dore okulları
Malatya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.19
  • EURO
    34.64
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10210.7
  • BTC
    61049.06$

Yazı Dizisi / 1 Mikail Sülük’ün hizmet anatomisi…


Yazı Dizisi / 1 Mikail Sülük’ün hizmet anatomisi…
Bölüm: 1
Narin

Bir köşe yazımda, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük’ün çalışmalarına dair bir “yazı dizisi”hazırlayacağımı belirtmiş ve şu cümleleri kurmuştum: 

“Malatyamızın meşhur simalarından, halk adamı Bünyamin Canal ağabeyle birlikte, bir zamanlar davet üzerine Pütürge’nin dağ köylerinden birine gitmiştik. Her tepenin başında bir veya birkaç ev görünce, kendisinden şu ‘manidar’ ve ‘hikmet-âmiz’ sözü işitmiştim: ‘Allah bu insanlara burayı sevdirmeseydi, buraları kim beklerdi?’  Gerçekten de öyle değil mi?  ‘Allah’ herkese bir ‘şevk’ vermiş ve o şevkle mesleğini icra ediyor.  ‘Sen ağa, ben ağa! Bu ineği kim sağa?’ sözünün güzelliği de, burada ortaya çıkıyor. Yazıma böyle bir ‘girizgah’ yazmamın sebebi, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük Beyefendi’dir.  Ortağı olduğu aile şirketi, Türkiye’nin en büyük hazır giyim üreten firmasıdır.  İstihdam ettiği bin kişiyi de göz önüne alınca, şirketin büyüklüğünü varın siz düşünün.  Durum böyleyken, zor insanların bulunduğu ve zor bir coğrafyaya sahip Pütürge’ye belediye başkanı oldu.  Neden böylesine zor bir göreve talip olduğunu hep düşünmüşümdür.  Bunun nedenini-niçinini, Malatya’da rakiplerine kök söktüren bir ‘milletvekili’ de yıllar önce sormuştu.  İşte sorunun cevabı, Bünyamin Canal ağabeyimin sözlerinde saklı.  Allah bu coğrafyayı ve bu insanları Mikail Başkan’a sevdirmiş… Geçtiğimiz aylarda, bir kez daha Pütürge’yi baştan aşağıya gezme fırsatı bulmuştum.  Yapılan hizmetler, Pütürge’nin merkezinden başlayıp; doğusunu, batısını, kuzeyini ve güneyini kaplamış durumda.  Devasa bütçelere sahip belediyelerin dahi yapmakta aciz kaldığı, hizmet binası, sosyal tesis, toplu konutlar, deprem evleri, parklar, camiler, kilit-parke taşları, sulama suyu hizmetleri, asfalt ve daha bir çok hizmette, Pütürge Belediyesi’nin imzası var.  İnanmayan Nemrut’a çıksın. Algılamayan Tepehan Şükan Bölgesi’ne gitsin. Toz-toprak olmayan, pırıl pırıl bir emekle karşılaşacaktır.  ‘Acaba…’ diyen, Pazarcık bölgesine insin. ‘Villa tipi’ deprem konutlarını görsün.  Sonrasında, rotasını Şiro Havzası’na çevirip, ‘müreffeh’ bir yaşam alanları ve mabetlerle karşılaşsın. Akabinde, Sakuşağı’na çıkıp, kaymak gibi akan yollarda, soğuk sulara ulaşsın… Sonuç olarak; Pütürgeli bir vatandaş olarak, teşekkürler Mikail Başkan… Pütürge’yi ve Pütürgeliyi sevdiğin için!..”

Belediye Başkanı Mikail Sülük, seçime girerken verdiği sözlerin  çok daha ötesini hayata geçirmiş durumda. Malatya’nın güneyinin ince gerdanlığı Pütürge’nin, son 4 senesinde, 49 dev hizmete imza atan Mikail Sülük ve ekibinin yaptığı çalışmaları, sizler için derledim. İşte o hizmetler: 
 
Kilit parke taşıyla ilgili şöyle bir olaya şahit oldum. 

Vatandaş “hizmetsizlikten” şikayet etmiyor, bilakis “hizmetten” dolayı şikayet eder oldu!.. Diyorlar ki; Neden komşumun evinin etrafına benimkisinden daha fazla kilit parke taşı döşenmiş. 

