dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2426.4
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64184.98$

'Yüksek hızda sürpriz...'


'Yüksek hızda sürpriz...'
Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi'ye sizin için sorduk
Narin

2011-2015 yılları arasında AK Parti Malatya İl Başkanlığı görevini yaptı. 64. hükümette Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak yer aldı. Malatya'nın gururu; Bülent Tüfenkçi'den söz ediyoruz. Tüfenkçi, merak edilenlere Malatya Time okurları için kapı araladı. Yoğun temposu arasındaki kabulü ve nezaketinden dolayı kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz...

MALATYA'DA NE ÜRETİCİ BİRLİĞİ VAR NE KOOPERATİF!

Çiftçilerin en büyük sorunlarından biri pazar bulmak. Lisanslı depoculuğun teşviki ve gelişmesiyle birlikte Ürün İhtisas Borsası'nın altyapısı da tamam. Bu noktadaki çalışmalarınıza açıklık getirir misiniz?

Kayısıyı lisanslı depo kapsamına aldık. Ancak Malatya'da lisanslı depo kurma noktasında gerçekten çekince var. Kayısının muhatabı da yok. Borsa mı, ticaret ve sanayi ya da ziraat odaları mı? Normalde kooperatifler. Dünyada bu ürünlerin sahibi kimdir? Elbette üreticilerdir. Malatya'da ne üreteci birliği var ne de kooperatifler.

Kalkınma Ajansı'nı, valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi'ni, ticaret ve sanayi odasını, Borsa'yı devreye sokarak lisanslı depo şirketi kurma aşamasındayız. Sonrasında ciddi anlamda teşvikler vereceğiz. Örneğin; siz küçük üreticisiniz. Köyde 3-5 dönüm buğdayınız var. Onu hasat ettiniz. İstanbul vs. gibi büyükşehirlerde yaşadığınızdan dolayı koyacak yeriniz yok. Kim ne fiyat verirse bırakıp gidiyorsunuz.

“Lisanslı depolara getirdiğinizde parasını biz ödeyeceğiz.” dedik. Artı ürünlerin buralara konulabilmesi için laboratuvarda sınıflandırılması lazım. Onun ücretini de devlet ödeyecek. Depoya götürmek için araç kiralanması gerekiyorsa ton başına 25 lirasını da biz karşılayacağız. Üreticiye elektronik senet vereceğiz. Bununla istenildiği zaman ürün çekilebilecek. Ürün İhtisas Borsası, bakanlar kurulunda imzadan çıktı. Şimdi Resmi Gazete'de yayımlanmayı bekliyor. Burada alınıp satılabilir.

KAYISI BORSADA İŞLEM GÖRECEK, FAİZSİZ KAZANÇ SAĞLANACAK

Kayısıda dahil olmak üzere elektronik sertifikalı ürünler, tıpkı diğer yatırım araçları gibi borsalarda işlem görecek, alınıp satılacak. İşleyişi anlatır mısınız?

Diyelim ki paraya sıkıştın, bankaya gittin. Teminat olarak elektronik sertifika kabul edilecek. Kredi çekildiğinde faizin belirli bir kısmını biz sübvanse ediyoruz. İstiyoruz ki üreticinin malının değerinden aşağıya gitmesin. Sağlıksız depolanma sebebiyle ürün kaybı yaşanmasın. Ürün İhtisas Borsası'yla uluslararası yatırımcı gelsin. Buğday, baklagil, incir, üzüm, kayısı, zeytin, pamuk, zeytinyağı da tıpkı diğer yatırım araçları gibi borsalarda işlem görecek, alınıp satılacak.

Cebinde paran var. Faize bulaşmaktan imtina ediyorsun. Diyorsun ki: “Piyasada zeytin ucuz. Ben 10 ton alayım.” 3 ay sonra fiyatı biraz yükseldi. O zaman aldığın gibi elektronik sertifikayla satıyorsun. Dolayısıyla sermaye piyasalarına yeni bir dal kazandırdık. Bu piyasa, tarım ürünlerinde istikrarı sağlayacak, derinlik oluşturacak. En önemlisi de çiftçinin ürünlerinin ucuza alınıp satılmasını engelleyecek. Aracıları ortadan kaldıracak. Tüketicilerin de daha sağlıklı ve ucuz ürün almaları sağlanmış olacak.

KAYISININ KURTULUŞU 4 PROJEYE BAĞLI

Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı, kayısıyı kurtaracak mı? Sağlıklı bir piyasasının oluşması için hangi adımlar atılacak?

