dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2459.5
  • BIST
    9896.75
  • BTC
    64460.56$

Cağ Kebabı Dünya Lezzetleri Listesinde


Cağ Kebabı Dünya Lezzetleri Listesinde
Dünya yemek sektörünün ansiklopedisi olan tasteatlas tarafından 2022 Dünya’nın en iyi 100 lezzeti açıklandı. TasteAtlas tarafından her yıl açıklanan Dünya çapındaki lezzetler sıralamasında bu yıl listenin 9. Sırasında Coğrafi İşaret Tescili bulunan Cağ Kebabı yer aldı.
Narin

HABER MERKEZİ-İSTANBUL

'Dünya mutfaklarından özel lezzetler nerede bulunur' denilince dünyada akla ilk gelen sitelerden biri olan ve içeriğinde tüm dünyadan yemeklere yer veren Tasteatlas, 2022'nn en iyi mutfaklarını ve yemeklerini seçti. Türkiye'nin de önemli bir dereceyle girdiği listede, Türkiye'nin listeye girmesini sağlayan yemek ise Erzurum'un ünlü bir yöresel yemeği oldu. 100 yemeklik bu listenin kazanına neredeyse Türkiye diyebiliriz. Zira benzer lezzetleriyle sürekli çarpışan Yunanistan mutfağının 9, Çin'in 8, İran'ın ve ABD'nin ise sadece 1 yemeği ile girdiği listeye, Türkiye 11 yemeği ile adeta damga vuruyor!

 Dünyanın en iyi 100 yemeği listesini güncelleyen Tasteatlas'ın, "2022'de dünyanın en iyi 100 yemeği" listesinin ilk 10'una Türkiye'den bir yemeğimiz girdi.

Listenin önemli bir sırasında yer alan Türkiye'nin geleneksel yemeklerinden olan lezzet, özellikle kış mevsiminde yerli yabancı turislerin kış sporları için tercih ettiği bölgemizden seçildi.

100 yemeklik bu listenin kazanına neredeyse Türkiye diyebiliriz. Zira benzer lezzetleriyle sürekli çarpışan Yunanistan mutfağının 9, Çin'in 8, İran'ın ve ABD'nin ise sadece 1 yemeği ile girdiği listeye, Türkiye 11 yemeği ile adeta damga vuruyor! İtalya ise, listenin ilk 10'unda yer almıyor.

Listenin bir diğer önemli noktası ise Tasteatlas'ın seçkisinde yer alan yemeklerin o ülkede nerede en iyisini yiyebileceğinize dair bilginin de verilmiş olması. Bu anlamda Peru'dan İran'a, tüm yemekler için bir nokta seçilmiş. İşte listenin ilk 10'unda yer alan yemekler ve listeye göre Türk mutfağının en iyileri!

10. POLLO A LA BRASA (PERU) 

10. sırada Peru'da Pollo a la brasa yemeği var. Bu, Peru'nun ünlü tavuk yemeklerinden biri. Bu lezzete Peru'nun San Borja bölgesinde, Tinajas Chicken & Grill adlı restoranda ulaşabilirsiniz.

Pollo a la brasa, geleneksel olarak patates kızartması ve salatalarla servis edilen, çıtır çıtır ve sulu kömürde ızgara tavuktan oluşan popüler bir Peru yemeği. Bu yemek için tavuk etleri günümüzde genellikle sirke, tuz, karabiber, biberiye, kırmızı biber ve koyu biradan oluşan özel bir karışımla marine ediliyor.

9. CAĞ KEBABI (ERZURUM, TÜRKİYE) 

Oğlak veya kuzu etinden yapılan; Türk mutfağına özel bir kebap olan Cağ kebabı, listeye dokuzuncu sıradan girmemizi sağlayan kebap oldu.

Ülkemizde Cağ veya Çağ kebabı olarak bilinen yemek Erzurum'un Oltu ilçesine özel bir yemek.

