dore okulları
Malatya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2430.0
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64167.18$

“VAR SİSTEMİ DOĞRU YÖNETİLEMİYOR”


“VAR SİSTEMİ DOĞRU YÖNETİLEMİYOR”
Çarşamba Sohbetleri...
Narin

 

Temmuz 2014'te koltuğa oturdu. Henüz ilk sezonunda, 2. Lig Beyaz Grup'ta şampiyonluk sevinci yaşadı. İkinci yılında Yeni Malatyaspor, TFF Birinci Lig'de play-off potasından döndü. Üçüncü senesinde Süper Lig'in başkanları arasına adını yazdırdı. BtcTurk Yeni Malatyaspor'un bir numarası Adil Gevrek'ten söz ediyoruz. Malatya Time Genel Yayın Yönetmeni, deneyimli gazeteci-yazar Murat Çetin, başarılı yönetici ve aynı zamanda kariyerli iş insanıyla, samimi bir söyleşi gerçekleştirdi.

BtcTurk Yeni Malatyaspor'un başında 5. yılını geçiren Başkan Adil Gevrek, 2. Lig'deyken aldığı futbol takımını, Süper Lig'deki 2. sezonunda Avrupa kupalarına taşıdı. Böylece Malatya'nın 2003'ten bu yana çektiği hasret de dindi. Ziraat Türkiye Kupası'ndaki yarı final ise bir başka önemli başarıydı. Koyulan hedefleri tek tek gerçekleştirerek alkışlanacak birçok icraata imza atan Gevrek, merak edilenlere bir kez daha kapı araladı. Çok fazla iddialı cümlelerden özellikle kaçınan Gevrek, mütevazı söylemlerinin ardına daha yüksek çıtalar koydu.

Geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirilen 4. Seçimli Olağan Genel Kurul'da 3 seneliğine daha camianın teveccühünü alan Adil Gevrek, yeni döneme ilişkin ajandasına yazdıklarını, Malata Time aracılığıyla paylaştı. Birçok husustaki sorularımıza içten yanıtlar veren Gevrek, taraftarlara yönelik “daha fazla destek” isteğini tekrarladı. Gevrek; teknik direktör Sergen Yalçın ve yeni transferlerin performansına, ‘Yeni Malatyaspor Futbol Köyü' projesinden tesisleşme ve altyapıya, Süper Lig'deki zorlu maratona dair beklentisinden eleştirilere dek, birçok konuda görüşlerini aktardı. Keyifli okumalar...

1_710

SEZONU, YİNE İLK 5'TE
TAMAMLAMAK İSTİYORUZ

Hedefinizi geçen sezon olduğu gibi yine “Avrupa kupaları” olarak koydunuz. İkinci ligde ve üçüncü ligde olmak üzere, 5 yıllık görev sürenizde 2 şampiyonluk yaşadınız. Şimdi “Neden bir üçüncüsü olmasın?” diyor musunuz?

Biz her sezon bir hedef koyuyoruz. Ligin bu sene daha farklı olduğunu düşünüyorum. 11. haftadayız. Yedinci ve birinci sıradaki takım arasında sadece 3 puan var. Onun için bence şu anda kesin bir şey demek çok da doğru olmaz. 2018-19'u beşinci basamakta bitiren başarılı bir takım olarak yine ilk 5'te tamamlamak istiyoruz. Umarım performansımız artarak devam eder.

SIRALAMA BELİRTMEK
İÇİN HENÜZ ÇOK ERKEN

“Ligin bu sene daha farklı olduğunu düşünüyorum” dediniz. Yeni Malatyaspor gayet de güzel gidiyor...

Herkesin bir amacı var. Üsttekiler ile alttaki takımlar arasında çok değil, birer puan bulunuyor. Yani, herkes birbirine çok yakın. Şu an için hedef belirleyip; “İkinci, üçüncü, beşinci” demek için çok erken. Bunu söylemek zaman istiyor. TFF 1. Lig'deki ilk senemizde “2 yılda şampiyonluk” dedik ve olduk. İkinci sırayı alarak Sivasspor'un ardından Süper Lig'e yükseldik. İlk sezonumuzda ilk 10'da yer aldık. “Avrupa kupaları” dedik ve Allah'a şükür, bunu da hep birlikte başardık. Hedefleri tek tek gerçekleştirerek ilerliyoruz.

