dore okulları
Malatya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2414.1
  • BIST
    10259.36
  • BTC
    61364.96$

YAZI DİZİSİ/2: “Vakıf üyeliği neden düşürülür?”


YAZI DİZİSİ/2: “Vakıf üyeliği neden düşürülür?”
BÖLÜM-2
Narin

Yazı dizimizin dünkü bölümünde, Pütürge Eğitim ve Yardımlaşma Vakfıyla ilgili konuları, Vakıf Başkanı Hasan Hüseyin Şener ile konuşmuştuk. Kamuoyunda tartışılan konu ve sorulara belgelerle cevap vermişti. 

Elbette yazılan ve getirilen izahları, kamuoyu vicdanında “muhakeme” edecek… 

Elbette söylenen her söz, muhataplarına da “cevap hakkı” doğuracak…

 Gönül isterdi ki süreç, kadim Pütürgelilere yakışır bir şekilde seyretsin, itirazlar bu raddeye gelmesin, yürekler ürkmesin ve zihinler bulanmasın... 

Lakin “Maatteessüf” diyorum. 

Çünkü süreç, Pütürgelileri  üzdü.. 

İtirazlar, mümtaz şahsiyetlerin kulaklarını tırmaladı.. 

Sonuçta yüreklerde derin bir yara, zihinlerde ise, nahoş bir iz bıraktı… 

Konuyla ilgili muhatabımız Dr. Hasan Hüseyin Şener’e, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile CİMER’e yapılan şikayetlerin “kronolojisi”ni sormuştuk. Akabinde de “burs konusu”yla ilgili geniş bilgiler edinmiştik. 

Yazımızın bugünkü bölümünde, daha ziyade üyelikleri düşürüldüğü iddia edilen 57 kişi hakkındaki konuyu sordum. Şahsımın da dahil olduğu 57 kişiyle alakalı soruları cevaplayan Hasan Hüseyin Şener, bu olayda “kasıt” aranmaması gerektiğini söyledi…
 
RÖPORTAJ: MURAT ÇETİN

Sayın Şener, vakıf yönetimiyle ilgili iddialar arasında bulunan ve büyük tartışmalara sebep olan, “üyelikten düşme” meselesine gelecek olursak, ne söylemek istersiniz? 
 
Bu sürece nereden geldiğimizi anlatarak, konuya başlamak isterim; 

Bakın, Vakıflar Genel Müdürlüğünün 14.12. 2022 tarihinde, “Vakıf senedinin 7. maddesinin A,B ve C maddelerine göre, vakıf genel kurulunu oluşturan kişilerin, son 10 yıl içerisinde yıl yıl belirtilmesi, yine A ve C maddelerine göre, yıl ve yer ilave edilenlerin belirtilerek, vakıf senedine göre hangi gerekçelere dair alındığına ilişkin varsa; bilgi, belgeler ve yine vakıf senedinin 11. Madde hükmü ile ilgili neler yapıldı? Görülmüş olup en geç 30.12.2022 tarihine kadar müfettişlik adresimize gösterilmesi…” şeklinde bir talimatı oldu.

YALNIZ BAŞIMIZA YAPABİLECEĞİMİZ BİR İŞ DEĞİL!..

Ben burada Vakıflar Genel Müdürlüğüne şifahi olarak “Sizin bahsettiğiniz bu iş, bizim yalnız başımıza yapacağımız bir şey değildir. Yıllık yapılan üyelerin dökümanını çıkartırız. Hangi yönetim döneminde, ne kadar çıkmış?” dedim. 

Zaten Vakıflar Genel Müdürlüğünde, yapılan istatistiğe baktığınızda, yıllara göre yapılan üye sayıları, banka  ve resmî koçanların hepsi burada var. 

Bunlarla beraber ve sonuç itibariyle bütün üyelerin (Son 10 yılda yapılan üyelerin), yıllara göre neler yaptığı da yazılı. Geçmişte öyle hatalar var ki, bir insan 2 defa bile yazılmış. 

VAKIF SENEDİ, NE DİYOR?..

