dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2423.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64096.99$

'TSO’nun mevcut yönetimi bırakmayı bilmeli '


'TSO’nun mevcut yönetimi bırakmayı bilmeli '
RÖPORTAJ: MURAT ÇETİN...
Narin

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık Seçimi için oluşturulan Malatya İş Dünyası Platformu geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, adaylardan Namık Şahin'i destekleme kararı almıştı. Malatya Time Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin Malatya İş Dünyası Platformu'yla ilgili kamuoyunda oluşan iddialara açıklık getirmek adına MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kalan'la görüştü. Murat Çetin'in sorularına büyük bir samimiyetle cevap veren Hüseyin Kalan, “Biz platform olarak Malatya'ya hizmet noktasında ehliyet ve liyakatin önemine dikkat çektik. Mevcut yönetimde bir değişimin gerekliliğine inandığımızı ve bu değişimin liyakat, ehliyet odaklı ve kuşatıcı bir konsensus ile gerçekleşmesinin önemine inandığımızı daha önce deklare etmiştik. Bu değişimin seviyeli bir şekilde sonuçlandırılması için Malatya iş dünyası STK ları olarak aktif rol almaya hazır olduğumuzu belirtmiştik” dedi. 

 

 

 

SÖYLEŞİ: MURAT ÇETİN 

 

Sayın başkan, öncelikle bize vakit ayırdığınız için size teşekkür etmek isteriz. Malum olduğu üzere önümüzde bir seçim var. Malatya Ticaret ve sanayi Odası başkanını seçecek. Siz de bir platform oluşturarak, bu seçimde kimi destekleyeceğinizi açıkladınız. Bu açıklamanızın ardından kamuoyunda bazı çatlak sesler çıktı. Hem platformun oluşumunu hem de ortaya atılan iddiaların gerçeklik payıyla ilgili görüşlerinizi almak isteriz.  

 

Sizin de ifade ettiğiniz gibi Malatya'nın iş dünyasındaki sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği bir platform oluşturduk. Bu platformda MÜSİAD'ın yanısıra, 2. Organize Sanayi Bölgesi Derneği, 1. Organize Sanayi Bölgesi Derneği, ANESİAD, MİAD, TÜMSİAD ile ASKON'un Malatya şubelerinin başkanları var. Böyle bir oluşuma neden ihtiyaç duyduğumuzu açıklamak isterim. Malatya'da ekonomiyle ilgili sivil toplum kuruluşları denilen bir olgu var. Malatya'nın ekonomiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarını aramıza aldık. Biz bu platformu herhangi bir adayı desteklemek için kurumuş değiliz. İddialardan bahsettiniz işte iddialardan biri de niyet okumaya girmektedir. Kimse niyet okumaya kakışmasın. Niyet okumaya kalkışmakla bu 7 tane sivil toplum kuruluşuna hakaret edilmeye çalışılmıştır. Bu bir art niyettir. Ayrıca bizim biraya gelmiş olmamız takdire şayan bir durumdur. Farklı dünya görüşüne, farklı siyasi görüşe sahip camiaların başkanları biraya geliyorsa saygı duyulması gerekiyor. Her birimizin seslendiği camialar farklı. Gündemimizde Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri vardı. Ayrıca bundan sonraki seçimlerde ne yapılabileceğiyle ilgili görüş alış-verişinde bulunduk. Bundan sonraki seçimler için ne yapabileceğimize kafa yorduk. Yarın öbür gün ticaret borsası için bir seçim olacak biz yine bir araya geleceğiz. Bir aday çıkarmak için değil, Malatya için en güzel aday kimse onu bilmeye ve bildirmeye çalışıyoruz. Keşke var olan yönetimdekiler de katılmak isteseydi. Keşke kayısı ticaret borsası da katılsaydı.  Keşke diğerleri de katılmak isteseydi ve katılsaydı. Daha çok memnun olurduk. Ben başkanlığa da hevesli biri değilim. “MÜSİAD bu iş için elverişlidir” dedikleri için çıkmışız. Şu anda Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı için aday olan 3 kişi var. Bunların ikisi yani Hasan Hüseyin Erkoç ve Namık Şahin toplantımıza iştirak ederek kendilerini anlattılar. Diğer adayın da gelmesini çok arzu ettik. Ancak gelmedi. Hasan Hüseyin Erkoç da “Gitmeseydim farklı düşüneceklerdi” diye bir açıklama yapmış. İşte bu da niyet okumadır. Bizim amacımız bugün veya yarın hangi seçim olursa olsun bu platform çalışmalarıyla o seçimlerde hem bilgi sahibi olmaya hem de bilgilendirmeye çalışacağız. Malatya'da sadece Ticaret ve Sanayi Odası seçimi olmayacak, diğer kuruluşlarda da seçimler olacak. Bugün için değil sürekli olarak bu platformu ayakta tutarak, diğer seçimleri de düşündük. Malatya'nın ticaretine, sanayiine ve gelişmesine katkı sağlayacağına inandığımız kim varsa onu destekleyeceğimizi tekrar belirtmek isterim.  

