dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63525.125$

Tarih bugünü yazacak: Karaciğer Enstitüsü Guinness rekorlar kitabında


Tarih bugünü yazacak: Karaciğer Enstitüsü Guinness rekorlar kitabında
Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi ‘inde aynı anda 5 hastaya karaciğer nakli operasyonu gerçekleştirildi. 13 saat süren 10 ayrı ameliyat başarıyla tamamlandı.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi ‘inde aynı anda 5 hastaya karaciğer nakli operasyonu gerçekleştiridi. Bu nakil operasyonu Guinness Rekorlar kitabına girdi.  

5 HASTAYA KARACİĞER NAKLİ OPERASYONU TAMAMLANDI

Saatler süren 10 ayrı ameliyat başarıyla tamamlandı. 

6001

ORGANLAR HASTALARA BAŞARILI BİR ŞEKİLDE NAKLEDİLDİ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde (TÖTM) aynı anda yapılan 5 hastaya karaciğer nakli operasyonu başarıyla tamamlandı. Canlıdan canlıya karaciğer naklinde Avrupa'da birinci, dünyada ise ikinci sırada olan Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde 5 karaciğer nakli aynı anda yapıldı. Guinness Rekorlar Kitabı için operasyon noterler ve uluslararası şahitler huzurunda gerçekleşti. Sabah saat 8.30'da vericilerden alınmaya başlanan organlar hastalara başarılı bir şekilde nakledildi. 

6000_1

YILMAZ: "HASTALARIMIZ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE YOĞUN BAKIMA GEÇTİ"
100'ün üzerinde doktorun girdiği operasyon akşam saat 21.00'da tamamlandı. Operasyon sonrası açıklama yapan Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, nakil ameliyatlarını aynı anda başlatıp aynı anda başarılı şekilde tamamladıklarını ifade etti. Yılmaz "5 ameliyatta başarılı bir şekilde bitmiştir, herhangi bir sıkıntı yok. Hastalarımız sağlıklı bir şekilde yoğun bakıma geçmişlerdir. Ameliyatta herhangi kompikasyonla karşılaşmadık bundan da son derece mutluyuz. Buradaki arkadaşlarımızla başardığımız bir iş, herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

6001_1

KIZILAY: "ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇ"
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise, karaciğer ameliyatların başarıyla tamamlandığını ve hastaların yoğun bakıma alındığını kaydetti. Kızılay, "Ameliyatlar şeffaf bir şekilde tamamlandı ve kayıt altına alındı. Bütün ameliyatlar görüntü kaydına alındı. Bu üstün başarılı ameliyatları gerçekleştiren, aramızda olan bütün ekibimize teşekkür ediyorum, gurur duyuyorum. Ülkemiz için büyük kazanç olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

6002

EMRE: YENİDEN BİR TARİH YAZILDI BUNDAN HABERİNİZ OLSUN
Uluslararası şahitlerinden ABD'deki Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre de çok önemli bir işin başarıldığına dikkati çekti. Ameliyatlara girenlerin hayatının operasyona giren doktorların elinde olduğunu hatırlatan Emre, "Bunun bilincinde olarak son derece titiz, dikkatli çalışarak bütün ameliyatları başarıyla sonuçlandırdılar. Hepsini tebrik ediyorum. Bu başarıyı hak ettiler. Ekibin kuvvetli olması çok önemli. Yeniden bir tarih yazıldı, bundan haberiniz olsun” ifadelerini kullandı. 

BARUŞ: "BU BAŞARI NİYE BÜYÜK? ÇÜNKÜ 100 KİŞİNİN ÜZERİNDE BİR EKİBİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞEN BİR OLAY"
Malatya Valisi Aydın Baruş ise tıp tarihine geçecek bir başarının yaşandığını söyledi. Kolay kolay başarılamayacak bir ekip çalışmasının ortaya konduğunu ifade eden Vali Baruş, "10 ayrı ameliyat odasında karaciğer nakilleri başarıyla gerçekleştirildi. Şu an itibariyle hastalarımız ameliyathanelerden çıkartılarak yoğun bakıma alındılar. Bu başarı niye büyük? Çünkü 100 kişinin üzerinde bir ekibin katılımıyla gerçekleşen bir olay” dedi. 