2_513

MALATYASPOR'UN OLDUĞU
HER HERDE HEDEF VARDIR

Çift maç eleme usulüne göre oynanacak olan Ziraat Türkiye Kupası 5. Eleme Turu'nda, TFF 1. Lig'den Keçiörengücü ile eşleştiniz. Geçen sezonki yarı finalin ardından, bu kez final olur mu?

Gayemiz açıkçası, geçen sezonun gerisine düşmemek. İnşallah yine “Avrupa kupaları” diyoruz ki, buna erişebilecek kapasiteye sahibiz. Elbette Ziraat Türkiye Kupası'nı almak istiyoruz. 2 kulvardan birden yolumuza en şekilde devam etmeyi amaçlıyoruz. Malatyaspor'un olduğu her yerde hedef vardır. İnşallah taraftarımızla, camiamızla, yönetimimizle, teknik heyetimizle, futbolcularımızla bir, diri ve güçlü olursak bunlara ulaşırız.

ANADOLU TAKIMLARI
LİGİN KALİTESİNİ ARTIRDI

Süper Lig'in 11'inci haftası itibariyle, ilk 7 basamakta 4 Anadolu takımının olmasını neye bağlıyorsunuz?

Ekonomik anlamda ciddi sıkıntıları olan kulüpler var. Futbolun finansman tarafı, sahayı da etkiliyor. Bunun örnekleri çok. Bazı kulüplerin durumları mali açıdan düzgün. Yarışta bu da olumlu bir etken. Ayrıca, sıralamada ilk 4'te yer alan Anadolu takımlarında çok yetenekli oyuncular var. Büyükler ile ciddi şekilde yarışılabiliyor. Bu da ligimize kalite getiriyor.

Kalite farkı nasıl ortaya çıkıyor?

Durumların zorluğundan dolayı kalite ortaya çıkıyor. Bugün sen maaşları ödeyemezsen bu ister istemez transferlere ve sahaya yansır. Ekonomik anlamda yaşanan sıkıntılar futbolu etkiliyor.

SERGEN YALÇIN'A
İNANCIMIZ TAM

Spor kamuoyundaki birçoklarına göre; biraz da “Risk” alarak getirdiğiniz Sergen Yalçın'ın performansından memnun kaldınız mı?

Sergen Hoca kendini kanıtlamış, bana göre Türkiye'nin en iyi 3-4 hocasından biri. “Risk” olarak görmek doğru olmaz. Zaten bazıları (!) kimi getirirseniz getirin öyle bakar! Futbolculuğuna da diyecek bir şey yok. Biz onu biliyorduk. Sezon başında beraber planlama yapıldı. Daha da başarılı olacağına inancımız tam.

3_286

HÜCUM HATTIMIZ, GEÇEN
SEZONA GÖRE DAHA GÜÇLÜ

Süper Lig'in 11. haftası itibariyle 18 puan toplandı. Liderliğe sadece 3 puan uzaktasınız. 25 golle en çok gol atan takımsınız. Adis Jahovic 9 golle krallık yarışında, Guilherme ise 6 asistle bu alanda zirvede. Sergen Yalçın ile kimya mı değişti?

Geçen seneye göre güçlü olan hücum hattında kaliteli oyuncularımız var. Forvetimiz Jahovic zaten gol kralı. Avrupa'da da 3 tane attı. Kanatlardaki oyuncularımız Bifouma, Fofana, Gökhan Töre ve bazen 10 numara da forma giyen Guilherme... Atak bir futbol oynuyoruz. Sergen Yalçın, atkif futbolculuk yaşantısında hep atak ve önde oynayan bir oyuncu olduğu için bu anlamdaki etkisi Yeni Malatyaspor üzerinde de çok fazla.

BEŞİKTAŞ TRİBÜNLERİNİN
ÇAĞRISI RAHATSIZ ETMİYOR!

Beşiktaş tribünlerinde “Sergen Yalçın” diye tempo tutulması sizi rahatsız ediyor mu? Muhtemel senaryolara karşı B planınız var mı?

Hayır, rahatsız etmiyor. Çünkü Sergen Yalçın, Beşiktaş camiasının altyapısında yetişmiş bir futbolcu. Taraftarların böyle bir şey yapması normal. Bazı kesimlerin bunu söylemesi de yanlış. Çünkü Beşiktaş'ın bir teknik direktörü var. Sergen Hoca da Yeni Malatyaspor'un başında. Bu tür şeyleri konuşmak, iki taraf için doğru olmaz.

TRANSFERLERİN YÜZDE
80'İNDEN VERİM ALIYORUZ

Sezon öncesinde 10 futbolcuyla yolları ayırdınız. 11 yeni oyuncuyla sözleşme imzaladınız. Formuyla sizi mutlu eden isimler kimler?