 

Bu platformun oluşmasında ve kamuoyuyla paylaşılan görüşlerde sadece MÜSİAD'ın adının geçmesiyle ilgili eleştiriler de var. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?  

 

Bu da haksız bir eleştiridir. Çünkü MÜSİAD, ülkemizin 27 senesinde var olan bir kuruyuştur. MÜSİAD'ın Malatya şubesi kurulduğu günden bugüne kadar 600 insanın girip çıktığı bir merkez olmuştur. Gençleriyle birlikte 1000 tane işadamı demek oluyor bu. Ayrıca MÜSİAD'ın dünyanın 61 ülkesinde temsilciliği bulunmaktadır. Türkiye'nin 81 vilayetinde şubesi bulunan bir kuruluştur MÜSİAD. Üye sayısı 21 bine ulaşmış bir kuruluştan bahsediyoruz. Bunlar Türkiye'de istihdamın, üretimin, ihracatın belli bir kısmını göğüslemiş gönüllü insanlardır. Haliyle büyük ve köklü bir kuruluş olan MÜSİAD, platformun sözcülüğünü ve öncülüğünü yapmayacaktı da kim yapacaktı? 

 

 

Biraz önce, 3 tane adayı çağırdığınızı bunların ikisinin geldiğini belirttiniz. Bu adayların arasında mukayese yaparken ve destek kararını açıklarken hangi kriterlere baktınız? Bu etüdü yaparken ehliyet ve liyakat noktasında özellikle görmek istedikleriniz nelerdi? 

 

Biraz önce saydığım ekonomiyle ilgili kurulmuş 8 tane sivil toplum kuruluşunun ticaret ve sanayi noktasında bilgi birikim hayli yüksektir. Her birimiz yıllardır ticaretin ve sanayinin içinde bulunan kişileriz. Bu tecrübelerimizle birlikte bir de üniversitede öğretim üyesi olan doçent bir kardeşimizin de görüşlerini ekleyerek 20 maddelik bir kriter oluşturduk. 20 kriterin tamamına puanlama usulüyle baktık. Bu 20 kriterin içerisinde kendine özgüven, beceriklilik, verimlilik, arkadaşlarıyla birlikte çalışabilme kabiliyeti, temiz özgeçmiş, konulara vakıf olabilme gibi meseleleri koyduk. Bu kriterlere göre puanlama yaptık. Kimin kime ne not verdiği hiç kimse bilmiyordu. Bunu isimsiz bir şekilde anket olarak yaptık. Benim verdiğim notu ASKON bilmiyordu. Onların verdiği notu ben bilmiyordum. MİAD'ın verdiğini 1. Organize Sanayi Bölgesi Dernek Başkanı bilmiyordu. Sonuçta anket gibi düşündük ve isimsiz bir şekilde bu puanlamayı yaptık. Puanlama neticesine baktığımızda Namık beyin Hasan Hüseyin Erkoç'tan çok daha yüksek puan aldığını gördük. Keşke Oğuz bey de gelseydi de onunda durumunu öğrenebilseydik. Bu anketi üniversitedeki bir doçent arkadaşımız hazırladı ve “Buna göre değerlendirin” dedi. Biz de ona göre değerlendirmeyi yaptık. Bunun neticesinde Namık beyin arkasında yer almaya karar verdik. Boyuna posuna veya yakışıklılığına değil, anketin neticesine göre Namık beyi seçtik. Bu işin erbabından aldık bu soruları ve değerlendirmeleri. Ayrıca biliyorsunuz Namık Şahin, 4 yıl da MÜSİAD'ın başkanlığını yapmıştır. Kendisinin MÜSİAD'ı ziyaretinde de destelediğimizi belirttik. Adaylarımıza Namık beyi desteklemelerini tavsiye ettik. Elbette herkesin hür iradesi var bizimki sadece bir tavsiye niteliğindedir.   

 

Sayın Başkan, Namık beyle daha önce görüşme fırsatı bulmuştuk. O görüşmede kendisini 7 tane derneğin desteklediğini belirtmişti. Bu konuda sizin de ilave etmek istediğiniz bir şeyler var mı? 

