Tavuk Helal, Ama Yemi Haram… Peki Eti?
FIKIHYurt dışında çalışan Müslümanlar arasında sıkça sorulan bir mesele yeniden gündemde: Dinen haram sayılan maddelerle beslenen tavuk ve benzeri hayvanların eti yenir mi? İslam fıkhı bu konuda ne söylüyor?
Yurt dışında yaşayan veya seyahat eden Müslümanların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, hayvanların kesim usulü kadar neyle beslendikleri de oluyor. Sözgelimi; bir tavuk İslami usullere uygun kesilmiş olsa bile, eğer haram sayılan atık veya necis yemlerle beslendiyse, bu durum eti helal olmaktan çıkarır mı?
İslam fıkhına göre, dinen necis sayılan maddelerle beslenen hayvanların eti kerahaten caizdir. Yani, böyle bir eti yemek dinen yasak olmasa da mekruh kabul edilir. Fakat hayvan, kesimden önce belirli bir süre temiz yemle beslenirse bu kerahat ortadan kalkar.
Özellikle tavuk gibi hayvanlar için bu süre üç gün olarak belirlenmiştir. Bu üç günlük süre zarfında hayvanın sadece temiz yem ve su ile beslenmesi gerekir. Ancak bu işlem yapılmadan kesilen hayvanların eti yenirse, bu durumda yemek yine caiz olmakla birlikte kerahate girer.
Fıkıh âlimlerine göre bu uygulamanın amacı, hayvanın bedeninden necis olan maddenin etkisinin uzaklaşmasını sağlamak ve temiz bir gıda üretimidir. Dolayısıyla bu tür durumlarla karşılaşan kişilerin mümkünse emin oldukları kaynaklardan ve üretim süreçlerinden gelen etleri tercih etmeleri önerilir.
İlginizi Çekebilir