Malatya
16 Haziran, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.78
  • EURO
    35.16
  • ALTIN
    2457.9
  • BIST
    10471.32
  • BTC
    65738.27$

Kahramanmaraş Depremlerinin Malatya’ya Etkileri: Malatya- Ovacık Fayı Büyük Deprem Üretir Mi?

Kahramanmaraş Depremlerinin Malatya’ya Etkileri: Malatya- Ovacık Fayı Büyük Deprem Üretir Mi?
İNÜHABER Merkezi'nden Kübra Kavak-Sibel Altun-Ömer Faruk Ayaz'ın haberine göre; Malatya'da, Kahramanmaraş Depremlerinin Malatya’ya etkileri tartışıldı. Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz: "Yaşanan iki büyük deprem sonrasında yakın zamanda yeni bir büyük deprem beklenilmesi olası değildir.  Malatya- Ovacık Fayı; yapılan çalışmalar ve literatüre bakıldığında bazı araştırmacılar tarafından büyük deprem üretemeyeceği görüşü hakimdir" dedi.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Adnan Saygun Konferans Salonu’nda, Coğrafya Topluluğu’nun öncülüğünde “Kahramanmaraş Depremleri ve Malatya Şehrine Etkileri” adlı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Başkanı Cengiz Başer, AFAD İl Müdürü Ali Altındal, akademisyenler, topluluk üyeleri ve öğrenciler katıldı.

YENİ BİR BÜYÜK DEPREM BEKLENİLMESİ OLASI DEĞİLDİR 

Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz: “Doğu Anadolu Fay Hattı, tarihsel süreç içerisinde farklı tarihlerde deprem üretmiş bir fay zonudur. Malatya şehrinin kurulduğu alan ve yakın çevresi tektonik ova olup depremsellik açısından riskli alanda yer almaktadır.  Malatya Ovası’nda Doğu Anadolu Fay Hattı’nın tali kırıkları ve ovasının kuzeyinde Malatya-Ovacık fayı bulunur. Nitekim 6 Şubat depremleri Doğu Anadolu Fayı kaynaklı bir depremdir. Yaşanan iki büyük deprem sonrasında yakın zamanda yeni bir büyük deprem beklenilmesi olası değildir.  Malatya- Ovacık Fayı; yapılan çalışmalar ve literatüre bakıldığında bazı araştırmacılar tarafından büyük deprem üretemeyeceği görüşü hakimdir. Ancak günümüzde de bu konunun kapsamlı çalışılması yararlı olacaktır.”

DİRENÇLİ HALE GETİRİLMELİ

Malatya’da imara açılacak alanların zemin özellikleri, inşaat tasarımları, kat yükseklikleri gelecek yüz yıllarda meydana gelecek büyük depremlere göre planlanması gerektiğinin altını çizen Boyraz “Kentsel dönüşüm hız kesmeden devam ederek yapı stoku dirençli hale getirilmelidir. Kırsal alanlarda da dayanıksız yapılar dirençli hale getirilerek yenilenmelidir.” dedi. Prof. Dr. Zeki Boyraz deprem sırasında kütle hareketlerine maruz kalan yerleşmeler ve ulaşım ağları yer değiştirilerek sağlam ve güvenli alanlara taşınmasının olası can ve mal kayıplarının azalacağını vurguladı.

KONUT YAPIMI DEVAM EDİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Başkanı Cengiz Başer ise, asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler sonrası sahada 600 kişilik ekiple 6 ay boyunca yaptığı hasar tespit çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Bu çalışmalar sırasında 170 bin binanın hasar tespitlerinin yapıldığını ve bu çalışmalar bittikten sonra hızla yapım aşamasına geçtiklerini ifade eden Başer, çarşı merkez Söğütlü Cami’nin bulunduğu bölümdeki inşaat projesinde depreme dayanıklı yapılardan, geliştirilen imalatlardan, yapılan kazı çalışmalarından, merkezde ve kırsalda yapılmaya devam edilen konutlardan bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

DEPREM ZAMANINDA DEVREDEYDİ

Son konuşmacı olarak söz alan AFAD İl Müdürü Ali Altındal, depremde yaşanan can kayıplarına, verilen desteklere, arama kurtarma ekibinin deprem zamanı devrede olduğuna, kalıcı konutların yapıldığını ve binaların dayanıklı yapılmadığına dikkat çekerek depremin etkilerine vurgu yaptı. 

KAYNAK: İNÜHABER 
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!