Daha kaliteli bir takımımızın olduğunu söyleyebilirim. Geçen seneye göre; özellikle hücum hattında etkiliyiz. Yaptığımız transferlerin yüzde 70-80'inden verim alıyoruz. Baktığınızda ortadaki farkı görüyorsunuz.  Çok şükür, bugüne dek ekonomi ve sportif anlamda hedeflerimizi tutturduk. Altyapıda yatırımlarımız olmalı. Bu üçünü bir arada götürme çabasındayız.

KADROYU TAKVİYE EDERKEN
HATA YAPMAK İSTEMİYORUZ

Herkes ‘Yıldız' transferler bekliyor; ancak UEFA'nın Finansal Fair-Play gerçeği de yadsınamaz. Kadro takviyesinde, devre arasına yönelik düşüncelerinizden bahseder misiniz? Sergen Hoca ile konuştunuz mu?

Ekonomik gerçekler ortada. Çok büyük yıldızları Anadolu takımlarına alamayız. Emekliliğini yaşayacak futbolcuların da gelip Malatya'da –yüzde 100'ü için söylemiyorum- çok şey vereceğini düşünmüyorum. Elbette içlerinde kariyerleri olanlar var. Belli bir yaştan sonra başarılı olanlara saygı duyuyoruz ve onları da bir tarafa ayırıyoruz. Bu anlamda çok titiz davranıyoruz. Bu konuda hata yapmak istemiyoruz.

HALİS ÖZKAHYA
HOCAMIZI TAHRİK ETTİ

Kasımpaşa'daki 1-1'lik beraberlikte yaşananlar, hafızalardaki tazeliğini koruyor. Halis Özkahya'nın vücut dili hiç doğru değildi. Sergen Yalçın'a müsamaha gösterilmedi. Hakemin tavırlarını ve PFDK'nın, hocanıza 4 maçlık cezasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçmişe fazla takılmak istemiyoruz. Ama Kasımpaşa'da hem sahanın içinde hem de dışında çok şey yaşandı. Halis Özkahya'nın tavırları hoş değildi. Kırmızı kartları yanlıştı. Gol yedik, sonrasında hocamız atıldı. Vücut dilini bütün kamuoyu gördü. Bu normal bir hakemin davranışı değildi. Kendisi de ciddi tartışmalara yol açtı. Elbette teknik direktör de cezalandırılabilir; ama ona karşı el-kol hareketleri yaparak değil! Halis Özkahya'nın tahrik edici hareketleri vardı. Sarı veya kırmızı kartların nasıl gösterilmesi gerektiği bellidir. Hakem hatasıyla 2 puanımız gitti. Hocamız da 4 maç cezaya uğradı ki, bunu hak etmedi. Savunmaları yaptık ve ceza 3 karşılaşmaya indi. Ancak bunlar bizi etkiledi.

VAR SİSTEMİ
DOĞRU YÖNETİLEMİYOR

Video Yardımcı Hakem (VAR) gelince azalacağı öngörülen sorunlar bitmiyor. Türk futbolunda neden bir türlü adalet sağlanamıyor?

VAR, adaletin sağlanması için kurulan bir sistem. VAR'ın futbolumuz için ihtiyaç olduğu hususundaki kanaatlerim aynı. Özellikle Anadolu takımları açısından olması gereken bir uygulama. Ne var ki, VAR, bütün hataları yüzde 100 kapatamaz. %70-80'ini giderebilir. Sonuçta başında hakemler var. Ancak VAR iyi yönetilemiyor. En doğru şekilde kullanılmasını temenni ediyorum. Her şeye rağmen VAR'ı savunuyorum.

‘YENİ MALATYASPOR FUTBOL
KÖYÜ' PROJESİ ÇOK ÖNEMLİ

200 dönüm üzerindeki ‘Yeni Malatyaspor Futbol Köyü' için çalışmalar başladı. Malatya ve bölge futbol tarihini değiştirecek dev projede, hangi aşamadasınız?

Doğu ve Güneydoğu'yu kapsayacak, marka değeri taşıyan bu önemli projeye çok inanıyoruz. Ekonomik anlamdaki dengeleri korumak için mutlaka gerçekleşmesi gerekiyor. 100 dönümlük arsanın bir kısmı bize tahsis edildi. Çünkü Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın atletizm pisti orada. Geri kalan 100 dönümü, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Ahmet Kızılay'dan istedik. Oranın tapusunu değil, tahsisini istiyoruz. Burayı üniversite iş birliğiyle yapabiliriz. Vekillerimize, bakanlarımıza ve Cumhurbaşkanımıza durumu izah ettik. İnşallah yeri kısa zamanda alırız.