Cağ kebabı için oğlak veya kuzu eti önceden terbiye ediliyor. Ardıdan etler cağ adı verilen yatık şişlere geçirilip odun ateşinde pişiriliyor. Özellikle kış sporlarının popüler olduğu Erzurum Palandöken mevkisinde kış turizmi için gelen yerli ve yabancı turistler tarafından mutlaka denenen, sadece Erzurum'da değil, Türkiye'nin büyük şehirlerinde de yüksek talep gören Cağ kebabının en iyisi küçük baş hayvanlardan yapılıyor. Tercih edilen et kuzu eti ise kuzunun sadece but kısımları kullanılıyor. Çünkü kuzunun yağ oranının en dengeli olduğu kısmı burası. Kimi işletmeler sadece kuzu etini tercih ediyor. Bu kuzunun da kıvırcık kuzu cinsi olması gerekiyor.

Cağ kebabında fazla yağlı etin kullanılmaması, ayrıca etin sinirlerinin mutlaka alınması gerekiyor.

İyi bir cağ kebabı için ise kilit nokta etin mutlaka bir gün önceden hazırlanıp dinlendirilmesi. Cağ kebabı için etler döner etinden biraz daha kalın olacak şekilde kesiliyor ve bu şekilde cag adı verilen küçük şişlere saplanıyor. Odun ateşinde pişmesi ise olmazsa olmazlardan bir diğer kural.

2010 yılında Erzurum adına coğrafi işaret alan cağ kebabına "bico" adı veriliyor. Cağ kebabının ismi, Erzurum'da yassı şişlere verilen cağ adından geliyor. Kebap soğanın dışında karabiber, reyhan ve tuz ile lezzetlendiriliyor. Başka bir baharat kullanılmıyor. Erzurum'daki kebap ustaları odun olarak meşe odununu kullanıyor.

Tasteatlas, Cağ kebabının en iyisini, her ne kadar Erzurum'a özel bir lezzet olsa da İstanbul'da Fatih'te yer alan bir kebapçıda yiyebileceğimizi söylüyor.

8. GHORMEH SABZİ (İRAN) 

Tastaatlas, bir sebze yemeği olan Ghormeh'in iyisini İran'ın Tahran şehrindeki Zamin Vegan & Vegetarian Restaurant'ta yiyebileceğimizi söylüyor. İran'ın ulusal yemeği olarak bilinen bu yemeğin temel bileşenleri kıyılmış maydanoz, kişniş ve frenk soğanı ile yapıla kızarmış otların karışımı.

Yemeğe koyu yeşil rengini veren diğer keskin tatları ise pırasa, lahana ve ıspanak sağlıyor. Bu güveci tamamlayan diğer öğreler ise barbunya fasulyesi ve tercihen kuzu etinden olan kuşbaşı et.

Yemek, kasede servis ediliyor ve çatal ve bıçakla yeniyor. Yanında Polo adıyla bilinen geleneksel İran pirinci ile servis ediliyr. İran yemeği olarak bilinse de Ghormeh sabzi, komşu ülke Azerbaycan'da da yaygın bir yemek.

7. CEVICHE MIXTO (PERU) 

Listenin önemli bir sırasında yine bir Peru yemeği var. Ceviche Mixto yemeğinin en iyisini Peru'nun Miraflores bölgesinde, La Mar Cebicheria restoranında yiyebilirisiniz.

Bir balık ve deniz ürünleri karışımı olan bu yemek, aslen Peru'da bir meze çeşidi. İçinde karides, kalamar, ahtapot, istiridye ve deniz tarağı bulunuyor. Kimi yerlerde birkaç mdiye veya küçük yengeç parçaları da ekleniyor.

Deniz ürünleri klasik olarak limon suyu, kereviz suyu, tuz, soğan, kişniş ve acı biberle marine ediliyor. Yanında genellikle sırlı tatlı patates ve Peru'ya özel mısırla servis ediliyor.

6. PHANAENG CURRY (TAYLAND) 

Altıncı sırada Tayland geliyor. Bu yoğun körili yemek Pahanaeng Curry'yi Phuket'te, Kopitiam By Wilai'de yiyebilirsiniz.

Derin kaselerde servis edilen bu Tayland yemeğinde genellikle sığır et, tavuk veya ördek kulllanılıyor. Geleneksel olanında herhangi bir sebze bulunmuyor.

