dore okulları
Malatya
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    35.36
  • ALTIN
    2510.5
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66362.15$

Tam bir vitamin deposu! Yağları cayır cayır yakıyor


Tam bir vitamin deposu! Yağları cayır cayır yakıyor
Amaranthaceae familyasından yaprağı etli koyu parlak yeşil, sarımsı yeşil çok sayıda çiçekli tek yıllık otsu bir bitkidir. Asya kıtasının orta ve güneybatı bölgelerinin yerlisi olan bu bitki dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilir. Besin değeri yüksek bir sebzedir. A, C, E, K vitaminleri, folik asit, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi birçok besin maddesi içerir.
Narin

Bupa'ya göre pazarda bulduğunuz her meyve veya sebzenin suyu yüksek değil ancak ıspanağın yüzde 93'ü su içeriyor. Aynı zamanda bir süper besindir, yani vücudunuzu ve zihninizi dengede tutmanıza yardımcı olan vitamin ve minerallerle doludur. Bu su gıdasını beslenmenize nasıl ekleyeceğinizi ve ıspanağı her öğüne mükemmel bir katkı haline getiren diğer önemli besin değerlerini gösterelim.

ISPANAK HER ÖĞÜNE EKLENEBİLECEK MÜKEMMEL BİR SU BESİNİDİR

Su ihtiyacını karşılamanıza yardımcı olacak sulu yiyecekler istediğinizde ıspanak en iyi yiyeceklerden biridir. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na göre ıspanak, kavun, çilek ve karpuzla birlikte su içeriği aralığında suyun hemen altındadır. Ispanak aynı zamanda çeşitli öğünlere eklenebilecek kadar çok yönlüdür. Örneğin salataya atabilir, sandviçinize ekleyebilir veya tavuk parmesanınızın üzerine serpebilirsiniz. Meyvenin tatlılığı ıspanağın tadını bastırabileceğinden meyveli smoothie'nize eklemek de kolaydır.

Ispanak suyla dolu tek sebze değildir. Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles Sağlık (UCLA), salatalığın yüzde 96 ile tüm yiyecekler arasında en yüksek su içeriğine sahip olduğunu belirtti.

Iceberg marulu da yüzde 96 oranında suya sahiptir ve lif ve folatla doludur.

Salatanıza veya yemeklere biraz kereviz eklemeyi deneyin çünkü yüzde 95'i su ve yüksek lif içerir.

Diğer yüksek su içerikli gıdalar arasında marul (yüzde 95), domates (yüzde 94) ve kabak (yüzde 94) yer alır. Ispanak ve diğer sebzeler günlük ihtiyacınız olan suyu almanıza yardımcı olabilir, ancak sıvı ihtiyacınızın yalnızca yüzde 20'si yiyeceklerden geldiğinden dehidrasyon meydana geldiğinde suyun yerini alamazsınız.

BU SÜPER YİYECEĞİ DİYETİNİZE EKLEMENİN FAYDALARI

Süper besin olan ıspanağı hayatınıza serpmek, su ihtiyacınızı karşılamanın mükemmel yoludur ancak bunun başka faydaları da vardır. Ispanak aynı zamanda antioksidan bakımından da yüksektir. Avrupa Beslenme Dergisi'ndeki araştırma, az miktarda ıspanak yemenin bile DNA hasarına karşı korunmaya yardımcı olduğunu gösterdi. Hücrelerinizi oksidatif hasardan korumak, onları kronik durumlardan korur.

Medical News Today ayrıca ıspanağın demir, kalsiyum ve magnezyum açısından yüksek olduğunu belirtti. Demir, oksijenin akciğerlere taşınmasına yardımcı olur ve fiziksel büyüme, nörolojik gelişim ve hücresel fonksiyon için gereklidir. Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin büyümesi için gereklidir, ancak ıspanaktaki yüksek oksalat içeriği nedeniyle kalsiyumun tamamı emilmez. Magnezyum, enerji metabolizmasının yanı sıra kas ve sinir fonksiyonları için de gereklidir. Medical News Today'e göre kan basıncını düzenlemeye de yardımcı olabilir.

Ispanak, besin değeri yüksek bir sebzedir. A, C, E, K vitaminleri, folik asit, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi birçok besin maddesi içerir. Ispanağın faydaları şunlardır:

  • Göz sağlığını korur. Ispanak, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar, göz hücrelerini serbest radikal hasarından korumaya yardımcı olur.

  • Demir eksikliği anemisini önler. Ispanak, demir açısından zengin bir besindir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir.

  • Kalp sağlığını destekler. Ispanak, lif, magnezyum ve potasyum açısından zengin bir besindir. Bu besinler, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

  • Kanser riskini azaltır. Ispanak, antioksidanlar açısından zengin bir besindir. Antioksidanlar, hücre hasarını önlemeye yardımcı olarak kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

  • Sindirim sistemini destekler. Ispanak, lif açısından zengin bir besindir. Lif, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ispanak, C vitamini açısından zengin bir besindir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

  • Kilo vermeye yardımcı olur. Ispanak, düşük kalorili bir besindir. Ispanak, kilo vermeye yardımcı olabilecek lif ve protein içerir.

Ispanak, çeşitli şekillerde tüketilebilir. Salata, çorba, yemek ve smoothielerde kullanılabilir.

Ispanak satın alırken, yaprakları parlak ve taze olanları seçin. Ispanağı buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.

Ispanak, sağlıklı bir diyet için harika bir katkıdır.

Kaynak: haberturk.com

Derleme: malatyatime.com

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!