Kayısıda… 1- Sağlıksız depolamaları önleyeceğiz. 2- Böylece ürün kayıplarının önüne geçmiş olacağız. 3- Ürünleri sınıflandıracağız. 4- Aracının elinden çiftçiyi kurtaracağız. Çiftçi ilk ürün çıktığında, “Paraya ihtiyacım var, götürüp satayım.” düşüncesinden ziyade, “Depolayayım. Ürün senedi elimde olsun. Paraya ne kadar ihtiyacım varsa gidip o piyasada alıp satayım.” diyecek. İhracatçı ise depolama maliyetinden kurtulacak. İstediği zaman ürün alacak. Piyasada elektronik sertifika kullanabilecek. Ayda ne kadar istiyorsa depolardan çekip fabrikasında işleyecek. Bu sistem,

Malatya'da kayısının sağlıklı bir piyasasının oluşması ve dünya piyasasını belirleme noktasında önemli bir adım. Bu sistemi getirdiğimizde, “Kayısı kurtulacak.” diye bir şey yok. Ancak önemli bir halkayı başarıyla tamamlayacağız. İkinci olarak; birliklerin, kooperatiflerin olması gerek. Ayrıca üreticilerin bir araya gelerek bu işi sahiplenmesi lazım.

Ürün İhtisas Borsası ve lisanslı depoculuğun teşviğini önemsiyoruz. Bir kısmı bakanlar kurulundan çıktı. Teşvik bölümünü de çalışıyoruz, hayata geçireceğiz.

KÜÇÜK SANAYİ ŞEHRİN DIŞINA TAŞINACAK, ESNAF BÜYÜYECEK

Şehir merkezinde kalan ve estetiği bozan sanayinin dönüşümü için harekete geçildi. Elinizi taşın altına koymaya hazır mısınız?

Malatya'da küçük sanayi şehrin içerisine sıkıştı. Dışarıya taşımalıyız. Esnafımızı büyütmeliyiz. Başta Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) olmak üzere, odaların, sanayicilerin temsilcileri, belediye, valilik, yerel yöneticiler, birlikte çalışmalı. Onlar yer gösterdikleri taktirde biz sıfır yada çok düşük faizle 500, bin, 2 bin, 3 bin metrekarelik yerleri TOKİ'ye ya da başka şekilde yaptırabiliriz, bu onların isteklerine bağlı.

Malatya dışına çıkartacağımız bu işletmelerin tümünü büyütmeliyiz, bölgeye hitap eder hale getirmeliyiz. Pazar günü Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü'de Malatya'da olacak. İnşallah bunun sözünü de alacağız ve Malatyalılara bunun ilanını yapacağız. Çünkü ben daha önce konuştum, “Tamam.” dendi.

ONKOLOJİ HASTANESİ'NDE TEMEL ATMA VAKTİ

Malatya altyapısı, insan kaynakları, kültürel kaynaklarıyla birlikte hoşgörülü ve güvenli bir şehir olması dolayısıyla cazibe merkezi 23 il arasında öne çıkıyor. Bu potansiyel, pazarlanabiliyor mu?

Cazibe merkezlerine yönelik Türkiye'de en fazla başvuru olan iki ilden biri Malatya. Başvurular yaklaşık 680 ki bu sayı daha da yükselmiş olabilir. Bunların yarısı ya da 3'te 1'i yatırıma dönüştüğünde Malatya müthiş bir şekilde kazanç ve hareketlilik sağlamış olacak. Zaten sıkıntısı olan firmalara biz elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Birebir ilgileniyoruz. Malatya'nın sanayisinde ve ticaretinde önü açılmalı. Sivil Toplum Kuruşuluşları'na (STK) desteğimizi veriyoruz, işadamlarımızla ilgileniyoruz. Malatya, cazibe merkezleri arasında en fazla yatırım alan illerden birisi.

Değerlendirmemiz gereken bir üniversitemiz var. Rektörü ve ekibi de iyi. Eski üniversiteden eser yok. Çünkü şehirle kopuktu. Şimdi kentle birlikte hareket eden ve yönlendiren bir üniversite. İnşallah projelerin bitmesini bekliyoruz. Onkoloji Hastanesi'nin parası, her şeyi hazır. Amacımız referandumdan önce başlamaktı ama maalesef bürokrasi, projeleri yetiştiremedi, hazır hale getiremedi. Mayıs ayı gibi temelleri atmış oluruz.