6003

TEKİN: "BUGÜN ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK GÜZEL BİR GÜN"
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin de, “Özellikle 100'ün üzerinde çalışan personellere teşekkür ediyorum. Bugün gerçekten vakıaların hepsi bir sıkıntı yaşanmadan başarı ile tamamlandı. Bugün ülkemiz için çok güzel bir gün, inşallah bu başarıların devamı gelecektir. Anadolu'nun mütevazi bir şehri olan Malatya'da böyle bir işin yapılması bizi gerçekten çok mutlu etti. Başarılarının artarak devam etmesini diliyorum” diye konuştu. 

 

13 SAATLİK SÜREÇTE YAPILAN KONUŞMA VE GELİŞMELER...

10 ODADA AMELİYAT YAPILDI

Sabah saatlerinde başlayan nakillerle ilgili konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bugün kendileri için çok önemli bir gün olduğunu dile getirerek, “5 canlı vericiyle karaciğer nakli. Bu şu demek, 5 verici, 5 tane de alıcı var. 10 odada ameliyata başladık. Arkamızdaki ekranda eş zamanlı olarak bütün ameliyatları takip ediyoruz. Ülkemiz, şehrimiz ve üniversitemiz için önemli bu büyük bir ameliyat. 2002 yılında başlayıp günümüze kadar ki bu 17 yıl içerisinde 2 bin 500'ün üzerinde başarılı karaciğer nakli gerçekleştirdik” dedi. 

5000_9

KIZILAY KENDİLERİNİ YALNIZ BIRAKMAYANLARA TEŞEKKÜR ETTİ
Kızılay, bugün kendilerini yalnız bırakmayan Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli ve Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıltaş'a da teşekkür etti. Kızılay, “Türkiye'mizin gururu Amerika Birleşik Devletleri Yale Üniversitesi Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre şahidimiz. Azerbaycan Tıp Üniversitesi Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Nuru Bayramov hocamız şahidimiz. Malatya 5. Noteri şahidimiz” ifadelerine yer verdi. 

5001_7

"5 CANLI HASTADAN NAKİL KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR OLAYA ŞAHİTLİK EDİYORUZ"
Sağlık Hizmetleri Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin ise, karaciğer naklinde şuanda dünyanın sayılı merkezlerinden birinde olduklarını dile getirerek, “Sezai Yılmaz hocamın liderliğinde çok başarılı bir ekip var. Ben bu ekibi tebrik ediyorum. 5 canlı hastadan nakil konusunda bir tür önemli bir olaya şahitlik ediyoruz, bu dünya tıp tarihinde ilk defa yapılan bir olay. Dolayısıyla Guinness Rekorlar Kitabı başvurusu yapıldığı için bugün buna şahitlik etme durumunda bulunuyoruz. Ben tüm hastalara geçmiş olsun diliyorum ve tüm ekibimizin bu başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu. 

5003_3

"İNANILMAZ BİR REKORA İMZA ATILIYOR"
Tekin, Prof. Dr. Sezai Yılmaz'a Malatya'da organ naklini bu aşamaya getirdiği için teşekkür ederek, “Türkiye'nin her yerinde karaciğer nakli yapılmasına vesile oldu. O yüzden kendisine ve ekibine çok teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşımızın hizmet almasında en üst noktaya ulaşmasını istiyoruz. Bu yüzden son yapılan Şehir Hastanesiyle beraber gerçekten sağlık hizmetinde Avrupa'da Amerika da örnek gösterilen ülkelerden birisiyiz. Bunu organ nakli ile de taçlandırıyoruz, taçlandırmakta istiyoruz. Özellikle bugün inanılmaz bir rekora imza atılıyor. Müthiş bir rekora imza attık, biz ona şahitlik için buradayız. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu rekor sayesinde ülkemizin Malatya'nın İnönü Üniversitesini, Karaciğer Nakli Enstitüsünün sesini bütün dünyaya duyurarak organ nakli konusunda, sağlık kültürü konusunda da dünyada başı çekeceğimize inanıyorum. Tekrar emeği geçen herkese yurt dışından katılan başta Şükrü hocama Azerbaycan'dan katılan Nuru Bayramov hocama katıldıkları ve destekledikleri için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