Ondan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü bize diyor ki; "İşbu vakıf kuruluşunda senette imzası, vakfın amaç ve hizmetleri, bunların gerçekleşmesinde hizmetle katkıları olacağı kanisiyle vakıf yönetim kurulu önerisi üzerine, Vakıf Genel Kurulunca vakıf üyesi olarak kabul edilen, salt çoğunlukla karar verilen gerçek ve tüzel kişiler. C maddesi vaka önemli hizmet ve katkıda bulunanlara yönetim kurulu teklifi ve genel kurul kararıyla onursal başkanlık ve üyelik görülebilir." 

Geçmiş yönetim, bu kadar üyelerin yaptıklarının karşısına bir not düşmemişse bile, şu maddeye göre direkt onur üyesi olarak kabul edilir. O zaman ne “rakamdan”, ne de başka bir şeyden bahsedilir. “Evet, burada bir gönüllülük organizasyonuyla yapıldı, bitti, haklısın…” denilir. 

Şimdi gel-gör diyor ki, 11 madde: “Gerçek kişi, genel kurul üyeliği, ölüm, istifa, medeni hakları kullanma, ehliyetini kaybetme ve sürekli hastalık nedeniyle iş görmez hale düşme ile son bulur. Tüzel kişi, genel kurul üyeliği ise, herhangi bir nedenle tüzel kişinin son bulmasıyla sona erer. Ayrıca yönetim kurulumuzun yazılı bildirimine rağmen, 15 gün içinde yıllık aidatını ödemeyen üyenin üyeliği başkaca bir işleme gerek kalmadan kendiliğinden düşer. Aidatını ödemeyen üye, genel kurul toplantılarına da katılamaz. Türk medeni kanununun hükümüne göre kurulan vakıflar hakkındaki tüzüğün 23. Maddesinde öngörülen sebeplerle görevlerinden alınanlar, yönetim kurulu göreviyle genel kurulun kararıyla da üyelikten düşürülürler” diyor.


 
BİR KASIT YOK!..

Sayın başkan, mesela bir kişi 2022 yılında aidatını ödemiş. Ondan öncesini ödememiş. Diyelim ki 10 yıl önce ödeme yok ama, sonraki dönemlerde ödenenler var. Ya da tamamını birden ödeyenler var. Böyle bir durumda üyenin âkıbeti ne olur? 

Müfettişlik diyor ki, “Bu süre zarfında “düzenine”, “tertibine”, “eksiğine”, “gediğine” bakın. Eksiği olan üyenin, düşürülüp düşürülmediğine…” bakın diyor. Ödenmediği için i o arkadaşlara yazı teblig edilmiş.

HER AYIN SONUNDA, ORAYA YAZI GİDİYOR

Bu tebligat, ödemesini yapmayan bütün arkadaşlara da gitmiştir. Biz “Senin şu kadar süren var” demişiz. Geri dönenler, “teşekkür edip” ödemesini yapmış. Kimse için bir kasıt yok. Burada yazılan talimatın gereği olarak, herkese yazılmış mektuplar da var. Bazılarının görmemiş olmasından dolayı, bu sıkıntı ortaya çıkmış. Bize de oraya her ay sonu “Ne yaptınız?” diye yazı geliyor. Çünkü 11 ay sürekli muhtelif vakitlerde, Vakıflar Genel Müdürlüğüne gidilmiş. 

Mesela diyelim işte kimine yedinci ayda, kimine dokuzuncu ayda bu tebligat gidiyor. Şimdi şöyle, şöyle incelemeler var! Veya incelemelere göre, bu ay 15 kişi veya bu hafta 5 kişi incelendi. Düşünün, bankanın bütün çıktılarını, yani; Vakıf çalışanımız Vakıflar Genel Müdürlüğüne gidiyor, konu orada inceleniyor. Bize verilen talimat doğrultusunda da, üyelere gönderiyoruz. Yoksa bizim bir kastımız yok…
 
BU KADAR ISRARLI ŞİKAYETLERİN ALTINDA BAŞKA ŞEYLER ARIYORUZ

Biz buranın “hilafına” bir şey yapmadık. Bu eksik yapılanlar sebebiyle, neredeyse “kayyum” atanacaktı… Aşağıdaki boş yer, kiraya verilmiş. Ama takip edilmediğinden ötürü, vakfın hesabından su ve elektrik parası kesilmiş. 

