dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63972.401$

Tartışmaların odağındaki isim bize konuştu...


Tartışmaların odağındaki isim bize konuştu...
MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç: Listelerle ilgili bir kusurumuz varsa istifa ederim 
Narin


RÖPORTAJ: MURAT ÇETİN -SESLİ MAKALE-

Malatya'nın en çok konuşulan isimlerinden biri olan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başkanlığını yürüten Hasan Hüseyin Erkoç ile; röportaj yapma imkanımızın doğmasıyla soruları hazırlamaya başladık. Daha önce de birkaç kez kendisiyle görüşme imkanı bulduğum için, Hasan Hüseyin Erkoç'u tanıyan bir isim olarak soruları hazırlarken; verilecek cevapların da doyurucu olacağını düşünüyordum. Başkan Erkoç, gayet sıcak ve samimi bir şekilde bizi makamında ağırladı. Hoş-beşin ardından sorularımızı sıralamaya başladık. İlk sorumuz 1 Nisan'daki seçimle alakalıydı. Seçim ile ilgili görüşlerini ve çalışmalarını sorduğumuz da, “Öncelikle bu seçimin Malatya'mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” Dedikten sonra, “Tabii ki bu bir yarıştır. Tüccarın ve iş dünyasının bir seçimidir. Ben inanıyorum ki; iş dünyası en doğru kararı verir. Neticesi ne olursa olsun saygı duyarız. Yarışan arkadaşlara da başarılar diliyorum. Bizim seçimimiz tabii ki direkt başkanlık seçimi değil. Öncelikle kendi grubunuzda çıkmanız lazım. Oluşacak mecliste tekrar yönetim kurulu başkanı ve yönetim seçilir.  Üst kurul delegeleri ve disiplin kurulu seçilir. Yapılacak seçimin; Malatya'ya yakışır bir seçim olmasını isteriz. Ve neticede sizin de bildiğiniz gibi;10 gün sonra her şey bitecek. Yine Malatya'da yaşayan esnafın, iş dünyasının dostlukları devam edecek. Birbirleriyle dostlukları devam edecek. Ticaretleri devam edecek. Bu süreçte mümkün mertebe herkes arada dolaşan laflara itibar etmeden, farklı şeylere mahal vermeden hareket etmeli. Bu süreci nezih bir şekilde tamamlamayı ben şahsen çok arzu ediyorum. Tabii ki seçime girmek herkesin hakkıdır; buna saygı duyuyorum. Biz de elimizden geldiğince buna dikkat etmeye, bu hususta daha duyarlı olmaya özen gösteriyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu duyarlılığımızı devam ettireceğiz. İnşallah Malatya kazanır.” ifadelerini kullandı. 

 

MALATYA'NIN BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜNE GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERDİK 

