Malatya
15 Ağustos, 2025, Cuma
  • DOLAR
    40.89
  • EURO
    47.84
  • ALTIN
    4392.1
  • BIST
    10.845
  • BTC
    122254.71$

Tek Kullanımlık Plastiklere Kısıtlama Geliyor

Tek Kullanımlık Plastiklere Kısıtlama Geliyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin “Tek Kullanımlık Plastikler, Deniz Çöpleri ve Mikroplastikler Yol Haritası”nı açıkladı. Cenevre’deki uluslararası platformda takdir toplayan harita, plastik kirliliğiyle mücadelede kritik eylem adımları içeriyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin "Tek Kullanımlık Plastikler, Deniz Çöpleri ve Mikroplastikler Yol Haritası"nın detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) toplantısında açıklanan yol haritası, sürdürülebilir çevre politikaları açısından uluslararası alanda takdirle karşılandı.

BAKAN KURUM: “TEK DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM DİYORUZ”

Bakan Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Sıfır Atık vizyonumuzla tarihi bir adımı daha atıyoruz. Tek kullanımlık plastiklerde kısıtlamaya gidiyor, denizlere ve ekosisteme sahip çıkıyoruz. Sektörü döngüsel ekonomiye yönlendirip ‘tek’ değil sürdürülebilir üretim diyoruz.” ifadelerini kullandı.

44 EYLEM, 22 KURUMU KAPSIYOR

Yol haritası, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü öncülüğünde literatür taramaları, kamu-özel sektör çalıştayları, anket sonuçları ve uzman katkılarıyla hazırlandı. 22 kamu kurum ve kuruluşunu kapsayan planda 44 somut eylem yer aldı.

KISA VADE: PLASTİĞE MEVZUAT VE KISITLAMA

2025-2027 dönemini kapsayan kısa vadeli hedefler kapsamında, tek kullanımlık plastik ürünler için mevzuat hazırlanacak. Gıda ambalajları ve içecek kaplarında tüketimi azaltmaya yönelik adımlar atılacak. Depozito sistemi, yeniden kullanılabilir tasarımlar ve kamuoyu farkındalığını artırıcı kampanyalar uygulanacak.

ORTA VADE: MİKROPLASTİKLERİ TESPİT VE ETİKETLEME

2028-2032 döneminde ambalaj atıklarının kontrolü AB standartlarına uyumlu hâle getirilecek. PET şişelerde ayrı toplama oranı %90’a çıkarılacak. Mikroplastik kaynakları haritalanacak, izleme sistemleri kurulacak. Etiketleme zorunluluğu getirilecek.

UZUN VADE: PLASTİĞE ALTERNATİF MODEL GELİYOR

2033 sonrası için mikroboncuk içeren kozmetik ürünlere yasaklama, biyobozunur malzeme üretimi, kompostlanabilirlik test kapasitesi gibi teknik kriterler geliştirilecek. Döngüsel iş modelleri ve yeniden kullanım kültürü teşvik edilecek.

KAYNAK: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.