Diğer bir hususta şu; Pütürge dağlık ve dağınık bir yer olduğundan ötürü, verilen hizmetlerin yekununu görmek çok zor. Lakin Pütürge’de yaşayan her fert veya gurbet ellerden memleketine giden her bir kişi; evinin, yolunun veya yokuşunun pırıl pırıl, 500 bin metrekare kilit parke taşıyla ilmek ilmek işlendiğini görünce, insana- kendisine ve Pütürge’ye  değer bir idare görüyor karşısında…

1/ KİLİT PARKE TAŞI VE BİMS TESİSİ, 100 KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

Yıllarca göç veren Pütürge’de, istihdamı artırarak tersine göçün sağlanması gerekiyordu. Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük’ün önemli proje ve dertlerinden biri olan “istihdam”meselesinin çözümü için, hemen her alana el atmış durumda. Kilit parke taşı ve “BİMS üretim” tesisinde, bir yandan istihdam sağlanırken, diğer yandan da ilçenin kilit parke taşı ihtiyacı karşılanmış oluyor. Pütürge’nin Yazıca Mahallesi’ne 3 bin 600 metrekare açık alan ve bin 30 metrekarelik kapalı alanda, kilit parke taşı ve BİMS üretim tesisi kuruldu. Bölge halkının istihdamına büyük katkı sunan tesiste, tam tamına “100 kişi istihdam ediliyor”. Bu şu anlama geliyor, kurulan bu tesislerle, Pütürge Belediyesi hem hizmeti daha ucuza mal ediyor, hem de istihdam edilen yüz kişiyi ve onların aile fertlerine; yani en az 500 kişiye “aş kaynağı” oluyor.


  
2 / MAHALLELERİN KİLİT TAŞI, BELEDİYE TESİSİNDEN

Gezimde, Pütürge Belediyesinin kendi taşını üretmenin verdiği avantajı, kısa sürede mahallelerin sokaklarına yansıttığını gördüm. Yapılan çalışmalar, kapsamında 40’ı aşkın mahallede, toplam 500 bin metrekarelik kilit parke taşı döşeme çalışması tamamlanmış. Malum-u îlam nevinden söylüyorum; 500 bin metrekarelik kilit parke taşı, tek tek el ile döşeniyor. Her ne kadar dile kolay gelse de, 500 bin metrekare kilit parke taşı, istihdam edilen emektarların eliyle motifleniyor. Şimdi bir daha düşünün, yapılan bu dev âsâ hizmeti…


 
3 / BİR YANDAN İSTİHDAM, DİĞER YANDAN İLÇEYE HİZMET!..

Pütürge’nin ihtiyaçlarını karşılanması açısından büyük önem arz eden “Kum ve Mıcır Üretim Tesisi”ni görünce, belediyenin önemli hizmetlerinden biri olduğuna bizzat şahitlik ettim.  Pütürge Belediyesi’nin, ilçeye kazandırdığı tesis sayesinde, bölge halkına yeni bir istihdam kolu daha kazandırılmış oluyor. Mamafih, yol “medeniyettir”. Yol “vuslattır”. Yol “yâre kavuşmaktır”.

Düşünsenize, ürettiğiniz mıcır ile, bütün ara yollar sayesinde hem taşıtınız yıpranmıyor, hem de yâre, yârana ve yoldaşa kavuşuyorsunuz…


 
4 / PÜTÜRGE’NİN GENÇLERİ İÇİN, YENİ MERKEZ KURULDU

Atıl durumda olan Pütürge’nin eski binasının tadilattan geçirildiğini ve “gençler için yeni merkez” açıldığını, büyük bir memnuniyetle gördüm. Bu merkez sayesinde gençlere; eğitim, spor, sanat ve kültür alanlarında çeşitli hizmetler sunuluyor. Merkezde yeteneklerini geliştiren gençler, yeni arkadaşlıklara “yelken açarak” keyifli bir zaman geçiriyor. Gençlik Merkezi'nin açılışı, Mikail Sülük’ün ilçenin gençlerine daha iyi bir gelecek sunma taahhüdü, azmi ve gayretinin bir göstergesi olduğunu görüyorum. Bu arada bu merkezde, uzunca bir aradan sonra, bilardo oynama fırsatı da bulmuş olmak, seyahatimin renklenmesini de sağladı. 


