Türkülü ameliyathane... Bu kez anjiyoda hastanın kendi sesi ile operasyon

Sabah gazetesi yazarı Gül KİREKLO, köşesinde Kalp doktoru Prof. Dr. Ramazan Özdemir'i anlattı. Başarıları ile tanınan Malatyalı hemşerimiz ünlü kalp doktoru Ramazan Özcan'ı anlatan bu yazıyı okunmaya değer bulup siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

Kalp doktoru Prof. Dr. Ramazan Özdemir, yaptığı operasyonlarla sadece kalbe değil "müzik ruhun gıdasıdır" sözünü doğrularcasına ameliyathanede çaldığı türkülerle hastalarının ruhuna da dokunup, kalpten kalbe yol alıyor. Eski ses sanatçısı İsmail Uncuoğlu (80), kalp sorunları nedeniyle başvurduğu Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Özdemir'in gerçekleştirdiği operasyonla sağlığına kavuştu. Operasyonlarını çeşitli yörelerin ezgileri eşliğinde yapan Prof. Dr. Özdemir, bu defa Uncuoğlu'nun seslendirdiği şarkıları ameliyathanede çalarak hastasının operasyonunu kendi sesi eşliğinde yaptı.
1960'lı yıllarda İstanbul eğlence dünyasının önemli isimlerinden biri olan ses sanatçısı İsmail Uncuoğlu (80), kalbinden rahatsızlandı. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir'e başvurdu. İleri mitral kapak yetmezliği olan Uncuoğlu'nun şikayetleri 'mitraclip' yöntemi ile çözüldü. Uncuoğlu, işlem sırasında ayrıca bir sürprizle karşılaştı. Bu tip işlemleri hastanın stresini ve gerginliğini azaltmak için müzik eşliğinde yapan Prof. Dr. Özdemir, eski bir ses sanatçısı olan Uncuoğlu'nun işlemini, bizzat onun seslendirdiği şarkılar eşliğinde gerçekleştirdi.
KENDİ ŞARKILARIYLA SAKİNLEŞTİ
Uncuoğlu "80 yaşındayım. 1966-67 civarında sahneye çıkmaya başladım. Eşimle de o dönem tanıştım. 2000'li yılların başlarından itibaren sağlık sorunları yaşamaya başladım. Sahneleri bıraktım. Bir kat merdiven çıktığımda bile fena halde yoruluyor, bana yardım etmesi için eşimi çağırıyordum. O kadar ki eğilerek çorap bile giysem 10 dakika nefes nefese kalıyordum. Hatta son yıllarda bana 3-4 kilogramdan fazla ağırlık taşımamam gerektiği söylendi. Ramazan hocaya geldim. O da türküleri seviyor, türküler eşliğinde operasyonlarını yapıyor. Operasyona benim söylediğim şarkılarla girmiş olmak, beni sakinleştirdi. Şimdi kendimi son derece iyi hissediyorum" dedi.
MİTRACLİP AMELİYAT RİSKİ YÜKSEK HASTALARA YAPILIYOR
Prof. Dr. Özdemir de "Hasta bize, nefes darlığı, çarpıntı, gece uyuyamama, yürüyememe ve halsizlik gibi tipik kalp yetmezliği şikayetleriyle geldi. Yapılan tetkiklerde kendisinde ileri mitral kapak yetmezliği tespit ettik. Yaşı ve sağlığı dolayısıyla da 'mitraclip' adı verilen işlemle bu sorunu tedavi etmeye karar verdik. Yaklaşık bir saat civarı süren operasyonla, anjiyo yöntemiyle, kasıktan girerek mitral kapaktaki sorunu giderdik. Nitekim hasta, operasyondan hemen sonra büyük bir rahatlama hissetti" dedi.
Mitraclip yöntemi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Özdemir, "Bu yöntem, akciğerle kalp arasında, mitral kapak olarak adlandırılan kapakçığın kapanmaması nedeniyle gelişen sorunun tedavisinde kullanılıyor. Bu kapakçığın kapanmaması, kanın akciğere doğru geri tepmesine ve hastanın akciğer ödemine girmesine sebep oluyor. Anjiyo yöntemiyle kasıktan girilerek yapılan mitraclip işlemiyle kapanmayan bu kapakçık, çamaşır mandalına benzetebileceğimiz bir aparatla iki ucundan mandallanıp kapatılıyor. Böylece hastanın kalbi hem düzgün çalışma sistemine geri dönüyor, hem de kapaktaki kaçak engellendiği için hastayı akciğer ödeminden korumuş oluyorsunuz. Bu yöntem daha çok ameliyat riski yüksek hastalarda kullanılıyor" diye konuştu.
KAYNAK: SABAH

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- BİR MÜSLÜMAN ÖLDÜĞÜNDE KEFEN PARASI KİMDEN ÇIKAR?
- Dünyanın En Eski Askeri Bandosu Malatya’da Sahne Aldı
- Malatya’da Şiir, Müzik Ve Renkli Etkinliklerle Bahar Geldi
- Malatya'dan Kutsal Topraklara Yolculuk Başladı: Hacı Adayları Uğurlandı
- Battalgazi Belediyespor, Elazığ'da Şampiyon Oldu, Malatya'nın Gururu Olmaya Devam Ediyor
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.