dore okulları
Malatya
24 Mayıs, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    38.77
  • EURO
    43.89
  • ALTIN
    4143.5
  • BIST
    9.391
  • BTC
    102916.45$

Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Tehlikesinde


Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Tehlikesinde
Gelişen teknolojiler ile birlikte kullanımları yaygınlaşan telefon, tablet ve bilgisayar sebebiyle, gelecek nesillerin miyopi tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, “Günümüzde akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi dijital cihazların kullanımının artmasıyla, çocuklarda miyopi başlangıcı 4-5 yaşa kadar inmiştir. Çocukların artık dijital ekranlarla tanışma yaşı neredeyse bebeklik dönemine kadar inmiş durumda. Çocukların bu cihazları kullanarak geçirdiği zamanlar, ebeveynler tarafından kontrol altında tutulmalı. Önlemler alınmazsa, ilerleyen dönemlerde görme kusurları daha sık karşılaşılan bir problem haline gelecektir. Dışarıda oynamaya teşvik edilen çocuklarda miyopi oluşma riski, sürekli ekrana bakanlara oranla çok daha düşük. Halihazırdaki tedavi yöntemleri, bu konuda bizleri korumak için yeterli değil. 20 yıl sonra, bugün bahsedilen senaryonun gerçek olmasını istemiyorsak; günümüzde aile içinde ve toplumda ciddi sorunlara yol açabilen, uyku bozuklukları ve obezite gibi başka ciddi sorunlarında oluşmasına sebep olan ekran bağımlılığına karşı gerekli önlemleri almalıyız” dedi.
Narin

 

Şehir hayatı ve eğitim sistemi miyopiyi tetikliyor

Miyopinin oluşma sebeplerine de değinen Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, “Miyopi artışını tek bir etkene bağlamak doğru değil. Dünyada kabul edilmiş normlar ve bilimsel araştırmalar, kent yaşamının artışı, genetik faktörler ve çocukların açık alan aktivitelerindeki azalmaların da bu rahatsızlığın oluşumunda etkili olduğunu ortaya koyuyor. Doğu kültüründeki ülkelerde miyopi, batı ülkelerine oranla çok daha büyük bir tehdit oluşturuyor. Eğitim sistemlerindeki farklılıklar gibi etkenler dahi, bu risklerin oluşumuna katkıda bulunabiliyor. Doğu ülkelerinde eğitim sistemlerinin sınava, batıda ise daha fazla fiziksel aktiviteye dayalı olması rahatsızlığın oluşumuna doğrudan katkıda bulunuyor” şeklinde konuştu.

Miyopi körlüğün önde gelen nedenleri arasında

Dünya Sağlık Örgütü’nün, yüksek miyopiyi önlenebilir körlük nedenleri arasında saydığını söyleyen Doç. Dr. Tanrıverdi, “Özellikle Asya ülkelerinde miyopiye bağlı körlük oranları oldukça yüksektir. Körlüğün önde gelen nedenlerinden olan ve çoğunlukla genetik yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıkan yüksek miyopi;  çeşitli göz rahatsızlıklarıyla veya onların sonucu olarak da ortaya çıkabilir. En çok görülen belirtileri arasında; uzağı görmede zorluk, gözleri kısarak bakmak, göz yorgunluğu ve baş ağrısı sayılıyor” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!