dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2445.6
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64191.64$

MİAD’da siyasete yer yok, mesafe herkese eşit!


MİAD’da siyasete yer yok, mesafe herkese eşit!
Narin

 

  • MİAD'DA ANLAMLI SLOGAN: BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN


Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD), dostlukların artırılması ve iş ilişkilerinin geliştirilmesi gayesiyle 'Üyeler Arası Bölge Buluşmaları' düzenlemeye devam ediyor. İstanbul Ramada Hotel Merter'de, 17 Kasım Cumartesi sabahı gerçekleştirilen kahvaltı organizasyona Bakırköy, Bahçelievler, Esenler, Güngören ve Zeytinburnu'ndaki üyeler katıldı.

        Ev sahipliğini Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Bozkurt üstlendi. MİAD çatısı altında bir araya gelen Malatyalılar olumlu istişarelerde bulunurken, gelecek planları masaya yatırıldı. Doktorlar grubunun oluşturulduğu ve MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş'ın mesajlarının damga vurduğu toplantıda ‘kenetlenme' vurgusu dikkati çekti.

        Biz de Malatya Time yayın grubu ailesi olarak bu önemli etkinliğe birebir şahitlik ettik ve öne çıkan çağrıları siz değerli okurlarımız için derledik. Keyifli okumalar…

***

MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş:MİAD ile ilgili internet sayfamıza girdiğinizde neler yaptığımızı bulabilirsiniz. Bizim için esas olan daha çok yaklaşmak. Birbirimize bildiklerimizi anlatabilmek...

NE KADAR TALEP,
O DENLİ MUTLULUK!

Kuruluşlarımız bizler için çok önemli. Bu, bizim insanımızın öneminden geliyor. Biz birbirimizi çok seviyoruz. İstanbul'da beraberliğimiz güzel bir noktada. Elbette eksiğimiz de var. Zaten Türk toplumunun ortalamasını aldığımız zaman, bizim birlik ve beraberlik standartlarımıza göre daha ilerideyiz. “İstanbul Bahçelievler'deki Medicana Hastanesi'ne giden Malatyalılar'ın oranı nedir?” diye sordum. “Beylikdüzü'nde bulunan Malatyalılar daha çok geliyor, Bahçelievler'de daha az ilgi gösteriliyor” denildi. Bir toplantı düzenlenmesini ve oradaki Malatyalılar'a bu durumdan bahsedilmesi gerektiğini söyledim. Talep ne kadar yükselirse biz o kadar mutlu oluruz. Bizim Malatyalı iş adamları olarak MİAD'ı anlatmaya çok gerek olduğunu düşünmüyorum. MİAD ile ilgili internet sayfamıza girdiğinizde neler yaptığımızı bulabilirsiniz. Bizim için esas olan daha çok yaklaşmak. Birbirimize bildiklerimizi anlatabilmek...

***

14_38

MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş: Herkese eşit davranıyoruz ve siyasetle ilgilenmiyoruz. Sadece milli ve manevi değerlerimize karşı çıkanlarla bir araya gelmeyeceğimizi belirtmek istiyorum.

MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERE
KARŞI ÇIKANLARA YER YOK!

Özellikle doktor arkadaşlarımızdan rica ediyorum. Bu Yenilenen ilaçlar konusunda daha çok görüşmeleri gerekiyor. “Onlarla ilgili neler yapabiliriz?” hakkında konuşmak gerekir. MİAD olarak bu farklı dallardaki insanların, hukukçuların, doktorların ve diğer kurumlara mensup olanların yanlarında durarak, onlara finansal destek vererek, daha iyi neler yapacağımızı sorgulamamız gerekiyor. Herkes konuşma imkânı bulamıyor. Düşünceleri kâğıda yazılmasını istedik. Bizde bir söz var: “Adamın konuşması için gıdıklaman gerekiyor”. Beyne düşünceleri engelle komutunu gönderdiğinde görüş ve düşüncelere karşı da engelleme konuluyor ve açılamıyor. Eleştirip, eksiğimizi söyleyebilirsiniz, bunda kırılmak olmaz.

        Biz insanımızı yükseltmek ve yüceltmek istiyoruz. Dolayısıyla biz MİAD olarak yaşadığımız şehir İstanbul ve doğduğumuz şehir Malatyamız'a hizmet etmek istiyoruz. Herkese eşit davranıyoruz ve siyasetle ilgilenmiyoruz. Sadece milli ve manevi değerlerimize karşı çıkanlarla bir araya gelmeyeceğimizi belirtmek istiyorum. Evkur Yeni Malatyaspor Başkanımız Adil Gevrek de burada. Onu da alkışlamak lazım. Şehrin markasına verdiği değerden dolayı alkışlanmasını istiyorum. Beklentimizin üstünde bir başarı sağladı. Birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz için.

***

MİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Yaşar:Bu gücü toparlamanın yolu MİAD'ı uluslararası alana taşımaktan geçiyor. MİAD'ın söylediği bir şeyin, hazırladığı raporun Türkiye genelinde etkisini alabilmeliyiz.

MİAD, GÜCÜNÜ ULUSLARARASI
ALANA TAŞIYACAK

MİAD'ın kurumsal yapısı ve üye portföyü çok geniş. Üyelerin sermaye altyapıları, istihdam kapasiteleri, Türkiye genelindeki toplam kalite ve ciro anlamında ciddi bir birikim, potansiyeli var. Önemli olan bunu değerlendirmek. Yoksa sivil toplum kuruluşlarının bu tür yapıları oluşturmak gibi bir görevi yok. Bu gücü toparlamanın yolu MİAD'ın gücünü uluslararası alana taşımak. Bu projeler zamanla gelişir. Bir kısmını hemen başarırız, bir kısmını geciktiririz. Asıl projemiz MİAD'ı güçlendirmek. Çünkü bütün bunları yapan güç MİAD. MİAD'ın söylediği bir şeyin, hazırladığı bir raporun Türkiye genelinde etkisini alabileceği bir sonucu görmüş oluruz.

***

16_14

MİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Yaşar: Akademisyenlerle iş birliği halindeyiz. Kodlama merkezi kuruyoruz. Türkiye'de fazla bilinen bir çalışma değil. 10 il belirlendi. 12. il Malatya olacak şekilde devam ediyoruz.

KODLAMA MERKEZİ KURULUYOR

Daha önce yaptığımız fakat günün şartları gereği pek gündeme gelmeyen çalışmamız oldu. Malatya'nın gelişim alanlarının, gelişim potansiyelinin hangi sektörlerde, mevcut varlığının gücünün ne olduğunu ve bunların nerelere taşınabileceğine dair iş birliği halinde, bu konuda uzman akademisyenler ile çalışma yapmayı düşünüyoruz. Bunu da Malatya ile ilgili konularda gerek belediye, valilik, siyasilere, merkezi yönetime sunabilmek istiyoruz. Kodlama merkezi kuruyoruz. Büyükşehir Belediyemizle görüştük, bir yer tahsis edilecekti, Spor Bakanlığımız ile de temasa geçtik. Türkiye'de fazla bilinen bir çalışma değil. 10 il belirlendi. 12. il Malatya olacak şekilde çalışmalarımız devam ediyor.

        Malatya merkezde yaklaşık 250-300 metrekarelik bir alanda ilkokul, ortaokul, lise hatta üniversite öğrencilerinin kodlama uygulamaları ve teknikleri ile ilgili faaliyet gösterecekler. Kendilerine imkân sağlayacak bir merkez oluşacaklar. Gücümüzü buradan alacağız. Bizim referansımız olacak. Çıtayı biraz yükselterek yürümek zorundayız. Bu yol zaten özel hayatımızda, sosyal hayatımızda, bireysel hayatımızda yürüdüğümüz bir yol. Daha güçlü bir şekilde yürüyebiliriz ve önümüzde bariyer kalmaz. MİAD kuruluşunun 24. yılında. Çeyrek yüzyıla az kaldı. Bu çeyrek yüzyıla güçlü bir STK olarak girmek istiyoruz. Bunun için küçük kaygıları aşarak, büyük hedeflerle yolumuza devam edeceğiz.

***

15_47

MİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güler: Özellikle doktorlar grubu kurulurken çok güzel bir ortam oluştu. Bu konudan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bbölge buluşmalarına çok önem veriyoruz.

SAYGINLIK KAZANDIRACAK
İŞ ADAMLARI BİR ARADA…

Medicana Grubu'nun ev sahipliğinde yönetim kuruluna bizleri burada buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Bizler İstanbul'da bu değerli kurumlara sahip çıkmalıyız. “İkinci bölge buluşmamızı Bakırköy, Güngören bölgesinde yapacağız” dedik. Bölge buluşmamızın amacı üye sayısını arttırmak değil, değer verecek, saygınlık kazandıracak iş adamlarımızı bir araya getirmek. Özellikle doktorlar grubu kurulurken çok güzel bir ortam oluştu. Bu konudan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz bölge buluşmalarına çok önem veriyoruz. O bölgede bulunan iş adamlarımızı bir araya getirip, bunların birbirine faydalı olacak şekilde, daha yakın çalışma grupları oluşturarak, kurumumuza fayda sağlamak istiyoruz.

***

11_91

MİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güler: Gayemiz Malatyalı iş adamlarımızı buluşturmak ve birbiri ile çalışmasını sağlamak. Amacımız sadece kartvizit vermek değil. Bölge buluşmalarımızı her ay yapacağız.

BÖLGE BULUŞMALARI
HER AY YAPILACAK

Malatya'mızdan İstanbul'a gelen çok değerli iş adamlarımız var. Bu iş adamlarımızın bazı noktada birbirleri ile olan iletişimle çok zayıf. Bizim amacımız özellikle Malatyalı iş adamlarımızı gerektiğinde buluşturmak ve birbiri ile çalışmasını sağlamak. Amacımız sadece kartvizit vermek değil. Çünkü bölgesinde birbirini tanımayan çok değerli iş adamlarımız var. Bölge buluşmalarımızı her ay yapacağız. Bizleri yalnız bırakmamanızı istiyoruz. Burada iş adamlarımız bir araya gelirse Malatyamız için güzel hizmetler yapacağımıza inanıyoruz.

***

16_12

Evkur Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek: Şampiyon olduğumuz ilk sene bir gece düzenledik. Birisi 1.000 lira olan bütün parasını getirmişti. Almamız için ısrar etmişti. O gün bu işte samimiyet olduğuna inandık.

YENİ MALATYASPOR'UN
BAŞARISINDA ‘SAMİMİYET' VAR!

MİAD'ın yapmış olduğu bu etkinlikleri biz de önemsiyoruz. Elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz. Daha iyi işler yapabiliriz ama başka illere baktığımız zaman MİAD bunların çok önünde. Bu anlamda MİAD'ı, emek veren herkesi gönülden kutluyorum. Biz her zaman her şeyin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Çünkü biz Malatyalıyız. Her zaman her yerde öncü olmuşuzdur. 4 yıldır Evkur Yeni Malatyaspor'a destek veriyoruz. Ben Yunus başkanımızdan bu kadarını beklemiyordum. Bir işe başlarken buna inanmak lazım. Biz buna inandık. Şampiyon olduğumuz ilk sene bir gece düzenledik. Belki orada toplanan paranın miktarı çok fazla görünmüyordu ama bizim için çok kıymetliydi. Birisi çıkıp 1.000 lira olan bütün parasını getirmişti. Almamız için ısrar etmişti. O gün bu işte samimiyet olduğuna inandık. Evkur Yeni Malatyaspor bu sayede bu yerde. Bundan dolayı destek veren herkese çok teşekkür ederim. Malatyaspor şehrimizin marka değerini artırıyor.