 

Sayın Namık Şahin'i destekleyenlerden biri biziz. Malatya'da 200 civarında üyesi olan ve 800 tane oyu bulunan bir kuruluşun başkanıysanız, özellikle de kullanılacak 4 bin civarında oyun yüzde 25'ini temsil ediyorsanız, üyelerinize bir adres göstermeniz gerekmektedir. Bu platform çalışmasından önce MÜSİAD olarak bir muhasebe yaptık. Ticaret ve Sanayi odası için bir liste hazırladık. Bu listeyi, şu olur bu olmaz tarzında elediğimiz zaman elimizde 4 kişilik bir liste kalıyordu. Bu işin üstesinden gelebilecek isimleri belirledik. Her hangi bir işte emek varsa saygı duymak gerekir. Benim ve bir kaç arkadaşımın önerisi vardır. Ondan sonra diğer 7 tane sivil toplum kuruluşu olgusu gelmiştir. Ticaret ve Sanayi Odası'nın var olan piyasa uygulamalarına baktık ve yönetimde bir metal yorgunluğu olduğunu tespit ettik. Hasan Hüseyin Erkoç'a da geldiği zaman bunu belirtmiştim. “Siz yorulmadınız mı?” diye sordum kendisine. “Hayır yorulmadım” dedi. Oğuz bey ve Hasan Hüseyin Erkoç 20 senedir MTSO'nun ya yönetiminde yönetimin  ya da başındadır. Artık bir değişimin ve taze kanın vücuda verilmesi gerekiyor.  

 

Namık Şahin'i adaylığı konusunda yorumlayabilir misiniz? 

 

Namık Şahin'i uzun yıllardır bir sanayici olarak görüyoruz. Bir üretim geçmişi var. Ayrıca şu anda daha küçük çaplı bir ticarete devam ediyor. Geçmişte sivil toplum kuruluşlarında görev almıştır. Belediye başkan yardımcılığı yapmış, Milli Türk Talebe Birliği'nin Malatya'da başkanlığını da yapmıştır. Daha sonra da 4 yıl MÜSİAD'ın Malatya'da başkanlığını yapmış ve şu anda da en uzun süreli üyelerimizin içinde birinci olmasa bile ikincidir. MÜSİAD'ın kuruluşunda bulunmuş bir arkadaşımızdır. Dolayısıyla MÜSİAD'ın Namık beyi desteklemesinden daha doğal bir şey olamaz. MTSO'nun mevcut yönetimi için biraz önce metal yorgunluğu var dedim. Sadece metal yorgonluğuyla da değil her iki aday da 20 yıldır MTSO'nun yönetiminde bulunuyor. Ortaya bir misyon ve vizyon koyma noktasında yetersiz olduklarını görüyoruz. Yaptığımız oylama neticesinde de Namık beyin çok yüksek oranda önde olduğunu gördük. Beyefendiliği, kişiliği ve piyasadaki karşılığının çok olumlu olması bizim için kendisini aday göstermemizdeki sebepler arasındadır.  Buna vizyonerliğini koyuyoruz. Mesela bugün dünya 4.0 teknolojisini konuşuyor. Gidip diğer iki adaya sorun bakalım “4.0 teknolojisi nedir? Bunu Malatya'nın vizyonunda nereye oturtmak istiyorsunuz? diye sorun. Tüm dünyada ticaret için, sanayi için robot teknolojisinden bahsediliyor. Robotların üretime katılmasıyla ilgili ne düşünüyorlar acaba? 1800'lü yıllarda buhar teknolojiyle başlayıp, benzin ve mazotla işleyen ticaret ve sanayi daha sonra internet teknolojisiyle yürüdü. Artık ticaret ve sanayide robot teknolojisi konuşuluyor. Bu adayların bununla ilgili bir vizyonunun olduğunu zannetmiyorum.  

 

Ticaret ve Sanayi Odası'nın Malatya'ya katkısı ve olması gerekenlerle ilgili görüşlerinizi de almak isteriz. 

 