Sonraki hedefimiz, Malatya'ya müstakil kardiyoloji, kalp hastanesini de kazandırmak. Zaten sözünü aldık. Ancak bu yatırım için onkolojinin belirli bir aşamaya gelmesi lazım. Çünkü oraya ciddi bir kaynak aktarımı var. Ayrıca üniversitenin teknokenti var. Bununla ilgili de rektörümüz bakanımıza bilgi verecek. İnşallah, Malatya Teknokent'i daha da işlevsel hale getireceğiz.

YÜKSEK HIZLI TREN PROJESİ'NDE SÜRPRİZ VAR

Kuzey Çevre Yolu'nun yer teslimi yapıldı, şantiyesi de kuruldu ve kalan kamulaştırma işlemi başladı. Güney Çevre Yolu'nun takipçisisiniz. Peki; Yüksek Hızlı Tren Projesi?

Yıllarca hayali kurulan Kuzey Çevre Yolu'nu, biz göreve geldikten sonra yaptık. Kamulaştırma da yoktu, şimdi 16,5 kilometre kamulaştırma yapıyorlar. Güney Çevre Yolu'yla ilgili ilk adımlar atıldı. Projesi çizilecek. Hızlı trenle ilgili proje haziranda bitiyor. Kamuoyuyla paylaşmıyoruz ama daha öne alacağız. Büyük bir takip içerisindeyiz. Öyle bir sürpriz yapabiliriz. Ayrıca havaalanına yeniden bir terminal için çalışılıyor.

Bunları biz söyleyince Malatyalıların çoğu, “Olacak mı?” diyorlar. Ancak bunların hepsi belirli bir zaman gerektiren işler. İşte; Yüksek Hızlı Tren Projesi… İhalesi ben bakan olmadan yapılmıştı. Daha hâlâ bitmedi. Çünkü ihale sonlanma süresi o kadar.

YEŞİLYURT-KADİRUŞAĞI'NDAKİ BARAJIN TEMELİ, 2017'DE ATILACAK

Malatya, Türkiye ortalamasının çok altında yağış alan bir tarım kenti. Yetiştiriciler için sulama noktasındaki sıkıntılar çözülecek mi?

Barajlara gelince; sulama noktasında iyi durumdayız. İhtiyaç olan yerlerin tamamını, göletler noktasında da takip ediyoruz. Boztepe Barajı'nın bir kısmı sulamaya açıldı, bir kısmı da inşallah mayıs ayında açılacak. Turgut Özal Barajı'nda sulamayla ilgili proje tamamlandı. Yeşilyurt Kadiruşağı'nda yeni barajın ihalesi inşallah 2017'de tamamlanacak, temeli de atılmış olacak. Bu noktada da sıkıntı yok.

YENİ MALATYASPOR, ŞEHRİN TANITIM YÜZÜ

Yeni Malatyaspor, Malatya'nın ortak paydası. Vodafone Arena'da, ev sahibi sıfatıyla oynanan ve 2-0 kazanılan Altınordu maçını, eşiniz Esra Hanım'la birlikte izlediniz. Yeni Malatyaspor, Süper Lig'de olacak mı?

Evet… Yeni Malatyaspor, Malatya'nın ortak değeri. Kulüp tüzüğünü yazan ekibin içerisindeydim, ben AK Parti Malatya İl Başkanlığı görevindeyken. Bunu kimse bilmez. (Gülüyor) Kongreye gittiğimizde kimse şampiyonluktan söz etmiyordu, korkuyordu. Biz, “Malatya'ya şampiyonluk yakışır.” dedik. İyi bir takım oluştu, Malatyalılar sahip çıkmalı. Biz her yerde, özellikle İstanbul'daki maçlarda, statların alınması noktasında devreye girdik. Maddi yardım anlamında işadamlarımızla birebir konuştuk. Malatyalılar kulübe lafla değil, özde sahip çıkmalı. En azından statları doldurmalı.

İstanbul'daki maçlar 10 bin kişilere oynanıyor. Ama Malatya'da bu rakamı yakalayamıyoruz. Oyna Malatya'da tribüne çok daha fazla taraftar gelmeli. Şimdi herkes Yeni Malatyaspor'u konuşuyor. Olumlu veya olumsuz sözü var. İnşallah Yeni Malatyaspor bu sezon şampiyonluğa ulaşır. Başkan Adil Gevrek ve yönetimi ziyaretime geldiler. Merkez Hakem Kurulu'nu (MHK) aradık. Yeni Malatyaspor'un maçlarına İzmir bölgesinden hakem atanmamasına yönelik hassasiyetimizi dile getirdik. Takım otobüsü ihtiyacını karşıladık. İnşallah bir hafta sonra Malatya'da olur.