Malatya'nın ticaret, sanayi ve geleceğiyle ilgili sorumuza ise Erkoç, “Malatya Ticaret Sanayi Odası en büyük Sivil Toplum Örgütü ama kamuoyunda ticaret sanayi odalarının asli görevlerinden farklı görevler de bekliyor iş dünyası. Bizim temsil verici olduğumuzu siz çok iyi biliyorsunuz. Ama temsil ve ricada da ikili ilişkileri çok iyi dengelemeniz lazım. Yine Malatya'nın ve hangi ilde olursa olsun o ilin başkanı o ildeki birlikteliği, beraberliği, kardeşliği pekiştirmek adına ortamı geliştirmesi lazım. Çünkü yatırım istikrarlı, huzurlu olan yeri tercih eder. Bu noktada da bizim üzerimize düşen ciddi görevler var.  Bugüne kadar bu duruma hassasiyet gösterdik, dikkat ettik. Malatya'nın birlikteliğine, bütünlüğüne zarar gelmemesi, zedelenmemesi için elimizden gelen gayreti, çabayı sarf ettik. İliniz istikrarlıysa, huzurluysa, güvenliyse oraya yatırımcıyı çekmeniz daha kolay olur. Tabi rica noktasında, ikili ilişkiler noktasında mümkün mertebe ayrım yapmadan sıcak tutmaya özen gösteren bir kimliğim, bir duruşum var. Bununla ilgili de biz bu ikili ilişkilerde iş dünyasında işi düşen arkadaşlarımızın derdine çare olmak için çaba sarf ettik. Benim cebimde ajandam yok, not defteri de yok. Kimin işi düşmüşse, kimi arayacaksam onun yanında ararım. Olur veya olmaz bu da ikili ilişkilerle olan şeylerdir. Tabi yine Ticaret ve Sanayi Odası'nın en büyük görevlerinden biri de ildeki ticaretin ve sanayinin gelişmesi için girişimlerde bulunmaktır. Bu konuda da diğer illerde bunu çok fazla göremezsiniz ama Malatya bu konuda şanslı. Şu anda 22 bin metre karenin üzerinde bir organize sanayi bölgesi olan, alt yapısı tamamen bitmiş, üçüncü organizenin ise bir kısmı hariç tamamen bitmiş doğalgazıyla, üniversitesiyle, meslek yüksekokuluyla, endüstri meslek lisesiyle Türkiye'de örnek teşkil edecek organize sanayiye sahibiz. Malatya sanayi ile çok geç tanışmış bir il. Aradaki farkı kapatmamız için çok çalışmamız lazım; bunun da farkındayız. Buraya yeni yatırımcılar çekmemiz gerekiyor. Burada da devletimizin bu gelişmişlik farkının önüne geçmek için özellikle Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin artık Anadolu'ya yayılması için de; farklı teşvikler vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada da biz ciddi çalışmalar içindeyiz. Biliyorsunuz; Malatya daha önce dördüncü bölgede organizeler altıncı bölgede teşvikte yararlanıyordu. Ama son dönemdeki gayretlerimizle, çalışmalarımızla, siyasilerimizin de desteğini alarak Malatya şu anda altıncı bölgede yararlanıyor. Özellikle Malatya altıncı bölge olduktan sonra ciddi teklifler almaya başladı. Hatta 10 gün önce çok önemli bir firmamız Türkiye ihracatında belki sektöründe ilk beşlere girecek bir firmamız burada 100 milyonluk bir yatırıma başladı. Önümüzdeki süreçte de cazibe merkezinin avantajını kullanarak, altıncı bölge avantajını da kullanarak; Malatya bu sıçramayı yakalayacak.” ifadeleriyle cevap verdi.  

 

İSLAM COĞRAFYASI KAN AĞLIYOR 

Malatya özelinden biraz da Türkiye ve dünya gündemine çıkalım istedik. Bu minvaldeki sorumuza Hasan Hüseyin Erkoç'un cevabı şu şekilde oldu: “Afrin'deki harekatta şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Bu coğrafya pahalı bir coğrafya, Anadolu coğrafyası zor bir coğrafyadır. Bu coğrafya da bizim ülke olarak birlikteliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi pekiştirmemiz lazım.  Bizim gidecek başka bir yerimiz yok. Sınırımızdaki son harekâtta bunu gördük. Oradaki mevzilerin kazılması, oradaki ülkemize yönelik terör hareketlerinin önüne geçmek için Türk Silahlı Kuvvetlerimiz çok başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. Dünyanın da takdirini topladı, bir sivilin bile burnu kanamadı. Eğer bu bölgede, Orta Doğu' da büyük güçler elini çeker bu bölge insanını kendi haline bırakırsa onlarda rahat eder. Türkiye her zaman bu mazlum insanların yanında yer almıştır. Buralarda ekonomide ciddi bir büyüme olacaktır; çünkü ihtiyaçları var. Malatya da Orta Doğu'ya açılan bir kapı olur, Türkiye'nin de bu anlamda ciddi ekonomik kazanımları olur. Özellikle bölgeye olan yakınlığından dolayı Malatya'nın da ciddi bir kazancı olur. Çünkü; Malatya'nın ticari, sanayi alt yapısı artık oluştu. Rahatlıkla biz o bölgelere her türlü malı satabiliriz, imar noktasında da her türlü hizmet verebiliriz. Ben özellikle orada zulme uğrayan masum insanların bir an önce huzura kavuşmalarını Allah'tan temenni ediyorum.  Zaten dikkat ederseniz son yüz yılda hep İslam coğrafyası üzerinde oyunlar oynanıyor. Bunun için biz Anadolu Coğrafyası olarak bin yıldır mazlum insanlara kapılarını açan her zaman mağdurun ve mazlumun yanında saf tutan bir milletiz. İnşallah bunun üstesinden geleceğiz. Nasıl ki 15 Temmuz'da bu millet sokaklara, tankların üzerine çıktı, hainlere fırsat vermediyse, inşallah bu bölgede emeli olan ülkelere fırsat vermeyecek. Ben ekonomiyle bağlantılı olarak şunları söylemek istiyorum; eğer oradaki huzur, sükûnet kısa sürede tamamlanırsa “Malatya'da burada çok avantajlı bir şekilde istifade eder” diye düşünüyorum.” 

