dore okulları
Malatya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.35
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2405.1
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    64184.69$

Malatya Ne Zaman İl Oldu?

Malatya Ne Zaman İl Oldu?
Malatya’nın il olduğu tarih çeşitli kaynaklara göre farklılık gösterse de asıl verilere göre, Osmanlı yönetimi altına girdiği yıl, il olarak kabul edilir. Malatya’nın tarihçesi bazında bakıldığında ise şehrin Osmanlı yönetimine girdiği yıl, 1515 yılıdır. Ancak 1515 yılında Osmanlı hükümdarlığına dahil edilen şehir Harput Vilayeti’ne bağlanır. En son Cumhuriyet’in kuruluşu ile birlikte 20 Nisan 1924 Anayasası kapsamının 89. maddesi ile il olarak kabul edildiği bilinir.
Narin

Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra şehre belediye başkanlığı yapan ilk kişinin ise Hasan Derinkök olduğu bilinir. Derinkök, bu anlamda şehirle ilgili pek çok ilkin kurucusu ve tarihi içerisinde unutulmaz dikkatlerinden de bir tanesidir. Öte yandan 1927 ve 1931 yılları arasındaki Malatya; Adıyaman, Kâhta, Arapgir, Akçadağ, Hekimhan, Pütürge ve Kemaliye ilçelerinden oluşur. Fakat günümüzde 13 ilçesi olan ve Büyükşehir olarak kabul edilen illerden bir tanesidir.

Malatya Kaç Yılında Fethedilmiştir?

Malatya’nın fethi birçok kuşatmaya ve engebeye gebedir. Öyle ki ilk defa Kılıç Arslan tarafından kuşatılan il, daha sonra Haçlıların İznik’i kuşatmaları haber yüzünden bırakılmış ve kuşatma sonlandırılmıştır. 18 Eylül 1101 tarihine denk gelen süreç içerisinde ise Danişmend Gazi’nin fethi ile Türk beldesi haline gelmiştir. Öte yandan asıl fethi ise yukarıda da ayrıca belirtildiği üzere, 1515 yılında Osmanlı ordusu ile gerçekleşir.

Malatya’nın Soyu Nereden Gelir?

Malatya’nın soyu denilince şehrin isim kökü nedeniyle Hititlilere kadar bir yolculuk başlar. çünkü Malatya kelimesinin kökü, Hititçe’de bal anlamına gelen “melid” kelimesinden türer. Ayrıca bu kelime ve türevleri benzeri Hitit kitabelerinde öküz gözü veya ayağı olarak da geçer. Malatya’nın tarihçesi ele alındığında ise şehrin köken bakımından Hititlilere kadar uzandığını söylemek bu bakımdan mümkün olabilir.

Malatya’nın Diğer Adı Nedir?

Malatya’nın diğer isimleri noktasında kesin bir sözcük yığınından bahsetmek mümkün olamaz. Fakat yukarıda da bahsedildiği gibi şehrin isim kökeni Hititlilere dayanır. Bu nedenle Malatya kelimesinin kökü olan “melid” kelimesinin türevleri de Malatya’nın diğer isimleri olarak geçer. Bunlar ise özellikle Asur vesikalarında; Milid, Melid, Milidia veya Meliddu şeklinde geçer. Öte yandan Urartu kaynakları ise şehri “Melitea” olarak adlandırır.

Malatya İsmini Kim Verdi?

Malatya adının kaynağı farklı efsaneler etrafında döner. Bu efsaneler ise genellikle Hitit veya Urartu kaynaklarına göre şekillendirilir. Ancak bilinen tüm bu efsanelerin tam bir kökenleri ya da kesin bir kanıtları bulunmaz. Yine de şehrin isim kaynağı ilk etapta Asur kraliçesi Semiramis’e uzanır. Rivayetlere göre kraliçe Semiramis Malatya’yı “Meliten” ismi ile kurmuştur ve şehir, zaman içerisinde dönüşerek Malatya adını almıştır.

Malatya Sivas’tan Ne Zaman Ayrıldı?

Malatya’nın Sivas’tan ayrılması 1924 yılına dayanır. Çünkü 1867 yılına kadar Şehzade sancağı görevindeki Sivas’a bağlı olduğu kaydedilir. Ancak daha sonra bu yıla kadar Müstakil Mutasarrıflık olarak kabul edilen Malatya, 1924 yılında Sivas’tan ayrılmıştır.

Malatya Elazığ’dan Ne Zaman Ayrıldı?

Malatya’nın Elazığ’dan ayrılması ise yine 1867 yılına kadar olan Müstakil Mutasarrıflık ile ilişkilidir. Çünkü Malatya şehri 1879 tarihinde yeniden vilayet olarak kabul edilse de Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında Malatya, Dersim ve Elazığ sancakları bağlanır. Nihayet 1921 yılında ise Malatya, Elâzığ’dan ayrılır.

Bu anlamda Malatya’nın tarihçesi farklı yıl ve kategoriler üzerinde ayrıca değerlendirilir ve bölgesel kapsamları üzerinde net bir tanımlama en azından bir süre için mümkün olamaz. Çünkü yukarıda da ayrıca değindiğimiz üzere farklı zaman dilimlerinde farklı iller ile birleştirilmiş, farklı vilayetler ile ilişkilendirilmiştir.

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!