***

15_50

Evkur Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek: Altyapıdan Hakkâri, Van ve Diyarbakır'a gittik. Biz sadece Malatya'nın değil, bölgenin de takvimini izledik ve seçmeler yaptık. Genç kardeşlerimizden 10-15 kişi bizde.

SADECE MALATYA'YI DEĞİL,
BÖLGEYİ TEMSİL EDEN BİR TAKIMIZ

Bugün Süper Lig'deyiz. Onurluyuz, gururluyuz ve çok mutluyuz. Futbolun birleştirici bir güç olduğunu, kardeşliğin ve beraberliğin pekiştiği bir yer olduğunu gösterdik. Onun için bu değerimizi korumalıyız. Geçen sene biz altyapıdan Hakkâri, Van ve Diyarbakır'a gittik. Biz sadece Malatya'nın değil, bölgenin de takvimini izledik ve orada seçmeler yaptık. Genç kardeşlerimizden yaklaşık 10-15 kişi altyapımızda. A Takımı'nın kadrosunda olan çocuklarımız var. Doğu ve Güneydoğu'da karşılığını aldık. İnşallah bunu devam ettireceğiz. Bu konudaki projemize destek alarak devam edeceğiz. Türkiye'de altyapıdan kaynaklanan sorunlar var. Buradaki çocuklarımız yabancı ülkelere gitmek zorunda kalıyor. Hep beraber bir güç olmamız lazım. Çalışmalarımızı bir güç halinde yapmamız lazım. Bir federasyonun kurulması ihtiyaçtı. İnşallah diğer ilçelerimizi de bu çatı altında toplar ve Malatya'mıza hizmet ederiz.

***

Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Müdürü H. Ozan Yaşar:13 hastanemiz var. İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Sivas ve Samsun'da 6 bini aşan çalışanımızla hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Yurt dışında 8 irtibat ofisimiz var.

6 İLDE 6 BİN ÇALIŞAN,
YURT DIŞINDA 8 OFİS!

Malatya'yla olan bir bağlantımdan bahsedeyim. 2011 yılında Alman Hastanesi'ni açmak için Malatya'ya gittim. 2013 yılında tekrar gittim. Ondan sonra da bütün Alman Hastaneleri battı. 2011'de Kardiyoloji ve KBB Bölümü'nü açmak üzere bazı bilgiler toplarken dediler ki, “Malatya İnönü Üniversitesi Hastanesi'nde Ramazan Özdemir diye bir profesör var. Mutlaka onunla tanışman lazım...” Ben de bu tavsiyeye uyarak Ramazan Hoca'nın yanına gittim. Kendisi beni çok iyi ağırladı. Kendisiyle görüşmeler gerçekleştirirken, “Ramazan Hoca gelir mi gelmez mi?” diye yorumlar da alıyordum. Daha sonra sağ olsun kendisi İstanbul'a geldi.

        Medicana Hastaneler Grubu 1992 yılından beri hizmet vermeye başlayan, yabancı sermayesi olmayan tek sağlık kuruluşu. Diğer grupların hepsinde yabancı fon şirketleri mevcut. Bugün itibarıyla 13 hastanemiz var. İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Sivas ve Samsun'da olmak üzere Türkiye'nin 6 farklı ilinde toplam 6 bini aşan çalışanımızla hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Yurt dışında 8 irtibat ofisimiz var.

***

11_95

Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Müdürü H. Ozan Yaşar: Başarılı olduğumuz alanlardan biri bebeklerin kalp ameliyatları. Kanser tedavisinde Internetional İstanbul ve Ankara hastanelerinde üst düzey teknolojiyle hizmet veriyoruz.