 

AVRUPA'DAKİLERİNDEN DAHA İYİ HİZMET VERİYORUZ 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın mevcut durumuyla ilgili sorumuza Hasan Hüseyin Erkoç'un cevabı, “Malatya Ticaret Odası, 10 yılı aşkın süredir var. Biz üç yılda bir bağımsız bir kuruluş tarafından denetleniyoruz. Verdiğimiz hizmetler hakikaten Avrupa'da bir odanın üyesine verdiği hizmetten daha iyi seviyede. Bir de biz Malatya odası olarak bütçeyi hazırlarken çevre illerde bizim muadilimiz olan odalarda da rakamları aldık, şu anda Türkiye'de en ucuz ve en hızlı hizmeti veren odalardan biriyiz. Geldiğim günden beri, on yılı aşkın bir süredir yönetim kurulu başkanlığını yapıyorum. Hiç bir üye aidatını arttırmamışız, bu önemli bir şeydir. Bu arada 250 metrelik bir oda binasında 14 bin metre kapalı alanı olan bir binaya geldik. Bölgede değil Türkiye'de ilklere girecek bir oda binasını Malatya'ya kazandırdık. Geliri olan bir oda oldu. Şu an da yaklaşık 1 milyon 70 bin lira geliri olan bir odayız. En sonunda Kalkınma Ajansı'nın merkezini de buraya alarak üyelerle iş dünyasını kalkınma ajansıyla da bir araya getirmiş olduk.  Kalkınma ajansında yatırımcıyı yönlendirme noktasında ciddi görevleri var. Bunları da çok iyi kullanmaya gayret ediyoruz. İşte en son 1. organizede çok değerli bir iş adamımızın yapmış olduğu Türkiye'de dördüncü olan cam fabrikasının açılmış olmasını gösterebiliriz.” şeklinde oldu. 

 

40 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM OLACAK 

 “Başkanım, biraz önce kendiniz ifade ettiniz. Malatya'nın cazibe merkezi olması için huzurlu bir şehir olması lazım dolayısıyla bu süreç beraberinde istihdamı da getiriyor. On yıllık sürede sizin döneminizde ne gibi istihdamlar oldu? Ne kadar iş adamı geldi? Bu hususta bir detay alabilir miyim?” şeklindeki sorumuz Hasan Hüseyin Erkoç'u memnun etmiş gibiydi. Hemen cevap vermeye başladı. Erkoç, “Şu anda 1 ve 2'de 280'nin üzerinde işletmemiz var. 2007'de ikinci organizeyi faaliyete geçirdik 2007'den sonra; devletimizin verdiği teşviklerle Malatyalı sanayicilerimiz ciddi yatırımlar yaptılar. Şu anda 12 bine yakın bir istihdamımız söz konusudur. Üçüncü organizenin de tam devreye girmesiyle kamusallaştırılması gereken arsalar var. Tabi büyüyoruz bu arada. Birinci etabı bitirdik 66 parsel lekesiz bir alan oluşturduk. 66 parsel ürettik. Şu anda 15 fabrikamız hizmettedir. Diğerleri de inşaat ve proje aşamasında. O dolduktan sonra tekrar 3 bin 750 dönümlük etaba başladık. Oranın da alt yapısını 45 milyona ihale ettik. Sanayi Bakanlığı tarafından  yüzde 43.21 kırımla gitti; yaklaşık 25 milyonluk bir yatırım aldık. Orada da alt yapı hızlı bir şekilde devam ediyor. Yani biz üçüncü organizeyi tam bitirdiğimiz zaman yaklaşık aldığımız verilerle 40 binin üzerinde bir istihdamımız söz konusu olacak. “Nereden çıkarıyorsunuz bu rakamı?” diyecek olursanız, 336 tane cazibe merkezi çıktığında 336 firma başvurmuştu. Yatırım tutarı yaklaşık 9 milyardı. İstihdam da 43 bin 500'dü. Ama şimdi cazibe biraz daha farklılaştı, yeni sistem ile altıncı bölge teşviki ile inşallah en kısa sürede burayı doldurduğumuzda Malatya'nın sadece organizesinde; 60 binin üzerinde bir istihdam olacak. Bu da Malatya için önemli bir şeydir. Bu arada hayvancılık besi organize bölgesine öncülük ettiği kurumun ortaklarından biriyiz. Burada da son noktaya gelindi. Yine sayın valimizin geçen hafta toplantısında seracılık organize ile ilgili kararı aldık; biz yine ortaklardan biriyiz. Mermer ihtisas organize sanayi, Akçadağ'da bürokratik sebeplerden dolayı biraz uzadı; orada da ortaklardan biriyiz. Biz hep organizelerin kuruluşunda öncülük eden bir kurumuz. Malatya'yı büyütmek istiyorsak, geliştirmek istiyorsak bunu yapmak zorundayız. Ama çok ilde bunu göremezsiniz.” şeklinde konuştu.   

