dore okulları
Malatya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2407.6
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66295.56$

Teknokent veya Teknoparklar Gerçekten Avantajlı mı?


Teknokent veya Teknoparklar Gerçekten Avantajlı mı?
Narin

Bir fikriniz var…

Bu fikirden para kazanmaktı hayaliniz ve bu hayalinizi hayata geçirdiniz, şirketleştiniz.

Yeni işe başlamışsınız, üst üste gelir vergisi, KDV, stopaj derken başınızı kaldıracak vaktiniz yok, öyle ya vergi ödemelisiniz.

 “Dünyada ölüm ve vergiler dışında, hiçbir şey kesin değildir.” der Abd'li bilim adamı, diplomat Benjamin FRANKLIN.

 Cebinizden vergiler çıktıkça kafanızda ampuller yanacaktır, vergi kaçırmak suç biliyorsunuz!

 Vergiden kaçınmanın en kolay yolu; araba kullanma, sigara ve içki içme.

 Peki ben bu vergilerden nasıl kurtulurum diye düşünebilirsiniz, bunun adı vergiden kaçınmadır ve yasaldır korkmayın. Gerçi vergiden kaçınmanın da adı son zamanlarda yanlış anılır oldu ama siz yasaların çizgisinden çıkmayın.

 Tabii kulaktan doğma bilgilerle ve internette dolaşan sayısız bilgiye de hemen inanmayın, şehir efsanelerine kanmayın. Bir bilene mutlaka danışın.

Çünkü Teknoparklar veya Teknokentler gerçekten vergi cenneti de değil abartmayın.

 Türkiye'nin birçok yerinde özellikle yakın zamanda birçok teknokent açıldı ve açılması planlanan teknokentler var. Peki teknoparklar gerçekten avantajlı mı ya da nasıl avantajlı olabilir konusunu yazmak istedim. Birçok işletme bu bölgenin sadece avantajlı olduğu kısmını düşünerek şirketler kurmuş; bölgenin sağladığı avantajlardan kısmen veya çok az faydalanılmış ya da teknokentin amacının dışında bir tabeladan öteye götürememiş ve sonunda kapatmış firmalar bilmekteyim.

 Teknoloji Geliştirme Bölgesi Olan Teknopark Nedir?

Hızla küreselleşen dünya ekonomisinden önemli bir pay almak isteyen ülkeler geleneksel üretimler yerine bilim ve teknoloji üretimlerine ciddi yatırımlar yapıyorlar. İşte global ekonominin karakterleri olan işletmeler için Araştırma ve Geliştirme faaliyetleri yürütebilmeleri için bilim parkları, inovasyon merkezleri ve teknoparkların ortaya çıkışı elzem olmuştur. İşte biz Teknoparklara; Üniversiteler ve şirketlerin birlikte veya ortak hareket ettiği, akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği teorinin pratiğe döküldüğü yüksek ve ileri teknolojinin belkemiği yerleşkelerdir diyebiliriz.

 Kimler Teknoparklarda Yeralabilir?

Halen yüksek/ileri teknolojileri kullanmakta olan yerli ve yabancı firmalardan, Ar-Ge birimlerini Teknoparklarda oluşturarak yeni Ar-Ge projeleri gerçekleştiren firmalar, Üniversite, İleri Teknoloji Enstitüsü veya Kamu Ar-Ge Merkezinin imkanlarını kullanarak yazılım veya yenilikçi teknolojiler geliştirmek isteyen KOBİ'ler, TEKMER'lerde büyüyen firmalar, ticarileştirilebilecek fikri olan genç girişimciler yer alabilirler.

 Avantajları Nelerdir?

Ceza bir şeyi yanlış yapmanın vergisidir. Vergi ise bir şeyi doğru yapmanın cezasıdır.

 Teknoparkın sayabileceğim ilk avantajı tabii ki herkesin aklına gelen vergisel avantajlarıdır. Yalın bir dil ile anlatmak gerekirse,

Yazılım, Tasarım ve Arge faaliyetiniz için projenizi teknopark yönetici şirketine sunarsınız, projeniz hakem heyetince onaylanır, projenizi heyete sunum yaparak anlatırsınız ve artık teknopark firması olursunuz. Burada ürettiğiniz ürünler için %22 olan kurumlar vergisini ödemezsiniz.

 Teknokent dışında yapılan Yazılım, Tasarım ve Arge faaliyetleri için %18 KDV hesaplaması gerekirken teknokentte yerleşik olan firmaların bu hesabı yapmasına gerek yok, çünkü KDV istisnası var ve bu yüzden fiyat avantajına sahip olacaksınız. Oyun geliştiren firmalar için kapsam yakın zamanda biraz daha genişletirildi. Ama teknokentte her kestiğiniz fatura KDV'den istisna diye bir şey de yok, bu konudaki sorularınızı e-posta olarak iletebilirsiniz.

 Firmanız için aldığınız bazı demirbaşlar için de KDV ödemiyorsunuz.

 Geçtiğimiz yılın Temmuz ayından sonra Serbest bölge içindeki teknoparklarda geliştirilen yazılımların satış ve kiralanması kapsamında KDV istisnası bulunmaktadır.

 Geçtiğimiz yıl başlarında yayımlanan bir tebliğ ile daha önceden indiremediğiniz KDV'yi artık bazı kalemler için indirim konusu yapabileceksiniz.

 Çalışan Arge ve destek personelleri için de hiçbir şekilde vergi ödemiyorsunuz, bununla birlikte sigorta priminin de büyük bir kısmı için indirim uygulanıyor. Burada geniş bir detay var birkaç kriter var ve sonuç itibariyle şartları sağlamanız halinde desteğin olduğunu bilin istedim.

 Proje geliştirilmesine fiilen katkıda bulunan Yönetim Kurulu üyeleri veya Şirket Ortaklarına ödenen Huzur haklarına da gelir vergisi istisnası uygulanıyor.

 Teknopark içinde geliştirdiğiniz ve seri üretimine başlayacağınız ürün için vergi avantajının bittiğini düşünebilirsiniz, çünkü çok kimse bunu böyle biliyor. Halbuki değil, bakın işin aslı nasıl.

 Geliştirdiğiniz ürün için patent, lisans gibi koruyucu belgeler temin etmeniz gerekli, bunu hem kendinizi korumak hem de vergisel avantajlardan faydalanmak için yapmalısınız.

 Daha bitmedi, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yer alan 4691 sayılı Kanun kapsamında yürütülen yazılım, Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırma faaliyetlerinde bulunan bütün firmalar gümrük vergisi istisnasından yararlanabilirler. Bu istisna nasıl uygulanır diyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

 Demirbaşlar için amortisman süreleri yarıya indirilebiliyor. Bu ne demek oluyor derseniz, örneğin kullandığınız bilgisayarı teknopark dışında 4 yılda giderleştirebiliyorken teknoparkta 2 yılda giderden düşebilir, daha fazla vergi avantajı elde edebilirsiniz.

 Mobil uygulama geliştiren şirketlerin seri üretime geçseler dahi bu uygulamaları aracılığı ile elde ettikleri admob yani reklam gelirleri de belli oranlarda vergiden istisna tutulmuştur.

 Teknoparktaki firmanıza Temel Bilimler alanında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam ettirirseniz yürürlükteki asgari ücretin brüt tutarı kadar 2 yıllık süre için bakanlık bütçesinden karşılanmaktadır.

 Projeniz var ve ar-ge yapacaksanız teknoparkta yer almanız gerektiğini unutmayın, esen kalın.

 Mustafa Şarlak

SM Mali Müşavir

[email protected]

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!