© Malatya Time

Suat GÜLŞEN / Sokağa düşen meslek kalaycılık

Suat GÜLŞEN yazdı.

Eskiden evlerimizde kullandığımız tüm mutfak araç-gereçlerinin hemen hemen hepsi bakırdandı. Çatal, kaşık, kepçeden tutunda cezve, tas, maşrapa, süzgeç, kapaklı tabaklar, tava, leğen, kazan, kova ve sitile kadar her şey bakırdandı. Bu bakır kaplar da kalaylı olarak kullanılırdı. Zamanla kalayı bozulanlar olunca yeniden kalaylatılırdı. Evlenecek kızların çeyizlerine bu bakır kaplardan da mutlaka konurdu.

Zamanla bunların yerini çok daha ucuz olan alüminyum aldı. Uzun süre kullanımda kalan alüminyumun sağlığa zararlı olduğu anlaşılınca yerini çeliğe bıraktı. Şimdi artık mutfak gereçlerinin çoğu plastik, emaye, teflon ve çelik gibi maddelerden yapılmaktadır. 

Bakır olan mutfak malzemeleri günümüzde tarihi birer süs eşyası olarak saklanmakta veya pek azı kullanılmaktadır. Eskiden Malatya da olduğu gibi hemen hemen her ilde bakırcılar-kalaycılar çarşısı vardı. Zamanla bu çarşıdaki dükkanlar tek tek kapanmaya, bakır döğen çekiç sesleri kesilmeye, kalaycı körükleri sönmeye başladı.     Günümüzde özellikle büyük şehirlerde bazen, Sokak sokak tezgah açıp bakır kapları pırıl pırıl gümüşe çeviren seyyar kalaycıları görmekteyiz. Bu seyyar kalaycılardan biri olan Bayram Usta kalay işleminin 6 aşamalı yapıldığını anlattı.

...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN BURAYA TIKLAYINIZ. 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER