dore okulları
Malatya
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.35
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2395.4
  • BIST
    10155.48
  • BTC
    58737.38$

VAR’IN ADALETİ VAR MI?


Mehmet Ayhan yazdı...
Narin

 

Haber/ Yorum / Analiz: Mehmet AYHAN

(SESLİ MAKALE)

Evkur Yeni Malatyaspor, Spor Toto Süper Lig'deki son 3 maçında da gülemedi. 22. haftada Beşiktaş'ı ağırlayan Doğunun Kaplanları, 39. dakikadan itibaren 10 kişi oynadığı karşılaşmayı 2-1 kaybetti. Video Yardımcı Hakem (VAR) uyarısıyla Cüneyt Çakır, kaptan Adem Büyük'e direkt kırmızı kart gösterdi. Atiba'nın golüne Ömer Şişmanoğlu ile cevap veren Sarı-Siyah-Kırmızılılar, Adem Ljajic'i durduramadı. Bitiş düdüğünün ardından 34 puanla 4. basamakta kalan Malatya temsilcisi, 24 Şubat'ta Çaykur Rizespor'un misafiri olacak.

MALATYA'DA 1 CEZALI, 4 SAKAT
EYMS'de, Konya'da 83. dakikada Adis Jahovic'e müdahalesiyle penaltıya yol açan Fabien Farnolle, golün ardından topu kucaklayıp Makedon rakibiyle didişince bu sezon 4. kez sarı kart yaptırımına uğramıştı. Beninli file bekçisi bu ve anlamsız davranışı yüzünden forma giyemedi. Onun yanı sıra Konya'da sakatlanınca 73'te yerini Ahmed Ildız'a bırakan Kongo asıllı Fransız Thievy Bifouma, tedavileri devam eden Nijeryalı Michael Pereira, ve Rahman Buğra Çağıran kadroda yer almadı. Hafta içerisinde idmanda darbe alan Fransız forvet Aboubakar Kamara da yoktu.

102_111

ÖMER, ESKİ TAKIMINA KARŞI
2012-13'ü Antalyaspor'da tamamladıktan sonra Beşiktaş'a imza atan, Eskişehirspor, Atiker Konyaspor ve Antalyaspor'a da kiralanan Ömer Şişmanoğlu, Ağustos 2017'de Göztepe'nin yolunu tutmuştu. İzmir kulübünden sonra Temmuz 2018'de Evkur Yeni Malatyaspor'la anlaşan tecrübeli santrfor eski takımına karşı ter dökerken, duygusal anlar yaşadı.

103_80

ERTAÇ 147 GÜN SONRA İLK 11'DE
Teknik direktör Erol Bulut, Beşiktaş önünde Konyaspor 11'ine göre 1'i zorunlu 2 değişikliğe gitti. Cezalı Farnolle'ün yerine eldivenleri Ertaç Özbir giydi. 29 yaşındaki oyuncu böylece 22 Eylül 2018 tarihinde Malatya'daki 1-0'lık Çaykur Rizespor galibiyetinden tam 4 ay 24 gün ve 147 gün sonra ilk 11'e girdi. Bifouma'nın eksikliğinde ise 11'e Ömer döndü.

104_49

KAMARA OLMAYINCA…
Erol Bulut, yine 4-2-3-1 sistemini yeğledi. Ertaç'ın önündeki stoper hattının solunda Murat Akça, sağında Ekvadorlu Arturo Mina vardı. Onların sağında Faslı Issam Chebake, solunda Bülent Cevahir seyredildi. Savunmanın ilerisinde Murat Yıldırım ve Hollandalı Mitchell Donald izlendi. 10 numarada sırtında “6”yı gördüğümüz Brezilyalı Guilherme boy gösterirken, hücumun soluna Adem Büyük, sağında Sırp yıldız Danijel Aleksic çekildi. İleri ucu Kamara olmayınca Ömer parselledi. Esame listesini Abdulsamed Damlu, Mustafa Akbaş, Sincere Seth, Erkan Kaş, Ahmed Ildız, Barış Alıcı, Robin Yalçın ve Eren Tozlu'nun adı da yazılıydı.

105_62

KRAMPON DEĞİŞİKLİĞİ YARADI
İki geri pasta zorlanınca 12. dakikada kramponlarını değiştiren Ertaç, oyunun ilerleyen zaman diliminde kritik kurtarışlara imza attı. 34'te soldaki kornerde Caner Erkin ortaladı, Dorukhan Toköz'ün kafasında meşin yuvarlak üst direğe çarparak auta gitti.

