dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2505.9
  • BIST
    9690.03
  • BTC
    64566.67$

Malatya’nın Kaç Tane İlçesi Var?

Malatya’nın Kaç Tane İlçesi Var?
Malatya'nın ilçeleri vatandaşlar arasında merak konusu oluyor. Arama motorlarında kullanıcılar detayları araştırıyor.
Narin

Malatya’ya bağlı olan ilçeler arasında gösterilebileceği bilinen tam 13 tane ilçe bulunur. Bahsi geçen bu rakam ise 6 Şubat 2023 TÜİK verileri kapsamında açıklanır. Yine TÜİK verilerine göre; Malatya ilçeleri yanı sıra Malatya’da 718 adet mahalle bulunur. Bahsi geçen ilçelerin isimleri ise şunlardır:

  • Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan ve Yeşilyurt.

Öte yandan Malatya’nın nüfusu 2022 sonu verilerine göre 812 bin 580 olarak kaydedilir. İlin yüzölçümü ise 12 bin 259 km2'dir. Bu doğrultuda düşünüldüğünde; kilometre kare başına 66 kişi düşer de diyebiliriz. Merkezlerden sonra yoğunluğun en sık olduğu ilçe ise 37 bin 697 kişilik nüfusu ile Doğanşehir’dir.

Malatya Merkezde Kaç İlçe Var?

Malatya merkez ilçeleri arasında gösterilebilecek 2 ana ilçe bulunur. Bunlar, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleridir. Dolayısıyla Malatya’nın 2 adet merkezi bulunur. Merkez ilçe olabilmelerindeki yegane sebep ise nüfus yoğunlukları olarak karşımıza çıkar. Yine 6 Şubat 2023 tarihli son TÜİK verilerine göre bu merkez ilçelerin nüfusları şu şekildedir:

  • Battalgazi ilçesinin 2023 yılındaki nüfus sayısı; 307 bin 478
  • Yeşilyurt ilçesinin 2023 yılındaki nüfus sayısı; 341 bin 645

Öte yandan 2021 verileri ile kıyaslandığında bu ilçelerdeki nüfus dağılımında da değişiklik görülür. Her iki ilçede de geçen yılın akabinde nüfus oranında artış görülse de asıl dağılım ve çoğalmanın, Yeşilyurt üzerinde daha etkili olduğu gözlemlenir. Bu yönden bakıldığında; Malatya ilçeleri kıyaslama verilerine göre Battalgazi ilçesinin yoğunluk oranı 325, Yeşilyurt ilçesinin yoğunluk oranı ise 359’dur.

Malatya’nın Kaç Tane Köyü Var?

Malatya’nın köyleri için söylenebilecek rakam, yine TÜK 2023 verilerine göre 157 adet olarak karşımıza çıkar. İlçelere göre köy dağılımları ise yoğunluklu olarak;  Yeşilyurt, Hekimhan ve Darende ilçeleri üzerinde şekillenir. Bu ilçelerde bulunan köy sayılarını ise şu şekilde aktarabiliriz:

  • Hekimhan ilçesi içerisinde 49 adet köy bulunur.
  • Darende ilçesi içerisinde 44 adet köy bulunur.
  • Yeşilyurt ilçesi içerisinde ise 20 adet köy bulunur.

Öte yandan en çok yerleşkenin olduğu diğer ilçeler ise sırasıyla Yazıhan, Yeşilyurt, Kuluncak ve Kale’dir. Yazıhan içerisinde 27 adet, Yeşilyurt içerisinde 20 adet, Kuluncak içerisinde 19 adet ve Kale içerisinde ise 18 adet köy bulunur.

Malatya Eskiden Hangi İle Bağlıydı?

Malatya’nın eskiden bağlı olduğu il Harput Vilayeti olarak bilinir. Harput Vilayeti ise 1515 yılında Malatya’nın Osmanlı yönetiminin altına girmesi ile birlikte geçerliliğini alan eski bir vilayettir. Ancak Cumhuriyet ile beraber 20 Nisan 1924 Anayasası’nın 89. maddesine göre; kendi başına bir il olmuştur. İlk Belediye Başkanı ise Hasan Derinkök’tür. 

O dönemlerde daha küçük bir il mahiyetindeki Malatya’nın ise 1927 ile 1931 yılları arasında, yalnızca 7 ilçeden oluşuyor ve 258 bin 331 kişiyi içerisinde barındırıyordu. Şimdi ise tek bir ilçesinin bile daha çok nüfusu olduğu biliniyor. Bu doğal artış ise beraberinde yine doğal bir bölünme olan ilçe ayrımını getirir. Dolayısıyla Malatya bugün 13 ilçeli bir Büyükşehir Belediyesidir.

Malatyalılar En Çok Nerede Yaşıyor?

Malatyalıların en çok yaşadıkları ilçeler arasında öncelikle Yeşilyurt ilçesi, daha sonra ise Battalgazi ilçesi bilinir. Ancak bunlar merkez ilçeler olarak bilinirler ve dolayısıyla Malatya’nın 2 adet merkezi bulunur. Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinin yanı sıra en çok nüfusa sahip olan ilçe ise Doğanşehir’dir.

Malatya’nın Eski İsmi Nedir?

Malatya’nın eski ismi özellikle Asur kaynaklarında; Milid, Melid, Milidia ve Meliddu şeklinde geçer. Öte yandan Malatya ilçeleri arasından hiçbiri bu eski kaynak isimleri ile örtüşmez ve dolayısıyla herhangi bir bağ durumu da söz konusu değildir. Bu eski isimler ise geçerlilikleri noktasında kesinlik sağlanamamıştır.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!