"TARİHİ BİR OPERASYONA TANIKLIK EDİYORUZ"
Tarihi operasyona tanıklık eden Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise, “Bu önemli ve tarihi olaya burada şahitlik etmek bizim için de büyük bir onur ve gurur verici bir olay. Bu noktada ülkemizi ilimizi temsilen bu güzel olayı gerçekleştiren gerçekten sağlık alanında çığır açan bir konuyu Malatya'da ilimizde gerçekleştirilmiş olunmasından dolayı başta rektörümüz olmak üzere Sezai hocama, tüm ekibine, Şükrü hocama, Nuru Bayramov hocama diğer tüm şahitlerimize de teşekkür ediyorum. Gerçekten çok onur verici ve gurur verici bir tabloya şahitlik ediyoruz. Bu anlamda ülkemiz içinde ilimiz içinde çok önemli bir gün. Biz umuyoruz ki Karaciğer Nakli Enstitüsü bugüne kadar dünyada göstermiş olduğu başarıyı bundan sonra da devam edecektir ve başta Sezai hocamın başkanlığında oluşturulmuş olan tüm ekibin emeğine sağlık” ifadelerine yer verdi. 

"BU NAKLİ ANCAK BÖYLE BİR ENSTİTÜ YAPABİLİR"
Azerbaycan Tıp Üniversitesi Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Nuru Bayramov de Karaciğer Nakli Enstitüsünün ikinci bir ilke imza atmasının şahitliğini yaptıklarını dile getirerek, “Bu enstitü dünyada ilk ve tek enstitü. Bugün bu enstitünün başarısının şahidi olmaktayım. Bu enstitü Azerbaycan'da çok tanınmakta. Birincisi bizim çok sayıda hastamız burada şifa alıyor. İkincisi Azerbaycan Tıp Üniversitesi birçok hemşiresi, doktoru, cerrahı burada eğitim alıp Azerbaycan'a dönmekte ve orda bu faaliyetlerini devam ettirmektedir. Bugün de bu ilişkiler devam ediyor ve ileri seviyede hatta bilimsel düzeylere kadar ilerlemiştir. Ona göre de bu Enstitünün her bir faaliyeti, her bir başarısı Azerbaycan'ın da başarısıdır. Biz de bu enstitü ve üniversite ile gurur duyuyoruz. Bugünkü gördüğümüz olay ve yaşadığımız olay aynı anda beş hastaya karaciğer nakli yapılmasını ancak böyle bir enstitü yapabilir. Neden derseniz, uzun yıllardan beri bu enstitüyü iyi tanıyorum. Başta Sezai hoca olmak üzere bütün ekibi hemen hemen tanıyorum. Bu enstitünün çok büyük bir potansiyeli var. Rektörümüz tarafından ve bu bölgenin yöneticileri tarafından Sağlık Bakanlığı tarafından büyük saygı ve destekler var. Ben Azerbaycan'ında bu konudaki gururu ve sevincini de sizlerle paylaşırım ve özünde çok sevinirim ki çok sevdiğimiz bir ülkede, çok sevdiğimiz bir üniversitede, kardeş gördüğümüz bir enstitüde güzel bir olayın şahidi oluruz bununla da seviniyor ve gurur duyuyoruz” diye konuştu.  

AMELİYATLAR NOTER HUZURUNDA YAPILIYOR

Ameliyatlar; Sağlık İl Müdürü, noter ve uluslararası şahitler huzurunda gerçekleştiriliyor. 5 vericiden alınan organlar aynı anda 1'i çocuk olmak üzere 5 alıcıya nakledilecek. 100'ün üzerinde doktorun girdiği operasyon noter ve uluslararası şahitler huzurunda gerçekleştiriliyor.

