dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2489.0
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63051.91$

Uluslararası ‘Şehir ve Medeniyet’ sempozyumu


Uluslararası ‘Şehir ve Medeniyet’ sempozyumu
Yeşilyurt Belediyesi, İnönü Üniversitesi ve Yeşilyurt Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezinin destekleriyle ‘Uluslararası Şehir ve Medeniyet’ Sempozyumu düzenledi
Narin

Yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden gelen 40 bilim adamının yanı sıra 25 farklı kurum, kuruluş temsilcileri, bürokratlar ve siyasetçiler, bilimsel verilerle destekleri sunumlarını 7-8 Ekim günleri arasında Malatyalılarla paylaşacak. Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış törenine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İstanbul Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, sempozyum düzenleme kurulu heyeti, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yurt içi ve yurt dışından gelen bilim adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, alanlarında deneyimli ve tecrübeli bilim adamları, bürokrat ve siyasetçilerin katılımıyla iki gün sürecek sempozyumun ‘Şehir ve Medeniyet” kavramı üzerinde farklı bakış açıları oluşturacağını ifade etti. Belediye hizmetlerinde fiziki yatırımların dışında şehrin ruhunun ve kimliğinin ortaya çıkarılması düşüncesi ile hareket ettiklerini ifade eden Polat, sempozyuma yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden katılımcıları Malatya'da ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Malatya'nın şehir kültürü, birikimi ve tarihi geçmişine dikkat çeken Polat, “Belediye olarak rutin hizmetlerimizi en güzel şekilde yaptıktan sonra kültürel, sosyal, sportif ve çevreyle ilgili etkinliklerle farkımızı ortaya koymaya gayret ediyoruz. Asıl geleceğimiz olan gençlerimize ve çocuklarımıza kültürel ve medeniyet algısı açısından sunacağımız çalışmalarımız hizmetlerimizin belkemiğini oluşturmaktadır. Bizler de gerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle, gerek İnönü Üniversitesiyle işbirliği neticesinde kentimizin ve ilçemizin kültürel alanlarda geleceğine ışık tutacak önemli hizmetleri halkımızla buluşturuyoruz” dedi.

Malatya'nın geçmişten bugüne kadar kadim medeniyet değerlerinin oluşmasında ve uygulanmasında önemli kentler arasında olduğunu ifade eden İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Abdulkadir Baharçiçek ise “Sempozyumun düzenlenme tarihi aslında çok önemli. Ülkemiz çok kritik ve önemli bir süreçten geçmektedir. Türkiye düşündüğümüzden daha güçlü bir ülkedir. Bunun temel kaynağı ise, sahip olduğumuz değerler ve medeniyetimizdir” diye konuştu.

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise sempozyumun kaybedilen yitik değerlerin ortaya çıkarılması adına önemli olduğunu ifade ederek, “Şehir ve medeniyet kültürünün daha da kadim hale getirilmesi için katılımcı arkadaşlarımızın bugüne kadar yitik değerlerimiz olarak gördüğümüz, ecdadın bize bırakmış olduğu o kadim medeniyeti ve kültürü bizlere yeniden hatırlatacaklarına eminim” ifadelerine yer verdi.

Bu tür sempozyum ve panellerin insanların bilinci ve hafızasını yenileme açısından oldukça önemli olduğunu dile getiren Şahin, “15 Temmuz gecesine kadar gençliğimizden çok fazla emin değildik, acaba ‘gençlerimiz kendi değerlerini yitirdiler mi?'diye düşündük. Özellikle eyyamcı, tamamen gününü gün etmeye çalışan, ebeveynlerin vermiş olduklarını alamayan ve yansıtamayan bir gençlik olarak görülüyordu. Gerçekten 15 Temmuz günü milleti sindireceğini düşünen o mihraklar, kadim bir medeniyetin ve geleneklerin üzerinde inşa edilen kalıntıları ve kırıntıları dahi olmuş olsak bile onlara meydan verilmeyeceğini en iyi şekilde gösterdiler.15 Temmuz'da yine tehlikeli bir eşikte olduğumuzu gördük. O kadim medeniyetin üzerine inşa edilen bu topraklardaki şehir ve medeniyet anlayışından gelen asil ve dik duruşla o gece kırk bin civarında insanımız meydanlara dökülerek kendi evini ve namusunu sahip çıktığını gördük. O gün sadece AK Partililer yoktu her kesimden vatandaşlarımız o iradeye sahip çıkmak için bedenlerini tankların önüne serdiler” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ta konuşmasında Malatya'nın Niyazi Mısri'ler, Feti Gemuhluoğlu'ların memleketi olduğunu anımsatarak “Şehrimizi inşa ve ihya ederken hepimizin hassasiyet göstermesi gereken en önemli kavram medeniyetimizin devamlılığını sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla birlikte geçmişten günümüze medeniyetimizi yansıtan Bursa, Konya, İstanbul ve Malatya gibi önemli kentlerimiz var. Selçuklu'lardan, Hitit'lerden günümüze kadar gelen bir çok tarihi eserimiz mevcut. Bu eserlere sahip çıkılması adına 15 yıldır AK Parti olarak Vakıflarla çok önemli çalışmalar yaptık. Tarihine sahip çıkmak geleceğine sahip çıkmaktır anlayışla bu çalışmalara ara vermeden devam ediyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Yeşilyurt Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘15 Temmuz Milli İrade Direnişi' adlı slayt gösterisi izlendi. Daha sonra sempozyum düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Gökhan Tuncel, davetlilere iki gün sürecek sempozyumun içeriği ve detayları hakkında bilgilendir verdi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat başkanlığında gerçekleşen “Şehir ve Siyaset” konulu ilk oturumda konuşmacı olarak AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, şehir, medeniyet ve siyaset anlayışı üzerine uzun yıllardır edindikleri tecrübeleri ve birikimleri davetlilerle paylaştı.

İki gün sürecek sempozyumda ‘Şehir ve Siyaset', ‘İnsan, Toplum ve Medeniyet', ‘Medeniyet ve Mimarı', ‘Tarih, Şehir ve Medeniyet', ‘İslam, Medeniyet ve Şehir', ‘Sivil Toplum ve Medeniyet', ‘Medeniyet, Değişim ve Şehir' , ‘Şehir ve Estetik', ‘Toplum ve Şehir', ‘Bir Medeniyet Şehri: Malatya' konularında sunum yapılacağı belirtildi.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!