BEBEKLERİN KALP
AMELİYATINDA BÜYÜK BAŞARI

En çok aldığımız bölüm Çocuk Kardiyolojisi. En başarılı olduğumuz alanlardan biri yeni bebeklerin kalp ameliyatları. Bunlar zor ameliyatlardan. Dünyada bu ameliyatı ciddi bir şekilde yapan kurumların başında geliyoruz. İstanbul'da Beylikdüzü hastanemizde Prof. Dr. Mehmet Sait Bilal konunun ciddi anlamda uzmanı. Yurt dışında ciddi bir operasyon sayımız var. Kanser tedavisinde yine Internetional İstanbul ve Ankara hastanelerinde üst düzey teknolojiyle hizmet veriyoruz. Ankara'da üstün teknoloji, İstanbul hastanesinde kanser hücresinin ısısını arttırarak tedavi eden hipertemi tedavisi Onkolojik branşında hizmet veriyor.

irtibat ofisimiz var.

10_156

***

Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Müdürü H. Ozan Yaşar:Ankara hastanemiz erişkin ilik naklinin öncü merkezlerinden. Tüp bebekten kanser tedavisine, kardiyolojiye her branştayız. Dünyada en çok organ nakli yapan gruplar arasındayız.

İLİK VE ORGAN NAKLİNDE
TÜRKİYE'NİN ÖNCÜ HASTANESİ

Türkiye'de erişkin ilik naklinde ön sıradayız. Ankara hastanemiz erişkin ilik naklinin öncü merkezlerinden biri… Tüp bebekten kanser tedavisine, organ naklinden kardiyolojiye hemen her branşta hizmet veriyoruz. Ürolojide prostat tedavisi yapıyoruz. Bununla birlikte dünyada en çok organ nakli yapan gruplar arasında yer alıyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye ve Avrupa'da en fazla çapraz organ nakli yapan merkez olmanın da gururunu yaşıyoruz. Her zaman şunu söylüyorum. Allah düşürmesin, yokluğunu vermesin. Biz hizmet noktasında bunlarla övünüyoruz. Hastalıklar insanları üzüyor, bizler de üzülüyoruz ama en azından bu tedavilerin yapılmasıyla birlikte umudu olan insanları gördüğümüzde biz de dua alıyoruz.

***

11_94

Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Tolga Akman: Böbrek taşı hastalıklarının belirtilerinden en önemlisi kıvrandırıcı ve şiddetli yan ağrısı. %15 oranında görüyoruz. Erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha sık rastlanıyor.

BÖBREK TAŞI, ERKEKLERDE
2 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR

Üroloji erkek ve kadınlarda görülen sistem hastalıklarını, erkek kısırlığını ve erkek cinsel fonksiyon bozukluklarını araştıran bir bölümdür. Üriner sistem, böbrekten idrar torbasının en altında idrar kanalını 360 derece çeviren prostattan oluşmaktadır. En sık görülen iki hastalık,  böbrek taşı ve prostattır. Böbrek taşı hastalıklarının belirtilerinden en önemlisi kıvrandırıcı ve şiddetli yan ağrısıdır. Bu yan ağrısına ek olarak idrarda kanama ve sık idrara çıkma gibi şikâyetler de vardır. Böbrek taşı hastalığını toplumda %15 oranında görüyoruz. Erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha sık görülüyor.

        Fazla kilo, hareketsiz yaşam, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon önemli risk faktörleri oluşturmakta. Taş, idrar kanalını tam olarak tıkadığı zaman halk dilinde denildiği gibi böbrekte çürümeye neden olabilir. Eğer bu taş, iki taraflı olursa, uzun süreli tıkarsa böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Bu durumda geri döndürülemez bir biçimde diyalize bağlı olması kaçınılmaz.

        ***

11_93

Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Tolga Akman:Böbrek taşı hastalığının 3 tip tedavisi var Şok dalgalarıyla %70 başarı sağlayabiliyoruz. 2-3 seansta taş kırılmazsa ameliyata geçilmesi kararlaştırılır.