Ameliyata, Prof. Sezai Yılmaz, Prf. Turgut Pişkin, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr Ahmet Tekin, Doku ve Organ Nakli Daire Başkanı Dr. Murat Öztürk, YALE Üniversitesi Prof. Dr. Şükrü Emre, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Prof. Dr. Nuru Bayramov ve 35 cerrah girdi.

5000_4

NAKİL YAPILANLAR

Öte yandan Beytullah Kaya (3), Halil İbrahim Akpınar (66), Hakan Doğan (43), Ali Ulak (43), Ahmet Dağ'a (21) aynı anda karaciğer nakli gerçekleştiriliyor.

Donorler: Serap Kaya (25)

Cuma Kaşdaş (34)

Mihrican Uğur (41)

Pınar Akpınar (27 )

Ali Dal (26)

5008

BİR REKOR DENEMESİ DEĞİL

12 saat sürmesi beklenen operasyon öncesi bir açıklama yapan TÖTM Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Bugün burada yaptığımız işlem özünde kesinlikle bir rekor denemesi değil. Hiçbir şekilde insan sağlığı üzerinden bir deney yapmıyoruz ama burada aynı anda gelen 5 acil karaciğer nakli bekleyen hastaya nakil yapacağız başka bir amacımız yok. Çok önemli bir şey bu” dedi.

"DÜNYADA BU NOKTADA ÖNEMLİ BİR KONUMDAYIZ"

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise “Bugün ülkemiz ve üniversitemiz için çok önemli bir gün. Burada çok kıymetli bir ekibimiz var. Üniversitemiz bugüne kadar 2 bin 500'ün üzerinde karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdi. Dünyada bu noktada önemli bir konumdayız” ifadelerini kullandı.

"ORGAN NAKLİ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK ÇOK ÖNEMLİ"

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin  “Burada organ nakli konusunda farkındalık oluşturmak çok önemli. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında ülkemizde sağlık alanında önemli gelişmeler oldu. 2000'li yıllarda yüzlerce hasta organ nakli için yurt dışına giderken, 2019 yılında yüzlerce hasta organ nakli için ülkemizi tercih etmeye başladı. Özellikle Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamızın çok büyük katkısı var. Yılda yaklaşık ortalama 250 naklin yapıldığı, şimdiye kadar 2500'ün üzerinde naklin yapıldığı merkezimizin direktörü. Aynı zamanda sadece başarılı nakilleriyle kalmayıp yurt içinden yurt dışında yüzlerce kişinin yetiştirilip ülkemizin hizmetine sunduğu bir eğitim merkezi” diye konuştu.

5001_3

"TÜRKİYE BU KONUDA ÇOK BAŞARILI"
Yale Üniversitesinden Prof. Dr. Şükrü Emre de, “Bu operasyon Türkiye'nin bu konuda ne kadar başarılı olduğunun bir kanıtı. İnşallah bugün başarılı bir şekilde bu ameliyatları yapacağız” diye konuştu.

"HER ŞEYDEN ÜMİDİNİ KESMİŞ HASTALARIMIZ ŞİFA BULUYOR"

Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “Bugüne kadar 2 bin 500'ün üzerinde nakil gerçekleştirildi. Şuanda da yıllık olarak 250 civarında karaciğer nakli gerçekleştiriliyor ki buradaki doktorlarımızın ne kadar büyük bir başarı gösterdiklerini ve her şeyden ümidini kesmiş hastalarımızı şifaya kavuşturduklarını ispatlıyor. Bugün de bu operasyonların gerçekleştirilmesini diliyorum. Ben bütün doktorlarımıza kolaylıklar diliyorum bütün hastalarımıza da şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

"DOKTORLARA GÜVENİYORUM"

Nakil gerçekleştirilecek hastalardan Ahmet Dal ise çok heyecanlı olduğunu ifade ederek doktorlara güvendiğini belirtti.

 

5005

5006

5007

5008

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!