Sözünde duran işadamlarına teşekkür ederiz. Durmayanlara da sizin aracılığınızla seslenelim: “Malatyaspor'a verdikleri destek sözünü bir an önce yerine getirmelerini arzuluyoruz.” Yeni Malatyaspor, Süper Lig'de mücadele ettiğinde, bu şehrin PR'ı olacak, kente katkısı büyük olacak.

MALATYALILAR, CUMHURBAŞKANIMIZI MAHCUP ETMEYECEK

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Malatya'daki referandum çalışmalarını size emanet etti. Girişimleriniz ne yönde ilerliyor?

Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bize emanet etmesi, Malatyalılara emanet etmesi demektir. Şahsımızda Malatyalılara emanet edilmiş bir görev olarak görüyoruz. Cumhurbaşkanımız Malatya'yı gerçekten çok seviyor ve önemsiyor. Malatyalılar da Cumhurbaşkanımızı seviyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet modeli, Türkiye'nin bekasıyla, geleceğiyle ilgili bir mesele. Burada Türkiye'nin işini, aşını büyütme esas.

Yargının bağımsızlığının yanında tarafsız olması, Meclis'in ciddi anlamda kendi görevine dönmesi ve denetimi yapması, yürütmenin de hızlı bir şekilde karar alıp icra etmesi bakımından Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, Türkiye'nin yararına. Malatyalıların da milletin menfaatine ve yararına olan her konuda ‘Evet' diyeceğini biliyoruz. Dolayısıyla inşallah 16 Nisan'da Malatyalılar Cumhurbaşkanımızı mahcup etmeyecektir.

RUSYA, İYİ BİR TİCARİ ORTAK

Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldı. Esen olumlu havaya dair yorumunuz nedir? Ülkemiz ekonomisine ne tür katkıları olacak?

Cumhurbaşkanımız (bugün) Rusya'da olacak. Stratejik, yüksek düzeyli bir toplantı gerçekleştirilecek. Ekonomik ve bölgesel sorunlar ele alınacak. Bunun sonucuna göre de yeni adımlar atılacak. Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle Türkiye-Rusya ilişkileri iyi bir düzeye geldi. Rusya bizim için iyi bir ticari partner. Bölgede de iki önemli gücüz.

SINIR TİCARETİNİN GELİŞMESİ, BÖLGEDEKİ ŞEHİRLERİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK

Sınırdaki hareketlilik ülkemizin komşularla ticaretini nasıl etkiliyor?

Özellikle 65. hükümet döneminde komşularla ilişkileri iyileştirme noktasında atılan adımların meyveleri görülmeye başlandı. Irak'a ihracatımız arttı. Suriye'deki ticaret arttı. İran'la ihracatımız artış eğiliminde. Gürcistan'la zaten iyi ilişkilerimiz var. Rusya ile uçak krizinden önceki rakamları yakalamak üzereyiz. Yunanistan ile işleyen bir göç anlaşmamız var. O da normal seyrinde gidiyor. Sınır ticaretinin geliştirilmesi noktasındaki çalışmalarımızı da hayata geçirdiğimizde inşallah sınırlara yakın şehirlerin gelişimi ve değişimi yönünde olumlu katkıları da sunmuş olacağız.

YIL SONUNDA YÜZDE 5 BÜYÜYEN BİR TÜRKİYE GÖRECEĞİZ

Küresel ekonomik sıkıntıya ve yaşadığımız birçok probleme rağmen Türkiye dik duruşunu bozmuyor. Bu bize ne gibi avantajlar sağlar, sağladı mı?

Türkiye'deki rakamlar, dünyadaki daralan ticaret hacimlerinin altında. Türkiye 26 çeyrektir büyüyen bir ülke konumunda. İlk defa geçen çeyrekte küçük bir daralma oldu. Ama önümüzdeki dönem içerisinde açıklanacak rakamlarla beraber yine büyümeyi yakalayan bir ülkeyi göreceğiz. Yıl sonunda da yüzde 4,5-5 oranında büyüyen bir Türkiye'yi görmüş olacağız inşallah.

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!