ŞOK DALGALARIYLA
TEDAVİDE %70 BAŞARI

Böbrek taşı hastalığının 3 tip tedavisi vardır. Şok dalgalarıyla tedavi kısmında %70 başarı sağlayabiliyoruz. 2-3 seansta taş kırılmazsa başarısız olduğu belirlenip, ameliyata geçilmesi kararlaştırılır. Bu işlem böbrekte birkaç defa yapılırsa, kalıcı hasarlara neden olabilirsiniz. Diğer yöntem fileksi urs yöntemi ile kapalı bir şekilde ameliyat gerçekleşir. Lazer yardımıyla taşı kum haline getiriyoruz. Bunu şok dalga yöntemine dirençli ve 2 cm altındaki taşlarda yapıyoruz. 2 cm üzerindeki taşlara uyguladığımız teknik, perkütan taş ameliyatı. Borucuklarla böbrek içine giriyoruz. Endoskopik aletlerle taşı kırıyoruz. Taşı bu borucuktan dışarı alıyoruz.

***

12_80

Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Tolga Akman: Böbrek taşı önlenebilir mi? %100 olmasa da bazı koruyucu faktörlerimiz var. İdeal vücut kilosunun sağlanması, en az 2 litre sıvı tüketilmesi… Fazla tuz, taş oluşum riskini artırır.

GÜNLÜK 2 LİTRE SU İÇİN
EN ÇOK 3-5 GRAM TUZ YİYİN

Böbrek taşı tekrarlar mı derseniz? Takip içinde olmanız gerekiyor. Çünkü yıllar içinde böbrek taşı kendisini yenileyecektir. Ameliyatı yapan doktorunuzun tavsiyesi üzerine gerekli periyotlarda kontrollerinizi yaptırmalısınız. Böbrek taşı önlenebilir mi? %100 olmasa da bazı koruyucu faktörlerimiz vardır. Bu önlemler ideal vücut kilosunun sağlanması, en az 2 litre sıvı tüketilmesi… Fazla tuz, taş oluşum riskini artırır. Tuzun günlük 3-5 gramı geçmemesi gerekiyor. Yine yüksek protein, taş oluşum riskini arttırır.

        Sadece kalsiyum taş oluşturmuyor. Eğer kalsiyumu çıkarırsanız, oksalat tek başına böbrek oluşumunu arttıracaktır. Diyetten kalsiyumu azalttığınız zaman taş oluşumunu azaltmaz, tam tersi arttırırsınız. Kişinin kalsiyum ihtiyacı günlük 750 miligram civarı. Günlük 1200 mg'yi geçmemelerini öneriyoruz. C ve D vitaminini fazla tüketmek de böbrek taşı riskini arttırır. C vitamininin 1.500 mg geçmemesi gerekir.

        ***

Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Tolga Akman: 40 yaşında bir kere fizik muayene ve PSA testi yaptırmalarını hastalarımıza öneriyoruz. 45'ından sonra da senede 1 defa bu testlerin tekrar edilmesini tavsiye ediyoruz.

PROSTAT İÇİN 40 YAŞINDA
FİZİK MUAYENE VE PSA TESTİ

En sık görülen hastalıklardan biri de prostat. 3 tip prostat hastalığı vardır. İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri, prostat iltihabıdır. Bu durumlarda bazı şikâyetler oluyor. Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, tam boşaltamama hissi, gece idrara kalkma ve idrar yaparken yanma şikâyetleri prostat hastalıklarının belirtilerini oluşturmaktadır. Bu belirtiler kanser belirtileri mi yoksa yaşa bağlı iyi huylu kanser belirtisi mi? İkisinin de şikâyetleri benzerdir. Fiziki muayene ve PSA testinde herhangi bir bulgu yoksa biz buna iyi huylu, yaşa bağlı prostat diyoruz. Ancak muayene veya PSA testinde bir şüphe söz konusuysa prostat kanserini araştırmamız gerekiyor. Biyopsi yaptırmamız gerekebilir.

