dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2443.9
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64265.34$

Turgut Özal Teknik Üniversitesi ne oldu?


Turgut Özal Teknik Üniversitesi ne oldu?
Vahap GÜNER yazdı...
Narin

Bir üniversite kurmak kolay bir iş değildir..

Malatya İnönü Üniversitesinin kuruluşu öncesinde de Malatya yerel basının verdiği 25 yıllık mücadele vardır.

Malatya Basın Tarihini hazırlayan Nezir Kızılkaya'ın “İnönü Üniversitesinin kuruluş süreci” adlı kitabın da da yerel basının verdiği üniversite kurma mücadelesi gazete haberleriyle anlatılır.

Gayret Gazetesi 17.02.1953 Tarihinde Malatya'da Doğu Üniversitesi kurulmasını yazmıştır.

Yeni Malatya Gazetesi 11.01.1961'de Malatya'ya üniversite kurulmasını gerektiren sebepleri sıralamıştır.

Yerel basının gündeme getirmesiyle 1960 Yılında Malatya'ya Yüksek Teknik Okulun yapılması kararlaştırılır. Ancak bir oldu bittiyle bu okul Elazığ'a devredilir. İnkilap Gazetesinin 08.07.1961 tarihli sayısında yer alan haberde, okulun Elazığ'a kaydırılması Malatya'da infiale neden olur. Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tahtakılıç'ın istifası istenir. Protesto için miting hazırlıkları bile yapılır. Malatya'ya yapılan haksızlık Hükümet ve Cumhurbaşkanına heyetler gönderilerek duyurulur. Tüm Malatyalıların katılacağı bir yürüyüş dahi organize edilir. Yerel basın mücadelesini sürdürür, ancak sonuç değişmez okul Elazığ'a verilir. Ama Malatya basını Üniversite kurulması için mücadelesini sürdürür, seçilmişler ile atanmışları sürekli Üniversite kurulması için zorlar. Bunun sonucunda da 1967 Yılında Malatya Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği kurulur. Dönemin yerel gazeteleri Gayret, İnkılap, Halk Postası, Yeni Haber, Birlik ve Güneş Gazeteleri Üniversite kurulmasını manşetlerden indirmez.

1967 Yılında kurulan Dernek etkin çalışmalar yapmasına rağmen Üniversite kurulmasında başarılı olmasa da mücadeleyi basınla birlikte sürdürmeye devam eder. Siyasiler Malatya'ya Üniversite kurulmasına bir türlü yol vermez. Ancak 25 Aralık 1973 tarihinde Malatyalı Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık yapmış İsmet İnönü Ankara'da vefat eder. Malatya'nın üniversite kurulma talebini sürekli öteleyenler İsmet Paşa'nın vefatı üzerine Malatya'ya İnönü Üniversitesi kurulması talepleri karşısında daha fazla direnemezler. Malatyalılar işin peşini bırakmaz, yeni bir dernek de kurarlar, bu kez derneğin adını kurulacak üniversiteye de veririler. 14.04.1974 Tarihinde Malatya İnönü Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği kurularak genel kurulda Yönetim Kurulunu seçer. Üniversitenin adı İnönü olmuştur.

Bakınız Malatya'ya Üniversite kazandıran O Dernek Yönetiminde kimler var:

Av.M. Hayrettin Abacı, Müfettiş Sabri Akbay, Kuyumcu Nuri Akbez, Sendikacı Fuat Akbulut, Gazeteci Orhan Apaydın,Memur Kazım Ateş, Sendikacı Cevdet Ayeri, Tüccar Mehmet Diltemiz,Dr. Fahrettin Doğusan, Avukat Yaşar Eren, Muhasebeci Cengiz Ergür, Öğretmen Şahin Ekin,İşçi Cevdet Ermiş, Av. Turan Fırat, İşçi Muharrem Gökçe, Memur Hasan Gönültaş, Muhtar H.Ömer Hanlıoğlu, Kubilay Orta Okulu Müdürü Mehmet İnci, Ziraat Mühendisi Hamza Kandi, Mimar Nevzat Karan, Gazeteci Erhan Kırçuval, Elektrik Mühendisi Mehmet Kırçuval, Eczacı Niyazi Kutan, Veteriner Hekim Ahmet Kuzucu, SSK Hastanesi Başhekimi Nazmi Özalp, Dr. Sadık Özen, Esnaf H.Halil Samanlıoğlu, Av. Mehmet Tangün, Kooperatifçi Bekir Zorlu, Eczacı Mehmet Sözen..

