O inşaat asıl şimdi atıl(!)

Vagon fabrikası ve arapsaçına dönen akıbeti...
Malatya'nın ekonomisine katkı sağlaması beklenen Vagon Onarım Fabrikası'nın bulunduğu arsa Arapsaçına döndü. Eski milletvekili Ali Osman Başkurt inşaatın fuar alanına dönüştürmesini teklif ederken, Malatyalıları heyecanlandıran iddialara son noktayı AK Parti milletvekili Nurettin Yaşar koydu. İnşaatın kamuya yük olduğunu söyleyen Yaşar'a vatandaşlar tepkili.
HABER MERKEZİ- ÖZEL
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki Vagon Onarım Fabrikası alanındaki inşaat 26 yıldır atıl vaziyette bekliyor. Vatandaşlar 40 bin metrekare kapalı alan üzerine yapılan inşaatın fabrikaya dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasını isterken, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar'ın açıklamaları hevesleri kursakta bıraktı. Yaşar, inşaatın kamuya yük olduğunu belirtirken, AK Parti kurucularından eski milletvekili Ali Osman Başkurt ise ‘çok kıymetli bir arsa' olarak nitelendirmişti. 2013 yılında Malatya Time'a röportaj veren Başkurt, alanın fuar merkezine dönüştürülmesini teklif etmişti.
“ÇOK KIYMETLİ BİR YER”
Vagon Fabrikası arsasını Ulaştırma Bakanlığı'ndan ilk kez ihaleye çıkaran siyasetçi olan Başkurt, “Tabii ki ulaştırma bakanlığından olduğu ve yüksek bir maliyeti olduğu için kimse girmedi. O sırada maalesef benim dönemim bitti. Aradan 6 sene geçmiş. Geçtiğimiz günlerde Malatya'da yeni gelen valiyi ziyarete gittim. Bu Vagon Fabrikası'nı cezaevine verdiklerini söyledi. Bundan dolayı büyük üzüntü yaşadım” demişti. Arsanın 1000 dönüm olduğunu belirten Başkurt, “40 bin metrekare kapalı alanı var, 65 bin metrekarelik lojmanı var, oradan tren rayı geçiyor çok kıymetli bir yer. Bu ihanettir dedim. Maalesef duydum ki ihale yapılmış. 3-5 parçaya bölünmüş. Şu anda milletvekillerine ve belediye başkanına buradan çağrı yapıyorum. Lütfen bu araziye el koyun. Belediyenin böyle bir yetkisi var. Ben olsam burayı fuar alanı yaparım. Almanya'da böyle bir şehir var. Koca şehir sadece fuarcılıkla geçiniyor. Şu anda Malatya'nın fuar alanı 5 bin metrekaredir. Oranın kapalı alanı 40 bin metrekaredir. Böyle büyük bir yer niye cezaevine veriliyor? Gidip dağın başına yapsınlar cezaevini. O şehrin milletvekili ve belediye başkanının başka ne gibi görevi var?” ifadelerini kullanmıştı.
“KENDİNİ AMORTİ ETMİYOR”
Vuslat TV'de yayınlanan Medya Analiz programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yaşar ise inşaat alanının kamuya yük olduğunu belirterek, “Alanın negatif bir karı Oranın negatif bir karı var. O da yıkım masrafı. İnşaat kalitesiyle kullanılabilirliğiyle kimseye faydası olmayacak bir yapı bence. Analitik düşünmek lazım, vagon var mı, yok. Fabrika var mı, yok. Gayet basit bir denklem, ilkokul öğrencisine bile sorsan bunu bilir. Yıllardır buradan gündem üretmenin kimseye ve Malatya'ya bir faydası olmaz” şeklinde konuştu.
MALİYETİNİ AŞTI
Vagon onarım fabrikasının bakım, korunma ve bekçi maliyetine dikkat çeken Yaşar, “Fabrika kendi maliyetini geçmiş durumda. Yanılmıyorsam 40 bin metrekare kapalı alan olan bir yer. Bugünün şartları ile öyle bir yer yapmaya kalksan maliyet bellidir. Ben fabrika kuracak olsam 2 bin kişiyi istihdam edecek bir fabrikanın en az maliyeti 200 milyon dolardır. Bu kadar para harcayacak bir firma, kalkıp da 30 yıllık bir yapıya talip olur mu? Olmaz. Üreten değil, Malatya'ya, kamuya zarar veren bir yapı. Benim kanaatim bu, aksini iddia eden biri varsa rakamlarıyla gelsin” açıklamalarında bulundu.
VATANDAŞIN SİTEMİ VAR
Yaşar'ın açıklamalarına Malatyalılar tepki gösterdi. Vagon fabrikasının inşaatında çalıştığını belirten Mehmet Özdemir isimli bir vatandaş da arsanın atıl durumda bulunmasına tepki gösterdi. Vekil Yaşar'a bir tepki de Tuna Fotoğrafçılık Çiçekçilik isimli sosyal medya kullanıcısından geldi. Vatandaş, “Vagon onarım fabrikası lazım değil diyorlar atıl duruma getirildi ama Ulaştırma Bakanı Erzincanlı olunca hem hızlı tren hattı Erzincan'a kaydırıldı hem de vagon fabrikası Malatya'ya yapıldığı halde Erzincan'a tekrar yapıldı. Bari burayı rant yerine Yeşiltepe'deki depoları ve atölyeleri taşıyabiliriz. İstasyondaki alan da Malatya'ya kazandırılır” dedi.
MAKİNE KİMYA'YA VER!
Çekin Orhan isimli bir vatandaş, “Sen o fabrika alanını ver makine kimyaya da bak bakalım neler oluyor” derken, Cumali uyan isimli vatandaş ise ”Vagon fabrikası olur, tamir atölyesi değil. Yandaşlara peşkeş çekmeyi unuttunuz zaar” yorumunda bulundu.
HABERİNİZ VAR MI?
Malatyalı 4 işadamının vagon fabrikası arsasını alarak TSK'ya askeri top fabrikasına dönüştüreceğini hatırlatan Ali Aydoğan isimli kullanıcı ise, “Sayın vekil bundan haberin var mıydı acaba? Madem öyle verin onlara da hiç olmazsa büyük bir silah fabrikasına dönüşür de bin kişi çalışır. Ya da şimdi Kırıkkale silah fabrikası gibi bir fabrikaya dönüştürün veya girişimlerde bulunun. Hala kaysı meselesi ile uğraşmaktasınız. Buyurun görelim” yorumunda bulundu
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Mor Reyhan’ın Büyüsü Arapgir’i Sardı: Hasat Bayram Gibi Kutlandı!
- Kelhalil ve Çevresinde Taş Ocağı Tehdidi: “Yaşam Alanlarımız Yok Oluyor!”
- İkizce TOKİ’de Okul Kayıt Alanları Yeniden Düzenlendi!
- Vali Seddar Yavuz: 'Eğitimle Yeniden Diriliş Başlıyor!'
- Üç Yıllık Evlilik Kanlı Bitti! Emine Kolay Hayatını Kaybetti, Yusuf Kolay Tutuklandı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.