dore okulları
Malatya
10 Mayıs, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    38.61
  • EURO
    43.78
  • ALTIN
    4135.9
  • BIST
    9.279
  • BTC
    102916.45$

Malatya Şeker Fabrikası, rekora koşuyor!..


Malatya Şeker Fabrikası, rekora koşuyor!..
Eylül ayında, pancar alımına başlayan Malatya Şeker Fabrikası’nın 23 bin ton şeker ürettiğini belirten Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, sezon sonundaki hedefin 65 bin ton olduğunu söyledi.
Narin

Malatya ekonomisinin en önemli unsurlarından biri olan Malatya Şeker Fabrikası, bu yıl yeni bir üretim rekoruna imza atmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, bu yıl pancar rekoltesinde de büyük bir artış olacağı beklentisi yaşadıklarını belirterek, “2023-2024 yılı pancar alımı ve işleme kampanyamız 13 Eylül tarihinde pancar alımıyla başladı. Şu ana kadar yaklaşık 300 bin ton pancar tesellüm ettik. 220 bin tonunu işledik. Bunun karşılığında da 23 bin ton şeker, 60 bin ton küspe, yaklaşık 7 bin ton da melas elde ettik. Şu na kadar fabrikamız sorunsuz bir şekilde çalışıyor.” dedi.

HİÇBİR PERSONELİMİZ, İDARİ İZİN KULLANMADI
Malatya’daki deprem sonrası süreci de değerlendiren Nur Murat “Gerçekten 6 Şubat tarihinde insanlık tarihinin en büyük felaketini yaşamamıza rağmen bu fabrikayı tekrar faaliyete geçirip çalışmamız buradaki insanların büyük bir özveriyle çalışmasının en büyük eseri. Deprem sonrasında bütün birçok kamu kurumu personeli izinde iken, biz arkadaşlarımız işe çağırıp işbaşı yaptırdık. Hiçbir personelimiz o dönemde İdari izin kullanılmadı. Çünkü bizim teknolojimizin her yıl yenilenmesi lazım. Her yıl yeniden bakım ve onarımın yapılması gerekiyor. Sezon bittikten sonra o makinaları söküp bakımını yapıp yeniden faaliyete geçirmekten başka şansımız yoktur. O nedenle de çalışanlarımız büyük bir fedakârlıkla fabrikanın bakımını yaparak üretime hazır hale getirdiler. Şu anda da üretimimiz sorunsuz bir şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

REKOLTEDE ARTIŞ BEKLİYORUZ
Bu yılki hedefleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Murat, “Bu yıl pancar rekoltesinde de büyük bir artış olacağı bekleniliyor. Rekoltenin üstüne çıkacağımızı tahmin ediyoruz. Şu ana kadar tahminlerimize göre 550 bin ton rekolte hesaplanıyor. 480 bin tonunu işlemeyi, 65 bin ton şeker 150 bin ton melas, küspe üretimini hedefliyoruz. Bu şekilde sorunsuz bir şekilde devam ederse 1. Ayın 15’ine veya ay sonuna kadar kampanyayı bitiririz diye düşünüyoruz.”

EN BÜYÜK YATIRIM, MALATYA’YA YAPILDI
Fabrikanın yenilenmesi amacıyla yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek açıklamasına devam eden Nuri Murat, “Türk Şekerin söyle bir özelliği var. Kendi makine fabrikalarımız, elektronik aygıt fabrikalarımız var. Biz her sene kendimizi fabrika olarak yeniliyoruz. Bu Türk-Şeker’in bünyesinde olan bir durum. Siz de kendinizi teknolojiye uydurmak zorundasınız . Bu sene özellikle Türk Şeker sanayi içerisinde en büyük yatırım Malatya’ya yapıldı. Düvizyon dediğimiz 2 tane kulemiz var. Fabrikanın ana ünitelerinden birisi. Bunlar belki fabrika yapıldıktan sonra bu yıl ilk kez yenilendi. Bunların yenilenmesiyle beraber bizim 3600- 3800 bin ton olan günlük pancar işleme kapasitemizi yaklaşık 4 bin tonun üzerine çıkardık. Belki de üretim aşamasında Türk şeker içerisindeki en önemli fabrikalardan biriyiz. Böyle bir deprem felaketi yaşamamıza rağmen fabrikamız şu anda çok iyi bir konumda ve durumda. Teknolojik olarak da birçok yenilikler yapılıyor. Her yıl da yapılmaya devam ediliyor. Malatya Şeker Fabrikası her zaman kendini günün şartlarına göre yenileyerek, gelişerek üretime devam edecek.” dedi.

DEVLETİN ELİNDE OLMASI, ÖNEMLİ!..
Nuri Murat, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Bir dönem devlet şeker üretmez, satalım mantığıyla hareket edildi. Özellikle pandemi sürecinde böylesi kurumların ne kadar gerekli olduğu, bazı kurumların devletin elinde olması, piyasada bir denge sağlaması açısından önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Malatya basını da ciddi olarak bu fabrika kapanmasın, satılmasın diye bizlerle birlikte mücadele verdi. Her gelen siyasi, her gelen devlet adamı iyi ki de burası devlette kalmış diyor. Deprem sırasında da yaklaşık 10 bin civarında insan bu alanda barındı. Ev sahipliği de yaptık. Burada da sosyal devlet olmanın da gereği buydu. Kışın o karda, burada elektrik var, kaloriferler yanıyor, sıcak bir ortam. Sadece bir binada 30 aile kaldı. Bu kurumlara sahip çıkılması, devlette olması gerekiyor. Böyle stratejik kurumların da piyasa kontrolü açsısından devletin elinde olması gerekiyor. Örneğin pandemide alkolün önemini gördük. İyi ki Türk Şeker alkol üretiyordu. Yoksa alkol altın ile yarışır bir haldeydi ve bulunmuyordu. Dolayısıyla burada Türk Şeker’in önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bir dönem yönetim değişikliğinden dolayı şeker satışlarında faklı uygulamalar oldu. Bu uygulama kamuoyunda da rahatsızlığa neden oldu. Tabir caizse fabrikanın ayarlarıyla oynandı. Geldiğimiz noktada şirket gerçek fabrika ayarlarına döndü. Şu anda şeker almak isteyen vatandaş bankaya parasını yatırdıktan sonra dekontuyla geldikten sonra herkes istediği şekeri alabiliyor. Malatya şeker bölgede bir marka oldu. Ticaret sanayi odasına kayıtlı olan her esnaf bankaya parasını yatırdıktan sonra aynı gün içinde şekerini alabiliyor. Üreticiden tüketiciye ürün satıyoruz. Bunda da Genel Müdürlüğümüzün öncülüğüyle başarılı olduk”

Kaynak: malatyasonsoz.com.tr

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!