        40 yaşında bir kere fizik muayene ve PSA testi yaptırmalarını hastalarımıza öneriyoruz. 45 yaşından sonra da senede 1 defa bu testlerin tekrar edilmesini öneriyoruz. İyi huylu prostat ne zaman ameliyat edilir? Hastalarımıza genellikle 1-1.5 yıllık ilaç tedavisi veriyoruz. İlaç tedavisinde şikâyetlerinde gerileme olmazsa hastalarımızı ultrason ve işeme testine tabii tutmak istiyoruz. İdrar yolu enfeksiyonu prostata bağlı olarak gerçekleşiyorsa ve taş oluşmuşsa ameliyat olmak gerekiyor. İyi huylu prostat büyümesinde 4 tip ameliyat vardır. Bu teknikler hastanemizde en güzel şekilde yapılmaktadır.

***

14_39

Medicana Bahçelievler Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Bölümü'nden Uz. Dr. Ahmet Çapar: 40 milyon dolar maliyeti olan bir sağlık sorunundan bahsediyoruz. Her insan, hayatının belli bir bölümünde %80-70 oranında bel ve boyun ağrısı yaşamakta.

HER İNSAN BEL VE
BOYUN AĞRISI YAŞIYOR!

Bugüne kadar doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi vereceğim. Bel ve boyun arasında 32 omurgamız var. Hoplama ve zıplama esnasında omurgaların birbirine sürtünmesini sağlayan yapılar var. Eğer duruş bozukluğu sebebiyle omurgayı saran disk zedelenirse, iki kemik arasında bulunan disk dışarı doğru taşarak bel veya boyun bölgesinden çıkıp, kola ve bacağa giden sinire baskı yapar. Biz bu tabloya bel ya da boyun fıtığı diyoruz. O bölge ağrı ve sıkışma şeklinde kendisini gösterir. Bugün grip ve nezleden sonra hayatı olumsuz etkileyen bel ve boyun rahatsızlıklarıdır. 40 milyon dolar maliyeti olan bir sağlık sorunundan bahsediyoruz. Her insan hayatının belli bir bölümünde %80-70 oranında bel ve boyun ağrısı yaşamaktadır. Ancak buradaki en önemli nokta bel ve boyun ağrısına en sık sebep olan problem ne? Fıtık mı? Kireçlenme mi? Romatizma mı? Ya da bunlardan hiçbiri mi?

13_38

***

Medicana Bahçelievler Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Bölümü'nden Uz. Dr. Ahmet Çapar: Bel ve boyun ağrısı olsun, olmasın sağlıklı kişilere de MR çekildiğinde %80 oranında bel ve boyun fıtığı çıktığı görülüyor. Ağrının büyük bir bölümü fıtıktan kaynaklanmıyor.

SAĞLIKLI GÖRÜNENLERİN
%80'İNDE FITIK BELİRLENİYOR!

Polikliniklerde ve hastane ortamında en sık karşılaştığımız sorun, hastanın bel veya boyun ağrısıyla geldiğinde elindeki bulguları göstererek, bel ve boyun ağrısının nedeninin fıtıktan kaynaklandığını söyleyerek bize başvurması. Bel ve boyun ağrısı olsun, olmasın sağlıklı kişilere de MR çekildiğinde %80 oranında bel ve boyun fıtığı çıktığı görülüyor. Belinde sorun yaşamayan insanlara MR çekersek bel fıtığı tespit ediyoruz. Ağrının büyük bir bölümü fıtıktan kaynaklanmıyor. Burada önemli olan fıtığın ne kadar ağrı yaptığının tespit edilmesi. Ağrı yapan tek doku fıtık değildir. Bel ve boyun ağrılarının %3'ü fıtıktan kaynaklanıyor. Ağrıların %90'ı bel ve boyun bölgesinde bulunan kas, tendon, kas ve tendonları saran zar, kemikleri birbirine bağlayan bağ dokusu dediğimiz yapılardan kaynaklanır. Burada önemli olan ağrının kaynağının tespit edilerek, doğru ve zamanında müdahale etmektir.

***

15_49

Medicana Bahçelievler Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Bölümü'nden Uz. Dr. Ahmet Çapar:Yırtılmamış fıtıklarda operasyonsuz tedavi edilebileceği sonucuna ulaşılmış. Uygun fizik tedavi ve egzersiz yapıldığında bel bölgesindeki ağrılar %90-95 oranında geçebiliyor.