106_22

ADEM'DEN ‘BÜYÜK' HATA
EYMS 39'da 10 kişi kaldı. Orta alanda Adem Büyük, arkadan Jeremain Lens'in sol ayağına basınca Cüneyt Çakır önce sarı kartına başvurdu. Ardından Video Yardımcı Hakem (VAR)'ın uyarısıyla pozisyonu tekrar izleyip Adem'i doğrudan kırmızı kartla ihraç etti. Bu bölümde Evkur Yeni Malatyaspor cephesinden yoğun itiraz sesleri yükseldi. Tribünler de Çakır'a “Yere yatsana…” diye başlayan tezahüratla yüklendi. Adem, 24 Şubat'ta Rize'de boy gösteremeyecek.

107_15

RAKAMLAR EYMS'DEN YANA; AMA!
İki taraf soyunma odasına giderken koşu mesafelerinde EYMS'nin 52.85 km'ye 52.82 km üstünlüğü mevcuttu. Kat edilen mesafede Ömer ve Aleksic 5.49 km'yle ilk iki sıradayken, Siyah-Beyazlı misafirden Güven Yalçın ve Doruktan Toköz 5.42 km'de kaldı. İstatistik avantajına rağmen Kartal'dan bir futbolcusu eksik olan Kaplan, 49'da skorda da geriye düştü. Soldaki köşe atışında Caner Erkin gönderdi, ön direkteki Gökhan Gönül kale ağzına indirdi, Atiba iyi takip etti: 0-1.

108_9

ŞİŞMANOĞLU ÖYLE BİR GOL ATTI Kİ…
Erol Bulut'un ilk hamlesi 56'da Murat Yıldırım'ı kenara alıp, Ahmed'e şans tanıması oldu ki, tabela da 65'te dengelendi. Sol kanattaki serbest vuruşta Aleksic'in uzun pasa hareketlenen Ömer, Nicolas Isimat-Mirin'i ekarte ederek ceza yayından şutunu çekti. Top, Loris Karius'un yanından ağlarla buluştu: 1-1. Şişmanoğlu böylece Süper Lig'deki 4'üncü, toplamdaki 5. golünü kaydetti.

109_10

KORNER BAYRAĞINDAN LJAJIC'E TOKAT!
70'te Malatyasporlular hüzünlendi. Caner soldan kesti, Ljajic altıpasta dokundu: 1-2. Sevincini korner bayrağını tekmeleyerek yaşayan ve ıslıklarla karşılaşan Sırbistan Milli Takımı'nın orta sahası, bu sene 4. sarı kartına ulaştı. Vodafone Park'ta 24 Şubat'ta oynayacakları Fenerbahçe derbisini kaçıracağı için de çok üzüldü.

1002_299

MUSTAFA AKBAŞ'TAN BİR İLK
Trabzonspor'dan ayrıldıktan sonra Evkur Yeni Malatyaspor'la sözleşme imzalayan Mustafa Akbaş, Sarı-Siyah-Kırmızılılarda Süper Lig'deki ilk sınavını verdi. Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finalinin ilk ayağında, 6 Şubat'ta 1-0'lık Göztepe zaferinde 90 dakika sahada kalan Akbaş, bu kez 72'de Murat Akça'nın elini sıktı. Barış Alıcı ise 79'da görevi Sambacı Guilherme'den devraldı.

1003_237

İLK 10 DAKİKADA ŞAŞKINLIK HÂKİMDİ
Müsabakanın izlenim içerikli yorumunu şöyle özetlemek mümkün… Caner hücuma çıkmayı çok seven bir bek; ancak Aleksic birçok pozisyonda onu kovalamadı ve Beşiktaş bu bölgeden etkili oldu. İlk 10 dakikada rakibe çok kolay iki fırsat verildi. Ardından ikinci toplar kazanıldı ve EYMS tempoyu dilediği gibi ayarladı. Kartal'ı topu dikine oynamaya zorladı. Erol Bulut'un öğrencileri misafiri dar bir alana sıkıştırıp doğru paslarla ileriye çıkmayı denedi. Tam da kendi karakterlerine uygun olan ve ezbere bildikleri bu oyun anlayışında şans da yakaladılar. Tek sıkıntı 15. dakikada Ömer'in dokunamamasıydı.