Yemek; kurutulmuş acı biber, misket limonu yaprağı, hindistan cevizi sütü, kişniş, kimyon, sarımsak, limon otu, arpacık soğanı ve yer fıstığı ile haşlanmış etten oluşuyor.

Phanaeng adı, yemeğin çapraz anlamına gelen panang gelimesinden türemiş. Yemeği pişirirken tavuğun bacakları çapraz ve dik konuma getirilerek hazırlanıyor.

5. GUOTIE (ÇİN) 

En iyisini Şangay'da yer alan Xindalu China Kitchen adlı restoranda yiyebileceğiniz Guotie, Pekin mantısı olarak da biliniyor. Ancak içeriğinde domuz eti de var.

Mantının için kıyılmış domuz eti, Çin lahanası, yeşil soğan, zencefil, pirinç şarabı ve susam tohumu ile hazırlanıyor.

Genellikle sosla tüketilen Guotie, atıştırmalık veya meze olarak tüketilen bir sokak lezzeti.

4. TANGBAO (ÇİN) 

Listenin dördüncü sırasında yine bir Çin yemeği var. Bir başlangıç yemeği olan ve tangbaozi olarak da bilinen bu mantının en iyisini yine Şangay'da, Din Tai Fung Shanghai restoranında yiyebilirsiniz.

Domuz eti veya yengeç eti ile yapılan mantıda buharda pişirilmiş, mayalı veya sade hamur tatlısı hamuru kullanılıyor.

Buharda pişirien bu meze, pişirilir pişirilmez suyu ile servis ediliyor. Çünkü çöreklerin sıcak ve sıvı kalması gerekiyor.

3. AMÊİJOAS À BULHÃO PATO (PORTEKİZ) 

Listenin üçüncü sırasında yer alan yemek geleneksel basit bir Portekiz yemeği. Bulhão Pato'da İstiridye yemeği, adını 19. Yüzyıl şairi Raimundo António de Bulhão Pato'dan alıyor. Yemek için istiridye ile zeytinyağı, sarımsak, limon suyu, beyaz şarap ve taze kişniş bazlı lezzetli bir sos bir araya getiriliyor. Yayvan br tabakta kaşık le tüketiliyor.

Tasteatlas, kullanıcı oylarıyla bu yemeğin en iyisini Portekiz'in Porto şehrinde, A Marisqueira de Matosinhos adlı restoranda yiyebileceğinizi söylüyor.2. PICANHA (BREZİLYA) 

Listenin ikinci sırasında Brezilya'nın bilinen en yemeklerinden olan Picanha var. Türkçede biftek anlamına geliyor. Taze sığır etinden yapılan ve ülkede çok popüler olan bu yemeğe ABD'de sığır filetosu kapağı adı veriliyor. Picanha için et önce ızgarada pişiriliyor, ardından şişten dilimleniyor. Bu sayede ette çok az yağ kalıyor. Sertleşmeden pişmesi gerkiyor.

Brezilya'nın steak house'ları olarak bilinen churrascaria'larda mutlaka bu yemekten oluyor. Ayrıca en iyi churrascaria'ların hepsinin menüsünde bu bifteğe yer veriliyor.

1. KARE (JAPONYA) 

Japon usulü bir etli köri yemeği olan Kare, ülkenin en popüler yemeklerinden biri. Popülerlik kazanması 1900'lerin başına dayanıyor. İlk yıllarda pirinçli kare, yalnızca zenginlere özel pahalı bir gurme yemekken bugün ülkenin ulusal yemeği haline gelmiş.

Pilavla servis edilen etli kuru fasulye bizde neyse, Japonlar için de Kare, o. Kare, ya da bizdeki adıyla Köri, genellikle sığır etiyle yapılıyor.

Yanında fukujinzuke turşusu veya Japon yeşil soğanı ile servis edilen pirinçli Kare'nin Japonya'da üç ana versiyonu var.

Bunlar,

Pirinç üzerine kare
Erişte üzerine kare
Kare-pan (Köri ile doldurulmuş hamur işi)

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!