İşte İnönü Üniversitesinin kurulmasında bu isimlerin emeği ve alın teri ve verdikleri 25 yıllık mücadele vardır. Yerel gazeteler her gün Üniversite ile ilgili haber yapar ve halkın Derneğe üye olmaları için ilanlar yayınlar.

Malatya'da oluşan kamuoyu baskısı üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kurulunu toplayarak, Antalya'da Akdeniz, Van'da Doğu, Malatya'da da İnönü Üniversitesinin kurulmasını görüşür. Antalya ve Van'a kurulması istenilen üniversitelere YÖK onay vermez, İnönü Üniversitesini onaylar. Bu karar Malatya'da 3 gün süren şenliklerle kutlanır. TBMM Başkanlığına 210 imzayla verilen kanun teklifi daha sonra hükümet tasarısına dönüştürülerek Elazığ'da Fırat, Samsun'da 19 Mayıs, Bursa da Uludağ, Konya'da Selçuk en sonda da Malatya'da İnönü Üniversitesi olmak üzere 5 Üniversitenin kurulmasına karar verilir. Yasa 3 Nisan 1975 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Malatya sayesinde 4 il daha Üniversiteye kavuşur.

25 Yıl süren üniversite kurma mücadelesi 1975 yılında amacına ulaşır.

İnönü Üniversitesinin kuruluş sürecini böyle özetleyebiliriz. Bu mücadeleyi göz önünde tutarak;

Malatya'da son bir yıldır İkinci bir Devlet Üniversitesinin kurulması gündemde yer almaktadır. Aslında AK Parti Hükümeti son seçimlerde hazırladığı seçim bildirgesinde Malatya'da kurulacak ikinci devlet üniversitesine yer vermiştir. Başbakan ve Cumhurbaşkanı Malatya konuşmalarında ikinci devlet üniversitesi Malatya'ya yakışır hatta “İstiyor musun Malatya” diye de meydanlarda seslenmişlerdi. Bu açıklamalar bizleri de umutlandırmıştır.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin takip ettiği İkinci Devlet Üniversitesinin Turgut Özal Teknik Üniversitesi olarak düşünülmesi gerektiğini daha önceleri defalarca yazdım. Ancak aradan bir yıl gibi süre geçmesine rağmen yeni üniversitenin hala bir temenni aşamasında olduğunu, içerisinin dahi doldurulmadığını, nerede ve nasıl kurulacağı konusunda hiç bir çalışma yapılmadığını üzüntü ile takip etmekteyiz. İnönü Üniversitesi Rektöründen bir rapor istenmiş o kadar.

Seçimlerde Hükümetin seçin vaadi olan Malatya'ya ikinci devlet Üniversitesi kurulması konusunda AK Parti'ye bu konuda muhalefet partileri de destek vereceklerini açıklamalarına rağmen bir arpa boyu bile mesafe alınmaması önemli bir kayıptır.

Bir yıl geçti seçimlerin üzerinden… Malatya'da en fazla oyu alan Hükümette bir Bakanımız, AK Parti Genel Merkezinde bir Başkan Yardımcımız görev yapıyor.

Ancak yeni Üniversite konusunda bir çalışma yok… Siyasileri İnönü Üniversitesi kuruluş sürecinde olduğu gibi zorlayacak, siyaset üstü sivil bir organizasyona ihtiyaç olduğu görülmektedir. Televizyon konuşmalarında ikinci Üniversiteden bahseden hatta yasa teklifi dahi verdiklerini söyleyen seçilmişlerimizin, bir yıl sonra yeni atanan Rektörden çalışma yapmasını istemeleri düşündürücüdür.

Ne oldu yeni üniversite?

Malatya olarak verilen sözün yerine getirilmesini bekliyoruz.

Adını koymuştuk…

Yerini göstermiştik…

İçini de doldurmuştuk...

Turgut Özal Teknik Üniversitesi ne zaman kurulacak? Verdiğiniz sözler ne oldu? Hani yasa teklifi hazırlamıştınız, CHP'nin teklifiyle birleştirecektiniz.?

Bir yıl geçti ortada henüz bir şey yok. Yeni Üniversite bir hayal… Hayali gerçeğe çevirecek çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.

Israrla yazmaya devam edeceğiz…

Verdiğiniz sözleri hatırlatacağız.

Yeter ki hayaller gerçek olsun, Malatya Üniversitesine kavuşsun…

Bekliyoruz…

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!