Ekonomi dediğimiz aslında gelecektir. Gelecekle ilgili bir kanaat taşıyorsanız ekonomide olmalısınız. Bir üretiminiz olmalı. Eğer gelecekle ilgili bir vizyonunuz yoksa ölümü bekleyeceksiniz. Ölümü bekliyor ve üretmiyorsanız sabah-akşam camiye gidecek, cami cemaati olacaksınız. Evde veya  kahvehanede dedikodu yapacaksınız. Üretimin, ekonominin, istihdamın, kendinizin ve şehrinizi büyütülmesiyle ilgili düşünceniz olmayacak. Böyle olmadığımıza göre de vatanımızı seviyorsak ki seviyoruz. Çalışacak ve en iyisini en güzelini yapmaya gayret göstereceğiz. Eğitim bir tarafında ekonomi diğer tarafında ülkeyi ve milleti geliştirip büyütmenin yollarına bakacağız. MTSO'da geleceğe kilitlenme olmalı. Bu seçim Malatya'ya katma değer derdiyle değil de sadece koltuk sevdasıyla geçecekse bunun adı Namık Şahin de olsa arkasında durmayız. Biz önce Malatya, önce vizyonerlik ve önce Malatyanın gelişip büyümesi diyoruz. Bu söylediğim güzellikler de Namık Şahin'de var. Namık Şahin'in hayalleri Malatya'ya dairdir. Koltuk sevdası değil onun amacı. “Diğerlerininki de koltuk sevdasıdır” demiyoruz. Yanlış anlaşılmasın. Nefisleri nefsimizden üstündür. Ben Malatya'ya bir şeyler katacak insanın yani Namık Şahin'in arkasında durulması gerektiğini düşünüyorum. 4 sene sonra becerememişse “O da gitsin” derim. Bugüne kadar mevcut yönetim, Malatya'nın sorunları sürekli halının altına atmıştır. Bir türlü yetkilerden destek istenmemiştir. Talep edilmemiş. Sorunların çözümü için tekliflerde de bulunulmamıştır. Herkes sorunları biliyor ama hiç gündeme getirilmiyor. Biz MÜSİAD olarak gündeme getiriyoruz. Çözümüyle birlikte gündeme getirip önerilerde bulunuyoruz. Hiç kimseden ses çıkmıyor. Sorun görülmediği için çözüm de bulunamıyor. 

 

 

Sayın başkan, son olarak Malatya Time vasıtasıyla ticaret ve sanayi odası seçimiyle ilgili olarak ne söylemek istersiniz? 

 

Gelecek için vizyonu olan Namık Şahin'dir. Ticaret ve Sanayi odası'nda oy kullanacaklar bu noktada tercihte bulunurlarsa yanılmayacaklar. Çünkü, bütün o gruplarda kendilerini temsil ettirecek insanların, şaibesiz, sorunsuz, itibarlı, kariyerli, temiz, sahtekar olmayan, ticareti dürüst olanlardan seçtiklerine şahit olmuş biriyim. “Biz kazanmak zorundayız” diyorlar. “Ama bir şeyi kazanmak zorundayız. Ehliyeti ve liyakati olan geldikleri zaman bizi utandırmayacak olan insanlar seçilsin, yarın öbür gün yüzümüz yere düşmesin” Diyorlar. Bunu ben de gördüm. “Şu şu şu adamlar da temiz adamlardır” dedim. Ondan dolayı da vicdanen rahatım. 

HK2 

Sayın Çetin son olarak MÜSİAD'ın bir mesajını iletmek isterim. Şu anda TÜİK verilerine göre KOBİ'lerin yüzde 37'si ithalat yapıyor. Yüzde 53'ü de ihracatçı. Bu KOBİ'lerin 200 metrekarelik yerlere sıkışmış durumdalar. Bunların ivedi bir şekilde, 500, 750, 1000 ve 1500 metrekarelere yani orta sanayi durumuna getirilmesi lazım. İstihdamın ciddi bir kısmını ve vergi diliminin büyük bir kısmını karşılayan KOBİ'ler merdiven altlarında çalışmaktan kurtarılmalıdır. Bu imkanların verilmesi için de çok makul ödenebilir taksitlendirmeler yapılabilir. Memleketimizi büyütecek olan KOBİ'lerdir. Sermaye babaları sadece paralarını büyütmeye çalışırken, KOBİ'ler üretim ve istihdam için çalışır. Bu konuya el atılması gerekir. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası'ndan bir demeç duymak isterdim. Bu da demek oluyor ki bunlar koltuk derdindeler. KOBİ'leri kiracılıktan kurtarmak istiyoruz. Devletin parası var getirip ihracat yapanlara istihdam sağlayanlara versinler, taksitle de alsınlar. Bunlara bu kapıları açarsak üretim seferberliği başlar. Böylece üretimle birlikte istihdam olacak. Herkes ekmek kazanacak. Küçük sanayi sitelerinden direk organizeye gidemiyorlar orta sanayi dediğimiz yerlere gitseler tamamının tam kapasiteyle çalışacağına eminim. Organize sanayilerin hem istihdam hem de makine olarak yüzde 40'larda olduğunu biliyoruz. TSO bunun peşine neden düşmüyor? MÜSİAD bunu dile getirince TSO neden ses çıkarmıyor? Malatya'nın böyle vizyoner fikirlere ihtiyacı var. Bunun gibi fikirleri ortaya koymayan TSO'da koltok sevdası vardır. Metal yorgunluğu var, Tembellik var. Yapışmışlar o koltuğa bırakmak istemiyorlar. Bırakmayı bilsinler artık. Bırakırlarsa bırakmayı bildiklerini de kamuoyuna göstermiş olurlar. Artık bırakıp gitmeleri gerekiyor.  


elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!