dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2324.4
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70850.81$

Tıp sempozyumu başladı


Tıp sempozyumu başladı
Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ve İnönü Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “19’uncu Acil Tıp Kış Sempozyumu” başladı.
Narin

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyum açılış törenine İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Davut Özbağ, Tıp Fakültesi Dekanı ve Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, Malatya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumda konuşan Çelik, “20 yıl önce Türkiye'de acil tıp, yöneticilerin hoşlarına gitmeyenleri cezalandırmak için görevlendirdikleri bir alandı. Ancak daha sonra böyle bir bilim alanı gelişti ve bugün yüzlerce uzmanı olan ve ana bilim dalı olarak şu an Türkiye'de en çok asistana sahip olan bir alan haline geldi. Acil tıp, bütün hastanelerin yüz akıdır. Eğer acil alanında başarılı değilseniz, öbür alanlarda istediğiniz kadar iş yapın, bunun çok da kıymetinin olmadığını biliyorum” dedi. Çelik, üniversite hastanesindeki acil tıp hizmetlerinde çalışan personelin fevkalade iyi yaptıklarını söyleyerek, "Biz, acil hizmetini erişkin ve çocuk acil olmak üzere birbirinde ayırdık. Belki de Türkiye'nin en iyi çocuk acil bölümlerinden birisini ortaya koyduk” diye konuştu. İnönü Üniversitesinin organ nakli konusunda Türkiye ve dünyada marka olduğunu kaydetti. Yeni hizmete giren Karaciğer Nakli Hastanesi hakkında da bilgi veren Çelik, 160 yataklı ve 12 ameliyathaneli hastanenin, tek organ nakline mahsus hastane olma özelliğiyle de dünyada bir ilki temsil ettiğini ifade etti. Çelik, “Tabii ki, sadece bina yapmak yeterli değil, onun içini dolduracak bilge, çalışkan hekimlerin de olması gerekiyor. Bundan yaklaşık 8 yıl önce 6 hekimimizin görev yaptığı karaciğer nakli alanında şu an 23 hekimimiz görev yapıyor. Sanıyorum dünyada aynı anda 5 karaciğer naklini yapabilen başka bir ekip yoktur. Acil Tıp Uzmanları Derneğinin yaptığı gibi, biz de çeşitli illerde ve ülkelerde işbirliği içindeyiz ve o yerlerden de bilim adamları gelip, sadece organ nakli değil, diğer konularda da ders alıyor. Şu an üniversitemizde 58 ülkeden bin 350 yabancı uyruklu öğrencimiz ve 23 yabancı uyruklu öğretim üyemiz bulunmaktadır” diye konuştu. Terör olaylarına da değinen Çelik, “Ülke olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Bu coğrafyada devlet olmak kolay değil. Hepimiz belli bilim alanlarıyla uğraşmakla birlikte bunun da farkındayız. Allah, devletimize ve milletimize zeval vermesin. Bu konuda ülke birliği ve kardeşliğimizin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda üniversitelerin de hassas olduğunu, günlük siyasetle ilgilenmemekle, günlük polemiklerin muhatabı ve tarafı olmamakla birlikte, ülkenin bekası söz konusuysa üniversitelerimizin de hassas olduğunu ve üniversitelerin bu konuda en hassas insanların yaşadığı alanlar ve mekanlar olduğunu herkesin bilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Acil tıbbın ülke gündemine mutlaka oturması gerektiğine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander ise acil çalışanlarının önemsenmesi gerektiğini ifade etti. Cander, “Bazen bir acil servise yaklaşık 2 bin hastanın başvurduğunu görmekteyiz. Biz acil çalışanları hep gizli kahramanlar olarak anılmaktayız. Bahsedilen bu kahramanların özel bir statüde değerlendirilmeleri gerektiğine inanmaktayız. Dolayısıyla acil servislerin ve o servislerde fedakarca çalışanların ülke gündemindeki yerini almaları gerekmektedir. Yıllardır artan bir hızla, eğitim amaçlı sempozyum ve kongreler yapmaya devam ediyoruz. Yıllarca emek verilerek ulusal ve uluslararası olarak düzenlediğimiz bu organizasyonlar, acil tıp camiasının yükselişinde ve gelişmesinde önemli bir rol almıştır. Bölgesel sempozyumlarımız bize ayrı bir bakış açısı kazandırmış, o bölgelerde hizmet veren acil çalışanlarımızla bir araya gelmemizi sağlamıştır” şeklinde konuştu.

İnönü Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muhammed Gökhan Turtay ise 19'uncu Acil Tıp Kış Sempozyumunun organizasyonu ve programı hakkında bilgiler vererek katılımcılara teşekkür etti. Yapılan konuşmalardan sonra Çelik'e ve Cander'e plaket takdim edildi. Açılış töreninden sonra sempozyum oturumlarına geçildi. Toplam 3 gün sürecek olan 19'uncu Acil Tıp Kış Sempozyumunda travma, solunum, nörolojik, kardiyak, toksikolojik aciller ve acil servis başlıklarının ele alınacağı kaydedildi.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!