1004_124

GOLÜ ATIP KULAKLARINI TIKADI!
Kamara, Evkur Yeni Malatyaspor için önemli bir koz olsa da Ömer attığı muhteşem golle onu aratmadı ki, fileleri sarstıktan sonra sevinmemesi ve iki eliyle kulaklarını tıkaması manidardı! Rakibini hataya zorlayan Ömer, çok güzel bir gol vuruşu gerçekleştirdi. Golle birlikte Malatya taraftarı da oyuna döndü ve İzlandalı futbolseverlerden esinlenilerek balina çağırma sesi olan “Huh, huy” tezahüratları yükseldi.

1005_80

KAPTAN'IN BİR ANLIK GAFLETİ
28 Ocak'taki 3-2'lik Fenerbahçe yenilgisinde bu yıl gördüğü 4. sarı kartla Kayserispor randevusunu kaçıran; ama taraftarın idmanda moral aşıladığı Adem'in büyük eleştirilere yine maruz kalacağı aşikâr! Oyundan ihraç edildiği pozisyonda Lens'in ayağına bastı; ancak şiddeti konusunda fikir ayrılıkları yaşanacağı ortada. Her türlü gereksiz bir müdahaleydi; çünkü top tehlike alanında değildi ve Lens'in yüzü kendi kalesine dönüktü ve Hollandalı geriye oynamayı düşünüyordu. Bir anlık gaflet, Kaplan'ı sahada 10 kişi bıraktı. Topu önde tutan bir oyuncu da kaybedildi.

1006_41

KONTRATAK FUTBOLUNA DÖNÜLDÜ
Adem'in atılmasıyla Evkur Yeni Malatyaspor, tam anlamıyla kontratak oyununa döndü. Maç olduğundan daha zor hale geldi. Beşiktaş'ın topu geri kazanma süresi 7 saniyeye kadar düştü. Doğal olarak da olabildiğince ağır hareket edildi. Maçın dengede gitmesi ikinci devre öncesinde önemliydi. EYMS rakibine oyun anlamında çok fazla üstünlük şansı veren bir takım değildi ki, başlarda öyle oldu. Oyunu dar alana sıkıştırdı; ama hızlı oynamayı başardığı anlarda Beşiktaş da pozisyona girdi. Adem'in hatasının ardından ibre de tam anlamıyla konuk ekipten yana döndü.  

1007_22

“TOP BENDE OLSUN” DERTLERİ YOK
İyi oynamıyor gibi göründüğü dakikalarda bile EYMS'nin fiziksel açıdan dirençli bir takım olduğu gerçeği değişmedi. Her an pozisyona girme becerileri de ortadaydı. Aleksic ve Guilherme gibi yaratıcı oyunculara da sahip olan Kaplan, tetikte ve formda futbolcularıyla Beşiktaş'ı tedirgin etti. Ancak Adem atıldıktan sonra bu oyuncuların hücum iştahı, ilk yarıya göre düştü. İkinci devrede oyun yarı sahada kabul edildi ki. 11'e 11 iken de böyleydi ki, zaten Evkur Yeni Malatyaspor, “Top bende olsun” derdine sahip bir takım değil. Yine de 10'a 11 iken hücum etmek için çok daha fazla seçici davranıldı. Çünkü Beşiktaş topu önde tutabilecek hamle oyuncularına sahipti.

2001_3

GOL YEMEK ALIŞKANLIK OLDU
EYMS'nin topu Beşiktaş'a verdiği anlarda kazanılan toplarla hücum etmek genel taktiksel anlayışlarının ürünüydü. İlk yarıda iki kez Aleksic'le denediler, bir defasında pozisyona da girdiler. Sezonun ikinci perdesinde gol yemeden, sadece kupadaki Göztepe maçının tamamlanması da defanstaki zafiyetinin göstergesi. Beşiktaş'ın golleri atamaması da kendi becerileriyle ilgiliydi.

2002

MURAT, MINA VE ERTAÇ ALKIŞLANDI
Murat Akça ve Mina gibi sağlam, güçlü ve çabuk stoperler ki, rakiplerine kolay pozisyon vermiyorlar. Ancak toplanılan 34 puan EYMS'nin “keyifli oyun” iştahını artırdığı için savunma kadar gol atmak da düşünülüyor. Ertaç günün başarılı isimlerindendi. Bire birlerde kritik kurtarışlara imza attı. Ömer'in golünden hemen önce Lens'e de ‘dur' diyen oydu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!