5_91

CUMHURBAŞKANIMIZIN DESTEK
VERECEĞİNE İNANIYORUM

‘Yeni Malatyaspor Futbol Köyü' projesini Cumhurbaşkanımıza sundunuz. Kendisiyle ne konuştunuz?

Durumu, ben Sayın Cumhurbaşkanımıza izah ettim. Kendisine, İzlanda karşılaşmasının devre arasında dosyayı sunduk. Kısa bir zamanımız vardı. İncelenmesi için talimat verdi. Kendilerinden bir randevu alıp detaylarıyla anlatacağız. Cumhurbaşkanımızın ciddi bir şekilde destek vereceğine inanıyorum. Bir tane saha yapmaya başladık. Ama 200 dönümlük yeri çözmemiz çok önemli. Komple alanı alırsak projemizi istediğimiz gibi tamamlayacağız.

ÖZNUR ÇALIK, TARAFTAR
GİBİ DESTEK VERİYOR

Projenin siyasi anlamdaki mihmandarlığını, AK Parti Malatya Milletvekilimiz Sayın Öznur Çalık'ın yaptığını söylemek isabet olur mu?

Kim Malatyaspor için bir şey yapıyorsa hepsinden Allah razı olsun. Sayın vekilimiz 6 yıl önce de bize çok büyük destek verdi. Ciddi ve samimi bir şekilde bir şeylerin olmasını istiyor. Öznur Hanım'a da bu projeyi anlattık. Bu konuda bir taraftar gibi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Tabii Bakanımızın ve diğer vekillerimizin yaptıkları yadsınamaz.

YAYIN GELİRLERİNİN DÜŞMESİ
CİDDİ SIKINTIYA YOL AÇTI

BeIN Sports'un gelirleri yüzde 15 düşünce, bu durum ciddi bir sıkıntıya yol açtı. Bu açığı kapatma ve kaynak sağlama anlamında hangi adımları attınız, atacaksınız?

Yüzde 15 görünüyor; ama %20'yi buldu. Anadolu takımları için, özellikle de BtcTurk Yeni Malatyaspor açısından önemli bir kayıp. Biz borçsuz ve dengeli giden bir kulüptük. Bu gelişme maalesef bizi sıkıntıya soktu. %20 açığımız var. Bu da hatırı sayılır bir rakama karşılık geliyor. Şu an kaynak arıyoruz. Bu anlamda girişimlerimiz var. İnşallah önümüzdeki günlerde bakanımızla, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve iş insanlarımız ile bu konuyu konuşacağız. Bu konuda önlem almalıyız. 6 senedir borçsuz getirdiğimiz kulübü borçlu bırakmak istemeyiz.

İŞ İNSANLARIMIZ
TAKIMA SAHİP ÇIKMALI

Sportif başarıyı kovalarken, ekonomik dengeleri tam anlamıyla oturtabildiniz mi? Malatyalı iş insanlarımızdan ne derece katkı alabildiniz?

Bir kuruşun dahi hesabını yaparak gidiyoruz. Süper Lig'de mücadele eden Anadolu takımları arasında en az destek alan hatta hiç almayan kulüp, Malatyaspor. Ufak tefek olanları göz ardı etmiyoruz; ama iş insanlarımız genel olarak Yeni Malatyaspor'un yanında değil. Daha önce Esenlik tarafından yapılan yardımlar da çok sınırlı. Ak Parti Malatya Milletvekilimiz Sayın Ahmet Çakır, Büyükşehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediye Başkanımız'a bu noktada teşekkür ediyorum.

TARAFTARIMIZI HER
MAÇTA STADA BEKLİYORUZ

Görkemiyle dikkati çeken 27 bin 44 kapasiteli Yeni Malatya Stadyumu'na gelen futbolsever sayısı ve ilgi yeterli düzeyde mi?

Seyir zevki veren bir futbol oynayan, 11. haftada 18 puan toplayan, liderle arasında 3 puan olan bir takım için yeterli değil. Türkiye'de “4 Büyükler”den sonra en çok izlenen ekibiz. Stadyumumuzun sadece Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray maçlarında değil, her zaman dolu olmasını istiyoruz. Malatya'da bu kapasite var. Maalesef diğer statlar da boş. Futbolseverleri sahalara çekmeliyiz. Genele baktığımızda ise taraftarlarımız iyi. Arkanda bu gücü hissedersen bütün maçları kazanırsın.

