosyal taraflar diye tarif ettiğimiz kuruluşların olması gerekir. Bu anlamda bu Usta Öğreticiler Derneğinin Malatya'da kurulmuş olması önemli bir adımdır. Usta öğreticilerimizin zaman zaman biz kendi sergilerine gittiğimizde, iş yerlerinin çalışma koşullarının gittiğimizde oradaki sıkıntıları bizzat görüp yaşayanlardan bir tanesiyim. Ben Milli Eğitimden gelen biri olarak o çalıştığımız süre içerisinde bu arkadaşlarımızın sıkıntılarını görüp, bilen biriyim. Bu çalışmalar esnasında, o çocuklarımız, usta öğreticilerimiz kendi eğitecekleri insanların sayısını bulmaları noktasında gayret göstermeleri, çalışacakları yeri, atölyelerin kendileri tarafından bulunmuş olması gibi işlemler baya sıkıntıya sokuyor. Bizlerde belediye olarak ve yerel yönetimler olarak bu arkadaşlarımızın bu sıkıntılarını giderme noktasında Belediyemize ait binalar olsun, kurumlar olsun ve belediyemizin imkanları dahilinde gerekirse kiralama veya da sözlü telkinle verilmesi hususunda bu gayreti ve çabayı gösteriyoruz. Şu anda da bizim Battalgazi Belediyesi'nin belirli kültür merkezlerinde, Halk Eğitim kurslarında usta öğreticilerimiz hakikaten güzel hizmetler veriyor. Bu hizmetler noktasında İŞKUR müdürümüz gerek İl, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz gerekli gayreti gösteriyor. Neticede yaygın eğitim kurumları olarak tabir ettiğimiz usta öğreticilerimiz ve Halk Eğitim bünyesinde çalışan diğer usta öğreticiler hakikaten memlekette okul dışında kalmış, eğitim imkanı bulamamış insanlara böyle bir eğitim vermeleri, onların hayata hazırlamaları ve kendilerine, ailelerine ve çocuklarına, vatanına, milletine ve bayrağına hayırlı insanlar yetiştirilmesi noktasındaki göstermiş oldukları gayretlerden dolayı kendilerini tebrik ediyorum.

 Belediyenizin çevre belediyeler ve kuruluşlarla ilişkilerini de öğrenmek isteriz.

 Geçtiğimiz günlerde, Yeşilyurt Belediye Başkanımız Mehmet Çınar ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Vekili Abdulvahap Yoğunlu ile biraraya geldik. Her iki kurumumuzla koordinasyon içerisindeyiz. Bizler belediye olarak sosyal kurum ve yatırım kurumları olarak dayanışma ve koordinasyon içerisindeyiz. Projeler bazın da Fırat Kalkınma Ajansı'yla yaptığımız projelerin ortak takipçisiyiz. Yeşilyurt Belediye başkanımızla Malatya'nın daha sağlıklı bir şehirleşme olgusuna ulaşması noktasına neler yapabilir, bu anlamda bilgi alışverişinde bulunmak ve bu noktada önemli bir ziyaret gerçekleştirdiler. Ayrıca Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ile oda yönetimi de bizi ziyaret edenler arasındaydı. Ziyaretten memnuniyet duydum. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile değerli yönetim kurulu üyelerini yanımızda görmekten, ağırlamaktan ve misafir etmekten büyük mutluluk duydum. Sadıkoğlu ve ekibi halkın, sanayicinin ve ticaret erbabının büyük teveccühü ile göreve getirildiler. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya'da ticaret ve sanayi ile uğraşan müteşebbislerimizin önünün açılması, bürokratik engellerin kaldırılması noktasında ve Malatya'yı bir yönüyle de sanayi şehri yapılması noktasında büyük gayret ve çaba gösterecektir. Bugün itibariyle Malatya'da 3 ayrı organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bunun yanı sıra 2 adet de küçük sanayi sitesi var. İnşallah bunların sayıları ve içerikleri istihdam ve üretim anlamında artacaktır. Malatya'nın coğrafi potansiyelini de öne çıkaracaklarına inanıyorum. O günkü ziyaretçilerimize Battalgazi Belediye fuaye alanında bulunan ve Battalgazi Belediyesi tarafından yapılan hizmetlerin maketlerini de gezdirdik.