 

İDDİALAR ASILSIZ 

Hazır Hasan Hüseyin Erkoç'u bulmuşken kamuoyundaki iddiaları da sormadan olmazdı. “Eğer müsadeniz olursa iddialardan bahsetmek istiyorum: Diğer adayımızın Malatya'da yerel bir kanalda katıldığı programda; listelerle oynandığına dair bazı iddiaları vardı. Adaylıktan çekilen Namık Şahin de aynı iddialarda bulunmuştu. Bu husus kamuoyunda çok konuşulan bir mesele, bu konuda neler söylemek istersiniz?” şeklindeki sorumuza Hüseyin Erkoç'un cevabı, “Daha öncesinde de bir televizyon programında bu soru bana yöneltilmişti. Biz üye listesini Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin veri tabanından almaktayız. Bir kodlama sistemi çıktı. Diyelim ki inşaat, sanayi ve kuyumculuk alanlarında çalışan bir şirket var. Bu durumda muhasebe çalışanı ana sektörü belirleyerek kodlama sistemine bu şekilde kaydoluyor. Yani bizim listelere müdahale etme şansımız yoktur. Bir şirket belirlediği ana sektörün yanında başka faaliyetlerde de yer alabiliyor. Bizim listelerle oynamak gibi bir şansımız yok. Listeler zaten devletin belirli mercilerinde görülebiliyor. Bizim bir sıkıntımız yok. Bu doğru bir iddia değil. Eğer denildiği gibi listelerde tek bir kusurumuz varsa, ben görevimden istifa ederim. Bunu ilgili yerlere de bildirdim. Dedikodular her zaman çıkar. Fazla büyütmemek gerek. Görevimize şeffaf bir şekilde devam ediyoruz.” sözleriyle oldu. 

 

BÖYLE BASİT KONULARLA GÜNDEMİ MEŞGUL ETMEYELİM 

MTSO'nun son dönemde çeşitli kavgalarla anılır olduğunu ifade ederek, “Bu tarz olaylar; Malatya için sıkıntılı hadiselerdir . Daha önce Genel sekreterin darp edilme iddiası vardı. En son MTSO meclisindeki kavgayı Türkiye duydu. Kavgaların aslını sizden dinlemek isteriz.” Şeklindeki sorumuza Hasan Hüseyin Erkoç “Ben bu konu hakkında basın açıklaması yaptım. Artık Malatya'nın ve Türkiye'nin gündemi farklıdır. Gündemi böyle basit konularla meşgul etmek doğru değil. Yaşanan olayları kınıyorum. Keşke bu olaylar yaşanmış olmasaydı.” sözleriyle cevapladı.  