3 PUANI, İYİ BİR FUTBOL
İLE ALMAK ÇOK ÖNEMLİ

Sizin de vurguladığınız gibi; BtcTurk Yeni Malatyaspor, seyir zevki yüksek bir futbol oynuyor. Bu sizi gururlandırıyor mu?

Futbolda sonuçlar ön planda. Ancak güzel oynayıp 3 puan almak da çok önemli. Bazen iyi oynayıp kaybettiğimiz de oluyor. Ciddi şekilde seyir zevki veriyoruz. Hücum hattımız güçlü ve Süper Lig'in en fazla gol atan takımıyız. Taraftarlarımızın bunu gelip statta görmelerini istiyoruz. Bizim amacımız “o”; İyi futbol oynadığımızı biliyoruz.

4_147

MALATYASPOR FORMASINI
HERKES GİYEBİLMELİ

Eski belediye meydanı ve Malatya Park AVM'nin sonrasında, kulübün lisanslı ürünlerinin satıldığı üçüncü YMS Store, İstanbul-Esenler'de açıldı. Bu tür mağazalardaki satışlar, önemli gelir kalemlerinden. Beklentilerinize karşılık bulabiliyor musunuz?

Öncelikle hizmeti götürmelisiniz. Malatyaspor formasını herkes giyebilmeli. Özellikle de çocukların, gençlerin alması çok önemli. En büyük beklentimiz bu. Tabi ki, bir gelir kaynağı da mutlaka olmalı. Ancak asıl amacımız; İstanbul'da kazanç değil, Malatyalı taraftarlara formayı ulaştırmak.

18 KULÜP, BİRLİKTE
HAREKET EDEBİLMELİ

Fikret Orman'ın gidişinin ardından Kulüpler Birliği Vakfı'nın başkanlığına, Göztepe Başkanı Mehmet Sepil geldi. Sizce yeni dönemde neler değişecek, değişmeli?

Fikret Orman çok güzel işler yaptı. Kendisiyle beraber de çalıştık. Türk futbolunun marka değerini artırmak istiyorsak, 18 kulübümüzün 18'i ile de bir olmalıyız. Kendi camialarımızın dışında, Türk futbolunun ortak paydalarını, gelirlerini bir masa etrafında toplamamız ve aynı düşünce-görüş içinde olmamız lazım. Mehmet Sepil'in de çok işlere imza atacağına inanıyorum. Sonuçta biz de bu yönetimin içerisindeyiz. İstişarelerde bulunuyoruz.

BİR MAĞLUBİYETTE
FIRSAT KOLLAYANLAR VAR!

Şahsınıza dair eleştiriler yapılırken ölçünün çoğu zaman kaçtığını da görüyoruz. Anlık saha sonuçlarında dahi neden size kaşı “yıpratma politikası” uygulanıyor?

İyiliğimize yönelik eleştirilere saygı duyuyoruz. Bazı grupların yıpratma politikaları ise Malatyaspor'un yararına değil. Bir mağlubiyette fırsat kolluyorlar. Her hafta “Kazanacağız” diye bir şey yok. Şampiyon olan takımlar da bütün maçlardan galibiyetle ayrılmıyor. Futbolun içinde yenmek, yenilmek, berabere kalmak var. Bu kültürü kendimize aşımalıyız. Bir-iki maç kaybedince algı oluşturmaya çalışanlar tarafından acımasızca tepkilere maruz kalıyoruz. Biz bunlara fazla takılıp durmuyoruz. Doğru yaptığımızı düşünüyoruz ve bu şekilde devam etmeye gayret ediyoruz.

BİR OLURSAK ALLAH'IN DA
İZNİYLE GÜÇLÜ OLURUZ

Son olarak, Malatya'ya, Malatyalılara, taraftarınıza, kısaca; camianıza nasıl seslenmek istersiniz?

Bu sene ülkemizi Avrupa'da temsil ettik. Onurlandık ve gururlandık. Taraftarımız bize ve takımlarına inansın, güvensin. En önemlisi stadı doldursun. Onlara biletlerini alıp, maça gelmeleri düşüyor. Uzakta olanlar da bize dua etsin. Bir olursak Allah'ın da izniyle güçlü oluruz. İnşallah sezonu çok güzel bir yerde bitiririz.

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!