YIRTILMAMIŞ FITIĞA
OPERASYONSUZ TEDAVİ

Peki! Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız geçer mi?

Bu fıtığın evresine bağlı. Yırtılmamış fıtıklarda operasyonsuz tedavi edilebileceği sonucuna ulaşılmış. Uygun fizik tedavi ve egzersiz yapıldığında, hastanın fıtığı yırtılmamış, hastada idrar kaybı, büyük abdest tutamama, yapılan her tedaviye rağmen hastanın ağrısını kontrol altına alamama durumları dışında, bel bölgesindeki ağrıları %90-95 oranında tedavi edilebilmekte.

***

Medicana Bahçelievler Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Bölümü'nden Uz. Dr. Ahmet Çapar: Bel ve boyun fıtığı ağrısı yaşayan hastaların %60-65'nin beyin cerrahisi bölümüne, %30'unun ise fizik tedavi polikliniğine başvurduğu tespit edilmiş. Her iki bölüm birlikte hareket ederler.

BEYİN CERRAHİSİ VE
FİZİK TEDAVİ EL ELE!

Bel ve boyun ağrısı olan biri hangi bölüme gitmeli? Bel ve boyun fıtığı ağrısı yaşayan hastaların %60-65'nin beyin cerrahisi bölümüne, %30'unun ise fizik tedavi polikliniğine başvurduğu tespit edilmiş. Her iki bölüm birlikte hareket ederler. Diğer konu da hasta ilaç tedavisinden fayda görmedi, tekrar geldi, ilacı değiştirildi. İlaç tedavisine rağmen iyileşmeyen hastaları ameliyata mı gönderelim? Operasyon aşamasına geçmeden, hastanın idrar kaçırma, büyük abdest kaçırma, bacakta, elde, kolda güçsüzlük şikâyeti yoksa fizik tedavi hekiminin değerlendirmesi gerekir. Fizik tedavi merkezinde ağrının nedenine yönelik uygulamalar yapılır. Bel bölgesinde bulunan kuyruk sokumu, ligamanlardan ağrının nereden kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespit edilmeli. Hastanın ağrısı kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu tedavi yöntemlerine rağmen hastanın şikâyetleri kontrol altına alınamıyorsa, beyin cerrahisine yönlendirilir ve beyin cerrahisi ile birlikte hareket edilebilir.

12_81

***

Medicana Bahçelievler Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Bölümü'nden Uz. Dr. Ahmet Çapar: Bel ve boyun rahatsızlıkları en sık ev hanımlarında, yöneticilerde ve ofis çalışanlarında gözlenmiş. Stres, yoğun tempo, duruş bozukluğu, fazla araç kullanma bunu tetikler.

STRES YAPMA, DOĞRU OTUR!

Bel ve boyun rahatsızlıkları en çok ağır işlerde çalışan kişiler de mi görülür? İnşaat işçileri ve hamallar neyi, nasıl, ne kadar kaldıracağını iyi bilir. En sık ev hanımlarında, yöneticilerde ve ofis çalışanlarında gözlendiği tespit edilmiş. Stres, yoğun tempo, duruş bozukluğu, fazla araç kullanma sırasında oturma bozukluğu bu ağrıları tetikler. En sık ise bel ağrısı, omuz ve boyun ağrısıyla karşılarız. Bel bölgesindeki kavis desteklenmediğinde, normal şartlarda boyun üzerinde duran yük 6 kilogram olmasına rağmen belimizi ve boynumuzu yanlış kullandığımızda bu yük 20 kilograma kadar çıkmakta. Alışkanlık haline gelmiş duruş bozukluğu bel, boyun ve omuz şikâyetlerini ortaya koymaktadır. Bel omurganızda doğuştan olan bir kavisiniz vardır. Bu eğikliğinize mutlaka bel çukurunun destek olması gerekir. Kulak ve omuz aynı hizada olmalı.

13_39

10_157

17_25

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!