Market Kuponuyla Araba Kazanmak Caiz mi?
FIKIHMarketlerin alışveriş yapan müşterilere verdiği çekiliş kuponlarından çıkan ödüller dinen caiz midir? Tartışmalı kampanyalara dair merak edilen hüküm, fıkıh çerçevesinde ele alındı.
ÇEKİLİŞ HEDİYESİ HELAL MİDİR?
Market çıkışında elinize tutuşturulan bir kupon, alışverişe küçük bir heyecan katıyor: “Belki televizyon çıkar, belki araba. Hiç olmadı tencere…”
Peki ama dinen bu hediye helal midir?
Şayet çekiliş kuponu müşteriye ücretsiz veriliyorsa, herhangi bir şekilde satılmıyor ve alışverişin fiyatına yansıtılmıyorsa, o zaman bu tür bir çekilişe katılmakta sakınca yoktur. Alışveriş yapan her müşteri aynı hakka sahipse ve bu kuponlar hediye niteliğindeyse, dinî hüküm açısından caizdir.
Ancak işin içine para girerse; yani kuponlar satılır ya da alışverişin maliyeti bu çekilişin yükünü de taşıyorsa, işte o noktada mesele değişir. Zira bu durumda bazı müşteriler kazanç elde ederken, diğerleri zarar eder. Bu da dinen kumar hükmüne girer.
Özellikle reklam amacıyla yapılan bazı kampanyalarda çekilişin alışverişe bağımlı hale getirilmesi, dinî hassasiyetleri zedeleyebilir. Satılan her ürünün bedelinin içine gizlenmiş bir kupon maliyeti varsa, müşteriler fark etmeden bir kumara ortak olmuş olabilir.
HÜLASA
• Kuponlar ücretsiz olarak ve alışverişin doğal sonucu şeklinde veriliyorsa, bu tür çekilişten çıkan hediyeyi almak caizdir.
• Eğer kupon parayla satılıyor ya da alışveriş bedeline gizlenmiş bir maliyetle veriliyorsa, bu durum kumar hükmü doğurur.
• Dinen caiz olması için; kimsenin zarar etmemesi, herkesin eşit şartlarda çekilişe katılması ve kuponun hediye niteliğinde sunulması gerekir.
İlginizi Çekebilir