TÜİK Açıkladı: Tahıl Üretimi Yüzde 12,4, Meyve Üretimi Yüzde 30,4 Azalacak!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı ikinci bitkisel üretim tahminlerini açıklayarak tarımsal üretimde genel bir düşüş öngördü. Rapora göre, 2025 yılı tarımsal üretim açısından zorlu bir dönem olacak. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin toplam üretim miktarında yüzde 10,4, sebzelerde yüzde 0,8, en sert düşüş ise meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 30,4 oranında bekleniyor. Tahıl ürünlerinde ise toplamda yüzde 12,4 azalış öngörülürken, buğdayda yüzde 13,9, arpada ise yüzde 25,9'luk rekor düşüşler tahmin edildi. Ayçiçeği ve şeker pancarı gibi stratejik ürünlerdeki azalış da gıda güvenliği ve fiyatlar açısından endişe yaratıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ait ikinci bitkisel üretim tahminlerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan veriler, tarımsal üretim miktarlarının bir önceki yıla kıyasla ciddi oranda azalacağı yönündeki endişeleri artırdı ve 2025 yılının tarımsal üretim açısından zorlu bir dönem olacağını gözler önüne serdi.
MEYVELERDE REKOR AZALIŞ: YÜZDE 30,4 DÜŞÜŞ
TÜİK verilerine göre, toplam bitkisel üretim miktarlarında beklenen azalış oranları şöyle sıralandı:
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç): Yüzde 10,4 azalışla 67,1 milyon ton.
Sebzelerde: Yüzde 0,8 azalışla 33,3 milyon ton.
Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde: En sert düşüşün beklendiği bu grupta yüzde 30,4 azalışla 19,8 milyon ton olacağı öngörüldü.
TAHIL ÜRETİMİNDE BÜYÜK KAYIP: BUĞDAY VE ARPA ALARMI
Tahıl ürünleri üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre toplamda yüzde 12,4 oranında azalarak yaklaşık 34,2 milyon ton seviyesinde kalacağı tahmin edildi. Ürün bazında beklenen çarpıcı düşüşler ise şunlar:
BUĞDAY: Yüzde 13,9 azalışla 17,9 milyon ton.
ARPA: Yüzde 25,9 azalışla 6 milyon ton.
ÇAVDAR: Yüzde 20,9 azalışla 203 bin ton.
YULAF: Yüzde 22,3 azalışla 303 bin ton.
Tek artış beklenen tahıl ürünü ise yüzde 4,9 artışla 8,5 milyon ton olarak mısır oldu.
STRATEJİK ÜRÜNLERDE DE AZALIŞ VAR
Raporda kuru baklagiller grubunda nohut 406 bin ton, kuru fasulye 247 bin ton ve kırmızı mercimek 230 bin ton olarak tahmin edildi. Ayrıca, patates üretiminin yüzde 13 azalarak 6 milyon tona düşeceği öngörülüyor. Yağlı tohumlarda soya üretimi yüzde 17,4, ayçiçeği üretimi yüzde 17,6 ve şeker pancarı üretimi de yüzde 4,1 oranında azalış gösterecek.
KAYNAK: İGFA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Osman Timurtaş Ak Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığına Atandı
- Yavuz Bingöl'den Gelen Kötü Haber Sonrası Festivalde Sahne Alacak Yeni İsim Belli Oldu
- Buhara Bulvarı Üzerinde Üç Araç Birbirine Girdi! Yaralılar Var
- Malatya'nın Altın Değerindeki En İyi Kayısıları Dünya Sahnesine Çıkmak İçin Yarıştı
- LGS Türkiye Birincileri Başarılarının Sırrını Vali Seddar Yavuz'a Anlattı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.