 Sayın Başkan, geçtiğimiz ay hain darbe girişiminin yıldönümünü yaşadık. Ayrıca geçtiğimiz ay bir de ekonomik darbe yapılmak istenerek döviz üzerinden bir operasyon yaşandı. Sizin bu konularla ilgili düşüncelerinizi almak isteriz.

 Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ay hain darbe girişiminin yıldönümünü idrak ettik. Bu vesileyle, şunları söylemek isterim: 15 Temmuz gecesi, güçlü bir ülke olan ve tüm dünyanın bu gücü ve başarıyı hayretle seyrettiği ülkemiz, haince bir kalkışma ile karşı karşıya kalmıştır. Milletimiz büyük bir inançla o gece devletinde sembolleştirdiği özgürlüğünü, bayrağını, ezanını, inancını, geleceğini korumak için, bedenini adeta siper etmiştir. Yeni bir kurtuluş mücadelesi veren ülkemiz, 15 Temmuzla birlikte devletin milletiyle nasıl bütünleştiğini göstermiştir. Erkeğiyle, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla söz konusu vatan olunca gerisi teferruattır diyerek bir an bile gözünü kırpmayan milletimiz, bu kararlı duruşla zaferin gelişini müjdelemiştir. 15 Temmuz'da olduğu gibi, ülkemiz üzerinde hain emeller peşinde koşanlar, bugün de, yarın da her türlü saldırı sonrası karşılarında yüce milletimizi bulacaklardır. Şanlı tarihimize baktığımızda, ülkemiz üzerinde hain emelleri bulunanlara milletimiz hiçbir zaman geçit vermemiştir.  Hainlere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘Vatana ihanetin nedeni olmaz, er ya da geç bedeli olur' sözünü hatırlatıyor, 15 Temmuz hain darbe girişimini püskürten aziz milletimizi bir kez daha yürekten kutluyorum. 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Allah, bir daha bu millete 15 Temmuzları yaşatmasın. Döviz operasyonuna gelecek olursak, Battalgazi, Malatya ve Türkiye ailesiyiz. Dolayısıyla aynı gemide seyahat ediyoruz. Bu gemi su alırsa hepimiz bu gemi ile birlikte batarız. Gerek tutum ve davranışlarda, gerek pazarlamada, gerekse alışverişlerimizde gerekli hassasiyetimizi göstermek gibi bir sorumluluğumuz var. Yani fırsatçılığı ganimet bilip, vatandaşın üstüne bir küfe daha eklemek gibi bir sorumsuzluk içerisine girmememiz gerekiyor. Ben inanıyorum ki Malatya esnafının bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerini düşünüyorum.

 Sayın Gürkan, 17 Ağustos'ta kutsal topraklara gidip, hac farizanızı yerine getirdiniz. Rabbim, haccınızı mebrur, ibadetlerinizi kabul etsin. Sizin de duygularınızı almak isteriz.

 Dualarınızı için Allah razı olsun. Rabbim nasip etti biz de o mübarek toprakları gördük. Oradayken, ümmet-i Muhammed'in selameti için, ülkemizin birliği için ve ahiretimiz için dualar ettik. Hac farizasını yerine getirmenin manevi huzurunu yaşıyorum. Rabbimize şükürler olsun, Allah herkese hac görevini yerine getirmeyi nasip etsin. Dönüşümüzde bizi ziyaret eden bütün hemşerilerime teşekkür ediyorum. Eşimle birlikte gittiğim bu güzel seyahat esnasında belediye çalışmalarında yokluğumuzu hissetirmeyen başta kıymetli arkadaşım Zafer Kırçıval olmak üzere bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!