 

KAMUOYU TARAFINDAN KABUL GÖREN BİR YAKLAŞIM DEĞİL 

Hasan Hüseyin Erkoç ile görüşmemizin sonuna yaklaşırken, başka bir iddiayı kendisine sorma ihtiyacı hissettik. “Namık Şahin'in aday olduğu dönemde bazı kişiler STK'lar ile birlikte hareket ederek seçime müdahil olmak istedi. MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kalan, mevcut “metal yorgunları” olarak yorumladı. Sizin yorumunuz nedir?” şeklinde bir soru yönelttik. Erkoç bu sorumuza şu şekilde cevap verdi: “Ben bu konuya fazla girmek istemiyorum. Biz görevimizin başındayız. Sivil toplum örgütlerinin tümü Ticaret Sanayi Odasına bağlıdır. Eğer öyle bir şey yapılacaksa birilerini aday olarak çıkartmadan önce istişare edilerek hareket edilmesi lazım. Yoksa Hasan Erkoç birilerini ortaya çıkaracak; bu durum kamuoyu tarafından çok kabul gören bir yaklaşım değil.”  

 

TÜRKİYE'DE ÖRNEK GÖSTERİLECEK HİZMETLERİMİZ OLDU 

Yaklaşık 10 yıllık MTSO başkanlığını hatırlattığımız Hasan Hüseyin Erkoç'a icraatını ve bundan sonrası için projelerini de sormayı ihmal etmedik. Bu sorumuza Başkan Erkoç'un cevabı, “Sizin de belirttiğiniz gibi yaklaşık 10 yılda MTSO'ya 250 metrelik bir oda binasında, on dört bin metrekare kapalı alanı olan ve bir milyon yetmiş lira kira geliri olan, Türkiye'de örnek sayılabilecek yeni bir bina kazandırdık. Hiçbir zaman üyeyi zor duruma sokacak, üye aidat kayıt ücretlerini ve kapasite rakamlarının bedellerini hiçbir zaman arttırmadık. Huzur hakkı meclis üyelerimize vermedik, bunu sembolik olarak kanunen göstermek zorundasınız. Her meclis üyesinin ayda bir liralık huzur hakkı vardır. İkinci organizede geldiğimiz günden beri tahsis edilip de inşaata başlamayan firmalarla ilgili yazışmaları süratli bir şekilde başlattık. Yaklaşık otuz sekiz tane firmaya ikinci organizede yer tahsislerini iptal ederek yeni yerler verdik. Bu firmalar Malatya'mıza ayrı bir renk kattı. Yine üçüncü organizede; kamulaştırmadan dolayı sıkıntılar vardı. Malatya'nın arsaya ihtiyacı vardı.  Alan tahsis ederek bin 750 dönümlük yerin alt yapısını tamamladık. Akabinde 3 bin 500 dönümlük yerin alt yapı çalışmaları devam ediyor. Bunları yaptık. Arıtmalarla ilgili çevreye zarar vermemek için özen gösteriyoruz. Çevreci bir yol izliyoruz. Kapasitesinin 3 katı büyüklüğünde arıtma tesisi kurduk. Malatya'ya 10 dönümlük bir araziyi Ticaret Odası'na kazandırdık. Toplantılar düzenledik. Eğitim programlarımız devam ediyor. Yapamadığımız 3 tane proje var. Onları bu dönem yapmak için uğraşacağız. Birinci projemiz; üyeler arasındaki  iletişim ağını geliştirmek ve sağlamlaştırmaktır. Bunun için de gruplar halinde toplantılar gerçekleştirerek üyelerimizle etkileşimde bulunacağız. Sorunları tespit edip çözeceğiz. İkinci projemiz; yurt dışı gezileridir. 2008 yılından bu yana 8-9 ülkeye ziyaretlerde bulunuldu fakat verim alamadık. Bundan sonra senede 2-3 ülkeye sektör bazında iş gezisi yapmayı planlıyoruz. Üyelerimiz muhataplarla iletişim sağlanacak şekilde organize edilecek. İş dünyası gezisi yapacağız. Üçüncü projemiz ise; Malatya'mızın ihracat ve ithalatı için bir düzen kuracağız. Üyelerimizin ihracat ve ithalat sürecinde sıkıntı yaşamamaları için elimizden geleni yapacağız. Çözümler üreteceğiz. Hassasiyet içinde görevimizi sürdüreceğiz.” şeklindeydi. 

Bizi büyük bir nezaketle ağırlayan Hasan Hüseyin Erkoç'a teşekkür ederek yanından ayrılırken, bir yandan “Kamuoyunun merak ettiği başka bir soru var mı?” diye düşünüyor, bir yandan da ertesi güne hazırlamanın telaşını yaşıyorduk.    

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!