 
5 / PÜTÜRGE’NİN ENERJİSİ, GES’DEN GELİYOR

Mikail Başkan’ı diğer başkanlardan ayıran önemli özelliklerinden biri de “iş adamı” olmasıdır. O sebeple “gelen bütçe”ye göre değil, “oluşturduğu bütçe”ye göre vatandaşa hizmet sunuyor. Başarısının asıl sebebi de bu… Sürdürülebilir enerji için Pazarcık Mahallesi’nde, 20 dönümlük arazi üzerine kurulan “Güneş Enerji Santrali”, 1 megavatlık enerji üretimiyle, Pütürge'nin enerji ihtiyacını karşılıyor. Bu önemli projeyle çevreye duyarlı ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik büyük bir adım atılmış oldu. 

Güneş enerjisi santrali, çevreyi koruma, enerji maliyetlerini azaltma ve sürdürülebilir bir geleceği destekleme amacıyla hayata geçirilmiş durumda. Yıllık 3 milyon 689 bin 477 liralık getirisiyle, bölgeye ekonomik katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda temiz enerji üretimini yapıyor. Pütürge’nin enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan GES’in, gelecek nesiller için daha temiz bir çevre bırakma hedefinin bir parçası olarak duruyor.


 
6 / PÜTÜRGELİ KADINLAR, BÖLGENİN KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYOR

Kadın istihdamı konusuna da odaklanan Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, Halı Dokuma Kooperatifi’yle, iş fırsatları sunmanın yanı sıra, yerel kültüre de katkı sağlıyor. Üretilen halılar, sadece yerel geleneği yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda ev bütçesine “kadınların ekonomik katkısı”nı desteklemeye yardımcı oluyor. Gördüğüm kadarıyla, kooperatif, kadınların yeteneklerini geliştirme ve ailelerine katkıda bulunma fırsatı sunarak topluma değer katıyor.


 
7 / BELEDİYEDEN, ÇİFTÇİYE DESTEK

Mikail Başkan’ın taahhütleri arasında bulunan Pütürge’nin tarım alanında güçlenmesine yönelik önemli bir adım daha atılmış durumda. Pütürge’deki 132 çiftçiye toplamda 12 ton ücretsiz nohut tohumu dağıtılmış. Bu adımla, çiftçinin tarım verimliliğini artırma ve ekonomik açıdan güçlenme fırsatının yakalandığını görüyorum. Zira bu hizmetin önemi, covid ve sonrasında ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşından sonra, daha da tezahür etti. Ekonomik bağımsızlık kadar, gıda bağımsızlığı da önemli. O sebepten, bana göre bu hizmeti “taktîre şayan” şeklinde tasvir ediyorum…


 
8 / BELEDİYE, MODERN TARIMIN İLK ADIMLARINI ATMIŞ

Pütürge Belediyesi bünyesinde kurulan Tarım Müdürlüğü, tarımı daha verimli hale getirmek için çalışıyor. 1 traktör ve 8 tarım makinesini envanterine katan Tarım Müdürlüğü, bu yatırımlarla, çiftçilere modern tarım teknolojilerini sunarak ve verimliliği artırmaya başlamış bile. Ne demişler; “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur…”. Bence de Pütürgeliler, daha müreffeh bir yaşam için, envantere katılan bu makineleri hak ediyor…


 
9 / EKİM MİBZERİ, DİĞER BELEDİYELERE DE ÖRNEK OLUYOR

Pütürge’nin tarım yatırımları denilince, Belediye’nin makine parkına kattığı “ekim mibzeri”ni unutmamak lazım. Gördüğüm kadarıyla ekim mibzeri, çiftçiye büyük bir katkı sağlamış durumda. Bu makineyle, 426 çiftçiye ait toplamda 2 bin 318 dönüm arazinin ekimi gerçekleştirilmiş. Bu önemli adımla, Pütürge Belediyesi, tarım sektörünü desteklemenin yanı sıra, yerel ekonominin büyümesini de sağlamış durumda.


 
10 / BELEDİYE, 381  ÇİFTÇİYE KATKIDA BULUNMUŞ
 
Çiftçiye katkı sunma konusunda Pütürge Belediyesi’nin “Balyalama makinesi”ni de unutmayalım. Belediye yetkililerinden öğrendiğim kadarıyla, Balyalama makinesiyle 381 çiftçiye, Balyalama hizmeti verilmiş. Bu hizmet, hasat döneminde çiftçimize büyük kolaylık sağlamış. 

Devam edecek…

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!