Yani bu konuların müsebbibi, şikâyet eden arkadaş ve birlikte hareket ettiği kişilerden kaynaklanıyor. Bizim yönetimin üstüne niye bu kadar gidildiğini de ben idrak edebilmiş değilim. Sonuçta burası, milyon dolarlar dönen bir kurum veya şirket değil. Bu kadar ısrarlı şikayetin altında bir şey arıyoruz. Ki, şu anda ortamı geren bir çelişki var. 

ARKADAŞLARIN “SALLADIM BEN” DEMESİ, NE DEMEK?..

Bir de diğer tarafın duyarsızlığa bakın. Yani bazı arkadaşlar için oralarda kullanılan cümleler farklı. Bunları söylemek yakışmıyor. Özellikle “Burs gönderdiyseniz dekontlarını gönderin” dediğimiz arkadaşların "Salladım ben" demesi ne demek? Sallamakla bu arkadaşlara “sahtekarlık damgası” çıkacak. 

Raporda aşağıda ismi geçen şahıslar; şu, şu, şu tarihlerde burs verdiklerini iddia ediyorlar. Verdiklerini iddia ettikleri halde, dekontlarını nedense gönderemiyorlar.Rapora geçerse, o zaman ne olurdu? Ben sizi, Allah’a ve vicdanınıza havale ediyorum.
 
ORAYA YAZDIRDIĞI İSİMLERİN 5 TANESİ KENDİ AKRABASI!..

Sayın başkan, okuyucularımızın daha iyi anlayabilmeleri adına, konuyu detaylandırmak istiyorum. “Burs vermediği halde, kendilerini burs vermiş gibi gösterenler var? 
Bu şikayetler üzerine “Sen Hasan Hüseyin Şener adlı öğrenciye 2020'de, 2019'da, 2018'de burs gönderdin mi?" diye sorarım. "Gönderdim" dersen "Şu dekontu bir göndersene…" derim. Küt diye yatar oraya. 

BELGELERİN TAMAMINI GÖSTEREMİYORUM!..

Bir tanesi, bir arkadaşımızı aramış “Ya abi nerden çıkaralım?” diyor. Şimdi bakıyorsun. Oraya yazdırdığı isimlerden 5 tanesi, yönetimde bazı isimlerin kendi akrabası. Şimdi o sizin gazeteci olarak sorduğunuz soruların hepsinin cevabını verirsem; etik olmaz ve kuruma zarar gelir. Çok kısıtlı bir şekilde belgeleri gösteriyorum size… 

SİYASETTE GÖZÜM YOK!

Murat kardeşim, benim siyasette gözüm yok. Arkadaşlarımın da siyasette gözü yok. Bir yerlere yaranmak ve yamanmak gibi bir derdimiz de yok. Israrlı olundu, gelindi; birden seçim arefesinde, böyle bir şeye büründü. 

YÖNETMEK BU KADAR KIYMETLİYDİ DE, NİYE BİZE BIRAKTILAR?..

Biz yönetime geldikten sonra, hiç sağa sola bakmadan, sosyal manada öğrencilere dokunup, onlarla yazıştık. Dolayısıyla bu öğrenciler, anne ve babalarıyla konuşuyorlar. “Bize burs düzenli geliyor, eksiğimiz yok. Nefes alıyoruz…” diyorlar. Şikayetlerin “sebebini” anlamaya çalışıyorum. Vakfı yönetmek bu kadar kıymetliydi de, niye bize bıraktılar?

Devam edecek…
 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Bilgin Akbal
    06-12-2023 20:40

    Hukuk ve kurallara göre yönetmek için ehil olmak gerekir. Teşekkürler Sn. Hasan Hüseyin Şener Başkanımızın yönetimine

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!