Çocuklarda Astımın 6 Önemli Belirtisi!

Çocuklarda öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi şikayetlerin tekrarlaması astımın habercisi olabilir. Memorial Ankara Hastanesi’nden Prof. Dr. Ersoy Civelek, 6 Mayıs Dünya Astım Günü’nde, çocukluk çağı astımı konusunda ebeveynleri uyararak dikkat edilmesi gereken risk faktörlerini ve önleyici yöntemleri sıraladı.

Astım, akciğerlerde ve solunum yollarında gelişen iltihaplanma ve kas kasılmalarıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Çocuklarda özellikle polen, enfeksiyon ve sigara dumanı gibi tetikleyicilerle semptomlar belirginleşir. Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Alerjisi Bölümü’nden Prof. Dr. Ersoy Civelek, “6 Mayıs Dünya Astım Günü” dolayısıyla çocukluk çağı astımıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
AİLE GEÇMİŞİ RİSKİ ARTIRIYOR
Prof. Dr. Civelek, astımın en önemli risk faktörlerinden birinin genetik geçiş olduğunu belirterek, “Anne veya babasında astım ya da alerjik rinit bulunan çocuklar, daha yüksek risk altındadır. Ancak çevresel faktörler de büyük rol oynar” dedi. Hava kirliliği, gebelikte sigara kullanımı, sezaryen doğum ve evdeki nem, küf gibi etkenler de astımı tetikleyebiliyor.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Astımın belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterse de bazı temel şikayetler şunlardır:
Gündüz ve gece öksürükleri
Eforla ortaya çıkan öksürük
Göğüs ağrısı
Hırıltı
Nefes darlığı
Bu belirtileri gösteren çocuklarda başka bir hastalık olup olmadığı araştırılır ve nefes açıcı ilaçlara verilen yanıt değerlendirilerek tanı konulur.
ERKEN TANI VE KORUNMA
Astım belirtileri genellikle 6. aydan sonra başlar. Ancak tanı için şikayetlerin tekrarlayıcı olması önemlidir. Bebeklikte konulan tanılarda genellikle “hırıltılı çocuk” ifadesi kullanılır. Doğru teşhis için hekim görüşmesi, kan testleri, akciğer filmi, alerji deri testi ve gerekirse solunum fonksiyon testleri yapılmalıdır.
ALERJİYLE BİRLİKTE GÖRÜLEBİLİR
Astımlı hastaların %60-80’inde alerji de vardır. Bu nedenle alerji testleri mutlaka yapılmalı ve eğer mevcutsa, korunma yöntemleri uygulanmalıdır. Bazı hastalarda alerji aşı tedavisi de önerilebilir.
OKULDA ASTIM YÖNETİMİ NASIL OLMALI?
Okul çağındaki çocuklar için viral enfeksiyonlar en büyük tetikleyicilerdendir. Astımı kontrol altına almak için:
Sınıflar düzenli olarak havalandırılmalı
El hijyenine dikkat edilmeli
Hasta çocuklar maske takmalı
Atak geçiren çocuklara rahatlatıcı ilaçlar okulda verilebilmeli
TEDAVİYLE ŞİKAYETLER AZALABİLİR
Düzenli ilaç kullanan çocukların yaklaşık yarısında 6-8 yaşa doğru şikayetler kaybolabilir. Ancak bazı çocuklarda astım kalıcı olabilir. Her çocuk için farklı bir tedavi ve takip süreci gerekir.
BESLENMEDE AKDENİZ DİYETİ ÖNERİSİ
Tamamlayıcı tedavi yöntemi henüz bulunmasa da, Akdeniz tipi beslenmenin fayda sağladığı bilinmektedir. Astımı olan çocuklarda aynı zamanda alerjik rinitin varlığı da araştırılmalıdır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.